Hoppa till innehåll

Etikett: ortoped

Träskor, tofflor, tollor …

Jag minns klappret av 30 klasskompisars träskor mot de kullerstensbelagda gatorna i Lund i början av 1970-talet. Om vi av någon anledning fick för oss att springa, hände det att ett eller annat barn tappade en toffla eller att någon föll omkull och skrapade knät.

Inget konstigt alls. Jösses vad vi trillade, föll, stukade fötterna och skrapade knäna eller fick en toffla i huvudet under fotbollsspel eller häng i klätterställning.

gamlatraskor
Kolla, blankslitna och breda, jättesköna!

Men så flyttade jag till Luleå, där träskobruket var likadant – om än inte på kullersten utan på asfalt. Plötsligt kom snön förvånansvärt tidigt: redan i november! Jag hängde inte riktigt med i svängarna utan kom som vanligt till skolan, iklädd trätofflor med snöklumpar i hålfoten.

Lopp-Loella! skrek en elaking som hette Anders och så var den månaden förstörd.

Man tror (vilket betyder att ”jag har läst det nånstans”) att vi här uppe i Norden började använda träskor på 1500-talet, med en hysterisk kulmen under 1970-talet. Jag bad kommentatorsbåset om lite bilder och info, och fick det:

annikasskor
Annika: “Fotot är taget hösten 1977 och vi i min gymnasieklass tyckte att det var roligt att vädret var varmt och att vi allihop hade träskor. Så vi klev ur skorna och lät dem stå för sig själva, liksom.” Observera: man hade alltså normalt sett strumpor till träskorna.
agnetastraskor
Agneta Uti Lund: ”Jag sitter i träskor på en terass i Sydtyskland och klappar hunden Dixie. För övrigt är jag klädd i tämligen smala jeans, vit skjortblus och en brittisk ylleväst – jag tror att den var mörkgrön. År 1962 liftade jag från Paris till Frankfurt i träskor. Resten av sextiotalet och sedan sjuttiotalet hade jag träskor framförallt på landet.”
niklastraskor
Niklas: “Mina senaste träskor har tyvärr förkommit, ivrigt påhejat av H som tyckte de var avskyvärt fula. De kan dock beskådas HÄR, strax efter 8.00 och bärs då av besökarna, de tuffa pojkarna från Vargvallen.” (Obs: det är koskinnsträskor.)

Skogsgurra har ljuva minnen:

”Räskor! Det var vad barna kallade dem innan de lärde sig att snabbt växla mellan T och R, något som våra östra bröder har problem med även i vuxen ålder. Att ‘rycka nappen’ betyder oftare ‘trycka knappen’ än att vara grym mot småbarn.

Ännihau, räskor är en styggelse som varken är bra för fötter eller rygg. Dessutom för de ett jävla liv och rekommenderas inte på branta hällar. Ett tag fanns det en varning någonstans på västkusten, den finns kanske fortfarande kvar, där det varnades för halkolyckor på hällarna om man bar träskor.

Räskor är slutpunkten i det dimmiga späkningstänk som gett upphov till munkarnas smälta vax, piskrapp och tagelskjortor. Men munkarna var ändå ärliga med sitt syfte. Det var/är inte de hälsoprofeter som slog i flera generationer att de var bra för fötterna, ryggen, matsmältningen, sexlivet, andningen, blodtrycket och i stort sett vafan som helst. Allt som är smärtsamt, obekvämt, ovackert och åt helskotta rent allmänt anses av dem vara nyttigt.

Nej, det enda träskor duger till är att hålla varmt i vedspisen.”

pysselitens
Pysseliten har kvar sina Trälett-tofflor, som var hennes allra första skor. Tändsticksasken på bilden är alltså av den minsta sorten. (Hm. Vi borde sätta träskor på en stapplande ettåring 2015 och se vad som händer.)

Nu lite historia! Bondeledaren Nils Månsson uppmanade 1834 alla Sveriges landshövdingar att propagera för svenskproducerade träskor istället för importerade läderskor. I Skåne tyckte man att kampanjen var onödig eftersom alla redan gick i träskor, medan t.ex. dalfolket krävde varuprov om de skulle gå med på dessa stolleprov. I Norrbotten var ingen över huvud taget intresserad av att påtvingas träskor. (Källa.)

skoimport
Och den 5 november 1976 hade man samma idé … ”av beredskapsskäl”.

sockiplastErfarenheterna från 1834 stämmer nästan med mina erfarenheter. Jag ägde före Luleåflytten 1973 inte andra skor än träskor, gummistövlar och förstås sockiplast till gympalektionerna. Träskor att promenera i, sockiplast att springa i. Alltså lade jag redan i barndomen grunden för ortopedernas framtid.

 

promenadsko
Okej, de bruna promenadskorna som jag vägrade ha på mig stod också i hallen hemma hos familjen Stenson. De såg ut lite så här.

Jag har nu pratat med en ortopedtekniker – Stefan Johnsson – med fullt fokus på fötter, och av honom lärt mig att vårt 70-tal med träskor faktiskt kan vara en av orsakerna till dagens fotkollaps. Samt att dagens vansinne dels är pumps (tror fan det), dels platta Converse (som tyvärr är så himla coola). Och att det ska ni veta, alla som trampar omkring med stötdämpade joggingskor med support och pronation och hålfotsinlägg; ni kanske klarar er utan värre fottrubbel när ni blir gamla!

Min ortopedtekniker visade sig förresten ha en dansbandskarriär i ryggsäcken.

lenareflex
”Lena & Reflex”! Längst ut till höger står Stefan Johnsson med något intressant på fötterna. Hans tvillingbror intill har likadana platåstövlar …
plataskor
… och här står jag och håller i dem! De är från 1974 och eftersom jag fick prova dem kan jag tala om att det inte finns någon som helst dämpning i den där platån.
traskostovlar
Men det var ju träskor vi skulle fokusera på, så Stefan plockade fram även sina sanslösa träskostövlar från 1970. (Man anar en inte helt nykter skomakare.)

Själv brukar jag skryta med att Plannja 1978 hade en amerikansk basketspelare som jag kände (Ray Tarnowski) och att han specialbeställde sina träskor från Småland eftersom han behövde storlek 53. Well, pfah – det finns större: stl 58!

Och hur ser det ut i vår hall i detta nu?

hallskor
Se … obekväma tollor (med damm på) som vi använder när vi går ut till spotunnan eller brevlådan …

Uppdatering
I Nordiska museets digitala samlingar på träskobilder finns den här pärlan!

urgropt tolla
Tofflan ingår i en större samling saker från svenska fängelser och är alltså urgröpt både fram och bak för att t.ex. kanyler skulle få plats.

Och nu har jag hittat ett par snedslitna! Yes!

slitnatollor
Tyvärr är de från 1944, och jag ville ha bildbevis på att vi stollar på 1970-talet gick omkring med lika slitna saker på fötterna trots att vi inte jobbade som pigor och drängar hemma hos Emil i Lönneberga.

På allmän begäran:

platadojor
Ortopedteknikern Stefan Johnsson fotograferade mig förstås när jag struttade omkring i hans gamla dojor …
Share
100 kommentarer