Hoppa till innehåll

Sakletarpromenad mot ramslök och annat

Eftersom jag inte får spela basket i coronatider, går jag som bekant på coronapromenader istället. Det går förstås inte att jämföra promenader med basket på något plan (enligt mig), men eftersom bollen hänger med och jag får röda kinder är det faktiskt okej.

Och så tar jag ju många bilder där bollen är med på ett eller annat hörn.

Efter höstens trattkantarelljakt finns nu under ett par, tre veckor en annan plockvänlig guldgruva: ramslök! Den ser ut som liljekonvaljer och är i vissa delar av Sverige fridlyst – men inte här i Sörmland. Hade någon för ett år sedan sagt att jag skulle tillbringa flera timmar i skogen på jakt efter vitlöksdoftande blad att ha i maten, hade jag sagt nåt i stil med ”hellre springer jag en mil i platådojor”.

ALLT det där gröna är alltså ramslök. Det räcker till ett helt kompani, men man ska bara plocka för husbehov.
Här har ramslöken pressat sig upp genom ett gammalt höstlöv.
Och här ligger ramslöken på lit de parade hemma i köket.

Men är det då blott samla, plocka och laga mat av skörden som lockar? Näää, jag ser förstås till att omge mig med kamrater som tar med sig kaffe, sallad, kakor, bullar och roliga historier.

Se, jag har fått gröna fingrar! (Bullen var delikat.)

Apropå gröna fingrar – som jag verkligen bara har i ramslöksplockartagen – uppstår hela tiden frågor om blommors namn, fåglars läten och träds fallande. Om någon för ett år sedan hade sagt att jag plötsligt skulle drabbas av kunskapstörst när jag stötte på ett okänt blomster, skulle jag ha sagt ”du känner inte mig” och fnyst samt knyckt på nacken som de gör i alla romaner.

Den här mörkvita blomman heter persisk blåstjärna, visste kommentatösen Ninja-Malin att berätta.

Under dessa skogspromenader ramlar vi över tranor, svanar, gäss, änder, rådjur och ser spåren av vildsvinen som stökar till värre än treåringar i trotsåldern. Vi hittar även om döden skvallrande fjäderhögar och skelett …

Huuuuur lyckas naturen göra fjädrar som är snyggare än alla mina prickiga klänningar? (Det är stjärtfjäder från sparvhök, visste svågerornitologen Patrik att berätta.)

Och så hittar vi ödehus. Och ölburkar. Rostiga cykelhjul. En halv plog. Zinkbaljor. Samt spritflaskor. Och några ödehus till.

I det här ödehuset hade någon lagat taket och fixat väggarna – men på ett musealt sätt lämnat kvar såpass mycket av tapetlagren att det var omöjligt att gå därifrån utan att titta och titta och titta.
Jag zoomar in åt er. Kolla! (Det syns inte just här, men under det blåa finns även ett lager med tidningspapper.)
Så här prydligt hade någon lagt i ordning allt – som om det var meningen att vi skulle tända en liten eld …
Och så finns det ju ett och annat utedass i skogarna!

Men bävrarna, hörni, bävrarna! Det är ju alldeles bedrövligt dåliga på att planera sitt tuggande och gnagande samt fällande! Som jätteplockepinn ligger hundraåriga träd och spretar!

Klatjofs, föll trädet i diametralt motsatt riktning och alls inte i vattnet som skulle dämmas upp!

Jag listade bävrarnas tänkbara reaktioner efter deras förmodade besvikelse när trädet faller fel – men trots att även vetenskapsmän och naturmuppar har tillfrågats, har svaret inte stått att finna. Vad säger bävrarna när det blir så här tokigt?

1.
– Vojne, vojne, jag är så himla kass på det här; jag ska nog sadla om och bli myrslok.
2.
– Spik i foten, sticka mellan tänderna, hoppsan och tjolahopp! Näääästa!
3.
– Huh? Vart tog trädet vägen? Plask, plask. Det borde ju ligga här i vattnet. Mysko.
Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

  1. Skogsgurra

    HUUR LÅNGT promenerade du? Gammpörtevibbar – om du frågar mig.

