Hoppa till innehåll

Jag kollar på OS 2020/21

Om mina föräldrar 1977 hade kunnat se mig 2021, hade de fått dåndimpen. OS pågår för fullt sedan drygt en vecka, och jag har enligt alla mått mätt fått fyrkantiga ögon eftersom jag kollar på tv, på dator och i mobil samtidigt.

Vad hände 1977? Jo, jag fick inte titta på när Frank Andersson vann VM eftersom jag redan hade suttit för mycket framför tv:n den dagen och kunde få en överdos om jag fortsatte. På inga villkor kunde jag begripa den logiken, och ställde mig därför i hemlighet och kikade in genom dörrspringan – tv:n var ju på medan de själva njöt av brottningen. Fnys! Som om jag idag hade sagt till mina barn att inte använda tangentbord för att deras fingeravtryck kunde slitas ut, liksom.

Så här är OS-tittandet av 2021 uppbyggt:

 • Kanal 5 sänder massa direkt och massa repriser och massa sammanfattningar samt massa reklam.
 • Kanal 9 sänder samtidigt sådant som inte får plats i kanal 5 och massa reklam.
 • Streamingservicen Discovery+ sänder nästan ALLT om man betalar uppåt 200 kr som en engångssumma.
Om ni inte visste det: Discovery+ är erbarmliga pruttkorvar kvalitetsmässigt, så man vill inte betala.

När jag hade gnölat och gnällt över detta upplägg i fem dagar tystade Tjugosjuåringen mig genom att helt enkelt swisha 200 och ge mig order att betala för streamingtjänsten som faktiskt är riktigt kass. Liksom kanal 5, som faktiskt sköter OS som vore det … ptja. En lekstuga? (Jag lydde förstås ätteläggen och kan nu om tuppen gal och klockan slår samtidigt som vinden vänder, se basketmatcher som jag egentligen inte bryr mig om. Lycka.)

Om jag hade Discovery-tjifen framför mig och nu berättat hur jag inte gillar att ljudet inte är synkat (i svenska studion, alltså – inte i Japan), hur ljudet försvinner, hur kommentatorerna totalt babblar ihjäl sig i ena sekunden och i nästa sekund bara rabblar obegripligheter, hur streamingen ibland bara försvinner och hur väldigt tramsigt det är i studion på kvällarna, ja då hade jag nog fått svaret:

– Jaja, du vill säkert att det ska vara som förr med Bengt Grive och Arne Hägerfors och de andra gubbarna på 70-talet.

Mhm, hade jag nog mumlat och tänkt på svartvita eller grusiga färgbilder och burkigt ljud samt konstig tidtagning.

Men så hade jag funnit mig och satt händerna i sidorna och fräst:

– Nej, jag vill att det ska vara proffsigt som 2021.

Ett av de allra fånigaste momenten är reportagen och inslagen när två olika kanal5-kvinnor (Jessica Almenäs och Isabel Boltenstern) möter idrottsproffs och som kompletta amatörer ska testa sporterna. Fnissande misslyckas de och fnissande konstaterar de att proffset ju är bättre  på den aktuella sporten.

(Gunde Svan [I huvudet på Gunde Svan] gjorde på samma tema djupare analyser ur sitt eget idrottsperspektiv, vilket däremot var jätteintressant.)

Men det roliga är ju när någon vinner/lyckas/kämpar/skrattar och vi får delta i känslostormar. Som vår skridskoåkare Nils van der Poel 2021 har sagt:

”Jag trodde idrott handlade om att vinna – det gör jag inte i dag. Idrott handlar om mycket mer än så: gemenskap, utveckling, glädje. Det är lätt att förväxla framgång med medaljer.”

Resultatkuriosa (urval)

1.
Våra två diskuskastare Daniel Ståhl & Simon Pettersson tog guld respektive silver igår, och kunde inte sluta kramas. Bäst var när dessa tvåmetersmonster på vardera 130 pannor tjurrusade iväg med varsin svensk flagga på innerplanen, lätta som små gymnaster.

2.
Sarah Sjöström bröt armbågen när hon halkade på en isfläck för ett halvår sedan. Igår tog hon silver!

3.
En italienare och en quatarian delade på höjdhoppsguldet istället för att köra en omhoppning. ”För vi är kompisar”, sa de och grät på varandras axlar.

4.
En tokig, fransk boxare blev diskad pga. osportsligt uppträdande (vilket säger mycket eftersom hans sport inbegriper att puckla på motståndarna), slog ner en tv-kamera och vägrade sedan att lämna ringen.

