Hoppa till innehåll

Resultat från 60-årskontrollen

I vissa svenska kommuner kallas alla invånare till inte bara treårskontroll med vaccinationer, utan även till 40-, 50- och 60-årskontroller. Och Eskilstuna genomförde just en sådan på mig i torsdags.

– Varför inte 70-årskontroller? sa jag till sköterskan som undersökte mina värden.

Förmodligen tänkte hon ”men orka” eller ”k bry” eller kanske ”de där gamlingarna hänger ju ändå här hela tiden”. Men hon svarade diplomatiskt enligt regelboken:

– Det har jag inte fått någon information om.

Så ska jag fortsättningsvis säga när jag inte vet. Men nu tar jag det från början! Inför mötet

 • fyllde jag i ett digitalt frågeformulär
 • lämnade jag blodprov på fastande mage
 • lämnade jag blodprov efter frukost
 • stålsatte jag mig eftersom jag fortfarande måste svara att jag äter för lite fisk, vilket ju  gjorde att jag blev underkänd vid 50-årskontrollen.

– Jag ser här att du tar sömntabletter … inledde sköterskan när jag kom in till henne.
– Ja, min man dog, sa jag och började gråta, min numera vana trogen.

Sköterskan var sannerligen inte medkännande – det var ju inte hennes jobb. Hon skulle bara rabbla värdena, vilket hon gjorde med millimolprecision. Jag torkade tårar, hon rabblade decimaler. Jag är lagom lång för min vikt, men det pörskans BMI-värdet är ändå lite högt. Sa hon och bekymrade sig vådligt mycket för att jag aldrig nånsin köper nyckelhålsmärkta mejeriprodukter och jättegrovt rågbröd.

Blodfetterna var finfina även om kolesterolet låg yttepytte över det lämpliga gränsvärdet, men hur jag skulle åtgärda det vet jag inte. För just då togs mitt blodtryck och jag skulle ”försöka slappna av”.

– Oj, det var lite högt, sa sköterskan.
Näääääeee, sa jag, det var det väl inte? För i min släkt har vi inte högt blodtryck, och förresten häromdagen när jag faktiskt drabbades av nåt slags kollaps [här ville jag säga ”kalops”, men jag tror inte att hon hade uppskattat det] hade jag ändå optimala värden, alltså 110/72.
– Men … näe. Du har 158/86.

Blodtrycks-nivåer Övertryck (Systoliskt) Undertryck (Diastoliskt)
Optimalt blodtryck mindre än 120 och mindre än 80
Normalt blodtryck 120 – 129 och/eller 80 – 84
Högt normalt blodtryck 130 – 139 och/eller 85 – 89
Hypertoni grad 1 140 – 159 och/eller 90 – 99
Hypertoni grad 2 160 – 179 och/eller 100 – 109
Hypertoni grad 3 180 eller över och/eller 110 eller över

Då torkade jag tårarna, sträckte på mig, ledde in samtalet på frukt och grönsaker och såg till att inte vara det minsta lilla upprörd fastän de senaste rönen ger vid handen att man ska äta minst 700 gram frukt och grönt per dag.

Så det här räcker väl i ett par, tre dagar?

Jag försökte resonera mig fram till vad som var mest ekonomiskt att äta i kombination med dess vikt och det utrymme som det så nyttiga tar i magen.

– Bananer! Massa bananer!
– Nej, du ska nog äta en varierad kost.
– Och avokador, dom är tunga!
– Nej, du ska äta en varierad kost.
– Tomater går fetbort, de är för dyra. Sallad väger för lite. Gurka!
– Nej, du ska ju äta en varierad kost.
– MORÖTTER! HEUREKA!
– Nej, du måste äta en varierad kost.
– Fast när jag var gravid 1997 åt jag så mycket morötter mot illamående att jag fick läggas in för anafylaktisk chock, och inte nog med det …
– Men …
– Då fick jag dropp som de satte fel så att allt rann ut i vävnaderna och min arm svällde upp som på ett vattenlik och …

Där stoppade jag, för sköterskan sträckte sig efter blodtrycksmanschetten igen. Därför fick hon inte höra när jag år 2000 var gravid och fick värkstimulerande dropp som också rann ut i vävnaderna så att jag såg ut som ett svullet vattenlik igen.

