Hoppa till innehåll

Retour à la nature eller bara spring i benen?

I Hylta 1977:
– Lotten! Kom och hjälp mig att måla det här gamla hönshuset, lägga in parkett på dasset och laga bilens bakruta!
– Fnys. Grrr. Morr. Stånk. Blä. Åkejrå.

Som ni ser var det verkligen på riktigt: bakrutan var bara borta en morgon i Hylta. (Foto: Lotten Bergman)

I Skåne, på Öland, i Dalarna och i Byske på 2020-talet:
– Välkommen, Lotten!
– Vad kan jag göra? Måla? Tapetsera? Riva ner väggar och rycka upp trädrötter samt sprätta loss masonitskivor från alla dörrar?

Pappa brukade bygga en pergola till alla hus som vi flyttade till. Ibland byggde han pergolor även till grannarna – men mer avancerat än så var inte hans hantverkskunnande. Mamma valde kakel, planterade rosor och tapetserade om med William Morris. Man kan med kakelfog säga att jag inte är upplärd som arbetshäst eller renovatör eller ens ogräsuppryckare.

Så hur gick det här till? Varför vill jag numera åka runt på arbetslägerturné till kompisar överallt? Föll jag på tvärsan från äppelträdet och landade i nån annans päronträdgård eller är det bara såhär vi är funtade, vi människor? Back to nature, retour à la nature och tillbaka till naturen med Rosseau?

Tänk om kroppen och hjärnan har haft sammanträde och enats om att det gäller att passa på medan tid är.
”Snart ä ho dö.”
”Jå. Vi ger’na lite spring i bena.”

Men nu ska ni få se något som jag inte har haft ett enda dugg med att göra, eftersom mina fingrar inte är gröna och jag inte kan skilja ens på rhododendron och bougainvillea. (Men stava till dem.)

Kommentatösen Karins farbror anlade en fantastisk perennrabatt som fick pris i Husmodern 1972.
Samma ställe nu! Grusgången till höger är övervuxen och rabatten lite mindre prunkande – men oh, så fin.

Här i Dalarna var vi fyra bloggpolare (Karin, Pysseliten & PK) som dödade stickbuskar och drog upp 50-åriga rötter, klippte häck, badade näck och byggde ett däck.

Däcket. Jag lärde mig att man måste titta på plankens årsringar och placera dem så att de går uppåt – som en glad mun.

Nu ska jag en gång för alla utreda skillnaden mellan planka och bräda!

Svensk ordbok:
planka,
upp­sågat, av­långt, fyrsidigt stycke trä­virke av inte allt­för liten bredd och tjocklek,
minst 9 respektive (drygt) 2 tum. [min uträkning: 228 mm respektive 51 mm]
bräda, ut­sågat, lång­smalt, brett, relativt tunt stycke trä­virke med för­hållandevis stor längd.

Skogsordlistan (1994):
planka, virke med tjocklek minst 32 mm och bredd minst 140 mm.
bräda, virke med tjocklek mindre än 32 mm och bredd minst 70 mm.

NE.se
planka, sågat eller hyvlat virke med minst 45 mm tjocklek.
bräda, virke med tjocklek mindre än 45 mm och bredd minst 70 mm.

Nähe, det skulle jag visst inte alls. Vi får tydligen fortsätta leva i ovisshet. (Men jag påminner gärna om två andra svåra termer: postlåda är den som står vid tomtgränsen och brevlåda är Postnords, som vi lägger utgående brev i.)

När det var dags att resa från det ljuvliga Horndal i Dalarna, satte sig min undersköna orangefärgade lilla rullväska på tvären och tjöt av indignation.

Men när jag strök den medhårs med lite majsolja, blev den medgörlig igen. (Om oljan härsknar och luktar illa? Vet inte, men väskan är ändå proppfull av illaluktande arbetskläder – så det märks inte.)

Framme på Svinön i Byske fick jag omedelbart uppdraget att stapla ved. Vad jag inte vet om ved är precis allt. Jag vet inte hur den ska se ut, kännas, staplas, torkas eller huggas – novisen i vedboden [ve-bon], det är jag det.

Förre ägaren till huset, död sedan 2021, knorrade när han såg hur slarvigt jag inledde staplandet. Men det blev bra efter en stund när jag på hans uppmaning kollade hur han hade staplat resten av veden .

Därefter skulle jag måla ”Lillstugan” som uppfördes i mitten av 1960-talet. Då lydde vädergudarna alla bönder som i flera veckor har bett om regn, så vi satte oss att rulla tummarna och planera framtiden.

Samt inventera penselbeståndet. Tydligen är plåtburkarna begärliga, men vi accepterar inte ett bud under 100 000 kr.
Vi gick även på skogspromenader … eh, på nya kalhyggen. Eller ”ödemarkstillägg” som Fälldin sa. (Skogsägare får verkligen göra precis som de vill, medan jag måste begära bygglov för att sätta in ett fönster där det för 30 år sedan fanns ett fönster.)
Kanske målar vi dörren grön imorrn, för plötsligt blev den lika skön som en finne på näsan.

Här i Byske bor jag i Lillstugan på bilden ovan. Myggen och bromsarna är sedan vår ankomst helt galna av glädje och försöker umgås med oss vart vi än vänder oss.

Därför har jag fått en prinsessäng! Med äkta 70-talslakan!

I köket i storstugan finns ett fantastiskt tidsdokument som jag fullkomligen dyrkar av nostalgiska skäl. För precis en sån här mikrovågsugn kom pappa hem med en dag 1981! Den här funkar perfekt, medan vår gavs bort när mamma flyttade till en lägenhet där köket är marginellt större än mikron.

Pappa hade skrivit diverse användarmanualer eller bruksanvisningar för Husqvarna (de diskuterade vilket av orden som var lämpligast), och så fick han betalt med en mikro – exakt en sån här. 