5.
Apropå folk som slår, så slog seglaren Josefin Olsson bakifrån, och tog silver.

6.
Det finns en sport som är triathlon, fast
a) stafett
b) sprint på kortare sträckor
c) mixed!

I varje lag ingår två tjejer och två killar och alla ska simma 265 meter, cykla 6 km och springa  1,2 km – och dessutom springa barfota mellan de olika grenarna. Oerhört fascinerande!

7.
Fotbollslandslagets damer vinner och vinner och vinner och spelar en gladfotboll utan gnäll, gnöl och klagomål. Dessutom heter de i efternamn bl.a. Glas, Hurtig, Blackstenius, Falk, Björn, Schough [Skog], Seger, Rolfö och Roddar. Tänk om Michael Lustig och Emil Krafth hade fått vara med också.

Logga-kuriosa

År 2016 presenterades OS-loggan, som ni nog inte känner igen. Den bygger till stor del på namnet ”Tokyo”, men till skaparen Kenjiro Sanos stora sorg, fick den dras tillbaka.

Underkänd!

Det var tyvärr så att den ansågs vara ett plagiat av Théâtre de Lièges logga. (Klicka på bilden så rör den sig, klicka igen så stannar den.)

Vips, trollade man fram den som nu gäller.

Skaparen Asao Tokolo klippte sönder ett pappersark och lade bitarna ungefär så här. Tror jag.

Men … och detta har jag skrivit förut … hade inte den här varit väldigt mycket roligare?

Kreatör: Daren Newson. Hm. Ratad. Hm.

 

Och sedan då?

Oj, vad det är mycket kvar! Vår lille förtjusande Duplantis ska ju vinna stavhoppet, USA ska ta hem basketen och så ska vi nog se båda handbollslagen vinna – samt fotbollsdamerna slå Spanien i finalen. (Vi vill ju här hemma att alla finaler i alla sporter ska gå mellan Sverige och Spanien.)

Och så ska jag försöka stå ut med den oerhört repetetiva reklamen.

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Oj! Så här mycket har jag nog inte läst om OS hitintills. Sammanlagt alltså.

 2. Ökenråttan

  Är inte årets (med fjolårets årtal) olympialogga inspirerad av Niklases armband, ett sånt där som Pysse fick när hon fyllade år sist?

 3. Ninja i Klockrike

  Jag övervägde ett tag att satsa några surt hemsnidade crusados på Upptäcktskanalen, men har förstått av flera andra, att det hade varit ett misstag, eftersom sändningarna är så urusla. Så jag sällar mig till de som gärna vill ha tillbaka gamla tiders tramsfria sportkommentatorer, och varför inte Lars-Gunnar Björklund?

 4. O, Lars-Gunnar, ljuva Lars-Gunnar,
  o, vad ditt namn är mig kärt!

 5. Ninja i Klockrike

  Åh, åh, åh Arne, åh, åh, åh Arne
  du måste höja radiorösten för att höras!

  Svenne Jerring, bäst på plan …

  Tommy Engstrand, du var där igen!
  Säg säg, såg du vad som hände?
  Säg, säg såg du när de vände
  med ett udda mål, aha
  hörde du publikens vrål?

 6. Ökenråttan

  Ja, jag hade ju hoppats på att få se lite udda sporter: fäktning, gång, kast med liten boll … Alla skruttigaste mattser i fopolls-EM, det kunde SVT visa men OS, nä sån sk*t är väl inget. Eller hur tänkte dom, vill man undra.

 7. Magganini

  Instämmer starkt i Hm-et i sista bildtexten. Starkt.

 8. Vi som har -och betalar för- Eurosport i kabeln har en del mer godis än Femmans eviga långrepriser att välja på. Nian sände i går eftermiddag ’Border Protection Australia’, vad det nu har med OS att göra.

 9. Ninja i Klockrike

  Svenska fopollslaget är i OS-final, det är kul. För dem och för oss andra.

 10. Ja! Livet förkortas allt några år varje gång de spelar, men ooooh, så roligt det är att titta på!

  Har ni hängt med i de senaste svängningarna med belarusiskan som blev ilsken på sina ledare som anmälde henne till fel friidrottsgren? Och hur hennes ledare då beslutade sig för att skicka hem henne – och att hon på flygplatsen strax före incheckning sprang fram till japanska gränskontrollanter och bad om hjälp? Och att hon nu ska få uppehållstillstånd i Polen?

  Mycket intressant!

 11. Ninja i Klockrike

  Man trodde ju att politruksystemet var utdömt för länge sen.

 12. Ökenråttan

  Luleå kommun vill ta itu med langning. Till den änden har dom skapat en affisch: ”Langning av alkohol. Var står du?”
  Vad tror ni att det står tilklottrat nere på affischen? Just det; ”Vid Pressbyrån 17.00 – 17.30.”