Tyvärr var blodtrycket för högt även denna gång, så nu måste jag gå på efterkontroller under de närmaste två veckorna. Då ska jag tydligen även passa på att äta gravad lax, makrill i tomatsås och tonfisk. (Med åtta stora morötter.) Innan jag gick, ställde jag en fråga som gnagde i mig:

– När ni får patienter som är för korta för sin vikt, struntar i fisk och grönsaker, super och svär samt dricker för många glas fetmjölk och de får bedrövliga värden och ni talar om det, då blir dom ju jätteledsna. Hur hanterar ni det? Alltså finns det något slags skyddsnät för en som blir ledsen av resultaten här?
– Det är inte vår mening att göra någon ledsen.
– Men om dom blir det?
– Jag tror nog att dom redan vet.

Jaha, jaså, nämen dåså. Tänkte jag och blev lite arg på henne, för ledsna människor gör faktiskt ingen glad.

Bild ur Wall•E.

Hälsorelaterad efterlysning:
Jag behöver en bloggtomte som kan hjälpa mig med hickan som min java script har fått eftersom den sedan den 12 december (jomenvisst) säger att bloggen har ”site health issues”.

Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Makrill med morötter måste man minsann mumsa, medan man minns muffins, maränger, mockarutor, med mera. Mmm!

 2. Rotsaker i ugn är gott. Ta det du har hemma av potatis, morötter, palsternackor, kålrötter, rotselleri, sötpotatis, pumpa (är inte en rot men fungerar snarlikt sötpotatis), rödbetor eller betor med annan färg, broccolistjälkar (är inte en rot men kunde ha varit), vitkål, rödkål (åkej, åkej!) etcetera och skär i munsbitsstora bitar. Skär också en eller ett par lökar i bitar, och skiva kanske en vitlöksklyfta tunt. Häll en matsked olja i botten på en långpanna och häv i alla bitarna. Salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i tjugo minuter, ta ut, rör om och lägg eventuellt i broccolibuketterna (om du hade stjälkar i från början), squash, paprika, champinjoner eller nåt annat du kommer att tänka på. Och lite örtkryddor. In igen på 20 minuter till, ta ut, rör om och känn efter med provsticka om morötterna är färdiga, då är resten det också. Det kan behövas tio eller tjugo minuter till. Servera med någon liten skinkbit eller så, eller den där makrillen, och/eller en grön eller blandad sallad, och gärna gräddfil eller yoghurt som du har rört i några kryddor eller en sked chutney eller tahini eller fisksås eller alltsammans i. Ta ett glas vin också om det känns som om det är en sådan dag.

  En långpanna räcker till fyra personer, fler om man har mycket annat till. Om man inte är fyra personer går resten utmärkt att värma i mikron dagen eller dagarna efter, eller att lägga i en stekpanna och hälla äggsmet på och kalla det omelett.

 3. Ingela

  Jag vet att det finns folk som tycker att makrill i tomatsås är gott vilket för mig är fullständigt obegripligt. Jag äter annars all sorts fisk, inklusive stekt salt sill och surströmming. Förra helgen när jag var på repövning för såna som inte har dansat på jättejättelänge men längtar så var det en karl som åt sån makrill direkt ur burken till lunch. Alla andra åt mackor, mikrad soppa eller salladslåda från ICA. Att sen dansa med denne herre var som att bli flåsad i ansiktet av en katt. Jag gillar katter med, men deras andedräkt när de nyss ätit rekommenderar jag lika lite som att kinda med en makrillman. För övrigt var det en trevlig helg trots att jag gruvat mej i tolv år för att gå på en styrdans.

