Jag irrade runt på nätet för att hitta uppbyggliga historier, roliga kuriositeter och kärlek till månaden november. Det gick sådär. ”Yesvember” var väl det piffigaste – annars var det mest bara bedrövligheter, slaskfantasier och första frosten som dominerade. Och lite konjunktiv.
Så försjönk jag under flera minuter i Scouternas almanacka, där man kan söka på specifika årtal för att se hur november har illustrerats genom decennierna.
Mina irrfärder fortsatte och vips, återfann jag tidernas bästa novemberutstyrsel år 2020; ni har kanske sett sminkskyddaren från krigsåren förut?
Kommen så långt, förstod algoritmerna precis vad jag behövde denna den första dagen i november: konstiga bilder och underliga uppfinningar.
Novembergooglingarna gav mig ingen ro. Inget positivt stod att finna. Alla är uppgivna och bedrövade. Alla basketmatcherna som nu skulle ha spelats är corona-uppskjutna, våra basketträningar flyter omkring i limbo där alla försöker tolka ordet ”bör” som det passar dem (”träningar bör ställas in”) och en liten, liten getaway och hotellövernattning i Stockhilm är bara att glömma nu när corona än en gång har lagt sig som ett mögligt kaffefilter över stan.
Det finns då bara en sak att göra. Palt.
Så … hur kan vi fylla november med fnitter, skratt, myspys och allmän trivsel på bästa sätt? Dricka ohemula mängder vin och fylla dekolletaget med ostbågar samt steppa på biltaket? Virka en traktor och fläta ståltråd? Läsa Nordisk familjebok och klippa äppelhus i småbitar?
Själv ska jag vikariera på högskolan och hitta på digitala föreläsningar och distanstentor som gör alla studenter jätteallmänbildade.
Kommentatorerna Karin och Skogsgurra i båset är på syskonvis helt överens om att den här illustrationen av Birger Lundquist säger mycket.
Med en ond axel och allehanda inställda trevligheter tänker jag nog bara vara sur och vrång hela november. Yesvember – vad är det för dumheter? Nejvember är mycket lättare att säga och stämmer bättre med verkligheten.
Jösses vad Sigge är lång!
I klassikern ”Johans Jul” behandlas november kategoriskt: ”November är lång och grå”. Längre än Sigge. Och mycket, mycket gråare.
Regn, regn, regn. Och jag behöver köpa ny dator. Samt installera ny dator när den är köpt, vilket är värre.
Just så. Mycket lång och grå …
Tack, Karin! Bilden släpas omedelbums upp till själva inlägget! Om ni hittar fler illustrationer, så släng i dem här i kommentarerna! (Eller mejla mig: lotten@bergman.com)
Brid! Vore vi nästgårds skulle jag eller barnen komma hem till dig och installera nydatorn.
Men ett annat tips: efterlys en datorkunnig ungdom och avlöna denna hjälte med en peng för installationen!
Ja, jag tackar väl för mig då och återkommer i ett annat bås. Jag älskar nämmerligen november. Hela hösten faktiskt.
Det enda sorgliga med november är att den förebådar slutet på hösten.
Sen kommer december med sin röda glittrighet och oförsonliga krav på trevnad, och sen är det kört, liksom.
Januari med sina begynnande längre dagar, och sen rullar det obarmhärtiga ljuset in.
Inga månader är så skärande migränframkallande som mars och april.
Nej, ge mig hösten alla dar. Bokstavligt.
Det milda ljuset, de långa kvällarna som inte ställer några glättiga sociala krav, utan låter en vara som man är. Göra det man vill. Man slipper utbrista i kaskader över hur ljuvligt allting är.
Man får dra sitt täcke över sig och vara i fred.
Jag kan ta era novembrar också.
Alla dar.
Nej, kom tillbaaaaaaaka Ninja! Tala om för mig hur jag ska njuta av november! Nu ska jag t.ex. i ösregn och motvind (10 m/s) cykla till högskolan i stan.
Fast vänta! Det blir nog helt okej! Det är ju varmt ute! Minst 13 °C!
Hade ju glömt att stoppa in Kajenns konjunktiv i inlägget! Sitter på plats nu!
Stackars Kajenn.
Så här ser jag på julen (från Maskinisten.net):
Det där med julen…
Har egentligen aldrig varit så tagen av den. Men man bör/ska/måste ju hantera den på nåt sätt. Vi gör det så försiktigt som vi kan. Skogsbruk har aldrig legat för mig så det där oskicket att mörda granbarn och släpa in dem i värmen så de ser ut som hormoslyrbehandlade sprötstativ efter ett par veckor gick bort redan när barna var små. Grannarna undrade en del över detta men efter några år hade de vant sig och insåg också fördelarna med en barrfri jul.