    Persisk blåstjärna har jag aldrig sett! Den påminner om en gammal krukväxt som Modern lät växa upp längs väggarna och som dröp av sött klibb. Lite köttiga blad hade den. Men inte den där fina blå randen.

  2. Gammpörtevibbar – mycket trevliga vibbar!

    Gårdagens ramslökspromenad var egentligen inte så lång – den gick runt Lövön här i Sörmland. Idag ska vi gå Hedlandet runt istället (bortemot Näshulta).

  3. Dina

    (Skriver här också, så tacket säkert kommer fram.)

    HAHAHAHAHAHA
    TAAAAAAACK!!!!!!

    Behövde dessa limerickar efter att ha agerat dagisfröken åt vuxna. Frustrerande!

  4. Dina

    Eftersom det finns alla möjliga färdigheter här i båset – Har någon byggt en bastu utomhus? Vad för sorts grund behöver jag? (Liten, 2-3 pers, så kanske 1.5 x 2 m färdigt mått …)

    Jag har kollat på olika forum men får inte rätsida på det.

  5. Ninja i Klockrike

    Inga fiskgjusar, men vulkanutbrottet och älgarna och pilgrimsfalkarna i Salisbury Cathedral.

  6. Ökenråttan

    Vilken härlig vårpromenad! Vi störtade genast upp till ”voran park”, lekparken i slutet på vår gata. Där fanns det förr lite 4H-aktiviteter med getter och kaniner och där växte ramslök. Så icke nu. Inga getter, inga kaniner, inte ens lite ramslök.

  7. Dina: Om du vill ha direktkontakt med den galne arkitekten via mejl står jag till tjänst!

    Vad jag gör med ramslöken? Jo, än så länge kämpar jag bara som ett jävla ramslökshjon med att torka, hacka, frysa in, stoppa i påsar och isolera. Det är ett himla meck, ska jag säga!

    SEDAN ska jag laga mat på guldet.

  8. Ökenråttan

    ’Ramslök, intressant’ sa vi och nappade åt oss en knippa i mataffären. Kostade som rysk kaviar, visade det sej! Men strunt i det … Vi gjorde en liten elegant soppa av de goda bladen.

  9. Ninja i Klockrike

    Vill du låna min elektriska torkapparat?

    Sångsvanarna sjunger på Ångermanälven och det är en sån sällsam sång att jag blir alldeles tårögd.

  10. Oooooh, då har jag ju en förmögenhet här hemma, jag med min ramslök. Kan man månne byta den mot löjrom?

    (Vi lider av löjromsbrist här hemma – på ett sällan skådat plan. Jomen. Sedan i runda slängar 25 år, skulle jag vilja påstå.)

  11. Ninja i Klockrike

    Näru, 2014 tror jag visst att det var som jag kånkade typ ett kilo, eller om det var två, till båsträffen i Gula huset. Din syster förklarade mig omedelbart sin kärlek.

  12. Magganini

    Både torka och frysa?
    Aha… kanske en del det ena och en annan del det andra.
    ”Isolera”? Vaddå? Luktar det så mycker så man måste ha särskilt många lager förpackning eller nåt?
    Jag har aldrig sett ramslök vad jag vet. Det vore kul att ha i närheten. Jag har gott om liljekonvaljer på tomten och det ser ungefär likadant ut, men bör icke plockas i stället.

  13. Jaaaaaa, löjrommen på båsträffen! SÅ köper man min kärlek! (Men det råder brist ändå, sedan … sedan … nu när jag tänker efter … 1975.)

  14. Ninja i Klockrike

    Men du SA ingenting, det gjorde Orangeluvan…
    Numera lider vi enorm brist på kalixrom i det här huset. Salig Makens familj har fiskerätt, men ingen som fiskar.

  15. KerstinB

    Bäver är verkligen bra på att stöka ner, det är fascinerande hur mycket de kan fälla och hur stökigt det blir. Fast stöket är inte av misstag! Klippt från wikipedia: När bävern fäller större träd är den enbart ute efter det tunna grenverket högst upp. Är trädet över en viss diameter gnager bävern bara igenom cirka 2/3 av stammen, lagom mycket för att trädet vid nästa kraftiga oväder garanterat kommer att falla. Fenomenet att invänta blåsigt väder har kunnat studeras under många år vid Kottlasjön på Lidingö där en bäverfamilj har etablerat sig sen ett tiotal år tillbaka. Vid tunna stammar gnager bävern helt igenom och släpar sedan ner trädet till sitt vattendrag.

