Hoppa till innehåll

Ingen lyder Patron Bergman

– Gå dit! Stå där! Ta den! Spika hårdare! Måla fortare!

Så där känner jag mig just nu. Vi har (vår vana trogen) snutit ännu ett lån ur husets näsa eftersom vi inte kan fortsätta att vänta på att vinden ska vända och tuppen gala så att målningen ska passa in med allt annat.

Ungefär denna utsikt har alla stackars grannar stått ut med i snart tre år. (Den vackra busken med vita blommor är för övrigt orsaken till avloppskollapsen. Mer om det en annan dag.)

Jag – Patron Bergman – har fått smak för detta med att ha åsikter, bestämma och ge order. Vad kan då få en sådan person att tappa humöret? Jo, att på en och samma dag besöka följande inrättningar:

 1. Max, där man först beställer sin mat hos en kock och sedan går tre meter till höger till kassören/fritören och rabblar samma beställning en gång till.
 2. Lidl, där man lastar upp sin mat på ett sju kilometer långt rullband och sedan måste springa till kassören och snabbt, snabbt kasta ner sina varor i vagnen igen utan att packa i påsar eftersom ytan efter kassören är 27 cm långt.

(Måste kolla … Ja. Det finns en person i Ohio som heter Max Lidl.)

Vi var två vuxna och åtta barn som rabblade och rabblade.

Patron Bergman säger nu med len röst (fastän hon vill rya och ge order):

– Om Max’ kock hade en liten papperslapp med rutor att kryssa i skulle kassören/fritören kunna ta den lappen. Och om kocken dessutom friterade, skulle kassören/fritören slippa känna sig splittrad och riskera flottfläckar på sedlarna.
– Vi tvättar händerna varannan minut!
– Ja, jag ser det. Men det hade varit effekt…

Tyst, min mun. I några minuter i alla fall.

Lidls kassa kassa.

Patron Bergman halvviskar en stund senare till kassören på Lidl:

– Hur kommer det sig att man måste humpa iväg alla sina varor så här snabbt före betalningen för att sedan gå iväg till bänken där borta för att försöka sortera och packa? Då måste man hantera allting jättemånga gånger och det hade varit med effekt…
– Det här är effektivt för oss.
– Men för kunderna är det som att gå in i väggen. Nej, som att springa på stället. Nej, som att cykla in i kaklet. Nej, jag menar … äh.

Tyst, min mun. En liten stund till i alla fall.

Tills det skulle göras varma mackor. Patron Bergman röt:

– Dumma mackor, sluta ha hål!

 

– Dumma fluga, ät inte min mat!

 

Lite extra:
Att döma av kommentatorerna här, är vi kunder tyvärr varken påhittiga, unika eller särskilt roliga. Patron Bergman ska vakta sin tunga i fortsättningen. Tack och bock.
Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Alldeles för många företag och organisationer i vår vardag tycks tro att vi, kunder, klienter, patienter, etc, är till för dem och inte tvärtom.
  Alltför många människor med kundkontakt gillar inte alls att ”jobba med människor”.
  Alltför många arbetsgivare har en rutten personalpolitik, vilket också kan vara en anledning till dåligt bemötande från deras anställda.
  I den mån vi kan välja ska vi ta våra pengar och gå till ställen, där man uppskattar att ha oss som kunder. På så vis försvinner de dåliga alternativen.

 2. Vår alldeles nya Lidl-butik har längre kassaband. Alldeles som i ’vanliga’ butiker. Kanske har dom lyssnat på kunderna ändå, typ: ’De där svenskarna går ändå inte få att begripa sig på sånt. Lika bra att vi ger dom såna kassor de är vana vid.’

 3. Richard Brandson (grundaren till alla Virginbolag) provkörde en serveringsvagn i sitt eget flygplan och tyckte det var bökigt och ineffektivt. Vagnen togs bort och alla fick service vid sin plats och benutrymmet kunde ökas när vagnen inte behövde åka med.
  Tänk om Max och Lidls grundare skulle ta och ställa sig i kön i sina egna butiker en gång?

 4. Lidl har inga butiker norr om Mälaren längre. Ine för att jag saknar det heller.
  Har ni målat huset på riktigt nu? Alltså hela?

 5. Max, där man först beställer sin mat hos en kock och sedan går tre meter till höger till kassören/fritören och rabblar samma beställning en gång till.

  Det berättades, och gjordes spe av, hur man idet gamla Sovjetunionen i dagligvarubutikerna hade ett liknande system!

 6. De byggde om på mitt Willys och plötsligt var rullbandet minimalt både före och efter betalningen. Jag klagade energiskt, fick medhåll av kassapersonalen och rätt som det var hade banden bytts ut till fina grejer där jättemycket får plats. Förstår inte varför inte samma sak skulle kunna ske på ert Lidl.