Men ändå. Disneys tomteverkstad satt i bakhuvudet och ville inte släppa taget riktigt. Så nu har vi bestämt att våra plastbarn (Traktor-Tommy och de andra) ska få göra sina julklappar själva i vårt konverterade garage. Rapporter kommer att inflyta i denna tråd men det skulle också vara intressant att få rapporter och tips om hur andra Maskinister har gjort eller tänker kring detta.
Ragnar Rök, en av Tretows filurer, presenterar sin syn på saker i sin ”Ljudafton” från 1988.
Hej! Jag sitter med en kompis och skriver en uppgift som går ut på att beskriva var sin historisk byggnad, och hon vände sig precis till mig med en fråga om den svenska språket som vi inte kunde tänka ut svaret på. Hon vill i texten om sin byggnad berätta att den nordvästra sidan har fyra takkupor medan den sydvästra har tre takkupor. Hon uttryckte det såhär:
“På den nordvästra och sydvästra sidan finns det fyra respektive tre takkupor.”
Går det att skriva så? Tack på förhand!
Örjan, dags att rycka ut igen!
Hej anonymt bloggfan, och välkommen till båset!
Örjan är officiell välkomnare, men vi andra rycker in till han är här.
Ja, man kan skriva så, men hur tycker kompisen att det låter att skriva ’På de nordvästra och sydvästra sidorna finns det fyra respektive tre takkupor’ ?
Eftersom det handlar om flera taksidor låter det i mina öron bättre att använda pluralformerna.
Både du och kompisen är välkomna att hänga här, utan att ha några språkfrågor alls. Man får bara vara och komma med vilka vilda infall man vill.
Sen ska ni förstås inte missa decembers adventskalender, som kräver välgnuggade geniknölar, fantasi och samarbete med övriga båsister. Har man en gång varit med i kalendern är man sen fast.
Början på november går väl an men så småningom när mörkret lägger sig och det bara blir kallare och gråare kommer den Berglinska trettonde månaden mörv. Den är och känns precis som den låter.
(Lite märkligt är det att när jag googlade efter bilden på mörv ovan var den första bildträffen hos en vän och basketentusiast. Jag tror inte hon misstycker att jag lånade bilden.)
MÖRV! Nu glömde jag ju bort mörv igen! Mörv är bland det bästa Berglin har hittat på, och så glömmer jag ideligen bort mörv! Mörv mörv mörv!
Ack, o du anonyma! Må du tillbaka komma och då ha ett finfint nick! Lyss till Ninja här ovan; hennes förslag med plural är utmärkt!
Tiddeldoo! NU är det 15 °C ute!
Oh, Johans Jul! Som barn älskade jag den boken med sina fina teckningar. Vi handlade vår gran på samma ställe som Johan och som ensambarn i en väldigt liten släkt var jag både förskräckt och fascinerad av släktkalasen. Nu har jag något att göra resten av dagen. Ska leta reda på boken. Den finns någonstans… Ler samtidigt åt mörv. Tack!
”Änonymt blogg”är mer än välkommet. Men varför uppträda under alias?jag vill framöver kalla dig ”Anonymistas”
Privat undar jag om du kan vara någon nuvarande kommemtator som ”vill busa” och skaffa sig eget välkomnande.
I så fall ber jag Anonymista om ursäkt.
Sanningen om idenditeten ?- Båsmorbör veta tack vare sina krav på E-postadress
Och jag som aldrig hört talas om mörv!! En sådan utmärkt idé, förläng hösten med en månad till, jag är för’t.
Betr. Anonyma bloggfans fråga vill jag lyfta fram den förträffliga KISS-regeln: Keep It Simple, Stupid. Skriv helt enkelt ”Den nordvästra sidan har fyra takkupor och den sydvästra har tre”.
Örjan! Det är inte nåt bus! Det är en total nykomling!
Och ja, lyss även till Ökenråttans förenkling!
@ÖR: arkitektinspirerad?
Enklast vore väl att skriva ”Det finns en sjuhelvetes massa takkupor på den där barren”? Fast det duger kanske inte om det handlar om en exteriör bouppteckning.
’Om ställer sig utanför den där affären i den där backen så kan man själv titta efter hur många takkupor de har lyckats pula dit på kåken’?
Alf Henriksson skaldade:
I den tunga novembers väderlek
när havet välte och regnet rann
fick jag en bok om knopar och stek
av fackmannen Sune Berkemann.
