Hoppa till innehåll

Det här med att få lön …

… är jag ju inte van vid. När radiopratarna i reklamkanalerna liksom nästan varje vecka tjoar om lönefredag eller tidig utbetalning, har jag alltid känt ”pfffft, en annan har ju eget företag och är lite för fin för sånt därnt lönetjafs”. Pengar ska man ju slita ihop under mörka timmar, mot en deadline eller på en scen med kursutvärderingar väntande runt hörnet.

Men så blev jag ju anställd på en högskola, där de ger mig

 • massa råd om att det inte är bra att jobba övertid
 • inträde på badhuset
 • passerkort som även gäller som busskort
 • nycklar
 • arbetsrum
 • dator
 • mobiltelefon
 • lön.

Redan efter några veckors anställning damp det ner en sån där pengaavi som man kan lösa ut i mataffären – om det inte är för mycket pengar. Men den här var på 10 000 ljuvliga aprilkronor, vilket naturligtvis kräver ett besök på banken.

Vissel, vissel, visslade jag och fladdrade omkring med lappen här hemma och visade upp den både här och där. Kooooollaaaaaa, jag har peeeengar!

Banne mig gav jag inte lappen en liten puss också.

(Allmänheten undrar nu om jag inte förut har fått pengar som egenföretagare eller på det där extrainhoppet på basketkansliet. Jodå, men de pengarna fick jag liksom aldrig hålla i.)

– Hallåååå, jag lägger nu den här lilla avin i den här jackfickan och så åker jag till banken imorrn!!! skrek jag högt till alla som fanns i huset … utan att någon hörde det.

När majlönen nu kom, kände jag att det var dags att ta tag i aprillönen. Som naturligtvis var puts väck. Och bortglömd. Jag letade efter lappen, efter jackfickan – eller var det en ficka i en väska? – och fann blott fickludd och gamla tuggummin i vacker förening med gem. Jag ringde till löneavdelingen (DET FINNS EN LÖNEAVDELNING!) och förklarade problemet.

– Men … tappade du bort avin?
– Mhm.
– Utan att ens sakna din lön?
– Mhm. Jag har varit egenföretagare i 20 år och då är liksom normaltillståndet att sakna lön.
– Men har du letat efter lappen?
– Jaa.
– Jag ska se vad vi kan göra. Du kan ju inte vara utan lön!
– Tack!
– Och om du hittar den gamla avin måste du komma ihåg att inte försöka ta ut den, okej?
– Okej! Jag ska om avin hittas riva den i småbitar och elda upp den i min farfars gamla askfat!
– Det låter bra. Ojoj, du kan ju inte vara utan lön, ujujuj.

Ni hör så fint och trevligt de tar hand om mig? Omyndigförklaras har jag många gånger sagt att jag borde, och det är väl bara att fortsätta på den linjen? 

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. En kanske inte direkt parallell är att gå i pension. Plötsligt faller en massa sparanden ut i olika former utan att man har direkt koll, fast summan går att leva på. Så mycket koll hade jag. Det senaste var att Skandia plötsligt bytte från girering till en sådan avi som Lotten fick.

  ICA är ju en av de som inlöser, så jag gick till dem i förhoppning att kunna få in pengen på mitt konto där, men det gick inte. Cash Is The King.
  -No more, sade jag och avtågade till mitt bankkontor. Där passade jag på att avsluta mitt bankfack innan de slår igen efter sommaren.

  Bankfacket är en egen historia. Där fanns en del överspelade juridiska dokument, lite Nostalgi och det enda som var viktigt: Vårt testamente. Just testamenten kan man spara säkert på andra vis numera, men jag ska inte göra reklam här.

 2. Just testamenten ska man helst inte förvara i bankfacket, om man har ett. Dödsboet har nämligen inte automatiskt tillträde till bankfacket – i värsta fall har inte ens efterlevande make/a tillträde till gemensamt bankfack. Och det blir liksom lite besvärligt om man inte kan få se testamentet förrän bodelningen är klar.

 3. Båthuspernilla

  Tänk att du fick lönen på en avi! På papper liksom. Var du tvungen (hur du nu ska veta det när du tappat bort den) att betala en avgift för att få ut lönen också? Då är det ju inte mer än rätt att den kom med ”bortslarvningsgaranti”.