Avslutningsvis vill ni väl se innehållet i två gamla färgburkar? Visst?

Share
Publicerat iBloggen

21 kommentarer

 1. May I introcuce: Lottenterrassen i motljus. (den ljusturkosa soffan är tillfälligt utlånad till terrassen, pga av många som ville sitta där). OJ, vad mycket det blir gjort när Lotten-Pysse-Jocke-gänget tar itu med mina uppskjutna projekt!

  Men veden, Lotten, kan du inte reda ut det också. Barksidan upp eller ner, när man staplar utomhus?

 2. OJOJOJ vilken bild, Karin!!! Heja däcket!

  När man staplar ved utomhus ska den ju ligga under ett utskjutande tak eller i en fin boda, och då spelar det ingen roll åt vilket håll veden ligger; den torkar ändå.

  Men under STAPLINGEN måste man lägga fler med barksidan ner – annars börjar den luta framåt. Jag försökte tänka lite som när man staplar pärmar (för det gör man ju ofta i dessa tider), men si det funkade inte alls. Fler än hälften måste alltså ligga med barken nedåt!

 3. Pysseliten

  Hörrudu, man blandar inte bredd och tjocklek hur som helst i texten, om man börjar skriva bredd och tjocklek, i den ordningen, så måste det fortsätta så. Annars får hjärnor som sorterar information i rader och kolumner spatt och man måste läsa om texten flera gånger tills alla siffror hamnat rätt. Utredningen var ju annars bra, jag kan fortsätta säga både bräda och planka lite hur som helst.

 4. Brid

  Brädor och plankor, håhåjaja. Farfar arbetade på sågverk i alla år och kunde förstås det där, och pappa lärde sig i späda år, men jag kan det bara på ett ungefär. Dock så pass att jag ryser när groomen kallar alla möjliga träbitar för planka, även sådana som knappt är brädor. Det kryddar ju alltid tillvaron något.

 5. hyttfogden

  Rekommenderar Vibeke Olssons romanserie om Bricken på Svartvik. Serien finns nu i sju delar pocket och den åttonde som kom nu i år är fortfarande inbunden.
  På tal om sågverk och att stapla ved och bräder—- alltså.

 6. Ni bör klicka på CtLDPT:s länk. Ni bör verkligen göra det. Jag kan inte nooog rekommendera detta klick! (Spola inte fram. Njut från början till slutet!)

 7. Ökenråttan

  Det är den där ”och somt var prima virke, dom lade jag för mig” va? Så rolig! Det finns en engelsk kortfilm som heter ”Brädan” i samma genre. Också vansinnigt kul

  Och pratar vi om bräder och ved så får vi inte glömma ”Hans nåd Markisen av Carabas”. Han ”har grisar som lever på smultronglass”. Och ”Vår käre markis han eldar sin spis med hyvlade vedträn ifrån Paris”. Lennart Hellsing så klart.

 8. Hyvlade vedträn påminner om en scen från min barndoms kök. En besökare sa till min mamma:
  ”Det är en sak jag beundrar dig för Greta.”
  ”Åh”sa mamma och sträckte lite på sig ”vad kan vara?”
  ”Jo” sa gästen ”du har så galet fin ved!”
  Såklart. Vi bodde ovanpå en snickarverkstad och det blev en hel del hyvlade träbitar över, som blev ved.

 9. Vi hade också snygg ved – under en väldigt kort period!

  När vi flyttade in i huset hade nämligen förre ägaren lämnat lite skröfs och skräp i källaren efter sin verksamhet som … cembalobyggare.

 10. Ökenråttan: Veeeet du att det finns människor som inte alls gillar Lennart Hellsings rim och som påstår att de (rimmen) är både dåliga och banala? (Jag håller icke, inte och ej med.)

 11. Ninja i Klockrike

  Problemet med hyvlad ved är att den är svårare att använda för att starta en eld med. Alla di däringa utstickande fibrerna som finns på ohyvlad ved tar fyr så lätt.

 12. Ökenråttan

  Det är ju inte bara rimmen som räknas; även rytmen, rytmen är av vikt.

  Och den engelska filmen heter inte Brädan utan Plankan (The Plank).

 13. Ökenråttan

  För de personer som ogillar banala rim – now something completely different:

  bussar utan skyltar
  stannar vid universitetet

  pack utan ansikten
  hoppar ut

  så här: vi tar inte av maskerna
  vi förklarar ingenting

  vi tänker inte tramsa med er
  kålsuparprofessorer

  vi kom för barnen

  vi ska vrida om och slå sönder studenter
  i salarna och korridorerna

  det är vår chans
  att kroppsligt svettigt blodigt
  vidröra högre utbildning

  gråt hjärta gråt

 14. Ökenråttan

  Gråt hjärta gråt är skriven av den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev i september 2020 då OMON, den store bossens svartmaskerade kravallpoliser, hälsade på vid ett universitet. Översättning av Dmitri Plax.

 15. Så sant Ninja, hyvlad ved är svår att få eld på, men i vårt fall fanns tillräckligt med fnas och skrufs och söderdelade bakar för att det inte skulle vara något problem med att få eld i spisen.

  Och Örjan, du anar inte! Stabbläggare var mitt drömjobb som barn. Den stabbläggare som hade hand om virket hos oss var en trevlig farbror från Insjön och han förklarade allt för mig, hur virket skulle travas, när det behövde vändas och varför och fick stabbläggarjobbet att framstå som det mest kreativa man kan tänka sig.

 16. […] rekapitulation: jag var på arbetsläger i Dalarna, och for vidare (läs mer här) norrut till nästa arbetsläger med små avbrott för båtturer och havsbad. Allt gick bra tills […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.