Nu må vintern komma med snödrift och hagling,
kyla och isar och obehag.
Hjärtat kan fröjdas åt splittring och tagling,
platting och sånt intill vårens dag.
Kanske dags att påminna om polisdelen i bloggnamnet.
Splittring ska vara splitsning. Berkemann hade inget dubbel-”n”.
Visst var AH beundransvärd på många sätt. Men mot slutet tappade han skärpa. Det gör vi alla, men här bör språkluddet inte föras vidare till oskyldiga och försvarslösa generationer.
Inbakad Fröding ursäktar förstås.
När jag för någon månad, eller två, sedan suktande kollade ett visst flygbolags priser härifrån till Stockholm, såg jag att November var urlöjligt billigt. Enda problemet, som alla inklusive jag själv, enhälligt sade när jag nämnde resemöjligheten, var: ”men vem vill resa till Sverige i November?”.
Jag väntar och suktar och hoppas på nästa sommar.
För dem som inte klarar sig utan gran har jag totat ihop en monteringsanvisning.
Byggsatsen finns (tror jag) på ett välkänt blågult varuhus. Nu nära dig!
TACK för språkråd! Lovar att hitta på ett bättre nick till nästa gång!
Hur ske’re gå? I Amerikat, då.
Jag har förstått att om man sitter uppe och inväntar det preliminära resultatet i Florida runt 02 inatt, så kan man ana vartåt det barkar – om Biden vinner staten, vill säga. (Jag är väldigt engagerad.)
Jag går nog och lägger mig. Valresultatet lär inte vara klart förrän framåt jul, efter diverse domstolsprocesser om huruvida olika röstsedlar är giltiga och när tillräckligt många demokratiska röster underkänts kommer frågan att hamna i kongressen för avgörande där Trump mycket väl kan vinna, även om de demokratiska ledamöterna är fler, för då är det en stat en röst som gäller och det kan mycket väl blir fler republikanska stater eftersom republikaner ofta återfinns i småstater.
Eller egentligen borde jag skriva om det här som en fråga: hur funkar det om valresultatet blir jämnt?
Angående stavning iversen härovan: Jag skrev av . Det står Berkemann – om det i sin tur är fel av AH, vet jag inte. Splittring är antingen felavskrivet av mig eller ändrat därtill av min dators rättstavning. Borde slå av den, eftersom den är mycket egensinnig.
iversen = är fel av AH som i detta fall är jag själv!
Coolt: AH om AH!
Och apropå AH (Agneta dårå) så har jag av henne fått ett gäng höstbilder som kommer här!
Om det bara finns en Sune Berkemann, så stavade han så här:
https://www.bokborsen.se/view/Sune-Berkemann/Knopar-Och-Sj%C3%B6mansarbeten/7646170
Apropå att virka en traktor. Man kan göra som Liisa Hietanen och virka sina grannar. https://liisahietanen.squarespace.com/
Boken om knopar kom ut i mer än en upplaga. På den ena, troligen den först utgivna stavas namnet med två n, på senare upplaga med samma omslagsbild med ett n. Så jag förutsätter att Alf Henrikson (med ett s, kom jag på nu) fått en tidig utgåva som hade felstavat författarnamn.
I sin novembervisa är Povel dessvärre inte heller särdeles positivt inställd till månaden, men i sista raden lyckas han ändå hitta en ljusning:
”November, du är som bäst just när du är slut”.
https://youtu.be/R6HFHMhBPVM
Fast melodin till ’Kråknedan’ är magiskt bra!
Instämmer till fullo om melodin till Kråknedan! Dock infaller kråknedan i april.
(Jag gjorde för länge sedan en inspelning av Visa i kråknedan på kyrkorgeln i Eds kyrka i Ångermanland. Den vore det roligt att höra, men dessvärre var det på en 4-kanalskassettbandspelare med dubbel hastighet som det är rätt svårt att hitta i dag att spela upp bandet på.)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kråknedan
MER SÅNGLIGT OM NOVEMBER. https://youtu.be/Nf-PY3IkENY
PER MYRBERG SJUNGER:
Minns i november, den ljuva september,
den tid då äpplet faller moget.
Grå är november men ljus är september,
för den som bara väntar troget.
Mörk är december men ljuv är september,
då livet är öppet och redoboget.
Dofter vi anar och vinden oss manar att följa.
Följa, följa, följa, följa,
följa, följa, följa, följa.
Minns i november, den ljuva september,
då solen styrs med silkestömmar.
Grå är december, men ljuv är september,
då natten ger oss gyllne drömmar.
