Hoppa till innehåll

Jävla födelsedag, va?

Den lite ledsna avdelningen

Med pukor och trumpeter, serpentiner och tomtebloss skulle jag i glada gamängers lag fira denna dag.

Nu blir det istället i kretsen av de närmaste, kanske hemgjorda hamburgare, tända ljus, jättegoda påmmfritt och en kladdkaka med hallon på. Det enda jag egentligen vill ha i present är teckningar från barnen och en lakansträckare från födelsetagstomten.

Alltså en Olle-ersättare. Men förmodligen inte lika pratsam.

Den väldigt tacksamma avdelningen

Jag har sedan Olle stupade fått så många trevliga hälsningar på FB, så många fantastiska brev med rim och reson, böcker och biljetter samt finurliga idéfinesser. Jag häpnar och är nu inne i en utdragen period när jag storgråter som Lille Skutt så fort någon är snäll. Det är helt enkelt ett jävla bölande.

Alla som ännu inte har fått svar; kanske kommer det ett vykort med motivet ”Domus invigning 1963” eller ”Borås djurpark i skymning” till er. Kanske om ett halvår. Eller inte. Men jag är djupt tacksam.

Gnöl- och gnisselavdelningen

Revisorn, Försäkringskassan, Telenor, en miljard försäljare som säger ”jag söker Olle”, sotarn med påminnelseavgift, larmföretaget, Bilbesiktningen, biblioteket, en privatperson som hade sålt en skrivpulpet till Olle men inte fått betalt, webbhotellet, försäkringsbolagen, tidningsprenumerationerna, streamingtjänsterna, årsredovisningen, Skatteverket, Fortnox och Länsstyrelsen är några av alla som krånglar till livet.

Men inte kunde jag ana att jag skulle tvingas leta reda på 14 magasinerade kartonger med sparade årsredovisningar 1996–2015 – och köra rubbet till tippen.

Den lite söta avdelningen

Lilla Lotten 1964.

Framtidsavdelningen

Den 12/2 är det två månader sedan Olle dog, och det är även hans 60-årsdag. Det ska vi inte fira alls. Jag ska gå på glödande kol, stegla mig över öppen eld och klippa av mig allt hår samt skaffa 17 piercingar.

(I fantasin, dårå. I verkligheten hoppas jag att jag vågar bege mig till basketträningen och att jag kommer ihåg hur man dribblar. Sedan börjar kanske resten av livet.)

Ge mig gärna tips och framtidstankar samt dito planer, hörni. Jag är villrådig.

Moas snyggaste tårtdesign fick spanjoren på 24-årsdagen 2018.
Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Christina

  Trots allt: Grattis.

  Christina, som tänker mycket på dig och Olle (som jag tror att jag bara träffade en gång, men som jag tycker jag känner via dina historier).

 2. Pysseliten

  Grattis på födelsedagen, Lotten!! I framtiden tänker jag att vi kan fira din födelsedag. Jag skulle också vä-häldigt gärna åka på arbetsläger med dej i vår.

  Den där lakanssträckaren var ju för eländig, men ohhhh så talande! KRAM.

 3. Britta Leander

  Krackelerar på födelsedagen, sa Erik när han var liten. Ibland får det vara så och det är helt okej. Mys med familjen låter som en finfin plan.

 4. Eva

  60 jävla år!
  De flesta av dem riktigt lyckliga ❤️
  Just nu suger det men det kommer att vända. Little by little.
  Jag säger som Kicki: ”Ett steg i taget”

  Grattis på födelsedagen Lotten 🥂❤️🥂❤️🥂❤️

 5. Grattis på födelsedagen!
  Förstår om det saknas en stor pusselbit i livspusslet, jag menar en lakarnsträckare hittar man inte hur lätt som helst. Jag önskar dig en fin dag i sin enkelhet och med tanke på din familj tror jag den kommer bjuda på en del skratt och glädje som kan lätta upp dagen.

 6. Dieva

  Grattis Lotten, hoppas att du får en riktigt fin dag med familjen. Det är ganska trevligt att fylla 60, det är en bra ålder har jag märkt.
  Ditt inlägg påminner mig om att jag måste övertyga maken om att montera min lakansträckare som fortfarande ligger och skräpar bredvid mangeln efter vår renovering av svärmors hus.

 7. Anna

  Älskade, bästa och högst ärade Lotten, hurra för dig och din födelsedag. Jag hoppas också att vi kan fira den nån gång!

  En framtidsplan: Vi har tänkt göra den där roadtrippen till Motala, kanske i påsk. Vi tänker på dig som co-driver men det får naturligtvis dagsformen bestämma. Puss och kram 💞

 8. Helene Wright

  Stort grattis på din födelsedag, Lotten! Må den bli fin och fylld med värme, trots allt och mitt i allt.

 9. Grattis på födelsedagen!
  Och jag veet din aversion mot emojisar, men här kommer ändå den raddan jag brukar ha med på instagram: 🎂🎁💐🎈. Okej då. Jag hoppade över pukor och trumpeter den här gången. Men ändå. Med en ballong är det svårt att vara ledsen hela tiden. Eller hur det nu var Nalle Puh sade.
  Stillsamt firande med familjen låter bra.
  Och så andas djupa andetag så att du kan hålla andan om tio dagar.
  Framtid?
  Vi bor numera i Övik så behöver du husrum här, eller bara vill åka hit ändå, så kan vi erbjuda det.

 10. Födelsedagsgrattiskramar! Vilken gullig och fundersam Lottenbild från 1964!

  Framtiden skulle till exempel kunna innehålla ett arbetsläger. Eller flera. Som ett kedjebrev? Och visst har jag en lakanssträckare på vinden, som du kan få, men den är mycket tystlåten och tråkig; en usel Olle-ersättare med andra ord.

