Hoppa till innehåll

Etikett: motion

Klev vi över en coronatröskel idag?

Jag frågade min kusin i England hur de har det. Jotack, bra, sa hon – och det lät förvånansvärt likt vårt liv i Eskilstuna. De är över 70 år och håller sig hemma när de inte går på promenad eller tar en nödvändig tur till mataffären. (”Nödvändig” är förstås en definitionsfråga.)

Men på deras affär (Tesco) har de infört enkelriktade gångar mellan hyllorna – vilket ju låter jättebra om inte annat för att det ger en känsla av allvar. Plexiglas vid kassan har ju de flesta butiker både här och där. Ont om mat är det inte nånstans – fast vissa varor får de i England bara ta tre av. Idag misslyckades jag helt att köpa vita bönor, för alla konservburkar var tvärslut.
Så här konstigt såg det ut vid entrén: en snitslad bana som jag inte riktigt förstod mig på. Något slags avståndstagande?
På skylten finns ingen förklaring, bara att man ska följa direktiven och hålla avstånd.

Men i Kungsträdgården igår var det tydligen lite annorlunda. Måtte det gå väl för dem alla. Jag berättade för en kompis att jag såg två unga kvinnor hälsa på varandra med sydeuropeiska kindpussar inne i affären och att två farbröder med munskydd tittade på dem med förvånade ögon och höjda ögonbryn. Hon skrev till mig att hon hade sett två män – iförda munskydd – puckla på varandra inne på Pressbyrån och att två äldre kvinnor på promenad hade haft varsin stingpinne i form av piasavakvastar som de höll på tvärsen i höfthöjd.

Hej alla barn! Det här, förstår ni, är en stingpinne som ska få bilisterna att hålla lagom avstånd när man cyklar på en landsväg.

Sjuttonåringen såg två män i 40-årsåldern kliva ur sina bilar och skälla på varandra i korsningen utanför vårt hus. De höll dock föredömligt avstånd på säkert tre meter från varandra. (Grälet handlade om att bilarna i svängen hade varit nära att nudda varandra.)

Och jösses vad många det var som tränade ute vid vår lilla slalombacke! Det var dansare, handbollsspelare, discogolfare, maratonlöpare, fotbollsspelare i backträning, små nätta friidrottare i sprintträning, orienterare, stavgångare och hundgångare.

Men den stora skillnaden idag var att jag såg så väldigt många med munskydd. Både inne i affären och ute på den dagliga basketpromenaden. Är det månne nu vi sätter oss och syr sådana?

Share
50 kommentarer