Hoppa till innehåll

Etikett: Husmorslexikon

Naket

Jag har svårt när det gäller att sticka ut hakan, uppröra och vara kontroversiell. Ibland vågar jag påstå självklara saker som att kollektiv bestraffning är av ondo eller att handbollsspelare inte ser ut som basketspelare. Men jag håller mig oftast till bagateller och petitesser och trivs med det.

Men så är det detta med den spännande dåtiden som kommer att kollidera med framtiden eftersom nutiden är så flyktig.

Mitt husorgan är ”Husmorslexikon” från mitten av 1950-talet. Där har jag hittat stoff till ofarliga ämnen som huvudbonader, en blindtarmsoperation, kroppskultur, klädkris och hushållstips. Men efter att ha snubblat över David Eberhardts text om hur nakna barn inte är tänkbara på bild idag, tänkte jag visa upp hur det kunde se ut förr. Barn av min tid som jag är  – och påverkad av nutiden – känner även jag att bilderna är hisnande nakna. Utan skanner som jag är, har jag istället fotograferat bilderna i boken – ber om ursäkt för suddkvalitén. (Men det kanske gör barnen lite mindre blottade?)

”Bastubad i en folkskola.”
”Treåringen får hjälpa till att tvätta sig själv.”
”I folkskolorna finns numera ofta tillgång till dusch.”
”Så här tar man upp ett barn ur sängen.” (Men inte ens då lade man väl ner barnen utan blöja?)

Hur känns det att titta på bilderna? Tycker ni att det är obehagligt eller lika naturligt som när era egna eventuella barn – som alla andra barn i en viss ålder – envisas med att slita av sig kläderna i tid och otid bara för att det är det man vill i just denna ålder?

Jag kommer ihåg en scen i Kramer mot Kramer, där en naken kvinna möter huvudpersonen (en åttaårig kille) i en lägenhetskorridor. När jag såg filmen på tv under mitt år i en amerikansk familj i USA, reagerade båda föräldrarna i soffan starkt under just denna scen. De kastade sig över den 13-åriga dottern i familjen och höll för hennes ögon så att hon inte skulle råka se en kvinna alldeles naken. Detta berättade jag skrattande för alla i Sverige när jag kom hem, för det här med nakenhet var ju ingenting. Tyckte jag.

Jovisst är det skillnad på nakna barn och nakna vuxna – men i text och på braskande löpsedlar verkar nästan allt vara tillåtet, medan just bilder är … olämpliga?

För mig är detta en ljuvlig syn. Jag tycker att man kan få amma sina nyfödingar varhelst man vill, om man nu vill det.

Bara så att ni inte ska tro att Husmorslexikonet är en uppenbar skandalbok med enbart nakenbilder, visar jag upp i vilket sammanhang de nakna barnen dyker upp. Strax efter amning kommer nämligen avfall:

”Bilden visar en bekväm och hygieniskt anordnad avfallsuppsamling. Korgen är av plastöverdragen järntråd.”

Barnets kroppsliga (oproportionerliga) utveckling illustreras av denna bild:

”Fyraåringen kan ofta uppbära pappas hatt, medan pappas kavaj ännu når ända ner till fotknölarna.”

Så vad är då min åsikt? Ptja, kanske att nakenhet inte är något man måste sky till alla medel, bara. Vi ser ut som vi gör, barnen ser ut som de gör och en naken kropp här och där kanske inte skadar lika mycket som den där förbaskade bantningshysterin och perfekthetssträvan som kan sammanfattas i uttrycket ”Beach 2010”.

(Ni ser, inte heller idag sticker jag ut hakan. Jag bara påtalar det uppenbara.)

Share
37 kommentarer

Tiderna förändras … inte så mycket

Ibland när jag vaknar, känner jag efter lite extra.

– Ont i halsen?
– Bakis?
– Träningsvärk?
– Nageltrång?
– Blindtarmsinflammation?

Men i morse var svaret bara nej, nej, nej, nej och åter nej. Alltså är jag fit for fight för eftermiddagens resa till Göteborg. Fast lite motvillig. Jag är en sådan extrem hemmagris, så hälften hade varit nog. Blindtarmen har jag kvar, så den kan få bli inflammerad till en annan gång.
Detta (klicka gärna på bilden) är från Svenskt husmorslexikon (1957), och min favoritbild är den sista. När jag var liten, satt jag med medicinska böcker och frossade i bilder på eksem, vattkoppor, brutna ben med benpipan utanför skinnet (påminner om Henke Larssons) och akromegali. Det fascinerande i just detta verk, är att husmödrarna fick se ingående bildserier om inte bara blindtarmar utan även

  • hjärnoperationer
  • knappnål i lungan
  • bronkospirometri
  • ögonoperationer.

Allt beskrivs lika ingående som strumptillverkning, tillagning av tjälknöl, kjollängder och skovård. Om vänsterhänthet står: ”I modern pedagogik är omskolning av vänsterhänta inte något principiellt krav.”

Man undrar … vad skriver man om 49 år om omskolningsprojekten anno 2006?

Share
28 kommentarer