Hoppa till innehåll

Etikett: bröd

Midsommar i coronatider!

Flera gånger under midsommarafton (igår) ställde jag frågan “men var ÄR alla människor?”, och det visade sig att jag inte var ensam om att undra.

Några gånger under åren har vi åkt till Stockholm för att träffa kompisar, och då funnit att vi var helt solo i huvudstaden. Andra gånger har vi varit i Dalarna, där alla andra också var. Men hur var det igår – ungefär 100 dagar efter den stora nedstängningen?

Jotack, bra. Vi har ju turen att bo nästan på landet (well, i ett helt normalt villaområde) och inte i en liten lägenhet utan balkong på Söder. Så vi kallade samman dem vi vanligtvis umgås med – familjen och två spanjorer – och fyllde på med

  1. en basketcoach som sedan två veckor är hitflyttad från Östersund
  2. en utarbetad sjuksköterska
  3. ett basketproffs som skickades hem från Irland i mars.

Kolla hur tomt det var i centrum tidigare på dagen!

(Jag cyklar alltså, och klickandet man hör är plattorna som sitter lite löst och sladdrigt.)

Men gårdagens stora begivenhet var att jag skulle baka en fantastisk foccacia. Jag är en van brödbakare, så det skulle inte vara några problem.

Steg 1: Sätt en deg, jäs, pluppa ut i en långpanna och pynta utav bara helvete med allsköns grönsaker! Skjuts! – in i ugnen!
Steg 2: Gå ut och hjälp till att sätta upp en ny basketkorg på stora eken och glöm helt bort att det finns ett bröd i ugnen.
Steg 3: Spring som ett stelbent get över verktyg samt hoppa över människor och slit upp ugnsluckan och … sucka lite åt de brända kanterna.

Det gick faktiskt att äta, men jag grämde mig våldsamt och försökte intensivt att inte på värdinnors vis beklaga mig – genom att faktiskt fylla munnen med bröd.

Tyvärr mulnade det på mot kvällningen.

Vi hade det bra och spelade kubb (alla höll sams) och kollade på fopollsmatch (Barcelona med Messi) på en ärvd tv-skärm som glider runt i huset och i trädgården som en osalig ande.

De väldigt fjöliga, skira, vita gardinerna fyller ingen annan funktion än att de är vackra att titta på. Som ett akvarium, liksom.

Klockan midnatt satte sig den djefla mannen ute i busskuren och spelade gitarr, varpå ett sällskap på runt tio person slöt upp och dansade i drygt en timme. Idag har vi alla träningsvärk och svullna fötter och funderar på att investera i stödstrumpor.

Jag kan faktiskt inte minnas en mer perfekt midsommarafton. Naturligtvis förstår jag att vi är lyxlirare på vår kant med trädgård och avståndstagande polare – och ska kanske inte fläka ut oss på skrytvis – men berätta gärna hur ni hade det!

Share
42 kommentarer

En fantastisk gotlandslimpa – recepttajm!

Vart sjunde år (på’t ungefär) publicerar jag brödrecept här. Förra gången handlade det om min mamma godisbröd, som är så krångligt att baka att jag får till det lika ofta som jag skriver om det.

Men nu är det dags igen. Jag har nämligen av kommentatorn Niklas fått mig tillsänd en halv limpa. Den skickades i torsdags och skulle ha kommit fram till kommentatorsbåskalaset i fredags, men fastnade på Postens outgrundliga vägar eftersom postiljonen på sin löddriga häst var tvungen att vila på fem olika värdshus på vägen från Gotland.

Gutlandi.
Gutlandi.

Gotlandslimpa som Niklas vill ha den gjord, men här med små texttillägg av mig

Dag 1
Skållning (man häller varmt vatten på torra saker)
225 g rågmjöl
225 g rågsikt (50 % siktat rågmjöl, 50 % vetemjöl)
6 dl hett vatten
1/2 dl rågsurdeg, (kan uteslutas eller kanske inhandlas färdig på Ica om man är på det humöret)
20–25 g torkade pomeransskal

Arbeta ihop skållningen (allt på listan ovan).