  Och då erinrar vi oss hur våra två äldsta förtrytsamt kom och sa att lillebror ville att dom skulle köpa ut åt honom. ”Han får väl gå till A-lagarna på Östermalmstorg. Det fick vi.”

 13. Åh, lapphumor när den är som bäst! Här kommer själva bilden på affischen!

 14. Ninja i Klockrike

  Men vad ÄR det med dagens reklambyråer? De verkar kunna häva ur sig hur mycket dumheter som helst. Undrar jag hur mycket Lule kommun betalte för den där stupida affishen?

 15. Ökenråttan

  I dag skulle min lilla Mamma ha fyllt 100 år. Skål!

 16. Ninja i Klockrike

  Skål, Kära Råttmor.
  Igår skuller min mor fyllt 90.

 17. Damernas 5000 Live på Eurosport. Fotbollsrepris på Femman. Gränsbevakarna Australien i repris på Nian.

 18. Sisådär. Nu fick i alla fall fotbollstjejerna rejält med tid i dagens nyhetssändningar. Finalen spelas klockan 0400 svensk tid och det är tur att det går att följa den i radio. Eller blir’e direktrapport, Lotten?

 19. Karin, kör radion med tidsförskjutning? När börjar matchen där?

 20. Nej, det blir inte direktrapport från finalen. Jag finner det nämligen omöjligt att raljera om damerna! Se:

  – Jahaja, nu kommer luffaren Gustav Svensson in – han som ser ut som en blandning mellan Shaggy och Catweazle och springer som om han har ett kylskåp i kalsongerna.

  Tänk er nu att jag är lika dum mot en damspelare. Går inte!

 21. Magganini

  Nä, går inte.

  Nu kan man tänka på guld.
  Jag gick över Guldbron för första, andra och tredje gångerna i mitt liv i fredags. Då var det inte guld jag kom att tänka på. Möjligen sånt man gör guldvatten av då i så fall. Dassig.

 22. Magganini

  Visstja. Mässingeleden var det ju. Men jag kom inte att tänka på mässing heller.

 23. Ninja i Klockrike

  Det går ju inte av den anledningen att damspelarna inte ser ut så eller beter sig så. Annars skulle det förstås gått förträffligt. Inte heller kan man raljera om att de ligger och kvider sig i plågor på planen om nån tittar snett eller en lösögonfrans trillar på sne. För damerna torkar av sig näsblodet med handen och lirar på.

  Guldbron är döpt efter Guldgränd som är döpt efter substansen som gav en mindre angenäm doft till omgivande kvarter, men hade en nobel kulör i alla fall.
  Så bron heter alltså Pissbron, och så ful och anskrämlig som den är så tycker jag nog att namnkomitten lyckades över hövan.

 24. Guldgränd har också fått sitt namn från närheten till Guldfjärden, som var det folkliga namnet på Riddarfjärden, när allt toalettavlopp gick rakt ut i fjärden och färgade den gulbrun.

  OK, Lotten, radio får det bli.

  Och Niklas, det funkar även om radion inte sänder från OS-fotbollsfinalen med tidsförskjutning. Men man kan ställa in radion (på låg volym) så att den går igång när matchen börjar och så kan man sova sig genom matchen och bara vakna till och lyssna när det händer något spännande.

 25. Magganini

  Ja just ja, så var det ju. Rätt association ändå då.

 26. Den galne arkitekten

  Synd att den nya slussenbron fick formen av en grund låda. Den ganska nya Folke Bernadottes bro som går nedanför Etnografiska och Tekniska museerna över till Djurgården, den är ritad av Henrik Rundquist och är en enkel och elegant bro som redan har fått pris. Den spanske arkitekten och skulptören Santiago Calatrava gör ju makalöst stiliga broar; se bara på den nya i Venedig, Ponte della Costituzione. Och så låter man engelsmannen Spencer de Grey rita en klumpig bro med samma senapsfärg som arkitektens egna glasögonbågar; måtte vara han älsklingsfärg. Tyvärr. Anledningen till att bron blev så klumpig är att de Grey valde att låta den bärande konstruktionen ligga i räckena. Synd.

 27. Ja, synd på en vacker stad att den ska behöva stå ut med en ful bro. Broar har ju alla möjligheter att vara vackra. Det ligger liksom i deras natur. Men den där klumpedunsen till kiss-och-bajs-bro anstränger sig liksom för att ta plats och vara ovacker.

 28. Haha, senapsbron heter från och med nu kiss-och-bajs-bron!

  Tack för den initierade kommentaren, du galne arkitekt!

