Hoppa till innehåll

Myggjagare unite!

Sedan en vecka lider vi av myggtokar som anfaller som Messerschmittarna under andra världskriget. Bzzzzzz, bzzzz, bzzzz cirklar de några varv innan de attackerar.

En Messerschmitt-mygga i Frankrike 1943. De små männen är knott i denna liknelse. (Foto: Bundesarchiv.)

Eftersom vi pga. myggen inte längre diskuterar miljöförstöring, Ukraina eller ens dagens skolväsende, bestämde jag mig för att utreda, finna svar och förklaringar och kanske gå med i en antimyggförening i sympati med alla som bor runt myggstråken vid Dalälven och Klarälven.

Men först skrev jag till Anders Lindström Sveriges främste myggexpert vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jag förklarade först att jag inte är nån fjant eftersom jag är uppvuxen i Luleå och lika impregnerad med myggbett som någonsin Obelix var med trolldrycken. Svaret var … sisådär.

”När det blir pölar i skog eller gräsmarker så kläcks myggäggen. Om det är varmt så utvecklas de ganska fort genom fyra larvstadier och förpuppas. Sedan kläcks de fullbildade myggorna ur pupporna. Om det är mycket myggor som kläcks på en gång så märks det och upplevs som att det blir massor av mygg från en dag till en annan. Dey är ju det som händer vid till exempel Dalälven där man måste bekämpa larverna för att hålla nere myggmängderna.”

Jahaaaaa.

Min kollega Jonas Carnesten på P4 Sörmland fick mer ur Anders Lindström under en intervju, som man kan lyssna på här. En klargörande sammanfattning:

Att det regnande som fan i somras var bra för grundvattnet, och nu är marken liksom mättad. Istället för att blötan rinner undan blir det nu vattenpölar överallt, både i radhusområden och i skog och mark. Ovädret – som hette Hans – hällde extremt stora mängder över oss förra veckan, och då blev de där småpölarna som jättefina kuvöser för pupporna och kläckningsområden för myggorna.

Trösten är att fåglarna kommer att kunna äta sig feta i en månad framåt, för så gamla blir de här ”översvämningsmyggen”.

Det enda vi människor kan längta efter under den kommande månaden är tyvärr en rejäl frostnatt, för då dör myggjävlarna.

Bzzzzz zzzzz zzzzz zzzz …

 

 


Uppdatering eftersom jag ju måste relatera till rubriken på nåt sätt!

Mygg-myggjagare.

 

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

  1. Ninja i Klockrike

    Jag avskyr såna där standardsvar. Om det kläcks en massa mygg på en gång så upplevs det som att det kläcks en massa mygg på en gång. Nämenhörruvettusickenblåsva!
    Dramigbaklängespåenlitenvagn!
    Korsikrösamosetochhundraorakadekorperalerochenfetlitenhund!

    När det sen gäller själva myggen så när jag numera ett till vansinne gränsande hat till denna svalmat enär och emedan det var ett myggbett som gav mig bensåret som blidde benröta som så när hade omvandlat vänsterfoten till riskavfall. Eller julgransfot.
    Giv mig en vanlig fluga, anyday!

  2. Men hugaligen, Ninja, vilken ondsint mygga!

    Varför, har jag undrat i nästan hela mitt liv, varför är myggorna i Gysinge stora som mjölkpallar och talrikare än Egyptens gräshoppor. Visst beter sig Dalälven lite deltaaktigt i de trakterna, men det finns ju vatten på annat håll också. Och hur kommer det sig att ett hus som ligger på en höjd alldeles utan vattenpölar har mer mygg än ett som ligger i närheten vid en sjö? Här behövs mer forskning!

  3. Ökenråttan

    Myggjagare behöver vi! På vår gård vinglar fladdermössen omkring i skymningen och äter enligt förljudande hur många myggor som helst per mus.

  4. Jamen fladdermössen, såklart! Dem glömde jag ju. Huset vid sjön har måttligt med mygg, eller ibland ingen alls, samtidigt som det andra huset, tre minuters cykeltur bort, kan vara hemsökt av myggsvärmar. På vinden i huset vid sjön bor ett gäng fladdermöss. Om det är sant som det sägs att en fladdermus äter ungefär 5000 myggor per kväll blir det ju ganska myggfritt när mitt fladdermusgäng på 10 – 12 individer gör sina raider.