 7. Den intressanta formen på huset är en kombination av

  1) ett funkishus från 1932 (huset var affär)
  2) ett påhängt hisstorn från 1984 (huset var församlingshem och kanslisten satt i rullstol)
  3) vår obefintliga smak.

 8. Vi har nu också begåvats med ett Lidl i grannskapet. (Inom fem minuters cykelavstånd hade vi redan tidigare två Hemköp, ett Ica och ett Willys.) Jag gick in där en dag på studiebesök, men det var ju rena nära-döden-upplevelsen. Endast Netto (sju minuters cykelavstånd) är värre. Det enda jag ville köpa var en bit parmesanost, och till den räckte kassabandet jättebra.

 9. Obefintlig smak???
  Det är väl bara rent vatten som har sådan – smak kan vara dålig – eller menar du bibetydelsen tur
  Men jag tycker ni har haft TUR med huset.
  EGENTLIGEN är det ju ett bra hus – skenet bedrar – efter nymålningen BEDROG!

  wv.akzydumf

  acksådumt, Dummkopf

 10. Jodå Jessica. Min stad ligger långt norr om Mälaren och här finns numera ett Lidl. Jag har aldrig varit in och tänker fortsätta med det.

  Max har iaf smaken att servera tokfärska hamburgare, till skillnad från amrekanen mittemot Lidl.

 11. Lotta

  Tänkte säga att jag föredrar Max före Lidl, men insåg sedan att jag aldrig varit på Lidl. Och precis som Cecilia N tänkte jag fortsätta med det. Så jag kan inte jämföra de två, men jag gillar faktiskt Max. Åtminstone om man jämför med. de uppenbara alternativen.
  Himla spännande hus, förresten. Ni har smak nog att välja ett helt eget hus, bra mycket bättre än de vanliga osäkra sköna-hem-hemmen i grått o vitt o ek o en orkidé.

 12. Jamen har ni målat hela huset nu? Jag väntar med anspänning.

  Var det netto som försvann? Nån affär försvann i varje fall.

 13. Målarna har målat så in i vassen, men den lilla rutan till vänster på bilden är kvar — annars hade jag publicerat en ny bild. Resten av huset (som alltså var randigt nyss) är så gult, så gult.

  Jag undrar, det där som Pseudonaja beskriver — som man råkar på alldeles för ofta — kan man göra något annat som är mer effektivt än att bojkotta plejset? Jag har styvnackat låtit bli att handla på Benetton sedan 1989, och ni seeeeeer vad den kedjan lider?

 14. Man kan berätta för andra att man bojkottar och varför.
  Kanske att de då håller med om något som de inte vetat om tidigare och därför börjar medbojkotta.

  Jag handlar nästan aldrig kläder alls, så jag handlar inte heller på bennetton, därför. Varför gör inte du det?

 15. Jag handlar inte heller på Lidl får jag erkänna. Varför?
  1. Det finns visserligen Lidl i trakterna men det kräver att jag åker längre än till den vanliga affären.
  2. Kollegor med tysk bakgrund handlar inte där med hänvisning till att det bara är skräp.
  3. Det är vanligtvis inte jag som handlar i alla fall.

  Huset är onekligen intressant. Kan ni inte klä ut det till slott?

 16. Jag gillar att hitta allt det jag behöver på ETT ställe. Inte hoppa runt på flera för att de inte hade det eller det där. Vi har en Stor-Willys i närheten, och en Ica Maxi, men Stor Willys har i stort sett allt. Det förvånade mig faktiskt. Fast det ligger i ett köpladeområde och jag har inget bil och begränsat med ork för att cykla så f-n för det då. Fast jag har ingen aning om hur det är att jobba på Willys. På Ica Maxin har de grejer så att man scannar själv. Handlingen tar hälften så lång tid.

 17. Vi köper inte Skogaholms bröd sedan den gamle på 60-talet varje morgon blev omkörd av deras varubil framförd >130 km/h på autostradan mellan Helsingborg och Lund!

 18. Moster Mjölgumpa: Fler människor har sagt samma sak … (”Man FÖRSTÖR ett FUNKISHUS för ett HISSTORN???”)

  Den Blyga: Jag har inte köpt Skogaholmslimpa sedan 1983, när jag sommarjobbade på Skogaholms. Say no more.)

  Nu börjar jag f.ö. ilskna till. Det regnar och vi saknar pga. de effektiva målarna fönster här och där ….

 19. Oj, jag kan tydligen inte efter endast ett halvt glas vin hålla ordning på mina parenteser.

  -)

  (Tolka inte det där som en svårbegriplig smiley. Det är bara ”minus högerparentes”.)

 20. Herregud vad jag skrattade åt det här inlägget 🙂

  Och ni har verkligen jättekonstig form på huset. Väldigt intressant!

 21. Det konstiga är att jag är stolt över huset. Ju mer jag tittar, desto mer är det liksom … som om jag hade hittat på det själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.