  Brids tips på ugnsbakade/rostade grön/rotsaker håller jag med om till 100 %, det är världens bästa och enklaste. Går fint att piffa upp med några oliver och smulad fetaost sista minuterna i ugnen, det duger som måltid utan nåt till.

 4. Vet ni vaaaaa … Jag är stort fan av grönsaker i ugn, och Orangeluvan brukar alltid göra en helsickes massa när hon kommer hit på besök. Men att få receptet så där, Brid, det gav mig lagamatådran tillbaka. Och visst fan, man gör ju en omelett med en massa rester! Hurra!

  (Har männschan inte lagat mat? undrar ni nu. Nej, till mig själv ensam i huset har jag inte lagat ett enda någe, men det handlar å andra sidan om kanske … fem kvällar sedan 12 dec. När huset är fullt lagas det mat för fullt, och så bjuder grannen och barnen på mat så det står härliga till.)

 5. Hmmm, vet du vad jag tror. Jag tror att blodtrycket kan gå upp litegrann om man har att göra med personer som saknar känsla för feeling och som man inte kan prata med på ett vettigt sätt. Jag slår vad om att blodtrycket är tillbaka på normalnivåer när du är hemma. Has det blodtrycksmätare i grannskapet, eller vill du låna?

 6. Håkan (hakke)

  ”Ta ett glas vin också om det känns som om det är en sådan dag.” – jag är med dig Brid! Och ja, även när det gäller rotsaker och grejer i ugn. Men din blandning var snäppet vassare än jag brukar få till, det vattnas i munnen. Tsatsiki till är också rekommendabelt!

 7. Det finns en blodtrycksmätare hos grannen, Karin, och dessutom ska jag ju till vårdcentralen och kollas på torsdag. Då kanske allt är tipptopp eftersom jag ju även har petat i mig 700 gram grönsaker per dag.

  Och vin, eftersom det säkert är en sån dag imorrn.

 8. PGW

  Instämmer med Karin, prova att ta blodtrycket hemma. Jag har accepterat att vi vår ålder är det dags att ha en sådan apparat hemma. Hos läkaren har jag plötsligt högt blodtryck, hemma har jag lika lågt som jag alltid haft. Man blir lite småupprörd över sköterskor som vet bäst hur man ska leva.

  I övrigt tycker jag Hakke är något på spåren där med allittererad mat! Abborre, avocado, absint. Nästa dag: braxen, bullar, bacon och bläckfisk. Capriciosa (hur det nu stavas?), Cabernet och cheesecake. I slutet av veckan, bokstavspyttipanna. Se där, både varierad mat och hjärngympa vilket är minst lika viktigt.

 9. PK

  Eftersom jag är en fyrkantig person och tyckte att betablockerarna som ordinerats mej gjorde all form av konditionsträning till ett helvete, så köpte jag en bra blodtrycksmätare av samma tyd som man brukar se på vårdcentralerna. Jag tog trycket två gånger varje morgon i två veckor. Detta gjorde jag innan jag klev ur sängen för att förutsättningarna skulle vara så lika som möjligt. Efter dessa två veckor halverade jag dosen betablockerare och fortsatte att kolla blodtrycket varje morgon. Konstaterade att trycket inte ökade och tog bort betablockerarna helt och hållet. Kollade trycket varje morgon i flera veckor till, för säkerhets skull. När jag kände mej säker på att trycket inte gått upp, slutade jag att hålla koll på det.

  Varför detta krångel med att ta trycket två gånger och varje morgon på samma sätt? Jo därför att blodtrycket varierar över dagen beroende på vad man gör, vem man träffar, sinnesstämning osv. Att bara ta trycket på en vårdcentral, säger inte så mycket. Vitrockstryck är en realitet, att en del människor får höjt blodtryck för att dom träffar vårdpersonal. När jag gjorde min blodtrycksutredning så fick jag ha en dygnsmätare på mej. Dvs en blodtrycksmätare som satt monterad på min kropp i minst 24 timmar och som tog trycket en gång per timma. Detta för att se variationerna över dygnet och utesluta vitrockstryck.

