Hoppa till innehåll

Coronalandskamp: Sverige–Portugal

Så är det dags igen. Jag måste simultanrapportera matchen för det finns så många som egentligen inte bryr sig. Men som vill vara med.

Ronaldo The Big och väldigt välkammade Star är tyvärr med, för hans getingstungna fot har repat sig.

Här försöker Ronaldo blinka med högerögat till kameran, men det ser mest ut som om han sover. (Alla bilder i inlägget är mobilfotografier av tv:n eller skärmdumpar från webbsändningen.)
Nr 15 är extra viktig, för han är en blivande Zlatan … sägs det.

1’
Matchen startar med att Berg missar målet (han har gjort det en och annan gång förut, så vi är vana) och Helander och Jansson knockar ihop och blir liggande.

Som två bowlingkäglor.

2’
De ligger fortfarande.

3’
De har rest sig upp.

4’
De går sakta och gnuggar bulorna.

5’
De spelar igen! Springer och sparkar! Allt är bra!

6’
Förmodligen gjorde det sådär helvetiskt ont som när man slår huvudet i hörnet på en kökslucka.

11’
Det är ett satans springande och hojtande. Just nu hör man bänken (coachen och avbytarna) väldigt tydligt eftersom läktarna är tomma.

– NÄÄÄÄÄÄÄ!
– JOOOOOOOO!
– NEEEEJ!
– ISAK! ISAK! ISAK!

(Alexander Isak är också den nya Zlatan.)

13’
Gustav Svensson, eller som vi kallar honom, Shaggy i Scooby Doo, får ett gult kort för att han sparkar ner en portugis Det är alldeles för tidigt i matchen, så det skulle inte förvåna mig om han blir utbytt i halvlek. (Man vill inte riskera ännu ett gult kort på honom, för det skulle betyda utvisning.)

20’
Augustinsson spelar försvar genom att ta emot portugisernas skott med huvudet. Tjong! Han skakar på huvudet. TJONG igen! Han skakar på huvudet igen. Coolt.

22’
Bernardo Silva fick en lårkaka och kan inte fortsätta! Doktor Fotboll x 2 i svarta masker kommer och hämtar honom med rynkad panna.

”Nej, jag lovar. Vi är faktiskt läkare.”
En ersättare vid namn Guedes kommer inspringande i världshistoriens tajtaste matchtröja.

26’
Ronaldo har blivit avblåst för offside när han inte var det och nu sköt han alldeles fantastiskt snyggt, men vår flaggstång till målvakt – Robin Olsen – räddade ännu snyggare. Me thinks Ronaldo kommer att sura till snart.

28’
Vår nr 15 (Kulusevski) är tydligen väldigt bra på att trilla så att vi får frisparkar. Eller så är han väldigt uppvaktad av försvaret. Eller extremt rund under fötterna förstås.

32’
Marcus Berg, som jag var lite dryg mot här ovan i första minuten, får väldigt mycket beröm just nu. Både av kommentatorerna och av andra som faktiskt spelar med honom. Så jag ber härmed om ursäkt och äter upp mina ord.

Sorry, hörru!

35’
Vad är en offside? fick jag nu en fråga om. Om en anfallare är närmare målet än alla försvarare (utom målvakten) när passningen till honom slås, blir det offside. Det är för att hindra anfallare att bara parkera sig nära målet och vänta på bollen där.

43’
Näääääääääääääääää. Nu hände det som jag såg i min kristallkula: Shaggy får sitt andra gula kort och därmed blir han utvisad. Nu får vi spela med en man mindre i mer än en halvlek. Och nu ska Ronaldo nog göra mål på en frispark, för det brukar han faktiskt göra.

Här sparkar Shaggy omkull en stackars motspelare som får överjävligt ont av luftdraget.
Jag tröttnar aldrig på att se när domaren målar ett streck av skum på gräset för att markera var vår mur av försvarare ska stå.

Ronaldo ställer sig bredbent med händerna stelt vid sidorna. Han stirrar på bollen och på Robin Olsen och på bollen igen och …

Japp. Dumma Portugal leder med ett mål. Och det var Ronaldos hundrade landslagsmål. Huvaligen.

Pfuiiiiitt! Halvtidsvila! Kissa, snusa och pausa! Jag ska koka te och göra mig en knäckemacka med ost, för det är jobbigt att spela skriva om fopoll.

50’
Vi har redan varit igång med andra halvlek i fem minuter, men si jag har torkat te. Från golvet, fötterna, soffan och dekolletaget. Nu ska vi se här. Jahaja, det står fortfarande 0–1.

51’
Kommentatorn:

– Ronaldo är jobbig att ha koll på när man spelar mot honom.

Jaså, jahaja. Underdrifternas underdrift.