Låt den svalna till 37 °C (eller lite kallare – känn med fingret om du inte har feber).

Blanda i surdegen om du har en sådan.

Ställ undan skålen, gärna så länge som ett dygn – övertäckt med plast.

Niklas kommenterar: ”Jag använder sällan surdeg men den blir lite godare med. Jag är bara så dålig på att hålla liv i den. Ibland bakar jag direkt när skållningen svalnat och det blir också ok.”

Koka pomeransskalen i 30 minuter, skär bort det vita på dem och finhacka dem sedan. Blanda dem med den skållade geggan.

Dag 2
Steg 1
1 dl hett vatten
1⁄2 dl ljummet vatten
50 g jäst (40 g om man har surdeg i skållningen)
5 g anis
5 g fänkål
50 g farinsocker
200 g rågsikt (50 % siktat rågmjöl, 50 % vetemjöl)
25 g salt

Niklas kommenterar: “Jag skriver ’50 % siktat rågmjöl, 50 % vetemjöl’ eftersom en del färdigblandade rågsiktspåsar (som ju är det allra vanligaste) har andra blandningsförhållanden. Det allra bästa mjölet (som kommer från Orga kvarn) har till exempel blandningen 70/30 och då tycker jag att man behöver ha i lite mer vetemjöl för att bröden inte ska bli för kompakta.”

Häll det heta vattnet över skållningen (kallas sådant månne dubbelskållning?) och rör om så att degen blir lite varmare än nyss.

Blanda ut jästen med det ljumma vattnet i en separat skål och rör sedan ner det i skållningsskållningen.

Stöt kryddorna i en mortel och blanda i.

Tillsätt farinsockret, mjölet och saltet.

Arbeta ihop degen som är ganska lös nu.

Låt jäsa 45 minuter.

Steg 2:
150 g mörk sirap
300 g rågsikt (50 % siktat rågmjöl, 50 % vetemjöl)

Blanda ner sirap och rågsikt.

Bearbeta degen tills den fått en jämn konsistens.

Låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bord. Mjöla händerna och knåda och knåda. Arbeta in mer mjöl om det behövs, degen ska vara ganska fast. (Här skulle jag vilja ha en definition på dels “ganska”, dels “fast”.) Dela den i två delar och arbeta dem ordentligt.

Låt dem jäsa på bakbordet 20–30 minuter.

Knåda degbitarna igen och forma runda eller ovala bröd och låt dem jäsa 30 minuter på plåten eller i jäskorgar.

Ställ en långpanna eller djup plåt i botten på ugnen och värm upp den till 250 °C.

Sätt plåten mitt i ugnen och slå 1⁄2 dl vatten i långpannan så det förångas. Sänk temperaturen till 200 °C på en gång.

Grädda bröden i 50 minuter.

Stäng av ugnen och låt dem stå kvar 10 minuter till eller kolla när innertemperaturen är 99 °C. (Stektermometer!) Ta ut bröden och låt dem svalna på galler.

Låt bröden mogna till nästa dag eller skicka dem till Eskilstuna så att de är fem dagar gamla när de konsumeras. Njut!

Min gotlandslimpa, nyss uppackad och oäten. (Nu finns inget kvar.)
Min gotlandslimpa, nyss uppackad och oäten. (Nu finns inget kvar.)

Nu återstår att se om jag har tålamod och planeringsförmåga till detta. (Förmodligen måste jag posta dem till mig själv när de är nybakade för att inte råka äta upp dem så fort de är färdiga.)

Share
77 kommentarer

Respekt

Elvaåringen ville ge mig stöd för tjatet när jag var borta. Hon satte upp denna lapp:


Visst, det finns saker jag upprepar och som kanske inte har så himla stor betydelse för världsfreden. Men om man låter tvätten ligga kvar i maskinen i drygt ett dygn, luktar den ofräscht och om man stoppar in nyköpt mjölk framför den gamla, hinner den gamla att bli forntida innan någon kommer fram till den. Och vilken effekt fick lappen med uppmaningen?


Ett hembakt och fyra köpta.

Share
4 kommentarer