Hoppa till innehåll

Vem var månne Adriaen Brouwer?

En annan har förvisso läst konsthistoria, men någe vidare blev jag ändå inte som konstkännare. Jag gillar Zorns nakna tanter och älskar Carl Larssons interiörer och allt som Viola Gråsten skapade i tygmönsterväg.

Men i övrigt är jag rätt väck, faktiskt.

Ibland dyker det upp nåt som kittlar fantasin (vilket jag gillar) eller som provocerar (vilket jag inte alls gillar). Och plötsligt så kommer Adriaen Brouwer infarande från ingenstans! (Bildligt dårå, han levde 1605–38, så det var ett tag sedan han for nånstans.)

Känner ni till honom?

Se, sicket hårsvall och ostyriga mustascher han hade! (Av den samtida Anthony van Dyck.) [CC0 1.0]
Tyvärr vet man bara på ett ungefär när han föddes, och inte riktigt heller hur han utbildade sig – kanske var det hans pappa som lärde honom att måla? Att han 1633 sattes i fängelse, anklagad för att vara spion, står däremot utan allt tvivel. Eller kanske inte. Kanske hade han bara skattefuskat – utan pengar och ständigt satt i skuld som han ju var. Dock var han en glad gamäng och en festprisse, så med goda vänners hjälp och andra etablerade konstnärers bidrag klarade han sig nästan alltid.

Och karln måste ju haft humor. Se så han målade!

”Festaren!”
”Yngling gör grimas.”

Visst är de uppiggande?

Tavlan heter ”Den beska drycken” – jag ser ut såhär när jag får i mig våra svenska ”Bäska droppar”?
”På puben”.

När han inte målade, satt han på krogen med sina polare – och det verkar att döma av tavlorna ha varit ett jädra hålligång.

”Lukt” eller ”Oangenäm fadersplikt”. Man undrar vad människan i bakgrunden förfäras över. 

Han målade alltså vardagsbestyr, bönder, trasiga kläder, smuts, fest och flödande öl. Bagaren Joos van Craesbeeck var en av hans bästa kompisar, och så inspirerad blev denne av Adriaen Brouwer att han målade ett självporträtt i samma stil.

Alltså inte en målning av Adriaen Brouwer, utan ett självporträtt av Joos van Craesbeeck. [CC]
Konstkännare trodde i flera hundra år att det var Brouwer själv som hade gjort denna målning, men nu vet man bättre.

Stackars Adriaen Brouwer hann dock bara göra tavlor tills han dog i 33-årsåldern. Kanske av sitt hårda leverne med supa, röka, slagsmål och dålig mat – men kanske var det av pesten. Tecken som tyder på det senare är att han begravdes i en anonym pestgrav, men att konstnärspolarna efter en tid hade samlat in så mycket pengar att de kunde få honom uppgrävd och begravd lite mer propert. Och med en rejäl fest efteråt förstås.

”Rökarna” – och mannen i förgrunden är Adriaen Brower själv. [CC]
Rubens och Rembrandt var lika förtjusta i Adriaen Brouwer som jag, men de hade lyckligtvis råd att köpa många av hans tavlor. Det är bland annat dem vi har att tacka för att dessa roliga verk finns att njuta av än idag – Rubens ägde 17 av Brouwers tavlor när han dog.

Men några nakna tanter eller vackra interiörer kan jag inte se att han målade.

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Kom omedelbart att tänka på illustrationerna i James Thurbers ’De tretton klockorna’, han kanske också var en Broewerbeundrare?
  Mustiga är i konstsammanhang ett ohyggligt utslitet ord, men jag kommer inte på något bättre. ’Lukt’ var ju fullständigt fantastisk.
  Jag skulle vähäldigt gärna vilja veta mer om denna verkligen udda konstnär. Kanske ska boxa mig fram till Ugglan.

 2. Ökenråttan

  En drastisk kille. Rolig ny bekantskap. Honom skulle du nog inte kunna ha i julkalendern.
  I Bonniers konstlexikon presenteras flamländaren Brouwer i en kort notis och med Rökarna-bilden. Hans måleriska begåvning nämns särskilt. Han var ”Utgången från den flamländska traditionen” och påverkades genom kontakten med ”det holländska toniga måleriet” till en mer monokrom kolorit. Han lärde sej väl måla som dom flesta på den tiden; lärling hos en målare med stor ateljé.