54’
I basket spelar man antingen en-mot-en-försvar där alla har varsin motspelare att ha koll på,  eller så spelar man zonförsvar, där man liksom ansvarar för ett område på planen där man försvarar vilken motspelare som än dyker upp. Om man är bra på zonförsvar i fotboll, antar jag att man klarar detta med att vara en man mindre på planen bättre.

Fly mig en fotbollsspelare som kan berätta hur det är!

57’
Pontus Jansson är fly förbannad på något som har med en frispark att göra. Han mördar domaren med blicken och spottar och fräser och gestikulerar så att det ser ut som om han ska lappa till spöken och humlor som surrar omkring honom.

Vad det än var som var fel, så lyckades han; domaren visslade och gav order om en ny frispark för Sverige.

62’
Undrens tid är inte förbi. En portugis gjorde en felpassning.

64’
Aj.

Visst gör det ont när kroppar brista.

69’
Robin Quaison kommer in och Alexander Isak får gå och vila sig, dricka vatten och gnugga bulor.

Coachen Janne Andersson berättar ingående för Quaison hur man spelar fopoll.

72’
Gäsp. Ronaldo gör mål igen. Gäsp. Jättesnyggt är det dessutom. 0-2. Gäsp.

Stackars oss.

79’
Emil Forsberg som har sprungit som ett jehu och dribblat sig genom alla portugisiska stängsel får gå och sätta sig. In på planen kommer nu en ung man som heter Svanberg, och han är roligt oberäknelig, för ibland gör han mål. Nu ska han på drygt tio minuter göra sisådär tre–fyra mål, rädda matchen, bli nationalhjälte och kallas ”den nye Zlatan”.

82’
Vaddå, hur ska vi kunna vinna den här matchen? undrar ni. Mitt svar:
– NU BLEV RONALDO UTBYTT! HEUREKA!

84’
Jag har ju helt glömt bort att berätta att vår nr 15, Kulusevski, ska spela i Juventus nästa säsong. En annan som ska spela i det laget är Ronaldo.

85’
– Ööööööööhhhh.
– Aj!
– Passa på nu gubbar!
– Håll i nu sista minuterna grabbar!
– Aaaaah!
– HAN ÄR VÄNSTERFOTAD!
– TA DEN!
– NEJ!
– Ööööööööh!

All det där hör man jättemegasupertydligt i tv:n. Jag kommer säkert att sakna replikskiftena och stönandena när coronarestriktionerna hävs och publiken släpps in på matcherna.

90’
Nu fick vår coach Janne Andersson också gult kort. Han tacklade nämligen domaren verbalt.

91’
Albiiiiiiiiiin Ekdahl byts in. Hans namn stavas så här i rapporteringen för att alla skriker på honom hela tiden. När vi inte längre hör spelarna för allt publiktjoande stavas hans namn Albin igen.

SLUUUUUT piper domaren med en ovanligt pipig pipa som inte verkar ha kommit i målbrottet än.

Robin Olsen får symbolisera mina känslor.

Ja, så här brukar det ju gå mot Portugal, så det är inte mycket att säga om det. Nä, nu ska jag gå ner i källaren och se om jag har ett gammalt videoband med Scooby Doo som jag kan banka sönder.

(Ni som inte gillar dessa simultanrapporteringar: misströsta inte. Snart ska jag skriva om nåt annat!)

Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Haha, det här kommentatorsbåset är lika tomt som när jag en gång kom till en föreläsning som hade fått ny starttid!

 2. Fördelen med simultankommenterandet är att man kan dra igenom den på ett par minuter efter matchen. Man sparar två timmar av sitt liv.

  Jag tycker det är dags för lite trumpetmusik för Lotten!

 3. Magganini

  Meh, nu hängde jag inte med i g e n! Men, som enligt föregående skrivare, man hämtar ju strax in matchen via dessa eminenta kommentarer.
  En geting till hade varit bra, va.

  Skaplig tutare, Niklas, kanske kan vi sätta honom på Lottens tak?

 4. Dina

  Jag är en av de som tycker fopoll är tråkigt men gladeligen läser rapporten. Så, tack!

 5. Nämen så trevligt! Trumpettut och intresserade läsare! Härligt!

 6. Här går vi och är lite nervösa till mans: dottern & spanjoren kanske ska bjuda på ett hus. En villa. Här i krokarna.

  Budgivning är vi jättedåliga på. Men hus tycker vi om, så det kanske jämnar ut sig?

 7. Ronaldo är dum, ja.

  Vilka musiker! Jag menar vilken musiker!!