  I min mätserie kan jag tex tydligt se vilka kvällar som jag drack ett glas vin. Blodtrycket på morgonen efter var markant lägre än efter alkoholfria kvällar. Och då menar jag verkligen ett glas vin, inga stora mängder alls.

 10. Vi inspirerades till att testa våra blodtryck. De var låga och bra. (Fast hur lågt som helst är väl inte bra heller?)

  Och så tänkte vi på en man som låg på sjukhus samtidigt med groomens pappa en gång i världen, vars blodtryck varierade på ett oroväckande sätt. Själv fann han det helt naturligt: ”Ibland är det ju den där unga söta sköterskan som mäter det. Och ibland är det syster Linnea!”

  Syster Linnea var, har jag förstått, en mycket duglig äldre sköterska som aldrig hade varit känd för sin skönhet.

 11. Till makrillburk kan man ta en avocado, en eller två tomater och hälften av persiljan som säljs i kruka. Inte bara bladen utan rubbet. Hacka allt som inte fanns i burken tämligen fint och blanda ihop. Avocado och tomat sägs innehålla tryptofan som kroppen gör serotonin av och det mår man bra av, alltså odeppat.
  Och som sagt, rotsaker i ugn är gott.

 12. Pysseliten

  Det DÄR lät ju gott Cecilia N! Och lättlagat!
  Jag fick något riktigt smarrigt hemma hos Karins lillasyrra Kicki, som jag sedan aldrig har provat att göra själv (eller bett PK göra). Det var stekt sill i mjölk eller något liknande, som jag tror att vi åt på knäckemacka. (Grumlig minnesbild.) När jag googlar hittar jag ett recept för ”stekt sill med lökgrädde”, men jag känner inte riktigt igen det, mjölk vill jag minnas att det var och GOTT!

 13. Dina

  Vitrockstryck är ett bra namn för ett påriktig syndrom. Bad sköterskan inte att du vilade 20 min innan hon tog om trycket? Jag kommer ihåg att en gång i tiden var ett bra blodtryck ens ålder +100 men jag tror vi avhandlat detta eller något liknande någon annanstans.
  Varning! Kontroversiellt så kan hoppas över: blodtrycksgränserna har genom årens lopp ändrats ungefär som kolesterolvärdena och av samma anledning.

  Makrill i tomatsås är gott på knäcke. Eller mosad i sallad m m andra bra idéer. Värre är det med sardiner för de har så infernaliskt mycket ben som förstör mumsandet.

  Vet inte ang morötter men min svägerska åt alldeles för mycket sötpotatis och hon blev gul.

  Och en sak till, ditt BMI är nog lite högre än statistiken vill för du har muskler! Något som BMI inte fattar.

 14. När det klagas på mitt BMI brukar jag envist hävda att jag inte är tvådimensionell. Varför ska vikt över huvud taget relaterat till något som inte har utsträckning i rummet?

  Och blodtrycket är nedmedicinerat men det var länge sedan jag kollade med min apparat (som förmodligen är ungefär samma som PK har).

  När jag bodde i Norge för väldigt många år sedan kallade en före detta svärfar makrill i tomatsås för flygkrasch. Jag föredrar Gustav V:s lättrökta brislingar i tomatsås.

 15. Loooooooo

  Jag har hoppat över min, av jobbet betalda, hälsokontroll. Har svårt för det dömande. Min kollegor kommer tillbaks till jobbet en efter en och ser svårmodigt på frukostmackan och lilla eftermiddagskakan. En blev tillsagd att hon skulle äta i ensamhet tidigt på kvällen istället för tillsammans med sin man lite senare. Har sköterskan aldrig hört talas om blå zoner, undrar jag stillsamt.