 3. Gunnel

  Ganska förvånad men samtidigt glad över att tvätta barnrumpor var en fadersplikt på 1600-talet. Den plikten borde fått leva kvar.

 4. Åhå, Hans Huldt: jag anar att du kände till honom? Min fascination för denne för mig okände konstnär känner inga gränser – jag håller i detta nu på att bygga mig en tidsmaskin.

  För vem vill inte svinga en bägare med Brouwer?

 5. Orjan! Du har ju tappat både prickarna över Ö och ringen över Å! Det är som befunne du dig i en parallell verklighet!

  (Eller … utomlands …? The plot thickens.)

 6. Rolig konstnär. Sånt gillar vi. Men av flera skäl blir det nog ingen bägare svingad ikväll, i något som helst sällskap.

 7. Magganini

  Ja, lattjo lirare!
  Han målar ju på ett sätt som gör att man kan se att det just inte är nån skillnad på folk då och nu. Det är snapshots i stället för de stela uppställningar det brukar vara. Poser, miner, blickar. Kunde lika gärna vara i dag. Andra kläder bara, och annan inredning.

  Men i högerkanten av ”På puben” anar jag nog lite tragik ändå?

 8. Ökenråttan

  I går var vi på stadsutflykt. Vi återerövrar vårt gamla före-covid-revir lite sakteliga, nu när vi är vaccinerade. 80-årskalas i Vasastan förde oss till våra ungdomstrakter, bland annat till Tomtebogatan där vi ju bodde förr i världen. Gatan har verkligen bytt utseende. Borta är alla småbutiker, vedkällare och verkstäder. En herrekipering hade lämnat kvar sitt namn i upphöjda bokstäver på skyltfönsterblecken av åldrad metall: Hilda Sjöberg. I den gamla butikslokalen huserar nu en firma som heter Zip Trading. Kontrasten! Fick oss att känna oss som gamla fossiler.

 9. Magganini

  Men nu är det väl världsrekord i ödslghet här va? Är alla utmattade av regeringsturerna eller håller alla på och samlar och koncentrerar sig inför stundande kalender?

 10. Agneta uti Lund

  Hade min mamma fortfarande levt hade hon firat sin 109:e årsdag i dag. Hon levde rätt så länge ändå – till 98 år.

  Själv håller jag, som fick min tredje spruta i går, på att försöka lista ut hur jag kan få den informationen på min mobil. Jag ska nämligen fira julen i Bryssel (lite utanför miljonstan och lugnt och lantligt) hos en av sönerna och hans hustru, och jag tror att man måste kunna visa att man är vaccinerad för att släppas in i Belgien eller på flygplanet dit.

 11. Jag fick vaccinpass plättlätt via 1177, AuL!

  Nu fryser det till här. Jag värmer mig med rolig konst på nätet efter att ha cyklat hem i –8 °C. Röda kinder och snor i näsan och tjolahopp!

 12. Nu har jag läst ifatt lite.
  Och ser att Karin skrivit att arabiska klockor går baklänges (jämfört med våra västerländska). VA?!

  Jag tycker det där med medsols och motsols verkar vara lika komplicerat som höger och vänster.

  Den här Brouwer ser ut att ha lika stiliga mustascher som Salvador Dali, om han bara hade hållit ihop dem lite.
  Och så kom jag att tänka på en filippinsk konstnär: Emmanuel Garibay. Hans Emmaus-målningar är från ”samma krog”.

 13. Ökenråttan

  Intressant det där med flamländsk respektive holländsk konstskola eller hur? Flamländsk blir då i dagens geografi Belgien. ”En gammal holländare” säjer vi stolt om en 1600-talsmålning, när vi ejenklien borde säja ”en gammal belgare”. Goggla på ”flamländska konstnärer” så får ni se.

 14. Åhå! Jag lydde – och fann mig besegrad av fakta!

  Vad övrigt är, är fortfarande kyligt här på vår front. Tyvärr har jag fått för mig att jag sover bättre i ett kallt sovrum, så nu hackar jag tänder tills jag somnar. (Men sedan sover jag finfint.)

 15. Ökenråttan

  Sover bättre i ett kallt rum gör man. Vi har en fönsterspringa öppen även när det är som kallast, vilket inte brukar vara så mycket här i våra trakter. Mer syre får vi också, tror vi.

 16. Ninja i Klockrike

  Samma här, till den grad att jag har svårt att sova i ett oventilerat rum. Tror mer på syrenivån än kylan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.