Hoppa till innehåll

Fopoll med damerna i EM

Hur ska detta nu gå – att simultanrapportera från en EM-fopollsmatch när jag helt saknar kunskaper om spelarna? Men de har ju så jädra coola namn, så jag måste:

Glas, Ilestedt, Angeldal, Björn, Rytting-Kaneryd, Blackstenius, Rolfö, Falk, Seger, Bennison, Schough. (Okej, några andra heter lite mer vardagligt Lindahl, Ericsson, Andersson, Asllani, Musovic, Sembrant, Nildén, Kullberg, Jacobsson, Blomqvist och Rubensson.)

De ska lira mot Portugal, som fick Rysslands plats för att ni-vet-vad, och oavgjort kan kanske räcka för att inte åka ut. Men jag tror att vi vinner med 3–2. (Vad jag baserar det på? Tja, den slutställningen låter som en intressant match, ba.)

Bollen är i alla fall rund. Avspark kl 18.

Nu lyssnar jag på kommentatorerna strax före avspark:

– Kan det bli seger utan Seger?
– Portugal har gjort ett supertaktiskt byte och tagit in den lite sämre målvakten för att hon är längre (176 cm) eftersom det svenska laget är så långt.
– Svenskarna måste springa på varje boll.
– Och pressa hårt på bollhållarna.
– Portugiserna växer i våra ögon och jag tror att dom själva känner att dom växer.

Jahaja. Vi är långa! Hurra!

Alla ser inte jättelånga ut. Men ögonfransarna! OJ vilka långa ögonfransar!

’01
Pfuiiiiiitt! Efter blott några sekunder far vi omkull så det tjongar i gräsmattan och alla som kan, slår ut med armarna och vrålar STRAFF!

(Det blev ingen.)

’04
Nu anfaller vi jättttesnabbt och coolt igen och Rytting-Kaneryd far med dobbarna först in i den långa (176 cm) målvaktens fötter. Kanske har hon även långa fötter?

’08
En jättemegasuperstor skillnad mot matcherna med herrlaget (som jag ju är så van vid) är att Sverige ju anfaller hela tiden, snor bollar på löpande band, sparkar omkull portugiserna hela tiden. Nu föll en portugis (Dolores Silva) så brutalt att hon ligger kvar och kräks något som ser ut som jordgubbsyoghurt på gräsmattan.

Och vips, är hon uppe och springer igen. Får vatten av en coach. Spottar och frustar och spelar vidare.

Men hm. Den som glidtacklar mitt i kräkset om en stund, kommer att halka flera meter.

’16
Ingen utom jag verkar ha sett jättekräkningen. Nu ligger Jonna Andersson och kippar efter luft på just den platsen. Hm.

En Jessica Silva (som inte är släkt med Dolores) lider med Jonna. Som hittade tillbaka till luften och hoppar upp och spelar igen!

’18
Nu hände nåt alldeles fantastiskt: Sveriges statsminister fick gult kort! Magdalena Andersson!

Jaså, kommentatorerna sa fel namn. Magdalena Ericsson skareva.

’21
Sverige gör 1–0!!! Angeldal tjongar in den efter en hörna!

Hurra!

’31
Portugisiskan Amado får en dobbfot av en svenska på ovansidan av foten och måste bytas ut. Kommentatorn konstaterar att ”det där ser oskönt ut”.

Nu kommer hela Englands bårbärarstab in på planen. De bryter båren i fyra delar, krånglar och leker plockepinn ett tag; spelaren som har ont i foten kan inte ens sitta upp. Försiktigt, försiktigt lyfts hon upp i båren som nu ser ut som en skidsläde. Ett helt hundspann med funktionärer bär bort henne med silkesvantar och mockasiner.

’43
Ssssccchhhh, vi gjorde ett underkänt mål. Offsiden var en stortå lång. Ack.

Asllani är överallt, överallt. Hon klackar bollen, hon snor den, hon kastar sig fram, hon far som en vante och skjuter hörnor och frisparkar. Snart gör hon fan mål.

Nej, hon passar fram till ett mål! Angeldal igen! Sverige leder med 2–0!!!

Portugals coach är lite bekymrad.

’45
Allt tjorvande med båren och kräkpausen gör att det är hela 7 minuters extra speltid innan det blir halvtidsvila. Alla väntar nu på att Portugals långa målvakt (176 cm) ska kasta ut bollen. Rätt som det är, går hon utanför målområdet och sparkar ut bollen istället! Men nu kommer di svenska damerna och spelar kina-schack med bollen och …

Hoppsan! Mål igen! Pfuiiittt! Vi leder med 3–0!

Halvtidsvila!

’50
Jösses – har de kortare halvtidsvila inom damfotboll? Jag hann knappt ta för mig av maten här hemma, så var det dags att lira igen!

’53
Jag kom precis i rätt tid! Straff för Sverige efter en portugisisk hands! Torkar persilja ur mungipan och vitlökssås ur ögat. Nu jävlar! Asllani! Över den väldigt långa (176 cm) målisen nu! Ja!!! Vi leder med 4–0!

Kolla vad nära stolpen! (”Den smeker insidan av stolpen” hade Arne Hegerfors sagt.)

’61
Sverige gör … mål? Eller inte? Kanske …? Det var en snygg nick, men kanske är det offside? Den förnicklade målkameran avgör – den som heter VAR och i rummet med den sitter massa polacker som nu svär och lever rövare och inte kan bestämma sig. Ack, det var Blackstenius igen – hon som fick ett mål bortdömt tidigare. Och … nej, det var offside: inget mål.