  PS: Du skriver: ”Alla som ännu inte har fått svar; kanske kommer det ett vykort med motivet ’Domus invigning 1963’ eller ’Borås djurpark i skymning’ till er. Kanske om ett halvår. Eller inte.” Jag röstar på ”inte”, för det är ju inte meningen att lägga sten på börda genom att lasta på dig en måste-svara-skuld.

 11. Monet

  Kära Lotten. Ibland får man leva parallella liv. Ett i den verklighet där man trots allt firar sin födelsedag och sitter i kö till Försäkringskassan. Och ett annat som man bara är ensam om i sin förtvivlan och dit ingen når. Grattis ändå på din dag så som den nu blir. Det kommer alltid att bli annorlunda från och med nu men man klarar sig faktiskt igenom och hittar nya vägar. I sinom tid…

 12. Nina

  Grattis, Lotten!

  Jag hoppas att de bra stunderna snart är fler än de dåliga.

  Och att utropstecknena kommer tillbaka i sinom tid.

 13. M-T

  Det svartvita tyget får mig att minnas ett citat om att ”sorgen är randig”.
  Grattis, trots allt! I framtiden ser jag två saker: Att du skriver den första på ett underligt vis ROLIGA och kärleksfulla boken om sorg, samt att du dansar flamenco. Sedan tror jag alltid det är bra att ha olika projekt, t.ex. ett uppdrag i veckan som andra kan föreslå eller som man kommer på själv.

 14. Dina

  Snusa på barnbarn är en utomordentlig sysselsättning, både på ens födelsedag och när man helst vill gråta, så jag önskar dig en massa ’snus’, idag och alla dagar.
  Framtiden? Blir nog bra på något sätt för allt annat vore ju bedrövligt.

 15. Förresten det här med försäkringskassan. Har en annan bekant som blir galen av att inte komma fram på telefonen dit. Hon fick reda på att de också blivit drabbade av cyberattacken. Alltså utslagen telefon där. Så lägg inte så mycket energi på att ringa dit. De kanske klarar att hantera handskrivna brev?

 16. Cruella

  Jag tror det blir bra med basket. Låt kroppen hålla på. Huvudet och resten av livet hänger kanske med vad det lider. Stor kram på födelsedagen!

 17. Grattis på dagen, Lotten. Krama barnbarnen och alla andra som lämpar sig för ändamålet, och ta det lugnt.

  Framtidsplanering är jag inte bra på. Men jag har upptäckt att det är bra att göra saker med händerna ibland. Man behöver inte vara bra på det. Jag har t ex på sistone sytt ett antal sneda och vinda dockkläder och varit nöjd med att det blir något alls. Och dockorna klagar inte. Även städning i måttliga doser kan vara lugnande, om man annars mest ägnar sig åt datorn.

 18. Ingela

  Grattis till dej, Lotten, hur det nu än är och hur du än mår. Jag känner igen så mycket av dina funderingar. Min Ö skulle ha fyllt 50 två månader efter han omkom. Det planerade kalaset blev det inget av och på födelsedatumet blev det gravsättning i stället. Nu skriver jag inte det här för att hålla fram min egen olycka för det är så eländigt sorgligt för både er och oss, helt utan jämförelse. Jag skriver det för att berätta att hur eländigt det än är så kommer det en dag en tid när livet blir ”vanligt” igen. Det blir ett annat vanligt förstås men det blir ett.

  Det är bra att du skriver och bra att du Lille-Skutt-gråter. Det gjorde jag alldeles för lite för det fanns liksom inte plats för det. Så gör det om det känns så.

  Hoppas att dagen är så bra som den kan.

 19. Ingela

  Och lakanen har jag slutat att vara noga med sedan jag flyttade från kommunalt med offentlig sträckare. Det går bra det med.

 20. Stellan

  Grattis ändå!
  Trots att det är en jävla födelsedag.
  Trots att allt är orättvist, obegripligt och osannolikt.
  Trots att man har gått sönder och undrar om man någonsin kan bli hel igen.

  Trots allt.

 21. Ann

  Grattis Lotten !
  Även min far var född 2/2 på Kyndelsmässodagen. Han tyckte det var lite annorlunda , men hade bestämt sig för att det var något speciellt ändå.
  Vill bara önska dig en specielll dag!
  Kram
  Ann

 22. (pigga?) kristina

  Grattis Lotten! Framtidstanke: det enda man kan vara säker på är att saker ändrar sig.

 23. En tant

  Grattis och tårta. Som halvandra säger: den är din oavsett, fint sagt. Och så det där med främlingars vänlighet, den finns alltid i tider av svårighet.

 24. Malin B

  Vill gratulera och kopiera M-T:s förslag ”Att du skriver den första på ett underligt vis ROLIGA och kärleksfulla boken om sorg”. Finns ingen som skulle kunna göra det som du.

  Kram

 25. Magganini

  Lite sent dåra men Grattis, ändå.
  Som sagt, det trampar på, ändå, hur det än är. Och 60 osv är rätt bra, man behöver inte bry sig ett smack om vad andra tycker, om man nu har gjort det förr.

 26. Kråkan

  60 är bra, och 70 också.

  Trodde till en början att jag också skulle sakna en lakansträckare som änkling.
  Men det visade sig att det går bra ändå, speciellt när man kan hänga ut lakanen i blåsten.

  Precis som många skrivit så blir det ett nytt vanligt; och i det lever på nåt vis det gamla vanliga kvar, intill det nya. Sorgen och glädjen kan samsas ganska fint tycker jag, – för det mesta .

  Fira alla dagar du kan komma på. Med basketen, familjen, tårtorna, de gamla vännerna och de nya, och champagnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.