  16. Har du avkomman på Gotland fortfarande? Var det inte så att du skulle hämta hem honom i vår? Då passar det bra att leta upp lite kajp och göra en av de godaste soppor som finns, kajpsoppa.

  17. Det finns MASSOR, Örjan! Alla verkar vara duktiga med att följa anvisningarna och bara plocka för husbehov!

    Niklas: JA! Det är dags att åka över och hämta ätteläggen under första veckan i juni!

  18. Örjan

    Lotten:
    ”Plocka för husbehov”?
    Menar du veckobehov (när fortfarande färska?) eller för huhållets årsbehov? )via torkning/ nedfrysning-ramslöken kan ju vara smaksättare ået runt+

    Diverse kommentarer i övrigt

    Björnar påstås att med förtjusning äta ramslök vid uppvaknandet på våret.
    Därav de internationella namnen?
    Engelska:
    :wild garlic, wild cowleek, ramsons, buckrams, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek or bear’s garlic
    Tyska:
    Bärenlauch,[1] Knoblauchspinat, wilder Knoblauch, Waldknoblauch, Rinsenknoblauch,[2] Hundsknoblauch,[2] Hexenzwiebel, Ramsen oder Waldherre genannt.
    Spanska:
    Ajo de oso,

    kanske även senska ”Ramslök” är påverkat?. (”Ram”är ju del av björnens fysionomi).

    Mjölken från ramslöksbetande kor påstås ha/få lätt smak av örterna, vaför vissa ysterier avstår sådan mjölki till sin ostproduktion. Rätt/Eel -vet ej

    Ramslök för ”Stockholmare”?
    Margit Richert aka ”Gitto”(f d sonettskrivare i julkalenderfacit) har skrivit om egenplockning i gamla vallgravarna vid Svartsjö Slott på Färingsö.

    Finns löken där, antager jag den finns på än flera av mälaröarna

  19. Örjan, när jag var liten hade mina kusiner sommarställe bredvid en bonde och där brukade vi hämta mjölk. Det här var på den tiden då man idkade växelbruk på åkrarna så ibland släpptes korna ut på klöverängar och då smakade mjölken förfärligt så jag kan absolut tro att ramslök ger smak åt mjölk.

  20. Dina

    Jaaaa! Arkitektmaken (säkert inte alls galen), jag tar gärna emot någon ritning för en liten bastu. Men det viktigaste, vad för sorts grund behövs?

    Lotten, tacksam om du förmedlar kontaktdetaljer så kan jag fråga direkt.

    För övrigt kan jag berätta att gårdagens värmebölja brutits och idag är det bara uppemot 30 grader varmt … Hoppas det blir lite mer vårväder innan sommaren börjar på allvar.

  21. Den galne Lille Maken

    Det kommer en liten ritning och lite tips här på bloggen. Efter lunch!

  22. Håkan (hakke)

    Bor man söderut från Öresund
    och behöver få värme en stund
    vill man helt säkert basta.
    Ta det lugnt, inte hasta,
    det är viktigt att ha en bra grund.

    (”Efter lunch”, när han vilat en stund.)

  23. Här kommer Den lille galne maken-arkitektens beskrivning av bastu! (Se bild!) Jag citerar:

    • På hård mark ställs byggnaden på block.
    • På mjuk mark ställs byggnaden på nedgrävda plintar.
    • Dom små piggarna som sticker ut på den norra väggen (utritade på sektionen mot öster) kan man till exempel lägga upp åror på.
    • Detta var ett litet hus nere vid havet.

    (Det är alltså Ökenråttan och Lille Maken som berättar!)

  24. Puh, det verkar som om vi gjort rätt när vi byggde bastun! Precis samma mått och på plintar, eftersom marken var ganska mjuk. Tipset om upphängning för årorna tar jag tacksamt till mig – mycket smartare och skonsammare än att lägga dem under bastun!

