Hoppa till innehåll

Nya tider, nya regler …?

När jag håller mina roliga föreläsningar om informationsteknik och skrift kontra tal och allt annat som har med kommunikation att göra, brukar jag betona nyttan av regler.

”Självklart”, tänker åhörarna, ”kom med fler plattityder va” och så ser de lite aviga ut. Karln längst fram till vänster lägger armarna i kors, beredd att ta till orda. (Nej, det är inte fördomar. Det är precis så här det är.)

Men så drar jag jämförelsen med trafikregler. Hur alla borde följa dem för allas bästa, men att alla ju inte gör det. Barn verkar inte veta att man cyklar på höger sida och går på vänster om vägen saknar trottoar – eller ens vad en trottoar är till för.

”Trafiklekskola med polisman Leif Ekström, i uniform. Barnen får lära sig om trafikregler, trafikskyltar, övergångsställen och trafikljus.” (Källa.)

Jag fortsätter med exempel på andra regler. Karln längst fram till vänster skakar på huvudet när jag betonar att det ju faktiskt är jättefiffigt att använda blinkern i rondeller. Fast just då hakar alla upp sig eftersom jag säger körriktnings­visare ibland, och till och med drar till med blinkrar i plural.

Och vips, är vi inne på skrivregler och den normerande SAOL!

– Regler oljar maskineriet, säger jag, men för att det ska funka måste alla

 1. känna till dem
 2. följa dem
 3. förstå konsekvenserna när regler bryts.

Men häromdagen fick jag lära mig nåt nytt: skolgårdens fotbollstjafs har nått sådan höjder att lärarna och rektorerna har bytt ut reglerna.

Skolgårdsfotboll 1941. (Urpsrungligen NK-reklam för kläder.)

Jag googlade detta för mig okända problem och fann att det till och med finns examensarbeten som handlar om detta fenomen. Alla skolor har noggrant formulerade fotbolls-ordningsregler; exempelvis får barnen på inga villkor själva dela lag. I en skola har man bestämt att de nya fotbollsreglerna inbegriper att

 • man får ta bollen med händerna
 • inkasten är eliminerade: inga linjer gäller.

Bollen är alltså aldrig ute och man får både sparka bollen och ta upp den med händerna.

”Utom händer” är ju själva grejen! Denna nya inställning till regler är för mig så obegripligt frustrerande med tanke på att jag ju gillar regler, men även för att barnen ju behöver dem. Vi behöver dem.

Okej. Kanske jag istället för att vara så himla negativ ska fokusera på vad barnen faktiskt skulle kunna få hålla på med på skolgården? Förutom att få lira denna handfotboll som beskrivs ovan, kanske de ska skonas från eventuella erfarenheter genom att på skolgården

 • bara gå myrsteg
 • endast uttala ord med blott konsonanter
 • på inga villkor ha kläder med fickor.

Ja, där har vi något: faran med fickor! Förbjud dem! [؟]

(Karln längst fram till vänster skrockar förmodligen nu. Han har trots allt humor.)

Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Pöh. Fotboll med händerna? Snart byter de väl ut det rektangulära målet på marken mot en rund korg med nät flera meter upp i luften också!

 2. Ökenråttan

  Trodde det var Operabalettens barnavdelning som var i farten där på fopollsbilden.

 3. Båthuspernilla

  Trafiklekskola fick jag och mina dagis- och klasskamrater gå i under sent 70-tal och tidigt 80-tal.
  Trafikis var roligt och jag kommer fortfarande ihåg det vi lärde oss.

  För övrigt kan man ju lika gärna köra motsols i våra rondeller om andra än målisarna ska få ta bollen med händerna i FOTboll. Ryser av obehag över dårskapen.

 4. Jag minns inte att det någonsin lärdes ut några regler för fopoll (eller andra bollsporter) när jag gick i skolan. Man förmodades bara kunna dem. Vilket i mitt fall innebar att det bästa var att hålla sig så långt borta som möjligt från alla bollar.

