Hoppa till innehåll

Etikett: lundakarnevalen

Lundakarnevalen: ont i fötterna

Det är tur att man inte går omkring med halm i skorna eller shorts i snöstorm, för det hade varit besvärligt. Så när jag nu gnölar över att jag har ont i fötterna pga. frivilligt irrande lagom vårdag, borde jag ju bara knipa igen.

Karnevalsområdet i Lundagård är stort, fullt av tält, mat och musik. Men … kan ni tänka er … det är även fullt av folk. När lundabon Måns Zelmerlöv skulle uppträda tänkte vi glida in på vänsterflanken och kolla lite på avstånd och tralla med till Cara Mia.

– Men kolla, vi ser honom!
– Oj, han har gitarr!
– Men … det där är ju inte MÅns, det är bara en storbildsskärm …
– Oj.

Den riktiga Måns stod vid krysset, och om han hade synts på bilden hade han väl varit 2 cm lång.

Efter att ha gnuggats mot tusentals människor som 500 laxar i en liten laxask, gav vi upp och började njuta av absurditeten i hela alltet. Vi drog oss mot ställen utan trängsel och fann – som de mogna människor vi ju är – att trängsel är för 22-åringar.

Succétips: ta fram fem kilo lego. Funkar i vilket sammanhang som helst. Det där i bakgrunden är inte lego.
Förvirringstips: ställ en skotte som heter David Sim att granska något som inte är nåt egentligen. Se människorna runt omkring stanna upp och leta efter poängen. 
Succétips: ställ upp ett klotterplank. Trots att det var fullklottrat redan efter en timme, står folk i kö för att få sätta sitt bomärke på en liten, liten tom plätt.

Karnevalstälten är alltså fyllda av ”nåt kul”. Under 1986 års karneval var mitt jobb att locka in folk i Nisses Stuga-tältet genom att väldigt lättklädd åma och kråma mig. Ungefär samma jobb gar den här medicinstudenten framför ett tält med ”bus” på insidan.

Vi fick kasta flygplan på en lärare, dansa en fånig dans, pricka kompisens mun med popcorn, fylla en flaska med vatten, blåsa ärtrör och … jaha, sa vi.

Sekvensen med popcornen visade sig ha en baksida; de var noggrant saltade och eftersom det vad så svårt att kasta rätt, gick jag omkring med salt i ögonen resten av kvällen. (Det närmaste jag har kommit LSD, känns det som nu.)

Vi vågade inte gå in i det här tältet som förde statistik.

En attraktion inne i den av öl impregnerade AF-borgen är ”Konstifiket”. Donerad konst har fått roliga namn och påhittad info samt historia. En tavla med mumintroll och marimekko-mönster heter ”Finlands saker är våra” och en tom hyllplats har titeln ”Intighet”. En tavla sägs vara en avbild av ett stort skepp i storm. Fast utan skepp. En detaljrik tavla beskrivs ingående efter att vi har fått veta att den inte kommer att målas förrän på måndag.

Det här är studentskan Nefertiti och hennes skruvade avhandling.
”Stor konst”.
När klockan närmade sig halv två på natten vände jag hem till mitt nattkvarter på krypavstånd från karnevalsområdet. Idag är en annan dag!
Share
9 kommentarer

Karnevalsdag nummer ett

Mycket oväntat fick jag nyss hjältestatus.

Kön ringlade sig lång på Clemenstorget i Lund, när karnevalsinträdesbanden skulle distribueras. Men … ingen personal dök upp. Tiden gick och kön blev sådär lång att folk förmodligen ställde sig i den utan att veta varför.

Klart man tar en bild då. Japp, först i kön stod jag. (Av en slump. Jag är vanligtvis inte så välplanerad.)

När vi hade väntat så länge att det började bli lite otåligt i ledet, vände jag mig om och ropade till kön:

– Om ni känner nån som jobbar med karnevalen: ring dem!

Några minuter senare stod en nyfiken skara runt mig och undrade om jag var chef. Två killar i 11-årsåldern konverserade med mig på vårdad lundaskånska som vore de medelålders män.

– Ursäkta, har du tagit kontakt med någon ansvarig?
– Öh, nä, jag är bara bra på att ropa.
– Jaså, vad intressant. Så det här är alltså kön till armbanden?
– Javisst!
– Bra, då har vi kommit rätt. Det var trevligt att talas vid. Hejdå!

Jag lösgjorde mig för att ta en panoramabild på kön.

Imponerande. MEN! Va! Där stod plötsligt Tjugotvååringen!!!

En man kom fram till mig och sa att han hade råkat hitta telefonnumret till karnevalsgeneralen (som för övrigt studerar till dirigent). Min telefonskräck var som bortblåst. Jag ringde direkt – han svarade direkt.

– Ja de e Emil Fredberg.
– Katastrof på Clemenstorget! [väldigt kul: karnevalen har temat ”katastrof”] De som ska lämna ut entrébanden är inte här!
– Oj! Jag ordnar det! Tack! Hejdå!

Jag vände mig om till kön och ropade lugnande till den ringlande skaran att jag hade ringt till generalen och att allt skulle ordna sig. Då sms:ade generalen.

Mycket väldirigerat, får man säga.

Volontärerna kom, fick applåder och hurrarop och vi fick våra band.

Vad övrigt är, är bajamajor. Överallt. Många kommer att skita i det blå skåpet under dessa tre dagar. Och de som vill, kan nyttja sig av en nyhet för mig – en pissmaja. (Heter det nog inte.)

Man undrar ju hur mycket den rymmer, hur den töms och om den är populär … Kan ni se framför er hur jag försöker nå upp? Jaså? Är den inte för mig? Hmpff.

Nu ska jag ut och irra igen! Kanske hoppar jag på den här, som står här lite nonchalant och lättillgänglig?

Plättlätt, va?
Share
2 kommentarer