Hoppa till innehåll

Sverige–Kosovo i realtid!

På min dödsbädd kommer jag att stöna:

– Men jag hade i alla fall kul när jag realtidsrapporterade alla fopollsmatcherna under bloggessensen …

Sveriges coach heter Janne Andersson, och på nåt sätt litar vi alla på honom. Det verkar helt enkelt som om han vet vad han gör nu när Zlatan har fyllt 40 och halva laget (Pontus Jansson, Gustav Svensson, Andreas Granqvist, Marcus Berg, Mikael Lustig och Sebastian Larsson) har sagt tack och hej för att de är så gamla och stela i ljumsktrakterna.

Vår målis Robin Olsen är smal, lång och halvdansk och fortfarande skärrad efter ett rån tidigare i år – men en klippa.

Backarna heter Emil Krafth (man ska alltid ha minst en spelare med soldatnamn), Marcus Danielson (observera stavningen och det faktum att han kommer från Eskilstuna), Joakim Nilsson (hellooo, en nykomling!) och Ludwig Augustinsson.

De som irrar runt liksom på mitten heter Viktor Claesson, Albin Ekdal (som har en lillebrorsa som knackar på dörren till landslaget!), Kristoffer Olsson och dagisligans siste man Emil Forsberg. (Dagisligan var nybörjare på landslagsnivå runt 2013, men är nu ärrade veteraner med kramp och skägg.)

Målspottarna som faktiskt ÄR målspottare – och inte bara ”vi som spelar närmast målet” – heter Dejan Kulusevski [dejankulusevski] och Alexander Isak. Att säga [dejankulusevski] var nyss jättesvårt, men nu känns det lika normalt som att artikulera [abdulrasakgorna].

En som inte är med idag är gamlingen Mikael Lustig, som 2012 glömde att hålla i stolpen.

Sanna mina ord: vi kommer att sakna honom.

Jädrar vilket tryck det var i nationalsången!

1′
Nu har dom börjat sparka. Kosovos coach heter [barnarchanaar] och alla som kommenterar är jättebekymrade över det faktum att Sveriges landslagspelare tydligen inte får speltid i sina klubblag. Själv undrar jag hur [barnarchanaar] stavas.

4′
Aha. Bernard Challandes.

6′
Någon har vridit på färgknappen på vår tv, så gräsmattan är absurt grön medan Kosovos målis är klädd i nåt som ser ut att brinna.

10′
Albin Ekdal faller, snubblar, blir kapad jämsmed fotknylarna och slår ut med armarna i frustration. En passning rullar mot sidlinjen och stannar PÅ linjen! Panik! Den är inte ute förrän den är helt ute! Alla springer och vrålar!

Men då dödar domaren spänningen genom att blåsa av spelet och döma bollen till Kosovo. (Jag ställde mig upp och skrek NEJ! Domarn reagerade inte nämnvärt.)

13′
Sverige spelar lysande; vi skjuter som fan och passar som gudar.

16′
I runda slängar 87 % av alla våra lirare har ett gult kort sedan andra matcher. Det betyder att om de får ett gult kort (foular, hade vi sagt på basketspråk) i den här matchen, måste de stå över matchen mot Grekland på tisdag. Denna eventuella oro ser man inget av här och nu: alla tacklas, knuffas och ger tjuvnyp i tröjorna som funnes det ingen tisdag.

20′
Emil Krafth har ovanligt mycket kraft i sina inkast! Yes!

Dock har de andra soldatnamnen som t.ex. Lustig, Glas, Hurtig och Seger inte burit med sig karaktär eller funkat som förutsägelser.

24′
Oj vad spännande! Nu har vi en sån där reprisgranskning (s.k. VAR) där domaren Di Bello stirrar in i en tv-skärm och kliar sig i huvudet och rynkar pannan! Alla dricker vatten, hela publiken går i vågor, domaren stirrar och stirrar! Två hela minuter har gått!

Nåt är trasigt: domaren i mitten längst ner stirrar in i en tom skärm.

28′
VAR är VAR? VAR-granskingen har gått vilse! Nu har fem minuter gått! Den är borta! Nej, nu kom den!

Oj! Det är straff för Sverige! En stackars Kosovospelare tog bollen med armen! Nu har vi ju inte Sebastian Larsson här, så nu måste Lill-Foppa skjuta! MÅL! Vi leder med 1-0!

30′
Emil Forsberg sätter alltså straffen, och den kom till när Viktor Claesson sa ”öh, domarn, han där tog ju bollen med armen”. Av outgrundlig anledning lyssnade domaren – han hade ju precis lika gärna ha kunnat rycka på axlarna och fnysa ”och?”.

’31
Nu jädrar är vi nära ett mål till. Men som kommentatorerna säger:

– Oj, stolparna står i vägen.

