Hoppa till innehåll

Förnicklade termosar!

Nu känns det som om mitt liv kan hängas upp på vilken termos som just vid ett explicit tillfälle ställer till det för mig. Jag har erfarenhet av

 • fågelskådartermosen från 1983, som läckte varm choklad i hela sovsäcken och saboterade nattsömnen samt det hångel som jag nog hade bespetsat mig att få till
 • glömsketermosarna som funkade perfekt men av ingen anledning alls glömdes på två olika tåg 2013 respektive 2018
 • äckeltermosen som såg ut precis som min gamla favorittermos från 1960-talet, men som innehöll ett muslivs alla besparingar.

Och så har vi då de mystiskt läckande termosarna som är så bra till den dag när de plötsligt släpper alla hämningar, rapar, fiser, blir inkontinenta och ger fullständigt fan i allt. Jag har drällt te på fel sida på en regnjacka (en sån med fluff på insidan), spillt kall nyponsoppa i ett läderbeklätt bilbaksäte och fyllt nedre delen av en datorväska med O’boy. Läckaget sitter i locket och jag har inte kunnat begripa vad som har hänt.

Men nu är jag förmodligen lösningen på spåret. Favorittermosen med ett lock som är så fiffigt att man kan dricka direkt ur termosen, som köps på C*a* O*ls*n (ånä, jag är inte sponsrad av dem), kan utrustas med reservdelslock!

– Varför börjar de plötsligt läcka? frågar jag kundtjänst.
– Har du kört locket i diskmaskinen?
– Va, nä! Verkligen inte! Nån annan kanske … Eller … hm.

Nyss var jag inne på att stegla tillverkaren, sedan tänkte jag hötta med pekfingret mot den djefla mannens diskiplockarfrenesi. Nu har jag förstått att jag har mig själv att skylla; locket såg ju jätteläbbigt, brunsvart och ingrott ut, så natuuuurligtvis placerade jag det alldeles på egen hand ordentligt i diskmaskinen.

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Båthuspernilla

  Såna termosar pajade båsbarnet under sina år på den urochskurinspirerade, föräldrakopperativa förskolan. (De var täta, men möjliga för ett förskolebarn att öppna utan hjälp av vuxen.) Hon lyckades dock med att pilla bort och tappa packningarna. Först flera år senare började Klas i sjön sälja locken som reservdelar.

  Summa sumarum – Klas i sjön har massor av reservdelar till sima grejor, även om de inte direkt använder det som usp.

 2. Vi har just inhandlat ny pumptermos till stugan, att ha varmvatten i när man har kokat mer än vad som behövs just då. Förhoppningsvis är den bättre än den förra vi köpte, som fick återgå till svägerskans favoritbutik D*ll*r St*r* när vi fann att den inte pumpade om den inte var bräddfull, och när den var bräddfull träffade strålen framsidan av termosen.

 3. hyttfogden

  Sätt inte kannan till kaffebryggarn i diskmaskin. Finns en varning i bryggarns manual. men ingen information om varför. Troligen är det så att diskvattnet är så varmt att plastdetaljer i kannans lock och handtag blir tevrene (värmländska för tillvridna) så att försvagningar och bristningar uppstår på grund av värmen. Har jag noterat.
  Kanske det är likadant med termosar.

 4. 1. Jag har aldrig vart på snu… förlåt, D*ll*r St*r*.
  2. Jag har heller aldrig varit på (måste googla namnet nu, humdidum, på västkusten) Vahettere … G… nånting …? ULLARED!
  3. Jag har aldrig haft hål i tänderna.

  (Punkt 3 hör ju inte hit, men jag är mycket för den heliga treenigheten.)

 5. På sidan av termostemat, men ändå lite relaterat: Jag fick för mig att spara el och eldade i vedspisen för att koka kaffevatten, i stället för att använda den kilowattslukande vattenkokaren. Då blev kokaren tydligen sur och slingrade ut sin sladd på spisen så att den smälte och förvandlades till en svart sörja. Alla svenskar är välbehållna, men lukten sitter i.

 6. Jag vet precis hur det luktar, Karin! När min mormor 1969 bröt lårbenshalsen på vår dammsugare, bakade mamma kanelbullar till henne. Under baket ställde hon en gul plastbytta på den varmaste av spisplattor, så att byttan smälte och förvandlades till en gul sörja.

