Hoppa till innehåll

På vift i England igen!

Jag bjöds av min kusin i England på en resa till hennes pittoreska by Ditchling, så jag släppte allt jag hade för händer och åkte. Det jag då hade för händer och som nu blir styvmoderligt behandlat är

 • en trasig ljuddämpare
 • ett släp med körförbud och förmodat elfel
 • sju trasiga lysrör i källaren
 • Olles telefonväxelskontrakt med djävulen
 • min alzheimerpappas ickefungerande konton på Handelsbanken
 • en nyinköpt men försvunnen rullgardin
 • tre trasiga handfatsblandare
 • en läcka under diskbänken
 • fyra stackars halvvakna dahlior.
Ni som inte är bekanta med dahlior ska veta att de ska pysslas om, matas och väckas som vore de pojkar i 16-årsåldern.

Den digra listan ovan och annat bekymrade mig på resan hit. Jag satt med rynkad panna och tittade på min 135-kronorslunch på ett helt ommöblerat Arlanda …

… och funderade på om en sån här resa verkligen var ett lämpligt stolleprov. Och om det där kaklet bidrog till trivsamheten egentligen. Borde jag inte stanna hemma och vrida mina händer istället?

På Arlanda var det tomt som på Berlin Brandenburg mellan 2012 och 2020, och de höga stolarna i 50 nyanser av grått knarrade som obetalda skor.

Utanför bild låg en madrass, en kudde och fyra prydligt hopvikta filtar. Kanske redo för Bruce Willis, som vore det 1990?

Jag satte mig och kollade på hur flygplanen utan problem både lyfte och landade trots att jag häromdagen tittade på Snöns brödraskap och fick för mig att min flygresa skulle gå åt pipsvängen på ungefär samma sätt. Dessa tankar måste ha tagit på krafterna, för jag sov under 98 % av flygresan. Piloterna behövde underligt nog inte min hjälp en enda gång.

Här i England kan jag konstatera att panta rei, allting flyter och korven den har två. För här finns ju mången trasig ljuddämpare och massa trasiga vägar, staket, hus, lysrör, fönster, broar och tänder. Det är fantastiskt att få bäddas in i det engelska språket med sorry, pardon, excuse me och please samt love.

Jag har även konstaterat att man här fortfarande ska ha antingen tröjor med stora hål i eller brallor med ännu större hål i. Eller djurmönstrade tyger över hela kroppen.

Tre glada, leopardklädda kvinnor stod och väntade utanför en lågstadieskola.

Vi har som vanligt hunnit handla på Tesco, där jag trots otaliga besök fortfarande går omkring som en Pippi Långstrump på kafferep. Jag vill se allt, klämma på allt, köpa allt – och lite därtill – samt packa in rubbet och ta med hem till Sverige.

Särskilt den här kleggiga röran.

Vi besökte Ditchling Museum of Art & Craft och en utställning om Raymond Briggs, som har bott i Ditchling. Vi fick se otalet originalteckningar och dito målningar, en fåtölj med en utspilld burk vita bönor samt garderobsdörrar, på vilka han hade målat sina föräldrar.

En text som Briggs själv skrev 1991 – om hur man absolut inte ska låna ut sina originalteckningar och dito målningar till utställningar.
Se, vilket härligt stökigt skrivbord han hade! (I botten på den översta lådan till vänster hade Raymond Briggs skrivit vilka datum han hade städat just denna låda.)

Så: i England har vi det bra, även om Brexit har ställt till det på massa olika sätt. Och hur har ni det?

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Anna

  Vi har det ganska bra nu när vi har läst om dina äventyr i Äggland, som det hette förr i tiden. Hare så kul och hälsa kusinen!

 2. Anna-Brita

  Så rätt att fly fältet Lotten! Samla kraft och ha det lite kul! Allt annat ordnar sig…. Njut av allt det roliga nu! Hälsa fina Ann! M fl
  Stora kramen 🤗

 3. Dieva

  Gräver ogräs så det står härliga till och pysslar om mina första dahlior. Ryggen hotar med uppsägning.
  Är avundsjuk på din utflykt till England men den är dig verkligen väl unnad efter ditt senaste halvår. Ser fram emot dina rapporter.

 4. Brid

  Vi lyckades pricka in några mycket varma dagar hos föräldrarna och har trädgårdsarbetat, burit fram möbler, planterat om krukväxter samt varit med och köpt en ny mikro, för den gamla slocknade och började lukta bränt igår. Det var trettio år, så det kanske inte var oväntat. Den nya är lite större och bänken har fått möbleras om. Imorgon far vi hem igen och ska försöka hinna med ett par vardagar före nästa helg.

 5. Dahlior kan vara förvånansvärt robusta. Det har hänt att jag inte hunnit pyssla om dem utan bara hivat in krukorna med de vissna dahliorna i någon mörk vrå på hösten. De brukar ge sig tillkänna med nya friska stänglar frampå vårkanten. Dahliorna som jag tog ut häromdagen behövde klippas ner; fjolårsskrufs och vissna blommor satt kvar. Av bara farten klippte jag av några nya gröna stjälkar också. Men jag sa till dem att det är bara att bryta ihop och gå vidare. Hoppas de förstod mig. Förra sommaren såg de ut som på bilden.