Det var annars Ove Kindvalls specialkommentar när han hade gått i fopollspension. ”Den tog i stolpen” konstaterade han långsamt när bollen tog i stolpen. Ibland sa han ”om inte stolpen hade stått där, hade det blivit mål”.

37′
Eskilstuna-Danielson trampar lite lätt på en motståndares fot så att han får gult kort. Och jag måste då i sammanhanget tala om att hans brorsa jobbar på min radiostation.

38′
Alla faller som käglor i närheten av Robin Olsen. Vår tv slår färgrekord.43′
Jag har aldrig haft på mig fotbollsskor. När jag tränade fotboll under några veckor 1978 gjorde jag det på grus i vanliga gympadojor, och att jag var urkass på alla sätt och vis kan jag väl skylla på detta faktum?

Men skulle man inte kunna låta massa fotbollsspelare på skoj spela en match utan dobbar?

(Ni undrar varför jag spelade fotboll? Well, tränaren var snygg.)

45+2
Albin Ekdal får ett gult kort som matchar våra matchdräkter perfekt.

(Man spelar ju i 45 minuter, men nu måste vi lida i 5 extraminuter eftersom domaren tittade in i VAR-tv:n så länge.)

45+3
Kommentatorn sa:

– … en steal, som man säger på basketspråk …

YES! Basket! Wohooo!

45+5
PFUIIIIIITTT!!!  Kissa & snusa! Pausa, dansa! Hit med fjärrkontrollen så att jag kan dämpa färgerna!

[pausmusik]

47′
Hej och välkomna tillbaka!

Kosovo chocköppnar så att jag tappar fjärren, spiller te, trillar ur soffan och ropar på hjälp. Skott, skott, skott och skott utan paus!

53′
Kulan var ensam på väg mot mål, men blev avblåst för att han i det här läget hade armen för högt.

Ja ba: ORÄTTVIST! FOUL PÅ DEN ANDRE JU!

57′
KOSOVO GÖR ETT OFFSIDEMÅL!

(Alltså, då blir det underkänt. Men man måste ta till versaler ändå eftersom man blir så chockad och bedrövad.)

58′
Nu är det Hawaii-fopoll. Alla sparkar kors och tvärs, faller på härsan och tvärsan och bolluschlingen lever ett eget liv.

För att inte taaaala om färgerna på vår tv. Hallabaloo.

62′
Emil Forsberg är tyngdlös och Alexander Isa skjuter och skjtuer och alla grässtrån ställer sig i givakt och hindrar oss och nu DAAAMN!!! MÅL!

63′
Alexander Isak gjorde sitt snyggaste mål ever med en tunnel och sträckt vrist i krysset som ju inte är ett kryss utan mer en vinkelhake! Vi leder med 2-0!

Snart kommer den sträckta vristen!

70′
Hm. Nu kommer en svensk in i Kosovos lag. Han heter Selmani och är född i Malmö. Måtte han heja på rätt lag!

74′
Alexander Isak får det sedvanliga fotbollsstraffet när man har gjort mål: man blir utbytt. Robin Quaison kommer in, och tydligen fyller han år idag. Kommentatorerna finner detta märkligt och upprepar tre gånger att han faktiskt fyller år. Well, okej, grattis. GÖR MÅL!

79′
MÅL!

– Han fyller år idag.
– Ja, målgöraren firar födelsedagen genom att göra mål
– Robin Quaison gör mål på sin 28-åriga födelsedag!

Vi leder med 3-0!

80′
Robin Quaison (som fyller år idag) gjorde ett oerhört snyggt förarbete med en vändning som helt kollrade bort försvararen. Skitsnyggt, helt enkelt. Han fyller förresten år idag.

85′
Nu byts slitvargarna Emil Foppa Forsberg och Albin Ekdal ut mot Jens Cajuste & Mattias Svanberg. Ingen av dem fyller år.

90′
Nu byter vi igen! Kulan och nån annan går ut och in kommer Viktor Gyökeres [gjökeresch] och den vänsterfotade Magnus Eriksson kommer in. Tydligen är Viktor Gyökeres jättejättejättespännande och panikinkallad för att vår klippa Nilsson Lindelöf just nu ligger och föder barn.

90+4
Så här ser spelet ut just nu:
Tjoff, tjong.
Trill.
Snubbel.
Aj, pang bom, klatjofs.
Men vaffan.
Poff.
Öh.

90+5
Det nästan sista som händer i matchen är att Eskilstuna-Danielson med ett s springer en kilometer för att stoppa Kosovo från att skjuta.

PFUIIIITT! Slut! Vinst! Massa mål! Hurra!

Såja. Nu kan ni ta valda delar och kommentarer härifrån för att på jobbet på måndag låta som om ni vet precis vad ni talar om!

Share
Publicerat iBloggen

13 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  ”Robin fyller år idag!” ska jag meddela intresseklubben, och sedan klubba ner dem när de tror att jag pratar om vår målis, som vi istället firar för att han idag är en stabil nolla.