  Bortslarvningsgaranti skulle jag gärna ha på min lön, trots att den går direkt in på bankkontot så bara som försvinner den. *majlis*

 4. Med mina föräldrars bankfack och innehållet där var det inga problem. Det ingick i bodelningen lugnt och fint. Det här med att efterlevande under vissa omständigheter inte skulle kunna se testamenten i ett bankfack förrän bodelningen är klar, köper jag bara inte. Då skulle man i så fall tvingas börja om, men det kanske är bäst att åkalla en juridiskt kunnig om detta.

 5. Vi fick i alla fall inte tillgång till svärmors bankfack – trots att svägerskan hade haft fullmakt att öppna det före dödsfallet. Där fanns visserligen inget testamente, men bouppteckningen efter svärfar fanns, och ett och annat som borde ha varit med i den nya bouppteckningen.

 6. När min mormor dog, fick vi (på nåt sätt) tillgång till hennes mycket omtalade bankfack, som skulle vara fyllt av pengar, smycken och tyska mark.

  But nooo. Där fanns inte ens ett ruttet lingon.

 7. Lotten, jag tror du borde skaffa dig ett Franz Jæger-skåp för löneavierna. Kassaskåp är svåra att förlägga.

  En bekant berättade en bankfackshistoria för några år sedan. Hennes mamma hade precis gått bort och hon gick till banken innan de fått reda på det och kollade modens bankfack. Det visade sig vara fullt av hundralappar och mängder av sådana där blå skoskydd som man får på vårdcentralen.

 8. Ohoj, här händer det grejer! Både i detta och i förriga båset. Grattis Lotten till landat bokkontrakt. Och en dödslinje långt bortom horisonten i slutet av sommaren ser ju väldigt komfortabelt ut!

  Det där med borttappade löner kan ju bli lite magert i längden – har det däringa lönekontoret inte hört talas om att man kan skicka pengar till något lämpligt konto? Jag inser nackdelarna. Ingen utbetalningsavi att pussa på till att börja med. Men ändå. Lustigt nog tappar man inte bort digitala pengar lika lätt som papperspengar, har jag märkt. Säg till om vi ska starta en lite insamling så länge!

 9. Sanna

  Maken har också fått avi istället för digitala pengar. Han kan lösa in den gratis på banken. Och sedan anmäla sitt konto på någon registersida hos Swedbank till nästa gång.

  Läste en nyhet där Béatrice spelar en roll.

 10. Nämen åh, tack för att du länkade till artikeln, Sanna! Twitter gjorde nytta!

  Och precis som du säger, Sanna, har jag anmält mig och mitt konto till Swedbanks sida.

  Och HEUREKA: majlappen är funnen! Inne i en hopslagen dator som inte var min!

 11. Oh, jag avstavade galet i huvudet och fick det till majl-appen, så jag hann undra vad det var för en app. En för feluttalade mejl? Jag är uppenbarligen nutidsskadad.

 12. Örjan

  Sanna: Beatrice K? Som brukar vara med och gissa i båsmors julkalender.
  ”Fortram-specialisten”

 13. PGW

  Eftersom det här är Lottens bås så tänker jag fråga om något HELT annat:

  • Pokemon Go eller Pokemon go, och varför?
  • Google Earth eller Google earth, och varför?

  Sammanhanget är broschyr, svensk löptext.

 14. PGW

  Och visst är det kul med lön. Har haft sådan i flera år nu och blir lika förvånad att det kommer pengar regelbundet varje gång. Hur kan det komma pengar i juli och augusti liksom?

 15. Ninja i Klockrike

  Det som jag ser som den stora nackdelen med att få lön, är att lönekontoret har såna orimliga krav på närvaro för att betala ut den.
  Jag tar det liksom personligt.

 16. Haha, där är jag inte än, Ninja!

  PGW: Det här är inte helt lätt eftersom vi är svenskar. Man ska inte alltid följa företagens vilja utan snarare Svenska skrivregler. (Alla ni som inte gillar det, får blunda nu.) Korrekta meningar på svenska:

  • Jag har fått en ny Ipad.
  • Vi ska på Göteborgsoperan ikväll.
  • Dom där på Eon är okej.
  • Jag har hört att man på Ikea-katalogsredaktionen har anställt korrläsare.
  • Försäkringen som heter Villaxtra påminner om potensmedel.

  Att varumärkena och företagen själva vill att vi skriver iPad, GöteborgsOperan, E•n, IKEA och VillaXtra kan vi i löpande text strunta i, för vi jobbar inte åt dem.

  Men stör detta kanske läsningen? Rycker läsaren till och blir förvirrad om det står Pokemon Go eller Pokemon go eller struntar de i det eller vill de ha namnet superkorrekt med accenten också? Och varföööör? (Tänk er att jag låter som Bengt Alsterlind.) Hit kommen i min monolog finner jag det bäst att fråga mitt husorgan NE.

