Hoppa till innehåll

Etikett: lathund

Zoom – en nybörjarguide!

Zoom, Teams, Skype, Jitsi och Face Time samt andra möten (i det som Hedvig och ugglan Helge kallar bild-telefoner) är sannerligen i ropet i dessa isolerings-påsktider där vi rekommenderas att hålla oss hemma och inte äta ägg med släktingar.

Inga Gill och Birgitta Andersson i ”Från A till Ö” från 1975.

Här kommer en lektion så att ni som undrar hur det går till – och era gamla polare – vågar testa.

”Join a Zoom-meeting” – träffa polare digitalt!

Jag börjar faktiskt i fel ände med ”den som blir uppringd” – alltså den som blir inbjuden till mötet. Och det är så här det går till i en dator. (Om man vill zooooma via mobilen, måste man ladda ner Zoom-appen. Plättlätt det också. Var inte rädda.)

1.
Det kommer ett mejl från den som liksom är chef över mötet: den som bjuder upp till dans.

2.
Öppna mejlet.

3.
Klicka på den blåa länken som börjar med ”https”. Då öppnas ett webbläsarfönster.
4.
Om du är sprillans ny på Zoom-banan, får du nu en uppmaning att antingen ladda ner eller öppna zoom.us. Tacka ja, annars blir det inget prata av!

Det kan se ut så här.
Eller så kan det se ut så här.

5.
I  det här läget kan det plötsligt komma en mening om att du är placerad i väntrummet eller liknande. Eller så släpps du in direkt. Vänta bara. PANG! DU ÄR INNE! YAY!

Då kanske det ser ut så här. Den som ”låter mest” syns i det stora fönstret. Min kompis Carro har precis sagt “jag ska hämta lite vin” och gått från sin fåtölj.

Om datorskärmen ser ut som på bilden ovan, kommer den stora bilden att bytas ut hela tiden beroende på vem som pratar. Detta tycker jag hämmar mig, för då vet jag att om jag bara ger talarstöd som “JA!” eller “NÄMEN”, så hamnar jag i jättefönstret.

Därför byter jag till den här vyn, när alla är lika stora och den som pratar bara får en gul ram runt sig. (Bilden är från ett annat tillfälle med andra personer. Ber om ursäkt för hur vi ser ut. Alla var lika tjolahopp som jag mest hela tiden.)

Men det är alltså i min dator det ser ut så här då. Hur de andra väljer att ha, vet jag inte.

Om alla som jag pratar med har den första vyn (alltså när bara den som pratar hamnar i storbild) för att de vill se mig i jätteformat när jag säger “JA!” eller “NÄMEN”, ja då får de det. Man ändrar denna inställning i det övre högra hörnet. (”Speaker view”. Som jag  har ringat in på bilden ovan. Men som bara syns om man sätter muspekaren på hörnet.)

Såja! Det här är allt man behöver veta om man är den som blir inbjuden. Om bilden inte syns, är kameran inte på. Om ljudet inte hörs, är micken inte på. Och det ändrar man det i nedre vänstra hörnet.

”Create a Zoom-meeting” – bjud in polare digitalt!

Den här beskrivningen är för de lite mer datorvana. Men kanske kan vem som helst hänga med i svängarna? Krångla genom att titta på den här videon … eller lyssna på mig.

Jag, alldeles nyss.
  1. Gå till https://zoom.us
  2. ”Sign up – it’s free”. Strunta (just nu) i all reklam om att det är bättre att betala.
  3. Strunta även i att det står ”max 40 minuter långa möten”, för det stämmer inte. (Edit: Om detta tvista de lärde!)
  4. Klicka på ”Host a meeting” i övre högra hörnet.
  5. Fyll i mejladresserna till dem du vill bjuda in. Nästan hur många som helst!
  6. Släpp in dina inbjudna deltagare via menyn i nederkanten av skärmen.

Så här långt kommen kan man stänga av micken till kusinen som håller litanior om forna pandemiers succéhantering eller stänga av bilden för fastern som sitter och röker cigarr i bar överkropp. Den som har bjudit in till mötet har massa makt – men kan även dela med sig av den.

Jag svarar gärna på frågor om ni har några! (Och rättar eller ändrar förstås om ni har andra erfarenheter än jag.)

Share
37 kommentarer

OS för dem som inte bryr sig

Här kommer Lottens Lathund! Med hjälp av mina sammanfattande fakta kommer ni att kunna hålla konversationen igång runt fikabord, i bankomatkön eller på gymmet. Bryr ni er inte? Äh – här kommer smakprov helt utan urskillning!

Sverige har inte tagit någon medalj.
Vi kommer förmodligen inte heller att ta någon medalj. Vad värre är, kommer vi inte att kunna ha roligt under en enda gren där svenskar är med eftersom J-O Waldner (pingis) har blitt gammal och Carolina Klüft galen. (Hon var outstanding i sjukamp men slutade för att det var ”roligare” att hoppa längd och tresteg där hon inte har en chans mot de bästa. Och jag tänker bara för att det är så himla kul spela piano för utsålda hus.)

Som lök på såren.
I brist på svenska medaljhopp adopterade vi under lördagen flera norska simmare och en boxande ugandier som har en svensk mamma. Men när baddräkterna (som täcker lika mycket kropp som runt förra sekelskiftet) spricker i sömmarna och motståndarna fuskar genom att bara hänga oss i kjolarna och ha målvakter med jättehänder och motvinden söker upp just oss och lägger krokben i vattnet, ja då finns det inget att göra.

Jomen vänta förresten.
1.
Sveriges enda deltagande fotbollslag slog ju Argentina. (Herrarna klarade inte att kvala sig in.) Tänk om Sverige hade kunnat slå Argentina och Mario Kempes, säg … 1978? På bilden här bredvid ser ni varför jag minns just Kempes. Jag kan till och med nynna och halvsjunga VM:s signaturmelodi för 30 år sedan. (Trarajdira, klappetiklapp, argentjo-tja, bombom.)

2. ”Vi ska inte ta udden ur kinesiskornas insats” sa kommentatorn när Norges handbollsdamer imponerade stort. (En av de norska spelarna är förresten en svenskfödd svartfot.)

3. Christian Olsson är på bra humör igen fastän han inte kan hoppa tresteg.

4. Vi har en roddare i final.

Det coolaste med rodden är att årornas blad har nationsflaggor på sig.

 

En kinesisk tillverkare av heltäckningsmattor har sitt på det torra.

Tjuvlyssnat:
– Jag har hört att Lotten sitter framför tv:n och fotograferar hela dagarna.
– Ja. Slutet är nära. Kan ingen skicka henne till Kina istället?

Share
7 kommentarer