 2. Ninja i Klockrike

  Tack för referatet, jag var inte alls medveten om att det var fopollsmats idag. Är det inte kallt om knän och lår i det här vädret?

 3. Friends Arena – eller Nationalarenan – har ju löstak, så det är inte alls kallt där.

  Och förresten är det ju för tusan hakar VARMT ute! Idag var jag knappt påklädd, där jag gick och slarvade bland svamparna i skogen. (Massa svamp kom med hem. Men vi fattar fortfarande vad som gör att en ensam svamp växer på ett ställe och 57 svampar växer i ett kluster 25 meter bort. Vi vill avslöja svamparnas inre liv, men kommer ingenvart.)

 4. Ninja i Klockrike

  Är det samma art av svamp då?

 5. Det är blott trattisar, Ninja. Trattisarna fyller mina helger och torkplatser!

 6. Ninja i Klockrike

  Den enklaste förklaringen är väl då att nån annan varit där före dig.
  Det är ju också olika förutsättningar för mycelet på olika platser, kanske den där ensamma lilla tratten befinner sig längst bort från sitt mykorrhizaträd, och den glada klungan närmare. Jag kommer inte ihåg vilket träd trattar samverkar med, men det skulle kunna vara så att nån liten trattparvel är missgynnad.

 7. Det är gammal vanlig mobbing Ninja. Om an tittar närmare på den lilla enstöriga ser man att den har glasögon och stammar.

 8. Ninja i Klockrike

  Visst är det mobbning, Niklas. Fast det är ju, gubevars, inte alltid det är så lätt som att enstöringen har glasögon eller så. Ibland finns det ju andra skäl, eller så hittar man ingen uppenbar förklaring till kamratfostran.
  En del trattar föredrar sitt eget sällskap och ger blanka fan i vad andra tycker. Kanske går den lille rackaren och spanar efter en ametistskivling, för att bevisa för sig själv och andra, att den minsann inte är fast i det heteronormativa kraterellträsket.
  Eller så har den lessnat på att dra sitt strå till stacken, om man nu kan uttrycka saken så. Allergi mot vissa näringsämnen som gör att den mår rent illa av upptaget till mykorrhizan.
  Eller en anarkistisk läggning som gör att den inte finner sig i att vara förslavad av en så pass mycket större biomassa än den själv, och glömmer därmed i hastigheten att svamphyferna troligen är betydligt större än det där enorma trädet, om man ser till den viktmässiga fördelningen. Liten, men naggande god, om man säger. Stolt står den där och tar utan knot konsekvenserna av sitt upproriska kynne. Svulten och med lågt blodsocker behåller den sitt kväve för sig själv, just så som ungdomen plägar. Även en liten tratt kan vara stolt, ehuru den inte är någon fjällskivling.
  Den kanske vill bli?

  Har den månne försökt gömma sig undan det oblida öde den anar kan drabba de som står i grupp när stöveltrampande, korgförsedda svampplockare drabbar skogsbacken. Den kanske tror att ingen har hjärta att plocka en ensam liten svampuschling, särskilt inte om det står en sån där sällskapstörstande församling en bit bort och lockar. Kan den veta att en ensam tratt i en stekpanna försvinner som en tunn rök och rakt inte duger ens till den svagaste, tunnaste stuvning.
  Svampens själsliv rymmer ett outforskat intresseområde, vars dimensioner vi endast har begynt att ana vidden av.

  Det är inte alltid så lätt att förstå sig på svamp, de utgör ju en helt väsensskild och egen organismgrupp. Inte växter, inte djur, utan just svamp. Encelliga, flercelliga, basidiemyceter eller askomyceter, vem kan egentligen säga sig förstå svampens sanna natur?

 9. Tack för underbar läsning, Ninja!!!

 10. Magganini

  Tack för referatet, det behövdes eftersom jag missade första halvleken helt och inte kunde följa den andra heller ordentligt. Mycket bra.
  Och även jag vill tacka Ninja för nöjsam läsning. Jag kan i det sammanhanget berätta att de svampar jag hade i växthuset härförleden och som vi här kom fram till att det var ynkliga fjällskivlingar nu har krupit ut och ställt sig på sina vanliga platser, sträckt på sig och blivit stolta igen. Något senare på säsongen än vanligt står de där, men de har ju tydligen haft en downperiod.

 11. Tack för referat och svamputveckling.

 12. Dina

  Om oxfileer kan ha åsikter (Tage Danielsson om den högfärdiga) så kan säkert trattkantareller och andra svampar också ha det.

 13. Vi har ännu stora mängder torkade trattisar (eller rödgul trumpetsvamp är det nog, men de smakar likadant) så har inte varit ut och letat i år. Men visst vore det trevligt, om man kunde pricka in några lediga timmar när det inte spöregnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.