Hoppa till innehåll

Steinbecks slut

Å nu blire lite litteraturkuriosa!

Det här är John Steinbeck, som fick Nobelpriset 1962 för ”för den på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonsten, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn”.

Steinbecks originalmanus till Grapes of Wrath har vållat litteraturprofessorer huvudbry i decennier. Han har nämligen på ett ganska normalt sätt krafsat in massa svordomar här och där – men det avslutande ”slampa” har ingen riktigt förstått.

”Var han månne arg på nån?” sa forskarna. (Foto: SP Books.)
The Guardian.

Nu har manuset lagts ut till allmänt beskådande och alla svenska akademiker ba:

– Öh.
– Jamen.
– Det står för fan bara att boken är slut.

Steinbeck och hans fru kunde ju lite svenska eftersom de var bundis med Elsa Beskows son Bo.

 


Uppdatering apropå slut i kombination med Elsa Beskow – hur man sluter en cirkel. Liksom.

Elsa Beskows ”Sagan om den lilla, lilla gumman” i den omarbetade upplagan från 1950. (Källa: Nationalmuseum.)
Förstoring för alla skumögda.
Share
Publicerat iBloggen

54 kommentarer

  1. Underbart! Står det verkligen slut/hora som sista ord i de tryckta böckerna? Jag har tyvärr skiljt mig från mitt exemplar för många år sedan och har ingen lust att ringa upp exet och kolla.

    Och så har jag pratat med Bo Beskows dotter som träffade Steinbeck som treåring och fick då en röd mössa av honom som hon vägrade ta av sig i ett år. Naturligtvis har hon mössan kvar.

  2. Nej, jag tror inte att det står ”slut” i de tryckta – och kan heller inte kolla. Det var nog bara i originalmanuset!

    (Jag har ändrat från ”hora” till ”slampa” eftersom den nyansskillnaden är viktig i sammanhanget.)

  3. Men vänta va, känner du ett barnbarn till Elsa Beskow, Niklas?
    Woooow.

    (Fast min kusins mans första flickväns syster var ihop med Paul McCartney en gång.)

  4. Ninja i Klockrike

    En gång såg jag Lennart Hyland på Strandvägen. Åsså har jag Lasse Lönndahls autograf, förutom att han har klappat min tax en gång. Taxen hette Pälle.
    Som barn var jag en gång ombord på Wallenbergs flytetyg Reffanut. Där blänkte träet av fernissa och putsduk.

    Berättar åt en vän ….

  5. Ninja, min lillasyster bodde granne med Lasse Lönndahls bror, PELLE Lönndahl!

    Och ja, jag känner Elsas barnbarn som faktiskt är jämnårig med mig. Bo B var Elstas yngsta barn och han var gammal när han fick barn.

  6. Håkan (hakke)

    Det var en gång en konung. Och min pappas opponent, och senare kollega i astronomi, satt i sin barndom faktiskt i knät på Gustaf V och blev klappad på huvudet. SLUT!

  7. Magganini

    Jag har ingen Vredens druvor, men det står en hemma hos Mamma är jag rätt säker på. Översatt till svenska alltså. Ska kolla den. Om det nu skulle stå SLUT tryckt på sista sidan, är det då översatt eller inte översatt?
    Äsch…

  8. Ett rödgråtet barn

    Håkan (Hacke), simhopperskan Anna Lindberg har suttit i MITT knä! Hon var runt två år och jag hade hennes pappa som gympalärare. Hon började grina en gång när hon var med pappa på jobbet. Jag erbjöd mig raskt att leka med ungen, vad gör man inte för att slippa hänga i de där jä–a ringarna!

  9. Nä, Margit som får en docka stor och Stina som får en kälke, i ”Raska fötter”. Lillebror var inte född när visan skrevs, men han blev en lillebror ändå. Sen kom det två systrar till också, om jag minns rätt.

  10. Ninja i Klockrike

    Jag har kört Alexander Skarsgård i bussen. Han satt inte i nåns knä, han åkte solokvist en sen natt.

  11. hyttfogden

    Brid
    Jag är på långt håll släkt med Raska fötters upphov Sigrid Sköldberg – Pettersson. Det rör sig om ett trasslingskap och Niklas är också inblandad.. Allting beror på den där klockare Bergman i Karlskoga men jag har ingen ork just nu att försöka reda ut släktskapen.

    Satt i knät gjorde jag vid mycket unga år på kriminalpolischefen Zetterquist. Hans fru var förresten släkt med inga Gill som var min fyrmänning.
    Så det kan bli…

  12. Jag har sålt en hel tidningsupplaga till (den blivande) Palmespanaren Ebbe Carlsson och även haft en hemlig (nåja) klubb tillsammans med Torsten Ehrenmark.

  13. Magganini

    Fopollsmatch, första halvlek:
    Sverige lånade bollen lite och spelade då fram och tillbaka på tvären. Övrig tid sköt Grekland på mål.

  14. Fast nu fick vi en straff som lille Emil satte i rätt hörn. Vi leder knappt, mycket knappt med 1-0 och publiken är helt tokglad. Hoppas fundamenten i läktarn sitter som de ska.

