Hoppa till innehåll

På bättringsvägen

Medan alla i förra kommentatorsbåset diskuterade kål och ärtskockor, fortsatte jag att fascinerat kolla på århundradenas dammode och samtidigt följa de dödliga stolligheterna som Trumpen och hans anhängare ägnade sig åt i Washington. Jag rättade dessutom uppgifter och pluggade inför min egen tenta i filmhistoria som ska lämnas in den 15 januari – och så gick jag på promenader.

Inte så färgglatt, men frisk luft och ljuvligt snöfall samt –2 °C!

Och därför kommer nu en kort redogörelse för hur det känns att vara konvalesche… konvalesk… att få tillbaka krafterna och tillfriskna från covid-19. Någon borde faktiskt återinrätta 1800-talets konvalescenthem (där satt stavningen!) för alla oss tröttingar som bara  vill sova, titta i taket, vila, äta, kolla på en film och sova lite mer. Ur NE:

”Konvalescenthem var vanliga till och med 1970-talet; de placerades gärna i naturskön trakt och med en verksamhet som byggde på god och närande mat, hög och ren luft samt skogspromenader, på sina håll också badbehandling och sjukgymnastik.”

Fast detta tycker jag nog bara för att det finns så många vackra, svartvita foton från ståtliga, men nu nedlagda och rivna châteauer.

Måsnaryds konvalecenthem utanför Södertälje.
Stockholms konvalescenthem Stortorp.
Yxe konvalescenthem utanför Örebro.

I sammanhanget måste jag nu tala om att man faktiskt enligt alla tillgängliga källor kan uttala konvalescent som [kånvale ∫ent], där ∫ är ett ljust sje-ljud. Jag har provat nu ett par gånger, och känner mig precis som Sean [∫aan] Connery. Kånvallescheent.

Pandemirestriktionerna står som spön i backen och överallt undrar man hur skolorna nu ska kunna vädra hela tiden (i januari) när fönstren inte ens är öppningsbara, varför man rekommenderar halvklass men inte talar om vem som ska ha hand om andra halvan, säger till lärarna att sprida ut bänkarna i klassrummen (!) och framför allt se till att nästan ingen äter samtidigt som nån annan. (Ja, jag har många lärarkompisar som är smått konfunderade.)

Och hur mår ni alla?

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Måsnaryd har sitt namn efter sjön Måsnaren. Den har jag paddlat i.

  För övrigt gillar jag Östen med restens variant på konvaescent; konsum å vänt.

  -Är hon på konsum å vänt?
  -Ja, efter en sån pärs!

  Frågan inställer sig när man ser den fina snöbilden var bollen är? Har den också haft covid-19 och befinner sig på konsum?

 2. Ninja! Här har vi då ännu ett bevis på att jag inte är riktigt hundra än; jag glömde att stoppa in basketbollen i bilden! Jag placerade den med stor möda under armen när jag tog fotot!

  Jag lovar: ny bild kommer imorrn, för då ska det snöa ännu mer (fastän det ska bli kallare, vilket ju brukar vara ett tecken på att det inte kommer att snöa).

 3. Dina

  1970-talet säger du. Mormor, som hade diabetes, var på konvalescenthem så sent som sommaren 1992. Kommer inte ihåg exakt var men söderut, kanske i Småland. Hälsade på henne där. Det var vila och god mat på schemat samt lätta aktiviteter. Hon såg det som sin årliga pensionärssemester.

 4. Lille Maken

  En gammal faster till mig uttalade skelett som ’schelett’. Var fick hon det ifrån, tro?

 5. Ninja i Klockrike

  Hon kanske var lite blyg av sig och tänkte att det var bättre att prata franska än bli påkommen med att känna sådana pinsamma saker som skelett?

 6. Ökenråttan

  Så bra att båsmor nu är tillbaka på benen!

 7. Agneta uti Lund

  Det finns fortfarande konvalescenthem, men de kallas nog rehabiliteringshem – och vistelse å sådant plats kan beviljas och bekostas av landstingen/regionerna. Kanske finns det även ställen dit man kan åka för egen del och egen kostnad. Kanske finns det fortfarande pensionat? Jag vet inte, men otroligt är det ju inte.

 8. PGW

  Har drömt om sådana hem efter mina längre förkylningar (får astma). Ni vet sådana i alperna där folk låg bekvämt inpackade i en massa filtar på en altan och omväxlande tittade på en fin alp och andades, och förmodligen också tog tupplurar och andades.