Ljuv är september – en helt annan timbre
får fåglarnas drill och vart källsprångs bölja.
Hösten vi anar och vinden oss manar att följa.
Följa, följa, följa, följa,
följa, följa, följa, följa.
Mörk är december, men ljuv är september.
Du vet att vintern kommer åter.
Minns då september, den ljuva september,
då bara tårepilar gråter.
Grå är november och kall är december,
men ljuv är september, då råg ses bölja.
Spar dina tårar. vi vet ju att vårar ska följa.
Följa, följa, följa, följa,
följa, följa, följa, följa, följa.
Se där, snart har vi material till en hel bok om bara november!
Och i USA räknar de vidare …
Jag fick ett samtal i går kväll. En ”agent” som nog var lite vilsen uppmanade mig att rösta på Trumpty Dumpty. Är det fler som råkat ut för det?
Det finns en del praktiska problem eftersom jag är svensk medborgare, bor i Sverige och det inte gick att hitta något bra sätt att ta sig till en vallokal i USA innan dom stänger.
Ah, november. Det ljusnar. Nämligen när löven faller. En solig novemberdag är ljusare än en augustidag, me thinks.
Tja, 16 grader varmt och lavendeln blommar, det är väl som vilken juli som helst. Utsikten är lite längre pga inga löv förstås.
Så här borde det vara: minusgrader och ingen nederbörd från mitten av november så det blir ordentlig tjäle. Sedan snöfall lite då och då från kalenderstarten till, tja, vasaloppet.
Och – ja, hur ska det gååå där bort i väst!?
Min förmodan (@3 november, 2020, 19:58) att vi kommer att få ett valresultat i USA framåt jul var kanske optimistisk. Antag att ställningen efter alla domstolsförhandlingar och rensningar av ogiltiga valsedlar (som kan bli många) blir oavgjord. Då går bollen till representanthuset för avgörande. Rimligtvis borde det vara det nyvalda representanthuset som får avgöra frågan om vem som ska vara president. Men den tillträder först den i januari 2021 … Tålamod, mina vänner, tålamod
Jag stickar en mössa till greyhounden, för jag klarar inte av någon mer avancerad spänning än så i min tillvaro.
Det är alldeles för nervöst att följa med i valrysaren för mig.
Sickna stolleprov han håller på med, Stumpentrumpen. Han har samtidigt deklarerat att
1) han har vunnit och kommer att regera i fyr aår till
2) det är nåt mystiskt som pågår eftersom han kan leda i en stat, och sedan plötsligt inte alls leda när poströsterna börjar räknas
3) rakt ut sagt att i de stater där han ligger under, ska poströsterna räknas, men inte i de stater där han leder.
Galenskaper.
(Jag jobbar på högskolan hela dagarna och har mycket svårt att följa valet som jag brukar. Som man säger på skånska: ”Jobbet bara sinkar.”)
Henrik Nordbrandt, den danske diktaren:
Året har 16 måneder: November
december, januar, februar, marts, april
maj, juni, juli, august, september
oktober, november, november, november, november.”
Genialt, men han ser nedra glad ut på googlebilderna
Du verkar bo i Eskilstuna, ni har en konsthall som vi i denna bostad håller för den bästa i Sverige och då är vi ändå stockholmare som borde älsk MM. Eskilstunas är en helt annan nivå.
(Råkade in här pga googlade åka tunnelbana gratis (long story) fin bit om din farsa)
Jag minns det där problemet med att jobbet kan bli hindersamt. ”Work cuts into my life” brukade min amerikanska väninna säga innan hon gick i pension.
PS. Hej En tant och vad kul att du hittat hit! Om du letar efter bra exempel på gratis kollektivtrafik kan du ta en titt på Avesta. Smidigt och populärt! Dock inte tunnelbana utan bussar.
Hej och välkommen, En tant! Rekord: två nya båsister i ett och samma inlägg!!!
När pappa åkte tunnelbana gratis kan man läsa om här: https://lotten.se/2011/08/tips-sa-har-aker-du-gratis-i-tunnelbanan.html
Jo men – Torsten Ehrenmark gillade november och försökte att varje år skriva ett positivt kåseri om månaden.
”Jag känner intensivt för denna månad och dess undergångsstämning och måste varje år skriva dess lovsång. Jag antar att Gustav II Adolf hade samma känsla”, skrev han i DN den 6 november 1977 i ett kåseri som sedan kom med i julklappsboken Årets Ehrenmark 1978.
Den trägne kan säkert hitta fler novemberhyllningar av Ehrenmark.
