Hoppa till innehåll

Etikett: skrivmaskin

Skrivmaskin och karbonpapper!

Jag vaknade i morse som en fullständigt normal människa och hann öppna datorn innan jag ens hade öppnat ögonen.

Sa jag att jag är en fullständigt normal människa?

Nu är alla i familjen likadana, men som en fullständig galning som biter sig själv i svansen, gjorde jag även denna morgon en tabbe som jag satte upp i köket:

”Ja. Familjeterror. Förbudssamhälle. Sovjetregim. Kinesiska regler som gäller för alla. Millimeterrättvisa. Mellan 10 och 16 stänger vi av nätverket. Varje dag under hela lovet.”

Vänligen lägg märke till att man kan ansöka om dispens på de små lapparna som går att riva loss. Nu gjorde jag inte det utan bestämde mig för att lösa Det Stora Problemet, som hette:

MEN HUR GÖR MAN LAPPAR TILL ÄGGJAKTEN OM MAN INTE HAR EN DATOR?

(Jag gömmer alltså påskägg. Barnen får lappar med ledtrådar och följer ett spår, som leder dem till stora godisskatten. Pjåsklösningar som att ”skriva för hand” kommer inte på fråga.)


Jag får stå mitt kast, vilket filmas av Tioåringen. Ni som inte orkar titta fattar inte hur stort det är – detta med karbonpapper och skrivmaskiner.

Och nu vill ni se hur några av ledtrådarna såg ut innan jag klippte ut dem och placerade överallt? Ok:

Favoriterna blev ”mellan pannkakorna” och ”i en randig stövel”, för just den hade ett av barnen på sig.

Glad påsk på er alla!

Share
26 kommentarer

Arbetsmiljön är skadad

Pang! Tadada dada tata dada tatattat. Tadadada tata tatatadatatadatat. Pang! Tatadatt!

– Lotten! Synonym till fördelaktig?
– Förträffl…? Äh – www.synonymer.se!

Tatata pang tadadatadadatatata pang tada!

Den djefla mannen utövar ljudterror på sin ljuva, väna, snälla och tystlåtna hustru. Han snarkar på nätterna, snackar under frukosten och skriver på skrivmaskin hela dagarna.

En installation i vår källare.

Tangenterna slår mot valsen som vore han en ilsken insändarskribent som klagade på ungdomars förfall och hundars överalltbajsande eller på illaluktande pantställen.

För en tid sedan läste han nämligen en artikel om att det faktiskt finns människor som störs av att dagens tangentbord är så tysta.

Ack, den så förfärliga tystnaden.

Ja, kanske det även finns folk som längtar tillbaka till bilar utan ljuddämpare eller dammsugare som köps med tillhörande hörselkåpor. Tydligen saknar många arbetare av idag tydliga tangentljud som hjälper dem att hålla fokus på texten. Skrivmaskinens knatter var ett stöd till koncentrationen; artiklar skrevs mer effektivt med tydliga tangentnedslag eller höga blupp- och klickljud. Hur som helst, finns det ju hjälp mot nästan alla lidanden numera.

För att kunna ”sjunka in i rollen som råkoncentrerad skriftställare” har min djefla man alltså installerat Keyclick – ett program som ger ljud. Plupp- eller bloppljud eller de AK 4-smällar som härmar skrivmaskiner från 1923 hörs vid varje tangenttryckning. Under den glada OS 9-tiden installerade han ett systemtillägg som gav alla olika tangenttryckningar en rad olika hysteriska ljud som ”skrik på hjälp”, ”fallande man”, ”jagad kvinna” och ”glaskross”. När han inte skriver, står han i duschen och sjunger ironiska sånger om Alva Myrdal och spänner elgitarrsträngar som liksom knoppar brista. Fast med mer volym. Ibland övar han magstödsmuskeln genom att skratta som ett monster.

Jag? Hur jag jobbar? Tackar som frågar. Så långt bort som möjligt.

Share
25 kommentarer