Hoppa till innehåll

Etikett: kulturfyra

Kulturfyra om sagor och ett avhugget huvud

Jag sitter fast i vinkelvolten för att jag vill be er att alla anmäla er till Kunskapståget i Stockholm nästa vecka, men jag vill inte blogga om att ni ska anmäla er till Kunskapståget i Stockholm nästa vecka eftersom jag liksom har svårt att göra reklam för mig själv, särskilt när det gäller evenemang i egen regi, som ju Kunskapståget i Stockholm nästa vecka är. Sa jag att det handlar om Kunskapståget i Stockholm nästa vecka?

Därför hoppar jag raskt över den delen och på sagotåget istället. Det handlar om Kulturfyran:

1. Vilken saga är den första du minns att du hört?
Det minns jag inte.

Men så trist kan man inte på några villkor svara, för vad är då poängen med att över huvud taget svara? I sådana här fall kan man 1) hitta på något 2) svara på något helt annat. Alltså svarar jag på en helt annan fråga som jag döper till 1b:

Vilken är din favoritsaga?
Det är absolut ”Det svarta skrinet och det röda” – en svensk folksaga som är lång som ett ösregn och har sensmoralen att om du är elak, snål, dum eller styvmor, brinner du upp för dina synders skull.

 Jenny Nyströms teckning av flickan som säger fuck you till hela världen.

2. Om du är barnvakt och när barnen ska somna blir ombedd att berätta en saga: vilken saga berättar du då?
Jag berättar denna:

Det var en gång en elefant som var ute och gick. Han hade en konstig, hög hatt på sig som hela tiden trillade av eftersom elefantens huvud inte är gjort för hattar utan mer för att dansa logdans på. Plötsligt mötte elefanten en myra.
– Hej Myra.
– Hej Elefant.
– Vad gör du idag då?
– Jag är på väg till igenkotten långt därborta i taggbusken, men det är så fasligt svårt att gå i de här pumpsen .
– Jag förstår. Vill du åka på mitt huvud? Du kan få hålla i hatten så att den inte trillar av.
– Ja! Hurra!

Och så gick de två mot taggbusken. Men mitt i vägen stod plötsligt en arg anka.

(Ja, sedan fortsätter sagan. Djuren och deras humör eller sysslor varierar från dag till dag och inte en enda gång har vi kommit till slutet. Logdans, pumps och andra krångliga vuxenord skapar nyttiga förklaringspauser.)

3. Vilken sagofigur skulle du vilja vara?
Gunnar i Njáls saga. Inte för att få bli fredlös och dödad utan för att få träffa Njál och slåss lite. Jag har aldrig slagits, nämligen.

4. Har du någonsin hittat på en egen saga? Vad handlade den om i så fall?
Se svaret på fråga 2.

Men min mest framgångsrika saga skrev och ritade jag när jag hade påssjuka den varma sommaren 1975. Den handlade om ”Föräldrarna Plopp”, som hade tio barn som föddes genom att växa som äpplen på ett väldigt speciellt träd. De hade alla namn som passade med respektive barns kynne och var klart inspirerad av Barbapapa-familjen. ”Framgången” består i att en på Sveriges Radio anställd kvinna sa till mig att den var mycket bra och att jag borde bli författare. Det sades 1976 och jag lever förstås fortfarande på berömmet och räknar det som en framgång.

Apropå det. Har ni läst Bröderna Grimms saga ”Äppleträdet” om kvinnan som slog huvudet av sin styvson och lurade sin dotter att det var hennes fel och sedan fick pappan att ovetande äta upp sonen? Det kan man kalla saga, det.

Bröderna Grimms barn- och folksagor, tryckt 1860. (Boken köptes när Akademiska Föreningen i Lund sålde ut sitt bibliotek.)
Share
13 kommentarer

Att klafsa omkring i sirap och tänka kulturellt

Vi har –23 °C (lägg märke till att minustecknet är långt och att det är ett mellanslag före gradertecknet men inte före Celsius-C:et) här i Mälardalen och då kan man blåsa såpbubblor på ett jätteroligt sätt.

Men visst blir man lite långsammare i kylan? I alla fall om man är rätt klädd och inte behöver trippa omkring och göra åkarbrasor. Jag tycker att jag rör mig långsammare och att jag tänker långsammare, att bilen och tiden går långsammare och att mitt internet går långsammare än någonsin. Allt går i sirap.

Men Kulturfyran, kan jag svara på ändå – hur ointressanta mina svar än är.