  Men cyklingsregler lärde vi oss. Bland annat att jag, som länge inte vågade släppa styret med ena handen, då måste kliva av cykeln och gå runt alla hörn eftersom jag inte kunde visa tecken.

 5. Ninja i Klockrike

  Det är bra med lite anarki på skolgårdarna, och gärna när det gäller fopoll.
  Eftersom fopollsintresserade barn, av sina föräldrar sätts i fopollskola redan i fyra-femårsåldern, i akt och mening att fostra nya små zlataner, drillas dessa barn i både taktik och regelverk jämte bollkontrollandet.
  När sedan dessa zlataner kommer till skolan och det blir fopoll på gympan eller på rasterna, ja då kontrollerar de situationen till fullo. De både vet och kan. Spelet blir inte bara hårt och tufft, det blir också regelstyrt. Alldeles väldigt mycket regelstyrt. Långrastens fopoll blir en träning i kortformat. Zlatanerna blir vanligtvis vansinniga när Fumlige Faban och Långsamma Lisa INTE FÖLJER REGLERNA, UTAN SABBAR SPELET!!
  Och skolan, som inte alls är intresserade av att zlatanerna ska bli ännu mer vältränade, utan har sitt fokus på att alla, inklusive Fabian och Lisa ska uppleva lite hälsosam bengtbedrupsk RÖRELSEGLÄDJE, till båtnad mer för kondition och koordination än en zlatansk framtid, ser hur detta nobla mål kommer längre och längre bort.
  DESSUTOM har skolan fått ett antal KONFLIKTER , mellan zlatanerna och fumlarna, som ska redas ut, för så är det i skolan idag. Då går det åt lektionstid, och känslostormar alldeles i onödan. Förutom de smärre fysiska skador som uppstått.

  Resultatet blir frustrerade zlataner och stukade fumlare. Till vilken båtnad då?

  Om man då inför till exempel handregeln, så har man markerat att skolgårdsfopoll inte är regelmässig fopollsträning för ett fåtal utvalda, utan nåt som alla kan vara med på.
  Och det är väl ganska nobelt tänkt?

  Fumlige Fabians morsa.

 6. Ninja i Klockrike

  Trodde det skulle bli antingen medhåll eller mothugg.

 7. I see! Nu förstår jag tanken bakom detta bättre; fotboll är inte längre fotboll och zlatanerna kan inte dominera på samma sätt. Men jag undrar ändå om detta att eliminera alla konflikter är rätt väg att gå. (Dock vet jag alldeles för lite om dagens skolgårdsaktiviteter för att ha bestämda och konkreta samt konsekventa åsikter.)

  Jag tycker att du ska skriva boken ”Frustrerade zlataner och stukade fumlare”, Ninja! (Jag var definitivt en fumlare, men fann tröst i att jag fick tackla de söta killarna, vilket jag var bra på.)

  På skolan med de nya fopollsreglerna har man förbjudit så mycket att ingen egentligen vet vad som får göras eller ej. Och det är (tydligen) precis lika mycket tjafs och gräl och arga föräldrar fortfarande.

 8. Brid! Jag ser framför mig hur Lill-Brid inte vågar släppa styret och blir nästan tårögd. Så sött!

  Själv släppte jag båda händerna och reste mig sedan upp från sadeln för att kolla om det gick att cykla så: med blott fötterna på pedalerna. Det gick inte alls – ett ärr pryder fortfarande min haka sedan det äventyret.

  Ökenråttans iakttagelse är helt korrekt: kolla baletten i fotbollen! Jättekul!

 9. Kråkan

  Pröva INTE att köra medsols i rondellerna!
  Detta gäller förstås inte om du är i UK. Där kan man köra åt alla håll i de så kallade Magic Roundabouts. Annars gäller motsols i högertrafik och medsols i vänstertrafik.

 10. Ökenråttan

  Allt som är runt är inte rondeller, dessutom. Det måste vara skyltat som sådan. Vid Djurgårdsbron (på fastlandssidan) ligger en rund trafikplats men den är inte en rondell. Vild förvirring skapas ibland. Underhållande.