 7. Minns du möjligen också hur länge lukten satt kvar?
  Detta hände idag. Ska jag oroa mig för eventuella arbetsläger framåt sommaren?

 8. Magganini

  Jag har diskat kaffebryggarkannan i diskmaskinen massa massa gånger. Och tratten. De blir rena, men nån annan åverkan har jag aldrig noterat.

 9. Olle Bergman

  Med mina brevskrivarambitioner har jag blivit lite intresserad av att välja pennor och papper med lite mer eftertanke.. Och nu ser jag att reservoarpennor och termosar är rätt lika!

 10. Nej, Karin – men kör det gamla vanliga tricket: koka massa kaffe och låt melittorna med kaffet kvar stå och suga åt sig illalukten! Ättika kan man också ställa lite här och där, sägs det, men det har jag inte testat!

  Magganini har hittat den ultimata kaffebryggarkannan! (Vilket är ett kapitel som jag borde sätta mig in i. Kaffekokningen här i huset går på kryckor sedan ungefär 20 år …)

 11. Va?! Gör dom?? Varför har ingen berättat för mig förut om ”det gamla vanliga tricket” med melittafiltren. Nu ska här bryggas kaffe! (I morse när jag kom in i köket tänkte jag att det är nog inte så farligt. Men så eldade jag i spisen och då piggnade lukten till igen, eftersom kletet letat sig ner i oåtkomliga springor och håligheter.)

 12. PK

  Jag har en sån där t**m*s från **** ****** och den funkar bra för mej. Har aldrig kört den eller någon av dess delar i d*sk*ask*ne*.

  (hoppas att jag fick till rätt antal stjärnor så att alla förstår vad jag menar. )

 13. Den affären är inget att besöka, Lotten. De har en massa billiga plastsaker, där man får vad man betalar för. Man kan köpa godis där, om man gillar de sorter de har inne, men bruksföremål som ska användas mer än tre gånger är det bättre att leta efter någon annanstans.

 14. Ökenråttan

  Termosar tänker jag på mest som kallhållare. En termos med Dry Martini t.ex. kan komma väl till pass på vilken pique nique som helst.

 15. Oh, en pique nique med … champagne! (Kan inte dricka draja, hur coolt det än ser ut.)

  Nu ska jag planera en sådan tillställning. Och den ska stavas på Ökenråttiskt vis.

 16. Ingela

  Bakplåtspapper kan man köpa på Dollars-Tores som en tant i min hemby trodde att det hette. Och papptallrikar/muggar för större kalas.

 17. Magganini

  Och handdukar. Dollar-Tore, det sa några gamlingar som bor där min mamma bor också. En kompis till Galne Gunnar kantänka.

 18. Jag vågar inte köpa papptallrikar/muggar ens hos Dollar-Tore eftersom miljögudarna (ergo barnen) blir upprörda då. Men jag får använda pique nique-tallrikarna i gulnad plast som finns i en stor, gammal pique nique-korg från 1950-talet. (Helt omöjlig att bära på normalt vis eftersom den är fyrkantig och har raspiga hörn precis överallt.)

 19. hyttfogden

  En stor flaska Rotkäppchen står i mitt förråd och väntar på någons matstund i det gröna.
  Går bra inomhus också men akta taket när kôrken far ut. Den kom hem till os med SGs resa till Frankrike hösten innan han gick bort. Vågar inte öppna putellen, det smäller så illa, och dessutom får jag ont i tårna av drickat, så det är bättre att nån annan tar hand ôm et.

 20. Dina

  CO har blivit min favorittermos att ha i väskan. Men mest för kallt vatten då’ra eftersom jag inte gillar plastflaskor. Först en ljusblå och nu en trevligt brun. Bra att höra att det finns reservlock!

  Pumptermosar är bra om man kan dem. Vilket många inte kan och därför antingen skållar sig själva eller producerar en liten sjö på bordet.

  Varmvatten i någon sorts stora förvaringstermosar på hundratalsliter har jag alltid önskat för på sommaren är duschvattnet skållhett och på vintern iskallt, så istället för att sätta på varmberedaren kunde man ju använda sommarvattnet tänker jag.

