Ja, som ni vet blev ju Julkalendern 2023 rumphuggen å det våldsammaste. Lucka och facit publicerades 1–12 december, sedan dog DDM, min make och husbonde och livet sattes på paus.
[Liten tankepaus nu så att vi alla kan känna efter lite lagom mycket.]
Men som alla vet är det bra att gå på i ullstrumporna (ett uttryck som kommer sig av att man förr i tiden vid halt väglag satte ullstrumporna utanpå skorna för att inte halka) och ta sig i kragen (att man alltså fysiskt rycker upp sig själv) även om det känns bättre att bara ligga och äta praliner. Jag blir glad av kalendern, och glädje är något jag behöver mer än nånsin.
Kalla gärna hit alla era vänner och bekanta, för nu efter snart ett helt sorgeår med få blogginlägg i dessa obloggartider är min läsekrets och därmed kommentatorsbåsbefolkning mindre än nånsin förr. Låtom oss glädjas i bokstävlarna och infallen samt läktarhänget in absurdum!
Så här funkar det.
På ojämna datum den 1–24 december 2024 kommer kluriga, litterära gissningsluckor här på lotten.se. Kanske är någon lucka inte alls litterär utan helt galen. Eller inte.
Innan jag ens talar om vad det handlar om, betonar jag det allra, allra viktigaste i den här litterära leken:
Det allra, allra viktigaste är att INTE skriva det rätta svaret!
Alla som med bestämdhet vet vem som gömmer sig i luckan bör lämna ledtrådar efter sig precis som jag … (Vilket kan resultera i fantastiska gissningar när den som är bombsäker faktiskt har fel.) Om man inte har den blekaste susning om svaret, kan man alltid gissa på Orlando Bloom eller Hjalmar Söderberg eller till och med nån som har bott på Skebokvarnsvägen i Stockholm.
Som vanligt kommer alla luckor naturligtvis att ha superenkla lösningar. Eller inte. Kanske är det tvärtom så att alla luckor är jättesvåra och rent av hopplösa. Ja. Eller nej. Fast jo.
Memorera:
- Varannan dag (ojämna datum) fram till julafton lägger jag ut en litterär lucka. Eller en handlingslapp, en text i bild, en felanmälan, lite Scrabble eller bara ett telegram. Texten har en komplett ovidkommande bild som prydnad. Eller så är bilden kanske jätteviktig? Hur som helst talar vi aldrig om bilden, så det så.
- In i kommentatorsbåset rusar ni alla för att gissa vad som ligger bakom orden. Det är oftast en författare, ett bokverk, en film eller en blåsippa – men även Clas Ohlson har julkalendrats.
- Ibland kliver även jag in i kommentatorsbåset för att få ordning på era spretiga tankar. Ibland håller jag mig undan eftersom jag faktiskt inte behövs!
- Nån gång efter midnatt varje jämnt datum publicerar jag facit och några av era gissningar. Alla – ALLA – som har gissat har då chans att vinna … något … som förmodligen kommer att vara värd lika mycket som en en oöppnad Kalle Anka-tidning från 1973 om ett par hundra år. Sorgligt nog sitter jag ju här med en hel låda med tröjor som det står 2023 på, så kanske är det en sådan ni får? (Jag vet inte.)
- Alla tolv luckorna och kanske även de tolv faciten har något gemensamt: en röd tråd. Ingen begriper nånsin vad detta egentligen har med saken att göra. Men vem är väl jag att bryta en tradition?
Fackuttryck – såna vi svänger oss med i båset
Att göra en blåsippa: att vara bombsäker på sin sak, men ha fel.
HB: förkortning för ”Hemlisbloggaren” – alltså den som alla letar efter.
Orlando Bloom och Skebokvarnsvägen är bra att dra till med när som helst.
Hjalmar Söderberg & Dan Brown gissar du företrädesvis på när du inte kommer på något annat.
Att göra en Schubert: att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna … när det i själva verket är det rätta svaret.
Att sitta på läktaren är att misstänka att man har så fel och är så väck att man bara är med och njuter av att de andra [nere på planen] verkar ha koll på vad som händer och sker. Glögg intages med fördel.
Att hoppa i hatten: man har inte tid/lust/ork att gissa/klura/fundera, men vill faktiskt ändå vara med på ett hörn och ha en chans att vinna tischa.
Ålrajt?
23 kommentarer