 11. Ninja i Klockrike

  Det är inte en cirkulationsplats f’ratt det går spårvagnar i den och de har alltid företräde framför all annan trafik, även gångtrafikanter och begravningsföljen.
  Men nöjsam är den, för det.

 12. Please don’t medsols me! Min hjärna protesterar. Inte nu igen! Jag lärde mig köra när det var vänstertrafik, men lärde om till högertrafik, när det var så dags. Sedan for för att jobba söder om ekvatorn där det var vänstertrafik och där medsols är vårt motsols eftersom solen går tvärtom där (gör den inte, men det verkar så) och därför säger man clockwise i stället för medsols, vilket också blir fel om man råkar ha en arabisk klocka som ju går motsols. I alla fall norr om ekvatorn.

 13. Hahahaaaa! ”Please don’t medsols me!” Roligaste idag!

 14. Nu bad jag ju Ninja här ovan att skriva en bok, men även Karins ”Please don’t medsols me!” är ju en given kioskvältare!

  Vad övrigt är, är SOVA. Efter två dagar med onlineföreläsningar via Teams är jag tröttare än en nyförlöst fembarnsmor.

  Dessutom har jag hicka. WTF, liksom?

 15. Ökenråttan

  Vid utgrävning av mina möddingar hittade jag nu en pärm kallad Djungelboken. Den innehåller DIVERSE från min jobbtid, helt osorterat. Här är tecksempel
  Tre bevis för att Jesus var kvinna:
  1. Han var tvungen att utfodra en stor mängd människor med bara en kort förberedelse, när det samtidigt inte fanns någon mat.
  2. Han försökte göra sin röst hörd bland massor av karlar som inte fattade ett dugg.
  3. Till och med när han var död var han tvungen att gå upp för att det fanns mer jobb för honom att göra.
  (Här skulle ”hen” verkligen varit på sin plats, men det var inte uppfunnet på den tiden nä r jag fick mejlet.)
  Trevlig helg!

 16. Nu ska ni få höra nåt underligt: jag är så trött att jag går och lägger mig nu. Klockan 22:15! PÅ EN FREDAG! Inte ens vin har jag druckit!

  (Grottekvarnen suger musten ur mig. Men det går nog över, ska ni se!)

  Nu har jag en fråga: finns det någon av er som önskar er en särskild Julkalenderlucka? Nån som ni inte har sett hemlisbloggas förut? Mejla mig i så fall!

 17. Ökenråttan

  Min kompis Superläraren tillägger ytterligare bevis för att J var kvinna: Långt hår och långklänning.

 18. Här ute i den sydvästra förorten har något trafikgeni byggt två rondeller i helt oproblematiska korsningar på Personnevägen. Den korsning som möjligen skulle kunna tänkas ha lite trafik har man lämnat som den är. Rondellerna är så stora att man varit tvungen att göra dem flata med gatstenar på så att lastbilar och bussar sk kunna komma fram, det finns inte en hans att de skulle kunna köra runt. Eftersom jag är som jag är och tycker det är dumheter låtsas jag helt enkelt att de inte finns och kör rakt över dem alternativt svänger som i en vanlig korsning. Det blir lite skumpigt men går helt problemfritt. I våras körde jag som vanligt över en av rondellerna och såg först då att jag mötte en polisbil. Jag förväntade mig att den skulle göra en u-sväng i rondellen och köra ikapp mig etc så jag höll koll på den i backspegeln, jag ville ju inte åka dit för smitning också. Men, till min stora glädje såg jag hur polisen gjorde precis som jag och körde rakt över rondellen.

 19. Det tog mig ett halvår, Niklas, när jag bodde i de där trakterna, innan jag upptäckte att det alls var rondeller. Av gammal vana fortsatte jag att köra rakt över dem. Men det hände väl att jag muttrade något om att en rondell ändå borde ha en viss verkshöjd för att leva upp till namnet.

 20. Ninja i Klockrike

  Har rondeller en viss verkshöjd? I en överväldigande majoritet av fallen.
  Har en cirkulationsplats en viss verkshöjd? Ytterst sällan.