 21. – NAKEN? NÄ VET NI VAD!

  (Christer, tLDPT och jag citerar en sketch med Birgitta Andersson. Som tyvärr inte går att finna nånstans. Alltså sketchen dårå.)

 22. Ökenråttan

  VARFÖR är tangenten som styr versaler extrastor? Jag har lyckats ådraga mej plåster på två fingrar på vänster hand och bara jag nu snuddar vid tangentbordet så känner versal-tangenten sej kallad att ställa upp. Usch så förtretligt. Kan tangenten inte åtminstone vara i normalstorlek? Då bleve det inte lika lätt att alltid komma åt den.

 23. Nämen vilken jättebra fråga! Varför i hela freden är caps lock t.ex. större än bara caps?

  Jag har precis läst en artikel om hur galet bokstäverna egentligen är placerade med tanke på olika språk och det faktum att vi inte längre har skrivmaskinsarmar som ska slå ner bokstäver på ett papper.

  Nu ska jag se om jag kan hitta några diskussioner om storleken på caps lock. (Medan DDM sitter och skriver brev efter brev med reservoarpenna.)

 24. Magganini

  Reservoarpenna har jag inte skrivit med sedan sjuttiotalet skulle jag tro. Det var nog kul, men jag kommer inte riktigt ihåg.
  Hannoia och hennes husband hade kul i dag på en gata i Sheffield, för de mötte Eddie Izzard.

 25. Ninja i Klockrike

  Oooiiihh! Eddie Izzard, den skulle man ju vilja möta, men jag har sett honom uppträda på Stockholm Waterfront för ett par år sen.
  För en månad sen såg jag en annan engelsktalande komiker på Cirkus, det var en helt annan upplevelse. Karl var full som en kastrull, höll på att ramla ner från scenen, spelade jazz på ett elpiano vilket inte tillförde föreställningen något samt glömde både varför han var där och vad han tänkt säga.

  Men vad jag egentligen tänkte var att fråga Lotten och CtLDPT vem Birgitta Andersson spelade den däringa sketchen emot?

 26. Jag citerar mig själv nu:

  ”Sketchen är från 1963, där Birgitta Andersson i rollen som Milda Münning blir uppbjuden till dans av en massa karlar. De spelas av Lasse Ekborg, Hasse & Tage samt Svante Thuresson – och jag tror att Carl-Gustaf Lindstedt (som ju var hennes make i Teskedsgumman) också är med. Milda-Münning vill inte dansa och tackar därför nej till uppbjudningarna med allt galnare repliker, t.ex.:

  – Dansa? Nakna? Här på bordet? NU? Nej, vet ni vaaad!”

  Den som hittar sketchen eller mer info om den, vinner en hammock!

 27. Ökenråttan

  Sålunda läser jag i skriften: År 1963 dök familjen Münning upp i Svenska öden. – – -Huvudpersonerna hette Magnus och Milda, gestaltade av Carl-Gustaf och Birgitta A —
  Birgitta/Milda bjuds upp av en radda karlar. En som är misstänkt lik Hasse A. säjer: Får jag lov?
  Birgitta/Milda: Allvarligt talat, skulle ni vilja dansa med en person som är redlöst berusad?
  Hasse: Jag är inte berusad!
  Birgitta: Inte ni, nej!

  Sketchen beskrivs som ”ett rent uppvisningsnummer av Birgitta A. och man kan inte annat än instämma. Sanslöst roligt. Helt absurd.

 28. Ninja i Klockrike

  Nja, ska inte den gå till Magganini? Hon har nämligen helt rätt i att det var Hatte. På youtube finns ett klipp som dessvärre är blockerat av svt, men på bilden syns klart och tydligt att det är Hatte.

 29. Magganini får naturligtvis en hammock även hon. Inte nog med Hattekunskapen – hennes ättelägg har ju dessutom stött på Eddie Izzard!

 30. Jag har bara nr2.
  En gång var jag inne på DS och köpte frottésnoddar till flätan. jag minns inte när det var, men de börjar ta slut nu. Och det är mycket mer än tio år sedan.
  Och så har jag haft hela tänderna fulla hål.

  Eventuellt kommer jag spräcka även nr 2 i sommar eftersom jag hoppas hälsa på min kompis som flyttat till trakterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.