Hej En Tant. Instämmer med de andra att det är nedrans kul att du hittat hit.
Stanna för all del, för här har vi så trevligt så det är inte klokt, Madicken.
Å i december kommer kalendern som alla ser fram emot med oerhört spänd förväntan, nästan så vi steppar på stället innan det drar igång.
Då får du chansen på både glögg och pepparkakor på läktaren.
Hemulen vaknade långsamt och kände igen sig själv och önskade att han hade varit någon som han inte kände. Han var ännu tröttare än när han gick och …
(Klicka på bilden!)
Magnus A.! Jag är dig så tacksam – för just detta kåseri har jag lagt i nåt konstigt hörn av hjärnan så att det inte har gått att hitta. Nu jävlar.
☺
1978 års bok är den med Ehrenmark som frihetsstatyn på och som har titeln ”Årets Ehrenmark reser västerut”. Novemberkåseriet inleder boken.
Tackar för trevligt välkomnande. Klart jag kommer åter, verkar finemang härinne. Ska gräva bland böckerna, tänker Jolo, Bang m fl som skrivit om november. Tror jag. Eller så gräver jag fram något mindre dystopiskt . Hur som, november är en god månad i min bok pga födelsedag. (Samma som Voltaire, en frände i tanken)
Och nu ser det ut att svänga mot Biden igen. Något ljus i mörkret, eventuellt.
Jag såg just på internätet att någon, vet ej vem, menade att om Stockholm var lite mer som Göteborg så hade Guldbron kallats för Mässingeleden.
MÄSSINGELEDEN!
Måste börja använda det namnet. Om situationen ändrar sig så att jag har nån anledning att komma dit och prata om den.
+++ på Mässingeleden!
Någon som vet vem som har skrivit detta:
Det var redan november, träden stodo nakna, och bladen ruttnade på marken, våta och smutsiga. Parken var folktom, nu på denna årstid; min vän och jag voro ensamma, där vi gingo tysta fram på gångarna, som buktade sig hit och dit. En våt senhöstdimma hängde tungt ned inne över grenarna, det var som om själva den grå luften sänkt sig och tyngde på det spensliga kvistnätet, och vätan gled ut i droppar, som växte och växte, lossnade och föllo. Det var fram mot kvällningen, i den sena eftermiddagstimmen innan skymningen kommer. Vi stannade allt emellanåt, det var vått och tyst omkring oss, ett lokomotivs vissling skar vasst in i stillheten långt borta, strax därpå ett barns skrik, gällt och ensamt, likt en raketstrimma som klyver sig upp genom luften, saktar sin fart, stannar och slocknar, och tystnaden och den grå rymden slöto sig åter samman över såren, och det var som om denna tystnad själv tätnat till dessa droppar som föllo, en efter annan, en här, en där, stora och tunga.
Tänkte omedelbart på Hjalmar Bergman.
Men det var inte han. O. H. är ju lite lika. I mitt tycke.
Mässingeleden skall härmed lanseras överallt!!
Guldbron är så töntigt.
Ökenråttan skrev i nästa bås:
”Hjalmar Söderberg, Agneta!!!”
Det är inte Hjalmar Söderberg. Skogsgurra har rätt på initialerna.
Aha. Ola Hansson, Skånes Hjalmar Söderberg!
Om Liisa Hietanen visste jag intet förrän häromdagen när jag såg på instagram att Stina Wollter besökte en utställning med Liisas virkade personer. Det verkar vara en sympatisk utställning.
Om november: det är nån sorts mörkt hål som säger swisch mellan allhelgona och första advent med den underbara domsöndagen och söndagen före. Man hinner som inte med de där dagarna.
Man kan också säga att det är den månad som alla stickbloggare suckar att det går ju inte att fota alstrena i det urusla ljuset. Sen går det väl inte i några veckor till, men då finns det så mycket annat att göra. Lottens kalender t ex. Välkomna både Anonyma bloggfan och En tant.
Just så, Ökenråttan! Texten är ur novellsamlingen »Sensitiva amorosa« som kom ut 1887.
Nu ska jag genast läsa upp mej på han Hansson! Tack för tips, Agneta u L.
Ökenråttan, och alla andra, ni hittar det mesta på Litteraturbanken.se
AuL tar över Örjans syssla på ett förtjänstfullt sätt.
Jag tror att alla som kände Ulla förstår.
Verkar som det blev en konstig lucka i kommentarsflödet?
Och nu hittar jag inte det jag refererade till i förra kommentaren.
Lucka? Som i adventskalendern? Är det inte för tidigt?