 6. Ökenråttan

  Inte en kotte på Arlanda där man landar. Vi kom från Paris häromveckan och förundrade oss över de där lokalerna. Själva landet Sverige är mer eller mindre täckt av skog och ankomstlokalerna på Arlanda är täckta av tjusigt trä, på golvet dårå. Men inte en käft sitter i de uppradade, flådiga stolarna. ? Jo, vi trodde det skulle bli huvudport of call för SAS. How stupid of us. Så klart danskarna kniper detta. – Gör aldrig affärer med danskar, det är mitt råd.

 7. Dina

  Ibland bara måste man iväg några dagar för att orka. De där oändliga ToDo-listorna måste blandas upp med roligt också. Helst varannan rad eller så. (Eftersom ingen annan tar hand om disk/tvätt/sopning så spelar det ju ingen roll om jag gör det idag eller imorgon, eller hur?)

  Själv flyger jag till Kungliga Huvudstaden om några dagar. Man får hoppas att vädret blir lite mer vårlikt fast tänker nog besöka Mälarpaviljongen även om det snöar.
  Annars, finns det något nytt trevligt (eller gammalt för den delen) som man inte bör missa att se/göra om man bara har 5-6 dagar på sig?

  Och kul idé med att skriva datum i lådan. Undrar hur ofta det blev.

 8. ÖR, jag säger bara PostMord. Det behövs två svenskar för att göra affärer med en dansk. En klantaschla till näringsminister borde stoppats i tid.

 9. Dina

  Ooooh, har helt glömt! Måste rekommendera Olles bok om Vilda västern.
  Riktigt kul läsning, och intressant, speciellt om man var Lucky Luke fantast som barn. Och Lilla huset på prärien mm.

 10. Upprepar: Om nån vill ha en Olle-bok så har jag ett jättelager av allt från ”Familjens handbok om fästingar, loppor och löss” till ”Vilda västern: Myt och verklighet” som jag skickar mot portokostnad!

 11. Pysseliten

  PK fick Olles bok om Vilda Västern av mina föräldrar, som hittat den i bokhandeln, så den har vi. Check!
  Dahlior ville jag köpa, men är som vanligt sen på bollen. De ska ju dras upp inomhus innan de får komma ut i jorden. Och Karin, du gjorde helt rätt som kapade den nya stjälk, för de ger extra mycket blommor på tuktade stjälkar. Har jag läst.
  Till sist, jag skulle klippt håret idag, om inte maken till min frisör dött hastigt mitt i livet. Av alla onödigheter.

 12. Pysseliten

  Heja er Brid! Det är kladdigt att plantera när det regnar. Jag satte penséer vid ytterdörren för säkert tre veckor sedan och dom kämpar fortfarande med att se ut som blommor. (Det var en blöt och geggig plantering.)

 13. Brid

  Nu är vi i Göteborg ett slag. Vi mötte ett halvdussin gossar i högstadiestorlek som promenerade med basketbollar. Tänkte på båsmor.

 14. Ingela

  I dag protesterar jag mot utvisning av fina ungdomar som lärt sig svenska, utbildat sig , har bostad
  och tillsvidareanställning som undersköterskor, bilmekaniker och annar samhällsnyttigt. Nu på eftermiddagen försöker jag inbilla mej att det är vår och dags att göra fint på stugtomten. Har på mej överdragsbyxor, täckjacka, mössa och handskar. Men solen skiner och det är myggfritt.

 15. Pysseliten

  Det var ändå mycket snö kvar hos dej Ingela. Jag köpte dahliaknölar igår och hoppas att frostnätterna är helt förbi. Nu ska dom ner i jorden.
  Förresten, det blir bokmässa i Stockholm på lördag 18 Maj (Svartmannagatan 6) med boksläpp av en gamma barndomsvän som bla skriver poesi och barnböcker och några andra författare. Jag ska dit och om fler kommer kanske vi kan ses på fika?! Det är öppet 11-15 och jag kommer nog närmare andra halvlek.

 16. Å nej, vilken otur, Pysse. Hade så gärna bokmässat och fikat på lördag, men då är jag hänryckt i Horndal!

 17. Jag är lockad Pysse, men vi har varit borta två helger i rad, så vi kanske vill vara hemma en gång också. Vi får se.

 18. Pysseliten

  Horndala mej hit och helga mig dit, vi kan ju äta glass!! Det är det nya inom forskningen – efter ett hårt träningspass ska kroppen vila och återhämta sig, det kan man göra på många olika sätt, bla äta glass!
  Eller så fikar vi bara en annan dag när hänryckning och hemmavaron är överstökade.
  Hur går det med bloggen Lotten? Är du hemma och pratar i radion? (Vet jag ju, men måste vara lite retorisk.) Vad hönde sen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.