  Budgivning är nervöst värre. Många bostadsköp och bostadsförsäljningar har lärt mig att det inte finns någon metod som är bättre än någon annan eftersom man vid varje tillfälle har tre-fyra stycken motbjudande typer (alltså dom som bjuder emot) och dom är alldeles olika från gång till gång. Men jag har också läst mig att det inte är kört även om det verkar så. Någon som bjuder över får till sist problem med banken. Eller bara ångrar sig. Eller kommer på att det nog är dags för skilsmässa. Nästa på listan har redan hittat något annat…

 8. Grabben i Stockholm har just köpt lägenhet. Mäklarbilderna var borttagna när vi fick veta det, men vi hoppas få se den i verkligheten inom inte alltför lång tid. Skåp och annat (inte el och vatten tackochlov) är tydligen original 50-tal eller så, vilket gjorde konkurrensen mindre.

 9. Ninja i Klockrike

  Jag har bara köpt bostad en enda gång, och det var för två år sen, när jag köpte grabbens lägenhet i Borås, så jag kan inte säga att jag har så värst mycker erfarenhet heller.
  Då hade jag dessutom obegränsat med kontanter efter att ha sålt landstället i Stockholms skärgård, så jag bjöd bara över tills de motbjudande typerna gav upp.
  Men det hör ju inte till vanligheterna, och lrä väl aldrig hända mig igen.
  Men jag hoppas innerligen att det rara, unga paret får sin bostad.

 10. Kråkan

  Åh så bra att man kunde läsa fopollsreferatet här, jag såg ju inte matsen men hade hört resultatet. Bra att få se HUR det gick till ijenklien.

  Annars är det ganska bra med mej, strålskadorna i mun och hals är läkta så att jag har fått klartecken till kyssar. Det uppskattar både jag och min älskling!

 11. Kråkan! Vad roligt att höra att du numera kan pussas! Grattis!

 12. Från fopollsförlust till återfunna kyssar: steget är fan inte så långt här i båset.

 13. Ninja i Klockrike

  Nej, här går det små trådar både på korsen och tvärsen mellan vilka ämnesområden som helst.
  Vin och äppelpaj i Shanghai, någon?

 14. Eller så får man göra som när jag köpte Fattigstugan. Vi råkade få syn på huset på Bovision och ringde mäklaren som visst kunde visa huset nästa dag. Vi flög till Gotland och sa i princip ja tack men vi måste prata med banken förstås. Och så förväntar man sig att det ska komma igång en budgivning. Det gjorde det inte. Mäklaren drog på orden och skulle ha nya visningar och nya visningar och nya visningar. Vi förstod att de som sålde huset ville få upp priset och hade det inte varit för att vi skulle resa till New York om några dagar hade vi suttit lugnt i båten men utsikten att köra en budgivning på så lång distans och i fel tidszon kändes inte lockande. Vi skulle resa på lördagen och på onsdag morgon ringde jag mäklaren och höjde vårt bud med 50 000 med begränsningen att det bara gällde den dagen; på torsdagen var vi tillbaka på utgångsbudet. Säljaren accepterade budet och på fredagen åkte vi till Gotland och skrev alla papper. På lördagen åkte vi till New York och satt mest och funderade på en fattigstuga på Gotland.

 15. Någon kommenterade den här videon ungefär: Youtubes algoritmer vet att vi är i 2020-träsket och behöver sysselsättning.
  https://www.youtube.com/watch?v=YfWoYF2Kfg8

  Jag säger som tidigare kommentatorer: bra med snabbspolad fotboll som ändå berättar vad som hände.
  Och fantastisk trumpetare.

 16. Imorrn tror jag att jag måste blogga lite om husköp. (Men först ska jag på anställningsintervju.)

 17. Dina

  Hur går det? (husbud)
  Hur gick det? (anställningsintervju)

 18. Huset är köpt! Det var många turer fram och tillbaka, och endera dagen får ni hela storyn! Dottern och spanjoren är lyckliga!

  Jobbet är ett vikariat som adjunkt på Mälardalens högskola, och det är ca 300 timmars jobb! Yes!

 19. Dina

  Hurra! Och hurra!

 20. Jippi!

 21. Ninja i Klockrike

  Gratinationer till huset och jobbet!!

 22. Kråkan

  En bra vecka det här.
  Lotten: Grattis till husköp och till jobbet.
  Ninja: Tack för kaffet!

 23. Magganini

  Hurra hurra åt alla håll! Olika bostadsköp och jobb och kyssar! Tjoho!

 24. Dina

  Jaaaa!!! Hurra för mer kyssar! F’låt Kråkan, missade det.

 25. Ökenråttan

  Lotten: Grattis, I guess.
  Kråkan: Har adress på “Tio bra bänkar i Paris att kyssas på”. Dom kan du och din darling prova sen, när Corona-dimman har lyft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.