    Men varför Gysingemyggen är så stor och talrik har vi fortfarande ingen förklaring på.

  5. Båthuspernilla

    Kom bara ihåg att eftersom fladdermössen är fridlysta så får man inte flytta eller ta bort en fladdermusholk när en gång placerats ut och fladdermöss flyttat in.

  6. Magganini

    Vi blev presenterade med en sån där holk för några år sen, och satte upp den i en tall. Men jag har aldrig sett att nån har bott där, jag vet inte vad det har varit för fel på stället. Nu kan jag förstå att ingen gillar det, eftersom granarna har växt upp framför, i inflygningskorridoren. Man ska vara noga med placeringen för att det ska passa. Väderstreck och höjd och skugga och fri luft framför är de visst petiga med.

    Även här är det en plötslig invasion av mygg. Små och mycket elaka är de.

  7. Tillbaka från två dagar på Gotland, som jag är, kan jag meddela att där fanns inte en enda mygga! Men vår nuvarande sekruttbil (Volvo kombi, 1999) hade väldigt, väldigt många syskon på öjn!

    Och så fort jag klev ur bilen här hemmavid, blev jag attackerad av kamikazemyggorna. Nåväl. Bara 19 dagar kvar av eländet – om nu Mygg-Anders har rätt.

  8. Det rapporteras även från alla håll i landet (utom Gotland då) om mygginvasion. Kan ingen meddela tornseglarna, flugsnapparna och andra insectivorer att de är välkomna tillbaka. Afrika kan vänta!

  9. DN har också intervjuat Mygg-Anders: https://www.dn.se/sverige/myggexperten-darfor-ar-myggorna-sa-aggressiva-nu

    För er som inte kan läsa bakom betalvägg kommer här en sammanfattning, där sista meningen är häpnadsväckande …

    ——————–

    Sverige upplever en kraftig mygginvasion, särskilt i Mellansverige. En av de primära orsakerna är de omfattande regnmängderna under juli och augusti som har höjt grundvattennivåerna. Ytterligare regn absorberas inte lika snabbt, vilket resulterar i pölar där myggägg kläcks i stora mängder.

    Huvudsakligen är det två myggarter som uppträder: rödbrun höstmygga och vårsvämmygga. Dessa arter är särskilt aggressiva, biter direkt och kan även flyga flera kilometer från sin kläckningsplats, vilket innebär att man kan uppleva myggor även i stadsmiljöer där de normalt inte finns.

    Stickmyggans hona behöver blod för äggläggning, och kan lägga flera omgångar ägg under sitt liv. För varje äggläggning krävs ett nytt blodmål.

    Framtidens klimatmodeller förutser fler intensiva regnskurar under sommaren och högre temperaturer, vilket är gynnsamt för mygg. Dessutom riskerar den blodsugande tigermyggan, känd för att sprida virus som dengue, chikungunya och zika, att etablera sig i Sverige.

    Många myggor övervintrar som ägg, men kan även göra det som larver eller vuxna. Äggen kan vara vilande i marken i flera år innan de kläcks när förhållandena är fuktiga och varma.

  10. Jag ställde ytterligare två mycket viktiga frågor till mygg-Anders! Här är svaren!

    – Nej, sugsnabeln stannar inte kvar i kroppen om du slår ihjäl den innan den har sugit färdigt.
    – Jag har aldrig sett någon studie som stödjer att det är bättre att låta myggan suga klart för att det ska klia mindre.

    Så nu vet vi det!

  11. Håkan (hakke)

    Bra utrett Lotten! Jag kommer inte ihåg om det var mamma, pappa eller någon fnoskig scoutledare som sa det där om att myggan ska få suga klart om den väl har hunnit sticka, så att den sörplar tillbaks så mycket som möjligt av sitt gift. Det var förmodligen samma typ som påstod att jag inte fick bada å två timmar när jag hade ätit.

  12. Helt riktigt, Ökenråttan! Det är ju bara så himla svårt och komplicerat att hitta bilder som jag inte måste betala en miljard i böter för …

    Jag ska se vad jag kan göra!

  13. Brid

    Alla säger att det är pinfullt med mygg i Uppsala. Vi har inte sett en enda. Eller hört, eller känt.

  14. Inatt gick jag upp och letade reda på en sprejflaska med Salubrin, som visade sig vara utgången sedan 2006. Den sprejade jag friskt på mina numera blodfattiga vader, som har perforerats av säkert 500 mygg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.