  Och härmed kan jag meddela att det ska stå:
  • Pokémon Go
  • Google Earth

 17. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Men varför i hela friden ska vi skriva med fnutt på e på svenska? Här fyller den ju ingen funktion, eller snarare fel funktion.

 18. Christer, tLDPT, fnuttar i namn som räknas som just namn skippar man ju inte (som i Anaïs Nin och François Villon och Gilbert Bécaud åssåvidare) så det är väl det, antar jag. Ja, om man rationaliserade allting till svenska normalskrivregler så borde egentligen McDonald’s skrivas Macdonalds … eller Makdonalds. Heh. Nu ser jag stämningsstriderna framför mig.

 19. Och på tal om inget särskilt, eller på det förriga båset och den ivrigt emotsedda boken — anglicismer finns i många skepnader, och det är då fanken vad de börjar synas på prepositioner och sådant. Just nu läser jag en bok där det i baksidestexten står ”hans intresse i vad som hänt”. Det där ”intresse i” har jag till min förfäran sett flera gånger på senare tid. Varför kan folk plötsligt inte sitt eget språk? Aga detta fenomen, jag ber!

 20. – Prepositioner är såååå svåra. Särskilt om man aldrig läser svensk text

  (Jag citerar en 26-årig högskolestudent.)

  Här är ett ord som jag vill ta bort de utrikiska fnuttarna på: krämfräs.

 21. Cecilia N

  Hollandaise, bearnaise, maionnaise, …
  Holland vet jag var det ligger, men vad är Bearn och Maionne för några ställen?

 22. Bearn ligger väl nere vid Pyrenéerna? Och majon råder olika meningar om. Mahon har jag hört. Men inte säker.

  Få lön? Det var länge sedan jag var i en sådan position. Likt Vincent van Gogh sliter jag med mina projekt. Vissa år är det fan så magert och andra år går det bättre. Men hur det är att leva under existensminimum är jag väl bekant med.

  När jag ser tillbaka på 40 år som oanställd måste jag säga att det har gett mig alldeles nya perspektiv på livets glädjeämnen. Och att det aldrig är så nattsvart som man skulle kunna tro. Samt att trygghet är något högst relativt.

 23. Tryggheten som jag just nu upplever är ju bara på halvtid och dessutom bara i sex månader, så jag kommer att återvända till grottekvarnen under existensminimum (sade hon stolt) i början av oktober.

  Men dååååå kommer ju booooken!

 24. Örjan

  Anropar DDM ang
  ”Hollandaise, bearnaise, maionnaise, …”
  Finns inte dessa med i din ”Kulinariska ord”
  (OK har ex av boken, men ej tillgänglig)

 25. Bättre än lön: Inaktivitetsbonus!

  Jag beklagar verkligen att jag inte varit så inaktiv som jag borde hava varit de senaste decennierna. Som det nu är så kan jag inte med gott samvete tillgodogöra mig de jättefina erbjudanden jag får.

 26. Fick du för inaktivitet, Skogsgurra? Spännande. Jag skulle få fyratusen för att jag inte redan hade tagit ut samma fyratusen. Stod det. Men om jag redan hade tagit ut dem, hade jag då alls fått dem? Det undrar jag nu.

  P.S. Stavningsfuriren anser i dag att Skogsgurra i själva verket bör kallas Skogsbruk. Där ser man.

 27. I dag är det femtio år sen Sgt Pepper gavs ut i alla länder utom Storbritannien, som fick en ”rushed release” den 26 maj 1967, och den 25 maj var det fyrtio sen SW1 (Episode IV för dagens ungdom) hade premiär. Då vill jag flagga en fantastisk mash-up mellan Sgt P och SW1. Ett genialt och mycket välgjort hopkok av omskrivna texter till låtarna och scener ur SW1. Förmodligen en av 2017 års bästa videor, iaf för oss nördar som är gamla nog att kunna Sergeanten hart när utantill.

  …och i morgon är det femtio sen David Bowies första album kom ut.

 28. Ajfan. Den här länken är lite kryckig. Bättre då denna. Två spår i taget, och tryck högerpil vid låtväxlingarna för att spara lite tid.

 29. Fick länk till dig via Desiree, kanske en kompis. Tack i vart fall för kul inlägg om pengar! Började direkt fundera på att börja ”jobba” igen… /Kerstin (skrivarpodden)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.