1. Vilken är den första boken du läser i år, 2010?
Veeet inte.

Jag har insett att jag inte längre kan läsa böcker utan glasögon eftersom armarna inte räcker till och att man inte kan ligga på sidan och läsa med glasögon på sig. Därför måste jag antingen ha fjutton par elastiska, liggvänliga glasögon i alla lådor och fickor eller en läsplatta med justerbara bokstäver. Jag hoppas att den första boken jag läser i år är välskriven, rolig och spännande, men den hög som finns på hyllan bredvid sängen innehåller bara böcker som är antingen eller – ingen uppfyller alla tre önskemålen. (Tipsa mig gärna!)

2. Första konserten du går på?
Veeet inte.

Jag har ingen inplanerad och är inte ett superfan av någon speciell artist eller grupp. Men jag vill i alla fall inte gå på Ulf Lundell, Håkan Hellström och Darin. Men gärna på Pink, Metallica, Kent och The Cure.

3. Första teaterföreställningen eller filmen du ser i år?
Veeet inte.

Men om jag får ändan ur, kommer jag att se Sherlock Holmes i helgen. Den 2 april ska jag gå med lillasyster Orangeluvan på Stadsteatern, men det är ju väldigt långt till dess. (Däremot ska jag se filmer hemma på tv:n eller i datorn fem till sju gånger i veckan, så det så.)

Plötsligt tillägg: Min djefla man har köpt biljetter till Sherlock Holmes! Nu! Till ikväll!

4. Hur känner du personligt/privat inför 2010, vad ser du fram emot mest, eller vad fruktar du mest?
Inför varenda nytt år, tror jag att allt kommer att gå på räls. Jag kan inte föreställa mig dödsfall, brutna tår, rån, pengabrist eller husbränder. Jag ser bara blommor, stjärnor, myshelger, vackra kläder, gott vin, massa mat och stående ovationer framför mig.

Alltså fruktar jag inget och ser mest fram emot sommaren. Och alla stående ovationer.

Nu lägger jag till en punkt eftersom jag anser att sportevenemang kan liknas vid konserter:

5. Första stora sporttillställning som du går på?
Veeet inte.

Fast min högsta önskan är ju att få vara på plats under ett OS. Och så skulle jag vilja se en landskamp i hockey och en landskamp i fotboll och friidrotts-EM i juli. Eller … åka till Barcelona och se Zlatan göra hat-trick. (Men vad det förmodligen blir, är ett par hundra basketmatcher av skiftande nivå och kvalitet.)

_______________
Apropå ingenting. Tänk ändå om vi kunde ta oss i kragen och komma iväg på en blogg-tågcharter som vi ju har yrat lite om.
Uppdatering: Dieva har gjort en intresseanmälningsgrej!

Share
20 kommentarer

En kulturfyra – skål!

En kulturfyra måste ju vara en liten drink, eller hur? Daiquiri med ett stänk absint? Eller så är det faktiskt bara svar på Kulturbloggens frågor, som alla är fria att ta, kopiera, härma och svara på:

1. Vilken bok läser du just nu?
2. Vilken skiva lyssnar du på just nu eller lyssnar du mest på för tillfället?
3. Vad är det roligaste du ser fram emot den närmaste tiden?
4. Vilken blogg läser du helst, just nu?

1. Jag läser just nu en fantastisk uppslagsbok från 1960-talet: om barnuppfostran. Den är trösterik för alla som har barn eftersom den faktiskt säger ”låt barn vara barn”. (Se bilden nedan.)
2. Skiva? Skiva? SKIVA? (Förlåt, jag tappade tråden.) Coldplay, Pink, Beatles och SR P4 Sörmlands blandning.
3. Ikväll ska jag lyssna på Fredrik Lindström och bita mig i tungan och inte hötta med näven när jag inte håller med.
4. De ytterst välformulerade Dick Cavett och Go Fug Yourself, för på det humöret är jag.

”Sunda och normala pojkar slåss ibland …” Eftersom jag vid mitt bröst har närt fyra pacifister och en sund och normal pojke, är detta riktigt skön läsning. (Ur ”Lyckliga barn”, 1960.)

Minns ni killarna som slogs i skolan?
Ettan och tvåan i Lund: Ricky och Rolle slogs, men inte Martin.
Trean och fyran i Luleå: Anders och Peter slogs, men inte Stenis.

Jag gav Bästisgrannen en örfil en gång, men då slog hon tillbaka. Så då slutade vi med det.

Share
16 kommentarer