 16. Näen Looooooo, det var det värsta. Eller … precis som min undersökning kanske.

  Här tänker jag att man kanske skulle ta och göra en insats på informationsfronten. Och då menar jag inte det som ska ut till patienterna, utan det som vårdpersonalen får lära sig när de tilldelas hälsoundersökningarna.

  Jag kanske ska bli informationsföreläsare för vårdpersonal? (Måste leta efter föreläsningar för att ha råd med alla telefonabonnemang som Bergmans Bokstäver tydligen har bundit upp sig på till 2028.)

 17. Loooooooo

  Ja! Absolut en lucka i föreläsningsutbudet som behöver fyllas! Efter hälsosamtal (eller för den delen besök hos tandhygienisten eller gynekologen) borde man komma ut pigg på nya vanor, inte skamsen och slokörad.
  Några förslag på titlar: ”Hur peppa en februaritrött godisråtta?” ”Belöningsbaserad inlärning- inte bara för hundar!” ”Lust ger bättre resultat än skam, minsann!”

 18. Monet

  Det är ju fullkomligt bedrövligt att behöva råka ut för det du gjorde. Mitt förslag är: glöm bort alltihop. Men skaffa en egen blodtrycksmätare – det behöver finnas i ett hus när man är 60. Börja med det som min franske kardiolog sa: (jo, jag har bott därnere i elva år så jag vet vilken enorm skillnad det är på sjukvård och sjukvård!) ”Tag trycket under fyra dagar, fyra gånger per dag. Morgon, middag, eftermiddag och kväll. Skriv upp värdena och se sen vilket ungefärligt medelvärde du ligger på”. Efter det kan man kolla trycket en gång i veckan ett tag, sen kanske en gång i månaden om det fortfarande ligger ”högt”.

  Fyradagarsmetoden fungerar lika bra som 24-timmars- mätning. Och bra att ha och visa upp om du råkar på Sister Rachel igen. Sådana bör annars undvikas – inte bra för trycket! Som dessutom allmänt sett ligger alldeles för lågt i referensvärde. Om man inte är en frisk ung pojke i värnpliktsåldern för dom ligger på 120/80 och det sådana som läkemedelsföretagen utgår ifrån när de tillsammans med hälsomyndigheter bestämmer hur det ska se ut för alla, oavsett ålder, kön och andra individuella olikheter. I så fall skulle majoriteten av världens vuxna befolkning stå på blodtrycksmediciner!

  Du befinner dig ju dessutom i exceptionellt svårt läge nu, på alla plan. Det är ju inte ett värde i din kropp som inte är påverkat av vad som hänt dig, i synnerhet blodtrycket. Borde hon fattat, systern! Glöm grönsaker, fisk och allt annat nyttigt nu – ät det du vill, känner för och när du har aptit. Se snarare till att du inte tappar i vikt och att du sover med hjälp om du behöver. Ett glas vin är aldrig fel dessutom! Man gråter bättre då också…

  Det här har hänt och det går inte att förändra. Det går inte över men det blir så småningom annorlunda än det är nu. Och det blir samma sak med tryck och allt annat, det kommer att rätta till sig så småningom. Gå sen bara till snälla doktorer som lyssnar och ger dig den hjälp du behöver nu. Men en liten Omron från apoteket är ändå inte helt fel!

 19. Christina

  Här i Belgien får man göra hur många kontroller man vill. Eftersom jag har en kronisk sjukdom blir det en del regelbundna kontroller där jag konstant ligger över gränsvärdet på olika levervärden, trots att jag inte dricker alkohol (och inte tar droger eller tatuerar mig)., samt även för kolesterol och ferriten.

  När jag tar upp detta med mina läkare säger de bara att mina värden ser bra ut. Det finns en stor marginal mellan gränsvärdena och när läkarkåren börjar bekymra sig. Det rör sig minst om en faktor fem. Åtminstone här i Belgien

 20. Ninja i Klockrike

  När nån vårdpersonal, oftast nyutexaminerade läkare av harlekintyp, säger att jag borde tänka på min vikt, svarar jag alltid att det har jag gjort i 30 år och det hjälper inte ett dugg.

