Hoppa till innehåll

Att äta upp

Att jag är en bedrövlig sovare som knaprar allergitabletter och räknar baskettröjor för att kunna somna är känt sedan länge. Jag kan inte sova trots att jag följer alla råd utom de som handlar om spikmattor och meditation, och får därmed skylla mig själv.

Med risk för att få äta upp det jag nu påstår, måste jag säga att fördelen med att gå och lägga sig kl 02 (sensomnaren Lotten) när man måste gå upp klockan 06 (sengångaren Lotten) är att man i alla fall är någorlunda sömnig ungefär ett dygn senare.

Men nu under vikariatet på SFI har jag fått uppleva en helt annan sorts sömnighet – och det handlar inte om min egen. Själv släpar jag mig upp vid halv åtta, äter havregrynsgröt med bananer och jordnötssmör som vore jag Elvis Presley, medan de muslimska eleverna som deltar i fastan under ramadan ungefär då börjar bli sugna på lunch. Just nu måste de fasta mellan ungefär 06 och 20, vilket innebär att när klockan närmar sig slutet på skoldagen runt 16.30, ser de i kors.

– Nej lärare, jag inte trött! säger eleven som inte kan komma på vad ett verb är.
– Gå hem? säger tre elever i korus när jag talar om att det är rast.
– Vad äter lärare? säger eleven som vanligtvis med lätthet skulle ha förstått min förklaring av uttrycket ”risk för att äta upp något man har sagt”.

Alla bedyrar de att de inte är påverkade av fastan eller att de inte får dricka ens vatten på 14 timmar. Men som lärare ser jag på dem att de inte kan hålla fokus. Skrivuppgifter som i vanliga fall tar 15 minuter, kan ta uppåt en timme och ord som chaufför, betalning, avi och konstnär är helt omöjliga att komma på fastän vi har rabblat dem i en vecka.

Samtidigt funkar ju de ickefastande eleverna precis som vanligt … Ja, ni förstår vilket gissel det är.

Slumpvis utvald matbild som kommer från Unsplash! (Foto: Casey Lee.)

Apropå att äta eller inte äta: nu ska ni få ta del av påskplanerna som inte på några villkor hade gått att genomföra om jag hade varit ramadansk.

Fredag: 17 runt bordet –  puttanesca, ”ett fantastiskt bröd” (Annas kokbok), sallad, glasspinnar och godis
Lördag: 13 runt bordet – ugnskalkon, ugnsrostade grönsaker, sallad, kladdkaka
Söndag: 11 runt bordet – ett nyskjutet lamm, ugnsrostade grönsaker, glace au four

Om jag överlever detta, lovar jag att äta upp alla rester nästa vecka.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Oj, det borde väl ha varit min tanke också, men det var det inte. Jag tänkte: Hmmm, glace au four, det måste vara 30 år sedan sist!

 2. Ninja i Klockrike

  Spämmonplockad, oskjuten nyrre for omedelbums runt i hövet när jag läste nyskjutet lamm.
  Nu ska jag gå och lika bampa, dock inte osyrad.
  Glad uppståndelse tillönskas båset.

 3. Magganini

  Tur att det inte var så nyskjutet, lammet, för min tanke var att det skulle vara jobbigt att hinna med all avullning och avklövning och sånt innan själva matlagningen.

 4. Jag antecknar i min anteckningsbok att Niklas uppskattar ironin i långfredagsputtanescan.

  Orangeluvan har rätt: det lilla lammet som vi ska smofsa i oss sköts inte nyss. Men dött är det.

 5. Gårdagens inte alls påskiga 17-mannaservering illustreras av ett enda ord: tabberas! Rent bord! Inte en smula kvar! Renskrapat! (Och jag som alltid lagar mat till ett smärre kompani för att vara säger på att få rester!)

  Nu gullar jag med kalkonen. Han trilskas lite.

 6. Dina

  Du och jag, Karin! Lika snillen?/själar?/annat passande? tänker samma. Osv.

  Glad Påsk, Happy Passover, Enkel (?) Ramadan på alla!

 7. Dags för glace au four, alltså Dina! Ett litet tillägg till sedermåltiden? Traditionerna kriskrossas på ett trevligt sätt och jag kan inte ens bli upprörd över kids som tigger påskgodis med ett ”Bus eller godis!” Eller påskkärringar på långfredagen – vem kan inte råka bli försenad och häxor är väl bara människor de också.

 8. Samma här: två kilo ganska läbbigt godis åts upp av sammanlagt 34 personer. Och glace au fouren brann inne: vi kom inte ens så långt att vi tog fram ägg till bottnen!

  Men äggjakten blev av. Mycket lyckad var särskilt tjugotreåringen lapp ”katten har ledtråden”, där hon hade lagt ledtråden på massa kattgodis som grannens katt försökte flytta på.

  Nu mot Öland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.