Hoppa till innehåll

Etikett: 1992

Ännu en gammal tidning: Vecko-Revyn 1992

Det sista jag gjorde innan jag gick hemifrån tidigare idag var att kliva på en gammal tidning, halka till och riva sönder den.

(Inom parentes ska tilläggas att jag obegripligt nog inte trillade omkull. Det hade förstås gjort denna text mycket bättre eftersom jag i fallet säkerligen hade slagit upp ena ögonbrynet och sönder en antik, ovärderlig vas. På akuten hade någon läkare bombis sagt något tokigt och så hade jag smygfotograferat läkarens läskiga öron som säkert påminde om Spocks. Men nu föll jag ju inte.)

Det var bra att tidningen gick sönder, för nu får jag tillfälle att slänga den eftersom inte ens en gammal ekorre som jag sparar på trasiga tidningar. Vilket alltså i förlängningen betyder att den gamla ekorren sparar på allt som inte är trasigt.

Det är en trend-bilaga ur Vecko-Revyn från 1992. På 21 år har nästan ingenting hänt eftersom det handlar om Sylvester Stallone, Bruce Willis,  Nicholas Cage och Sarah Jessica Parker. De svenska skådespelarna som nämns stoppas obekymrat in i facket ”brat pack” och jämförs med Matt Dillon och de andra. Och på den urläckra bilden nedan råkar just Matt Dillon inte vara med, men ni fattar.

Den här bilden kommer inte från Vecko-Revyn.
Den här bilden kommer inte från Vecko-Revyn.
Den här bilden är från Vecko-Revyn: bratpacksarna i Sverige 1992.
Den här bilden är från Vecko-Revyn: bratpacksarna i Sverige 1992.

Björn Kjellman, Gerhard Hobersdorfer och Lina Perned har vi ju hört talas om. Men Per Löfberg och Gloria Tapia? Jodå, en snabbgoogling visar att de fortfarande är skådespelare. Men hur ser tidningssidan ut egentligen? Fullt med svenska flaggor och bilder som inte riktigt matchar varandra … eller är jag bara onödigt petig plötsligt? (Nej, jag är ju varken estet eller lay outare.)

Jag och min djefla man arbetade med lundateknologernas tidning Pålsjö Ängsblad under 1980-talets andra halva, och jag vet att vi mången gång la till en extra triangel, ett snyggt raster och några marginalstreck. Bara för att vi kunde. Vi klippte, klistrade, sprejade klister och gnuggade rubriker.

Det var tider det. Precis som i den numera trasiga Vecko-Revyn.

Trender i Hollywood: sequels och lönesänkningar. Och det måste pyntas med svarta stjärnor och rosa prislappar.
Trender i Hollywood: sequels (”fortsättare”) och lönesänkningar. Och det måste ju pyntas med svarta stjärnor och rosa prislappar.

Men allt har inte förändrats i tidningssidepyntbranschen. Om man tittar på vad som drar åt sig blicken på ett tidningsuppslag, så är det som bekant

  • punktlistor
  • bildtexter
  • faktarutor
  • män i linne.

Kan man då kombinera alla dessa blickdragare på ett uppslag i en tidning från 1992?  Ptja:

Fokusera särskilt på vad det står om Matt Dillon.
Fokusera särskilt på vad det står om Matt Dillon.

Jomen alltså. Den där bilden på John Turturro måste bildredaktören ha varit synnerligen nöjd med.

Share
57 kommentarer