  Men nu har jag hemsjukvård och de är så rara och livserfarna allihop att det är en fröjd. När de lagt om mina envisa bensår säger de inte att jag borde hoppa upp och röra mig för att öka cirkulationen i benet, nej de drar ner täcket över benen och ser till att jag inte fryser om tårna. -Vila dig nu en stund, säger de och klappar vänligt på täcket. (Det gör djävulskt ont med omläggning.)

  För fjorton dar sen kom diabetessjuksköterskan och läkaren på hembesök. Sjuksköterskan la inte bara om såren utan pinglade också mina fötter för att kolla cirkulation och nervfunktion. De var tillfyllest.
  Läkaren mätte blodtrycket, som var något högt, men eftersom hon hade glömt sin egen mätare använde hon min, och skrollade runt i mina egna mätningar och konstaterade att hon hade vitrockseffekt på mig, men att jag i min ensamhet hade ett lagomt tryck.
  Sen frågade hon om min ekonomiska situation och om vi inte skulle försöka med en ny ansökan om trygghetsersättning. Beslöts att det gör vi.
  Så diskuterar vi alla piller och medikamenter jag vräker i mig och tar bort och lägger till.
  Sen går de tillbaks till vårdcentralen och har möten där de utvärderar mediciner och insatser.

  Och arbetsterapeut och sjukgymnast kommer hem med madrasser och fotstöd, träningsprogram för rullstolsburna, gummiband i kulörta färger och trapphiss.
  Så jag är på det hela taget nöjd med vården.

 21. Monet: Jag var tvungen att gåggla ”en liten Omron”, för det lät som om det var en hutt. Men det var ju en blodtrycksmätare! (Idag var jag och kollade blodtrycket på vårdcentralen igen. Eftersom jag grälar med ett telecombolag som kräver mig på 6 000 kr/mån till 2028 eftersom Olle gjorde en obegriplig deal med dem, ligger vilopulsen på 103. Och blodtrycket var inte alls 110/72 som vanligt, utan 137/91. Jajaaaaa.) Nu har spanjoren gett mig order att bara slåss mot dem och alla andra instanser på arbetstid så att kvällarna blir lugna. Ska försöka lyda.

  Ninja: Det låter ju toppen – särskilt trapphissen och den snälla samt omvårdande delen.

  I största allmänhet: tack alla. Vad ni än skriver och berättar blir jag glad!

 22. När det gäller telecombolag och slika blodsugare måste man sparka där det gör ondast. Ofta är det på deras egen Fejsboksida. Hjälper inte det är en snyftare i Expressen ett säkert kort. Känner vi ingen kvällstidningsjournalist? (Dubbla foge-s?)

 23. Jäpp, dubbla foge-s är finfina!

  Blodsugarna är så obskyra att de inte har FB, inte sajt, inte mejladress och inte svarar i telefon förrän på sjuttonde försöket. Grrrr.

 24. PK

  Om abonnemanget är tecknat av Olle som privatperson så har man långtgående lagstyrda rättigheter att säga upp även bundna avtal. Men om det är tecknat av ert företag så gäller troligen inte dessa lagar.

  Ser nu att vid just bundna mobilabonnemang är det lite upp till operatören om dödsboet får en slutfaktura på kostnaden under bindningstiden eller om dom bara avbryter abonnemanget. Snårigt värre.

 25. Nej, det är Olle the företags-VD som har tecknat massa avtal med djävulen, och som förmodligen trodde att han gjorde ett klipp.

  Snårigt, ja. Men även om jag måste sätta företaget i konkurs, överlever jag. Om jag nu bara kan få ner det satans blodtrycket! (Hm. Nu gick det nog upp igen.)