Jädra polacker. Vi leder med blott 4–0 och alla säger att portugiserna är ena jävlar på att komma tillbaka efter ett underläge. Minns ni Bragden i Berlin när herrarna låg under med 4–0 och till slut fick oavgjort 4–4? Det gör jag.

’70
Nu byter Sverige. Bennison och Hurtig pratar med den andra inbytta – Schough – och enas om att de alla tre har coola namn.

Vattenpaus! (Det är så rysligt varmt i England. Det är som i VM 1994, när vi grävde brons i USA och alla drack vatten så att de kände sig som vattenlik.)

’80
Jahaja. Nu är det tio nervösa minuter kvar om Portugal ska göra massa mål, som alla säger att de ska. Deras coach slår ut med händerna och skakar på huvudet. Precis som man INTE ska.

– Hallå, man ska peppa och skrika och tjoa och påpeka att mittfältet inte ska komma i kläm samt applådera och kasta vattenflaskor omkring sig!

Säger jag till tv:n.

’90
Äntligen gör Blackstenius ett godkänt mål! Sååååå snygg lobb över den jättelånga (176 cm) målvakten! Vi leder med 5–0 och nu ska det tammetusan till mycket för att Portugal ska hinna göra fem mål på två minuter!

Portugals coach har en bekymmersrynka djup som Marianergraven i pannan. Slutsignalen går och han ser ut som om han behöver en kram. Åh, han kramar sig själv.

Det var då för väl.

Heja Sverige!

 

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Magganini

  Jomen, Lotten, det där gick ju bra. Både det ena och det andra.

 2. Hej Magganini, min enda läsare!

  (Ja, det var ett test. Och jag klarade det!)

 3. Räknas man som läsare om man läste efter att matchen var färdigspelad?

 4. Oh ja, Niklas! Definitivt läsare! Alla som läser är läsare!

 5. Agneta uti Lund

  Skaran ökar:
  Kl. 00:51 läste jag!

 6. Ingrid

  Tänk på att du har många tysta läsare. Jag läser själv allt, men har underdåniga språkkomplex i förhållande till dig, och har aldrig vågat kommentera. Förrän nu.

 7. HEJA INGRID! VÄÄÄLKOMMEN!!!!!

  (Nu kanske du ville vara lite diskret och blyg, men jag blev så glad.)

  PUKOR OCH TRUMPETER FÖR INGRID!!!

 8. Jag läste imorse. Måste börja arbeta efter semestern. Stor fin hög med arbete.

 9. Vad bra att du har massa jobb, Brid!

  (Jag får 6 000 kr/mån som varande arbetslös för allra första gången i livet. Känner mig extremt onyttig och till last för samhället. Fast en relativt lätt last.)

 10. Dina

  Räknas det om man läser mer än ett helt dygn senare? Spännande iaf. Verkar som om det är mer tåga i damerna än när herrarna spelar.

  Inte till last! Det är precis det man betalar all skatt för: hjälp när det behövs.

 11. Allt räknas! Kom hit om ett år och läs, så trallar jag en glad sång och tar några jenkasteg!

  För övrigt har jag hamnat i Skåne än en gång. Men det underligaste var att alla tåg gick och kom som de skulle. (Jag har fortfarande inte riktigt hämtat mig från den upplevelsen.)

 12. Dina

  Ok, rådfrågar allvetande båset igen.

  Dottern skall hyra lägenhet i Stockholm och kollar Blocket, Samtrygg, Qasa. Kan man lita på dem? Finns det andra webplatser/portaler som ni rekommenderar?
  (Hon behöver för minst två år.)

 13. Rumsuthyrning är en djungel. Vi hade en inneboende några månader för ett antal år sedan, medan hon letade efter något bättre, och det var påfallande många ensamstående medelålders män som ville hyra ut rum utan egen ingång till unga kvinnor. Det KAN ju vara helt okej, men det kändes inte vidare fräscht. Hoppas det går bra för dottern, Dina.

 14. Ack, Dina: det där är en djungel – och jag har inga som helst tips!

  Men: om dotra din behöver tillfällig bostad en dryg timme från Sthlm, finns ju vi i Eskilstuna!

 15. Övernattningsplats kan finnas även i Uppsala. Men det blir som familjemedlem i så fall, och för alla inblandades skull knappast på lång sikt.

 16. Ökenråttan

  Ökenråttorna är riktiga stockholmare. Vi var nere på stan härförleden och gick som vanligt mot rött ljus, på ställen där vi såg och visste att inga bilar skulle komma. Då hördes en röst bakom oss, på värmländska: ”Det där är riktiga stockholmare, förstår du. Dom går mot rött ljus.”

 17. Magganini

  Wow, då kan det tänkas att man blir tagen för en stockholmare ibland alltså! Häftigt, jag som trodde att det blinkade ”LANTIS” i klara färger över huvet på mej varhelst jag visade mej!

  I alla fall av en del värmlänningar.

 18. Dina

  Tack för erbjudna övernattningar. Värmer mammahjärtat.

  Syrran går på rött medan jag har blivit laglydigare med åren. Däremot insåg vi snabbt att kolla cyklister som svischar förbi överallt. (När vi var i huvudstaden senast.)

 19. Magganini

  Jag frågade min dotter om hon kände sig allvetande. Det gjorde hon nu inte, men varnade för bluffarförekomst och tyckte att man ska nog vara noga med att inte betala för nåt utan att se lägenheten först och se att den man hyr av får hyra ut och faktiskt är den som äger/har förstahandskontrakt och sånt. Sånt som många verkar råka ut för är ju att nån säger tex ”betala tre månadshyror deposition” och så plötsligt finns ingen lägenhet. Men just själva grejen med hur eller om man kan säkerställa att en annons är pålitlig, det visste hon inte.
  It’s a jungle out there, som sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.