    Men Dina, VAR bygger du bastu? Verkar kunna bli tillräckligt varmt hos dig utan bastu …

  25. HallonE

    Förra året bestämde jag mig för att börja artbestämma och dokumentera växterna i vår trädgård, både de som kommit hit frivilligt och de som placerats här med tvång. De där mörkvita blommorna ser ut som en grupp lökar vi har och där har jag kommit fram till att det måste vara frågan om ”porslinshyacint”. Men detta verkar vara en krånglig kategori blommor som reds ut noga i denna fullänk:
    https://gronarader.se/tradgard/blastjarnor-porslinshyacint-och-varstjarnor/

  26. Den galne Lille Maken aka Mästerdetektiven

    Tack, HallonE, för vildögd blåstjärna. Precis den måste det ha varit som vi såg i dag när vi smög oss iväg genom Humlegården på vår väg till Rönnells.
    Rönnells, ja. Sist köpte vi två vitt skilda böcker, en biografi om en excentrisk engelsk författare och en bok av en norsk författare, båda med ord märkta med asterisk; vi misstänkte inblandning av en galen boksamlare och en galen boktryckare.
    I dag innehöll skörden 8 böcker varav en deckare av Julian Symons och en biografi om ännu en excentrisk engelsk författare av A J A Symons. Gissa vad? Dessa två författare är bröder! Knappast en slump!! Kan Rönnells vara en spioncentral, månne? Och böckerna är koder på olika intrikata sätt? Vad säjs?

  27. Ninja i Klockrike

    Porslinshyacint och blåstjärnor skiljs enklast åt genom att porslinshyacinten har en bikrona, det har inte vårstjärnorna.

  28. Brid

    Jag har precis i förra veckan slagit upp porslinshyacint eftersom någon talade om den. Hittills har jag kallat dem alla för scilla.

  29. Dina

    ”På hård mark ställs byggnaden på block.”
    Precis vad jag letade efter! Tack!!!

    Karin – Det säger/frågar alla … Se mitt svar till Ninja nedan.

    ”Bastu i Israel har man väl för att kunna svalka av sig i sommarhettan?” HAHAHAHA Snarare för att klara av vinterkylan. (Jag gillar inte när det går under 15 grader. Och är det 15 utomhus är det ännu kallare inomhus. Har ännu inte hittat värmeagregat som fungerar optimalt.)

    Visste väl att jag skulle få rätt info i båset. Finns inget bättre! Google och Quora kan dra något gammalt över sig.

  30. Ökenråttan

    När vi bodde i Öknen, ett snäpp från Dina, fick vi minsann klart för oss att det inte alltid är så varmt i di där trakterna. Husen är ju byggda främst för den varma tiden. När det blir kallt, vi upplevde 6 plusgrader som kallast, då drar det längs fönster och dörrar och sandstormen och regnet yr in. Lille M jobbade ju på kontoret men jag satt ensam hemma och skrev ett föredrag, avslutade en bok och läste Marcel Proust. Så måste jag resa hem för att träffa förlaget och gå på bokmässa och träffa Lotten och Översättarhelena och Lennart Hellsing. Och då passade jag på att köpa såna där lapptofflor (sametofflor?) av renskinn att hasa omkring i hemma i ökenhuset. Härligt. En varm filt om benen var inte heller överflödig. Så var det vid Medelhavet.

  31. Det finns (eller fanns?) en bastu längre söderut från Dinas och Ökenråttans trakter sett, strax söder om ekvatorn, vid Indiska Oceanens strand. Den finske ambassadören I Tanzania lät bygga den och fixade också någon slags inhägnad i vattnet så att isblocken som han beställde från Kilimanjaro hotell skulle hålla sig kvar och inte flyta iväg till Zanzibar. Tyvärr fick jag höra talas om den för sent, strax innan jag lämnade landet, så jag hann aldrig testa den. Jag fick höra talas om den av Simon som jobbade hos oss som i sin tur hade fått livliga skildringar av Otto, som jobbade hos ambassadören, om hur det fanns ett litet hett hus där ”bwana mkuba” (den store mannen) satt och svettades. Helt obegripligt beteende i Östafrika, förstås.