 26. Pysseliten

  Kursa och rekonstruera? (Nej, jag vet inte hur något funkar.)
  Ibland kan man få juridisk hjälp via sin bank, ett möte gratis rådgivning, typ. Oklart om det gäller alla typer av ärenden, men det kan ju finnas varianter på samma service på andra håll. Försäkringsbolaget tex? Men det är inte bortkastat att läsa avtalen, ibland har företagen själva dålig koll på vad som gäller.
  Vi fick tex stöd för fiberinstallation från bredbandsleverantören, som missade att vi hade 2 års bundet avtal. De bröt det (!) för att höja månadsavgiften och vips så kunde vi byta leverantör.

 27. hyttfogden

  Men, men … 6000 kronor i MÅNADEN! Det är inte vettigt och i så många år!
  Vad omfattar det abonnemanget? Vad är det för j-la typer som gör så?

  Samma summa ungefär hade vi fått som krav under ett år då Telia och Viasat inte kom överens då Telia ansåg att fibern som finns i vårt kvarter var deras. Och Viasat påstod att de (Viasat) hade en överenskommelse med Telia att få använda fibern. Men oss gjorde det ingen större ekonomisk skada för abonnemanget var tecknat på företaget och därför avdragbart. Och vi orkade inte bråka.

  Jagad som jag nu är av ”autopiloter” (tror jag) som ringer på min mobil (vet inte vad dom vill) aktar jag mig noga för att svara och lägger på, blockerar och försöker att fullständigt utrota busarna. Har ingen TV, vad ska jag med det till när man kan titta på datorn och det dessutom är mycket roligare att läsa och handarbeta och skriva små arga brev till myndigheterna och skicka med PostNord.
  Gå till Aftonbladet eller Expressen och låt dom försöka.

 28. Monet

  Lotten, sluta att gå till vårdcentralen är mitt råd igen. Ditt tryck på typ 140/90 är HELT OK i din ålder och med tanke på din situation (är ingen lekman på området så jag vet). Sluta tänk på det eller följ mitt råd med en liten ”hutt” haha, från apoteket så du kan mäta själv. Eller skaffa en pulsoxymeter, en sån där fingertuta som mäter puls och syresättning du vet. Finns också på apoteket.

  Fortsätter du att ha så hög puls kan det vara berättigat att pröva betablockerare (bra för både tryck och puls men man springer inte maraton på det) så att ditt sargade hiärta lugnar sig lite. Och skaffa för guds skull en vettig juridiskt kunnig person som för din talan mot jättar som Telia – inget för oss lekmän, i synnerhet inte kring dödsfall och ansvarsförhållanden där. Allt gott till dig!

 29. Tack Monet, nu ska jag gå över till grannen och låna hennes blodtrycksmätare.

  Jag skrattade förr åt hur den lite äldre generationen sa ”idag ska jag duscha, och sedan är den dan slut”, men lite så är ju jag nu. Nyss coachade jag (lite för lamt) mitt basketlag till en förlust. Och nu är liksom den dan slut!

 30. Det här är SÅ krångligt, En tant. Telenor är telekombolaget som vi har haft sedan Hedenhös. Olle har i sin enorma visdom köpt våra mobiler, routrar och datorer på avbetalning på ett jähättekonstigt sätt så att räkningarna betalas till ett företag som heter Grenke, men kontrakten och informationen om vad som är betalt och inte (som jag inte har tillgång till) finns hos hos ytterst svårkommunicerade företag som heter Necty/Customer Nordic/Ringupp. Vårt lilla företag betalar även för en telefonväxel …

 31. En tant

  Ok, Necty ie Customise Nordic AB ligger i Eskilstuna på Kungsgatan. En av ägarna bor i Eskilstuna, de två andra i Uddevalla. De är alla 30 år yngre än du, dvs lättfintade. Har du någon typ spanjoren (som verkar mycket duglig) eller någonannan som kan rassla upp dem lite? Hade förr en kontakt på Eskilstunakuriren som tyvärr bytt till Sthlm men kan nog kontakta om det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.