Hoppa till innehåll

Dag: 29 augusti 2023

Myggjagare unite!

Sedan en vecka lider vi av myggtokar som anfaller som Messerschmittarna under andra världskriget. Bzzzzzz, bzzzz, bzzzz cirklar de några varv innan de attackerar.

En Messerschmitt-mygga i Frankrike 1943. De små männen är knott i denna liknelse. (Foto: Bundesarchiv.)

Eftersom vi pga. myggen inte längre diskuterar miljöförstöring, Ukraina eller ens dagens skolväsende, bestämde jag mig för att utreda, finna svar och förklaringar och kanske gå med i en antimyggförening i sympati med alla som bor runt myggstråken vid Dalälven och Klarälven.

Men först skrev jag till Anders Lindström Sveriges främste myggexpert vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jag förklarade först att jag inte är nån fjant eftersom jag är uppvuxen i Luleå och lika impregnerad med myggbett som någonsin Obelix var med trolldrycken. Svaret var … sisådär.

”När det blir pölar i skog eller gräsmarker så kläcks myggäggen. Om det är varmt så utvecklas de ganska fort genom fyra larvstadier och förpuppas. Sedan kläcks de fullbildade myggorna ur pupporna. Om det är mycket myggor som kläcks på en gång så märks det och upplevs som att det blir massor av mygg från en dag till en annan. Dey är ju det som händer vid till exempel Dalälven där man måste bekämpa larverna för att hålla nere myggmängderna.”

Jahaaaaa.

Min kollega Jonas Carnesten på P4 Sörmland fick mer ur Anders Lindström under en intervju, som man kan lyssna på här. En klargörande sammanfattning:

Att det regnande som fan i somras var bra för grundvattnet, och nu är marken liksom mättad. Istället för att blötan rinner undan blir det nu vattenpölar överallt, både i radhusområden och i skog och mark. Ovädret – som hette Hans – hällde extremt stora mängder över oss förra veckan, och då blev de där småpölarna som jättefina kuvöser för pupporna och kläckningsområden för myggorna.

Trösten är att fåglarna kommer att kunna äta sig feta i en månad framåt, för så gamla blir de här ”översvämningsmyggen”.

Det enda vi människor kan längta efter under den kommande månaden är tyvärr en rejäl frostnatt, för då dör myggjävlarna.

Bzzzzz zzzzz zzzzz zzzz …

 

 


Uppdatering eftersom jag ju måste relatera till rubriken på nåt sätt!

Mygg-myggjagare.

 

Share
25 kommentarer