  32. Ninja i Klockrike

    Bastu är ljuvligt skönt när man har jobbat hårt och kroppen är trött. Likaså är bastande underbart när man är lortig för det finns inget sätt att bli så pordjupt ren som det.

  33. Ökenråttan

    I källaren i vårt hus finns en bastu. Särskilt när barnen var små (ja inte pyttesmå) bastade vi gärna. Särskilt härligt tyckte ungarna att det var att efter bastandet få rulla sej naken i snön ute på gården. Vi päron nöjde oss i all anständighet med kall dusch.

  34. Hallå språkpolisen!

    Om man gör en alfabetisk lista över alla sånger man har text till i någon bok, och om man sorterar ihop såna som börjar ”Mister …” och såna som börjar ”Mr. …” eftersom det inte hörs vilket det är, och ibland står olika, var sorterar man in ”Mrs. Robinson”?

    Frågar åt en närstående groom.

  35. Vilken kul fråga, Brid! Och Groomen!

    På svenska alfabetiseras det efter UTTALET – eller hur det skrivs ut, snarare. Alltså kommer (på svenska) ”mister” på samma plats som ”Mr”.

    Och när jag säger ”på svenska” menar jag förstås ”på Nationalencyklopedins redaktion”. Och nu citerar jag sagda verk:

    ”En entydig bokstavsordning bör i ett alfabetiskt uppställt verk i första hand grunda sig på ordens alfabetiska grundtecken (utan hänsyn till extra accenter, versaler etc.). Om två uppslagsord överensstämmer i detta avseende tar man vanligen hänsyn till i tur och ordning
    1) eventuella bokstavsvarianter (ü i svenskan)
    2) accenter
    3) versalitet (gemena bokstäver går före versala när orden i övrigt är lika: mo kommer före Mo och MO).

    Om de rent alfabetiska tecknen inte är särskiljande kan man ta hänsyn till skiljetecken och siffror. (I vissa sammanhang föredrar man att ordna siffertal enligt deras motsvarande alfabetiska form.)

    Orden är de grundläggande enheterna vid alfabetiskt ordnande; enheter som består av flera ord ordnas i allmänhet ord för ord (absolut och absolut majoritet före absolutism). I Nationalencyklopedins bokupplaga ordnades dock uppslagsorden efter tecken-för-tecken-principen i enlighet med traditionen i svenska uppslagsverk.”

  36. Och 2017 skrev salig Annika också om alfabetisering!

    ”Heh, jag läste alldeles nyligen på ett annat ställe om svårigheterna att få en (engelskspråkig, i det fallet) datoriserad bibliotekskatalog att fatta skillnaden mellan ”Die Hard” och ”Die Fledermaus” — i ena fallet ska ju inte ”die” räknas i alfabetiseringsordning!”

  37. Jaja, vi sorterar alltså ihop Mr och Mister. Men hur gör man med Mrs, som aldrig skrivs ut? Låtsas man att det skrivs ut som Missis, vilket det inte gör (före Mister), eller som Mistress, vilket är historiskt korrekt men uttalsmässigt fel (efter Mister), eller struntar man i det hela och sätter in det mellan Morgon och Muntra musikanter?

  38. Me thinks Mrs Robinson borde sorteras in under Dustin Garfunkel and the Bancroftains.

    Men nu ska vi se vad jag hittade! ”Hyphenated words are considered as one unit. Titles in an organization’s name are considered a unit (Mr. Mrs. Miss, Ms.).”

    Här är länken: https://www.oncboces.org/Downloads/ALPHABETIZING%20RULES.pdf

    Men så här hade jag gjort om jag hade haft låtlistan som Groomen kämpar med: jag hade tagit hela dokumentet och stoppat in i en ordbehandlare (eller excel) som kan sköta alfabetiseringen helt ajtomaatiskt.

  39. Lotten, du menar som Hasse Alfredson gjorde med en pjäs redan på 80-talet då han fick alla repliker sorterade i bokstavsordning? Och misslyckades med att återställa ordningen.

  40. Ninja i Klockrike

    DEN pjäsen skulle man ju velat se.
    Är det mödan värt att mata in t ex Hamlet i ett excelark för att se vad man får?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.