 9. Skogsgurra

  Manns ’Bergtagen’?
  Kanske inte så lockande ändå.

  Övriga invånare i Gula Huset? OK där också?

 10. Alla ungdomar (födda 94, 94, 97, 02) är enligt egen utsago helt friska. DDM och jag sover mycket mer än vanligt och kan ta en tupplur precis när som helst utan att det påverkar nattsömnen.

  Idag ska jag rivstarta med 1) radioprat 2) Zoomföreläsningar 3) långpromenad hem 4) postning av tischor!

 11. Dina

  Rivstarta sakta, hörru!
  Skönt att alla mår bra.

 12. Ta det nu inte för hastigt – flera bekanta har fått egendomliga bakslag och repriser i den här sjukdomen. Eller värre saker.

  Vi har en förnämlig snögubbe på gården, eller gumma snarare, med frisyr av torr kärleksört, brett leende, scarf om midjan och vacker byst med br-stv-rt-r av nypon, som gör att jag inte vågar posta bild på ansiktsboken. De skulle ju kunna få för sig att hon är lika oanständig som Den Lille Havfrue härom året.

 13. Brid! Skicka snögumman till mig så lägger jag ut den här!

  (Jag vet att man ska ta det lugnt. Men är kass på det. Så idag sliter jag ut mig totalt medan jag imorrn vilar jättemycket.)

 14. Hej och ursäkta att jag är lite sen …
  Om ni vill se gammaldags kläder i ny produktion så kan ni kolla på Izabelas kanal. Hon syr till försäljning på modern symaskin.
  Andra, som Bernadette Banner, syr mer för hand och till sig själv för att utforska hur det gjordes förr i tiden.
  Abby Cox samlar istället på äkta gamla klänningar och tittar på dem lite mer arkeologiskt.
  Varsågoda, ett kaninhål på youtube med många förgreningar.

 15. Skogsgurra

  Nu jäklar! Nu ska vi åsse bygga snögumma.
  Snö har vi. Och kram är den. Kan nästan lova att det blir en bild någon gång i framtiden.

  För dem som oroar sig för elen i Ställdalen meddelas att det inte är så illa som Aftonbladet gör gällande. Vad som hänt är att en entreprenör köpte upp en massa bostäder i ett par hyreshus. Affärerna gick bra och J Hoppe (med konstvetaren Ragnar Hoppe i anorna) satsade på att rycka upp kommunen med både livsmedelsaffär, handelsträdgård och kombinerad liftanläggning/golfbana med restaurang.

  Men sedan kom den begränsade invandringen och han tvingades avveckla det ena efter det andra. Hyreshusen togs över av en äventyrare och nu har elbolaget tröttnat på att ställa upp med gratis el. Det blir kallt och mörkt i centrum. I de södra förorterna har vi inte samma problem.

 16. Här kommer bild på Brids snögumma!

 17. (Väldigt diskreta bröst måste jag faktiskt säga.)

 18. Ninja i Klockrike

  Verkligen väldigt diskreta, mest som två pressade lingon på en bräda, men annars var gumman vähäldigt fin.
  Nu regnar det här i Stockholmstrakten så snart är fina snön borta. Snyft.

 19. Skogsgurra

  Kunde lika gärna ha varit en snögubbe 🙂
  (Vi har också nipplar)

 20. Båthuspernilla

  Jo, tack vi mår bra. Igår, söndag, fyllde båsbarnet sju år och idag var det slut med lov och ledighet för den här gången.

 21. Magganini

  Okej snögummans bröst är rätt diskreta men magrutorna är imponerande.

  Annars mår jag bra och behöver ingen konvaljessens.

 22. Ninja i Klockrike

  Men då delar ju 21-åringen och båsbarnet födelsedag.
  Va ballt!

 23. Dina

  Kul länk, Cecilia N!
  När jag var på Nordiska muset för några år sedan visade de några såna klipp i en av utställningarna. Förstår varför det krävdes tjänstefolk att hjälpa en. Helt annat än nu framför zoom och liknande. Behöver ju inte ens vara helt klädd.

  Och grattis till födelsedagar! Tänk att det redan är sju år sedan Båsbebis gjorde entre.

 24. Ja Dina! Det har ju jag också sett där på Nordiska museet.
  Det var när jag var där på vernissage.
  (Om man nu kan skryta så ska man väl kunna få göra det i all sin dar!)