  15. Ninja i Klockrike

    Jag ville bara säga att jag har kört en VÄHÄLDIGT prominent person i min buss. Om jag skulle ha glömt att nämna det.

  16. Nu blev vår målis Olsen nästan målgörare eftersom han gjorde en assist: han passade till Alexander Isak 500 meter norrut, och han ba tjipp, tjopp, tjong i mål. 2-0!

  17. Magganini

    Ja, och så fick det bli till slut, 2-0. Det går bättre när man behåller bollen lite mer och spelar den mer i planens längsled, och helst framåt då.

  18. Båthuspernilla

    Om Pellepennan gjort entré, var är då Suddagumman? undrar jag.

    Okej Ninja, jag nappar på betet vilken vähäldigt prominent person har fått nöjet att köras av dig?

  19. Måste sätta groomen på att forska lite i om klockare Bergman i Karlskoga även tillhör mina släktingar. Återkommer i frågan.

  20. hyttfogden

    BRID!
    Hallå jag har massor av information om Bergman och Sköldberg. Vill du och groomen
    läsa dom så skickar jag gärna med PostNord. Lotten har både SGs och min mailadress. Så att jag för veta vart jag ev ska sända papperen.

  21. Båthuspernilla

    Just det, sååå var det ja. Tack och bock.

    Jag har pratat med kungen utan att känna igen honom och skjutsat den ena halvan av NDs profilduo i snurran till en ö bredvid min. Båtliftaren (den som inte var västgöte) var riktigt otrevlig. Kungen var trevligare och hälsade glatt på min svarta labbetik som fattat visst tycke för hans svarta labbehane, då på jullovet ca 1986.

  22. hyttfogden, det skulle vara av stort intresse (även om groomen skulle föredra material i icke pappersformat). Kan Lotten vara snäll och sända mig hyttfogdens adress, eller omvänt, så kan vi komma överens om något?

  23. Ett inlägg för kultursugna:

    Jag har tagit ett återfall; på lördag och söndag konserterar jag tillsammans med Bergslagens Kammarsymfoniker i Västerås och Grängesberg. Vi spelar ouvertyren till Verdis Nabucco, Strauss Oboekonsert med Kajsa Bergqvist som solist och till sist Tjajkovskijs Pathétique. Lördag 16 oktober klockan 19 i Västerås konserthus och Söndag 17 oktober klockan 16 I Cassels kulturhus i Grängesberg. Kom och lyssna vetja!

  24. Cassels! Så frestande. Har du spelat där tidigare? Musiker jag mött säger att det är lätt att få dit ensembler från kontinenten, eftersom akustiken är så fin. Hyttis bor inte så långt bort, tror jag. Och jag ska kanske åt det hållet i helgen (på några tiotal mil när). Tål att tänka på…

  25. Jag har inte suttit i några prominenta knän. Och inte tvärtom heller. Men Manfred Björkqvist som blev Stockholms stifts första biskop är från Gideå där hans pappa var präst/prost i sisådär 30 år. Jag har bara hunnit vara där 6,5 år ännu och kommer inte att komma ikapp pappa Jonas.

  26. Här har vi Casselska donationen där Niklas ska spela. Byggdes för att gruvarbetarna i Grängesberg skulle få sig lite kultur till livs (på villkor att de inte utnyttjade lokalerna till politiska eller religiösa ändamål).

  27. Jag tvivlar på att hon är släkt med Patrik, hon är ungefär hälften så lång. Och hon går andra året på Akademin i Köpenhamn så jag tror inte hon kan sin Kurt Olsson heller.

    Karin, jag har inte spelat på Cassels så det blir kul. Hoppas du/ni kommer!

  28. Vi kan prata om mat. Vi testade fetaost i ugn till lunch, med tomater och purjolök kring, olja, honung och lite kryddor över och kokt broccoli och squash till (beklagar, Ninja, men vi gillar broccoli). Originalreceptet hade rödlök och körsbärstomater istället för vanliga och rekommenderade ris till, men vi hade grönsaker som borde ätas. Det blev bra.

  29. Och vi kan prata om Sir Ernest (Cassel) som redde upp Uruguays ekonomi, anlade dammar i Nilen, grundade Egyptens, Marockos och Turkiets nationalbanker, byggde det fina konserthuset i Grängesberg (som tack till arbetarna som jobbat ihop hans förmögenhet) och järnvägen mellan Gränges och Oxelösund. Men det som jag framförallt minns av alla berättelser om honom och hans fru är att hon brukade (låta) skära upp en ananas varje morgon i klyftor, som sedan lades i hallen på disponentvillan för att det luktade så gott. På kvällen slängdes ananasen och nästa morgon skar man upp en ny.

    På söndag åker Hyttis och jag till Cassels för att lyssna på när Niklas konserterar.

  30. Ninja i Klockrike

    Bästa Brid, andra människor får så gärna gilla kål i alla dess former, bara jag slipper. För övrigt lät lunchen mycket smaklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.