Hoppa till innehåll

Dag: 17 september 2009

Ribbings bananer


Slurp och smask!

Jag är inte särskilt intresserad av etikettsregler, men har mer än en gång fastnat för Magdalena Ribbing i radio. För hon är riktigt, riktigt rolig. Men i tisdags gav hon utan att skoja (?) råd om hur man bör äta bananer (!). Som tur är, finns kommentatorsfunktion i DN.

Magdalena:

(—) är man noga och i lite mer formellt sällskap så skalar man en bit av bananen, bryter den skalade delen eller skär med fruktkniv om sådan finns, och äter en bit i taget. Annars gör man som de flesta, skalar ner ett stycke och biter av.

I snyggt och mer elegant bordsskick äter man så mycket man kan med gaffeln i höger hand, exempelvis tårta, mousse, omelett, kokt potatis, sallad.

(Min kursivering. Äntligen! Jag får äta så mycket jag kan.) Men nu till de roliga läsarna.

Kommentatorn Ari Stokrat:

I finare kretsar äter man inte banan. Istället håller man i bananen medan man räknar baklänges från 100 till 0, Därefter måste bananen avlägsnas av pigan och ersättas med ett glas champagne. 5-10 bananer per dag kan det lätt bli.

Kommentatorn Ryttmästar’n:

För böfvelen, det är väl med banan(-märken) som med cigarr(-gördlar)! Om man ”röker” sin banan på engelskt vis tar man bort märket för att inte skryta med vilket märke man konsumerar, medan på franskt eller amerikanskt vis så låter man märket sitta kvar för att visa vilken banan man ”röker”. Och precis som med cigarr bör man snoppa sin banan i den ände som man för in i munnen! Finns särskilda s.k. fruktknivar för detta ändamål (jfr med cigarrsnoppare).

För egen del föredrar jag att ta av märket eftersom det tillför fruktstunden ytterligare en dimension när banen är helt befriad från papper och fingrarnas hud står i direkt kontakt med bananen!

Kommentatorn Gris-Greger:

Etiketten på bananen måste förstås tas bort eftersom den inte ska sopsorteras på samma sätt som skalet.

Kommentatorn För böfvelen:

För övrigt skall bananen givetvis hållas i vänster hand så att man kan hålla fruktkniven i höger. I enklare sällskap kan man förstås göra tvärtom. Vänsterhänta är per definition enklare sällskap.

Själv sitter jag här och skäms över att jag inte kan äta bananer allteftersom de skalas utan måste klämma loss hela frukten från skalet före första tuggan. Hu, sådant oskick. Och ser jag vuxna som äter glasspinne med papperet kvar som kladdskydd mot handen, ber jag att få hjälpa till och ta bort prasslet eftersom jag annars får en känsla av att den ätande inte är äldre än två.

Men diskussionen får ju inte ta slut här. Hur äter man hela tomater utan att sprutta och dregla? Och tacos utan att få köttfärsklet på hakan? För att inte taaaaaala om semlor!

Share
26 kommentarer