 25. Jag hade glömt att kolla på Cecilia N.:s länk – och den är i sanning fascinerande. Rekommenderas! Här kommer länken igen så slipper ni bläddra uppåt!
  https://youtu.be/HDZXA6IWkIo

  Sent omsider!
  Före jul fick Niklas, Rosman, Ingela, Kråkan och Flora sina tischor. Idag postade jag tröjor till hakke, Ökenråttan, Jossilurens, Babs, Pysse, PK, Karin, Aku, Ardy, Smultronblomman och Katt. Kvar är då några stycken som jag ska fixa senare i veckan!

 26. Ninja i Klockrike

  Otroligt intressant länk, men mängden tyg!
  Dyrt, varmt och jag är så glad att jag är född i tischa-åldern, i alla de där kläderna hade jag orkat gå femtio meter innan jag avlidit av värmeslag.
  Nu ska jag titta vidare på andra klä-på-sig-videor.

 27. Ökenråttan

  Milde himmel, Cecilia N.! Vilka underbara skor och vilken vig flicka.

 28. Såg en annan påklädningsfilm om 1910-talet.
  Det var särk, korsett med strumphållare, underkjol, chemisett eller vad den heter: den tunna blusen över korsetten, innan själva ”hemmaklänningen”. En ordinär klänning i våra ögon och så ”praktisk” för den var i lätt tvättbar bomull. Jaha, man undrar ju vad de hade för inomhustemperatur på den tiden. Fyra lager där vi mer har ett numera.

 29. Länken till 1910-talets påklädning, Cecilia N.! Give it to us!

  (I rimlighetens namn BORDE vi ju bidra med filmer av vår egen påklädning i dessa moderna tider. Ibland har jag brallor som inte ens har knapp …)

 30. Hälsoläget: jag har jobbat akademiskt med bokstäver hela dagen och dessutom klivit upp kl 05:45 samt promenerat hem från stan (7 km), och nu serveras jag ett glas vin som inte smakar möglig apelsin.

  Jag tror minsann att livet återvänder. (Men så kan jag ju somna stående när som helst, vilket kanske inte är helt normalt.)

 31. Ninja i Klockrike

  Det där att kunna somna och sova varsomhelst, hursomhelst och närsomhelst är en utomordentligt användbar egenskap när man kör buss, särskilt nattbuss. Jag har ofta släppt på hela horden av södertäljeresenärer vid Centralen med öppna ögon men sovande hjärna. Funkar utmärkt och gör att jag tror att jag är predestinerad att återfödas som delfin.

 32. Jag såg en påklädningsfilm från 1700-talet, ”working woman”. Kände igen nästan alla detaljer från olika folkdräkter. (Vet inte om jag hittar länken igen.)

  Nu snöar det igen!

 33. Tischan har anlänt – tack och bock! Just som jag hivat in alla andra tischor i tvättmaskinen och började rota efter något att ta på mig damp kuvertet helt lägligt ner i brevinkastet. Fin!

 34. Skogsgurra

  Lotten: ” ..nu serveras jag ett glas vin som inte smakar möglig apelsin…”

  Om du behöver omväxling till den mögliga apelsinen så finns det möglig körsbärsdricka. Den såg ut så här redan i höstas. Smakade bra ända tills den blev smittad.

 35. Ökenråttan

  Tröjan har landat! Stor och rejäl M. Mycket bra. Tack Lotten.

 36. Ökenråttan

  En fråga: Jag är ju URGAMMAL. Om jag erbjuds vaccin mot covid skulle jag säja ’ge det till Sigge eller Moa eller nån annan ung person’. Är inte det rimligt och vettigt? Hur tänker ni?

 37. Nä, hurrudu kära Ökenråttan. Di urgamla ska ha vaccinet först! Go-go-go!

 38. Ninja i Klockrike

  Ettersom att du trots din urgamla ålder ändå kommer bli omhändertagen på IVA i händelse av svårt insjuknande så är det din ohemula plikt att ta vaccinet, ÖR. Bra försök, men nä.

 39. Sorry. Jag hittar inte tillbaka till påklädningsfilmen för klänning från 1910. Den var på engelska i alla fall för de pratade om ”snaps” hela tiden (tryckknappar). Det kändes som att de var en ny underbar uppfinning. Klänningen var , vill jag minnas, randig i marin och vitt och hade en ”vest”, ett annat framskymtande tyg mitt fram i vitt eller marin med knappar på.
  Kan varit youtube. Kan varit instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.