  Nu är det stavhopp i OS. Kjell Isaksson är numera bowlare, så det är bra att vi har en Armand Duplantis att heja på.

  Jag har dessutom tittat på pingis där någon kopplade sladdarna fel så att kommentatorsljudet handlade om simhopp. (Jag kommer att lägga ut en filmsnutt om det.)

 29. Nehej, jag får av rättighetsskäl inte alls lägga ut pingisfilmen med simhoppskommentarer. Det var – ni får lita på mig – kul!

  (Ni som har FB kan kolla där: ingen algoritm protesterade när jag lade ut den där.)

 30. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Och vill man titta på tävlingar där man inte riktigt vet i förväg hur grenarna kommer att se ut, förutom att det kommer att krävas omänsklig styrka, snabbhet, uthållighet och teknik, kan man kolla klipp från CrossFit Games här.
  Ett favoritögonblick var här, när isländska Annie Thorisdottir inte fattade själv att hon lyckades ta 200 pounds i ryck (hon födde barn för mindre än ett år sedan och kom till sist trea i hela tävlingen!).

 31. Den sista loggan var snyggast. Men nu är det så att med det olympiska är det väldigt strikt. Så troligtvis får inte ens de själva lattja med ringarna. (Tjejgissning)
  Stickningsvärlden hittade 2006 på att ha ett sticknings-OS som blev en stor succé. Men för några OS sedan (London?) blev Riktiga Arrangörerna sura och ville förbjuda allt som använde Deras Olymp* (* för trunkering) och ville stämma allt. Kanske även ställen som heter Olymp* i Amerikat. Det var uppe till diskussion i upprörda forum i alla fall.
  Nåja. Jag har ingen aning om någon OS-stickning sker i organiserad form i år.
  Ej heller har jag sett några sändningar ety vi har bara licenskanalerna och sån som är gratis.

 32. Den galne arkitekten

  Vi tittade på hästhoppningarna. Spännande. Sverige låg bra till – det blev silver.

 33. Ninja i Klockrike

  Vilket OS, va? Medaljerna bara trillar in.

 34. Fast nu är det mera trögt – gångaren Perseus från Eskilstuna och höjdhopparen Angelica Bengtsson kämpade på bra, men massa andra länder var bättre.

 35. Nu ska ni få höra nåt tramsigt. En av mina sämre små videosnuttar har blivit stämplad som ”barnförbjuden” av Youtube. Kolla här och bedöm vad i hela friden de menar med det. De skrev till mig:

  ”Vi åldersbegränsar innehåll om vi anser att det inte är lämpligt för en ung publik.”

 36. Ninja i Klockrike

  Pampuscher är väl ett oerhört välkänt sexuellt attribut?

 37. Magganini

  Whaaat??
  Ja ibland är de inte riktigt kloka, det är de inte, men det där? Kanske borrmaskinen där borta kan användas till något olämpligt?

 38. Ninja i Klockrike

  Det här kan bli ett ganska avslöjande bås.

 39. Ökenråttan

  Men hörni, ska jag avslöja min e-postadress för att få titta? Gu’ vet vilka stollar som sen kan höra av sej till mej när jag har visat intresse för kinky innehåll.

 40. Jag tror, Ökenråttan, att man kan skriva in en fejkadress när sånt krävs!

 41. Av mig krävde de bank-ID, men försäkrade att jag inte skulle behöva betala något…

  Men Lotten hur har du tänkt att dagen ungdomar (för att inte tala om de oskyldiga barnen!) ska kunna hantera informationen som förekommer i inlägget om sprucket gummi och barnalstrande. Klart någon högre makt måste gripa in och styra upp dig!

 42. Ninja i Klockrike

  Du verkar så lättsinig när du går i väg med pampuscherna på.

 43. Ökenråttan

  SÅ himla nyfiken var jag inte … Va va’re ejenklien fråga om i videosnutten?

 44. I videosnutten ser man hur jag – iklädd äkta 1940-talsskor – knäpper på mig ett par sladdriga bottiner. (Galoscher för högklackade skor.) Sedan ser man hur jag trippar iväg i dem. Egentligen är nog ljudet häftigast.

  Ja, och i bakgrunden finns en borrmaskin som väntar på nästa projekt.

 45. Magganini

  … och av Lotten ser man benen från under knäna och neråt, och armarna från armbågarna och neråt. Och hon har strumpor på.
  Om resten av Lotten är oskyldig eller oskyld kan inte avgöras utifrån denna film.

 46. Magganini är nåt på spåret: Youtube misstänker helt enkelt att jag är komplett näck ovanför de svarta strumporna!

 47. Kråkan

  Efter pampuscherna kom det ju en film till …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.