 21. Äsch Ninja, jag försökte bara vara lite fyndig. Men visst sticker väl en överväldigande majoritet av landets rondeller upp ett par centimeter över marken i alla fall? Medan man kan köra tvärs över rondellerna på Personnevägen (tror jag den heter) utan att ens märka att de finns, mer än som en korsning med möjligen något ojämn vägbana.

 22. Ökenråttan

  Vår gemensamma bloggvän B-blad, som är troende och går i kyrkan, rapporterar att hon varit i högmässa där prästen i predikan påpekade att det var bra att Jesus föddes som man; om han varit kvinna skulle ingen ha lyssnat honom.

 23. Finns det månne statistik över cirkulationsplatstäta städer? Om inte Eskilstuna ligger högst i den tabellen kommer jag att bli förvånad!

  Jösses flickor (som det ju heter), vad tiden flyger. Det känns som om det var augusti igår. Och nu pratar folk om glögg. Va?

 24. Jag tror det är EU. Någon fick igenom ett EU-direktiv om att cirkulationsplatser ska främjas och bidrag utgå. Sen vidtog ett omfattande cirkulationsplatsplanerande. Jamen HÄR skulle man väl kunna … I Avesta blev det också några stycken. Avesta tidning var på plats för att gratulera den första bilisten som passerade den nya rondellen, men det kom inga bilar innan pressläggning. Fotografen kunde bara ta en bild på reportern med slokande blomsterkvast.

 25. Karin, jag har en gissning på vilka som fick igenom rondelldirektivet. Ett litet avlångt land i norra Europa vars politiker och tjänstemän har en stor kärlek till runda trafikplatser. Har man trafikproblem kan man lösa det med en rondell, har man inte trafikproblem kan man alltid skapa det med en rondell.

 26. Ninja i Klockrike

  Cirkulationsplatser är bra av den anledningen att bilisterna måste sänka farten, och det är i stort sett alltid av godo. På långa, fina raksträckor kan gemene rattmarodör inte hålla den jämna hastighet som överskrider maxhastigheten med minst 20 á 30 kilometer i timmen. Sånt uppskattas av normalbilisten, osorterade cyklister av icke-spandexraket-typ, fotknölar och andra trafikanter.
  Den enda cirkulationsplats som verkligen inte funkade var den i Hökarängen, mer mot Tyresövägen. Där var det alldeles för mycket trafik på den ena vägen och alldeles för lite trafik på den andra. så där ströp man cirkulationen och satte upp trafikljus istället. Flödet blev betydligt bättre.
  Men den tillhör undantagen.

 27. Borlänge är rätt rondelltätt också. Båda grabbarna övningskörde där på tidiga stadier, runt en rondell, raksträcka till nästa, runt, till nästa, och så småningom tillbaka.

 28. Magganini

  Jag vill mena att när det gäller okunskap om på vilken sida man ska gå eller cykla finns det ingen åldersgräns. Särskilt inte på gemensam gång- och cykelbana. Enligt min erfarenhet gör nästan ingen rätt.

 29. Magganini, det där låter farligt nära klassikern med mannen som kom upp på motorvägen och upptäckte att alla andra körde åt fel håll.

 30. Magganini

  Ha! Det där tänker jag inte ta åt mig av.

 31. Vi försöker rätta oss efter de andra, d v s byta sida när man riskerar att kollidera (till fots alltså; om vi har hjul med oss håller vi till höger). Om de andra också byter sida i god tid och samtidigt kan man mötas och skratta åt hur lustigt det är med artighet.

 32. Magganini

  Nä, jag går ju inte heller rakt in i folk, det gör jag inte. Och jag ler nog lite mot dem för det mesta.

  Det har hänt att jag per cykel envetet och tydligt har hållit mig tätt intill min högra kant och den mötande lika envetet hållit fast vid sin vänstra, så jag har styrt ut i gräset vid sidan för att undvika kollision. Funkar ju inte så bra om cykelbanan går längs exempelvis ett räcke eller krondike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.