Hoppa till innehåll

Midsommar i coronatider!

Flera gånger under midsommarafton (igår) ställde jag frågan “men var ÄR alla människor?”, och det visade sig att jag inte var ensam om att undra.

Några gånger under åren har vi åkt till Stockholm för att träffa kompisar, och då funnit att vi var helt solo i huvudstaden. Andra gånger har vi varit i Dalarna, där alla andra också var. Men hur var det igår – ungefär 100 dagar efter den stora nedstängningen?

Jotack, bra. Vi har ju turen att bo nästan på landet (well, i ett helt normalt villaområde) och inte i en liten lägenhet utan balkong på Söder. Så vi kallade samman dem vi vanligtvis umgås med – familjen och två spanjorer – och fyllde på med

 1. en basketcoach som sedan två veckor är hitflyttad från Östersund
 2. en utarbetad sjuksköterska
 3. ett basketproffs som skickades hem från Irland i mars.

Kolla hur tomt det var i centrum tidigare på dagen!

(Jag cyklar alltså, och klickandet man hör är plattorna som sitter lite löst och sladdrigt.)

Men gårdagens stora begivenhet var att jag skulle baka en fantastisk foccacia. Jag är en van brödbakare, så det skulle inte vara några problem.

Steg 1: Sätt en deg, jäs, pluppa ut i en långpanna och pynta utav bara helvete med allsköns grönsaker! Skjuts! – in i ugnen!
Steg 2: Gå ut och hjälp till att sätta upp en ny basketkorg på stora eken och glöm helt bort att det finns ett bröd i ugnen.
Steg 3: Spring som ett stelbent get över verktyg samt hoppa över människor och slit upp ugnsluckan och … sucka lite åt de brända kanterna.

Det gick faktiskt att äta, men jag grämde mig våldsamt och försökte intensivt att inte på värdinnors vis beklaga mig – genom att faktiskt fylla munnen med bröd.

Tyvärr mulnade det på mot kvällningen.

Vi hade det bra och spelade kubb (alla höll sams) och kollade på fopollsmatch (Barcelona med Messi) på en ärvd tv-skärm som glider runt i huset och i trädgården som en osalig ande.

De väldigt fjöliga, skira, vita gardinerna fyller ingen annan funktion än att de är vackra att titta på. Som ett akvarium, liksom.

Klockan midnatt satte sig den djefla mannen ute i busskuren och spelade gitarr, varpå ett sällskap på runt tio person slöt upp och dansade i drygt en timme. Idag har vi alla träningsvärk och svullna fötter och funderar på att investera i stödstrumpor.

Jag kan faktiskt inte minnas en mer perfekt midsommarafton. Naturligtvis förstår jag att vi är lyxlirare på vår kant med trädgård och avståndstagande polare – och ska kanske inte fläka ut oss på skrytvis – men berätta gärna hur ni hade det!

Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. Vi har noterat att folk börjar ruttna på det här med distansering, till och med i vår 55+ förening. Årsmötet för en liten tid sedan genomfördes exemplariskt i det avseendet, men inför gårdagens midsommarfirande på gården hade de inte följt tvåmetersregeln ens när de dukade. Vi stod över detta av säkerhetsskäl och önskar dessa festprissor och -ar lycka till framgent. Alla deltagare torde ha varit i riskgruppen. Märkligt.

  Hallands Fläder smakar lika bra på balkongen.

 2. Hälkar i min låda vilket snyggt bröd!!
  Vi firade nog som folk mest och egentligen som vi brukar. Men familjen i hemmets lugna vrå. Men JO jag fick ju min födelsedagspresent av barnen! Ett ”escape room home edition”. Så vansinnigt roligt! När jag deschiffrerat Järn, Kalcium, Litium och Erbium fick jag ändå inte ut lösenordet … förrän jag redan skrikit ut alla atomers förkortningar.
  En glad midsommar helt enkelt.

 3. Örjan

  Foccacian klart vackrare gräddad!

 4. Vi var hos ett par vänner och ett annat par plus tonåring plus hund var också där. Vi var mestadels ute. En antik räfsa blev stommen för en midsommarstång. När vi ätit så magen stod i sju hörn dansade vi runt den ett tag innan vi fyllde på för åttonde hörnet.

  Och ändå glömde värdinnan salladen!

 5. Christer, the Long Distance PT

  Stödstrumpor kallas numera kompressionsstrumpor, för det låter tydligen mycket ballare, och de är suveränt sköna, särskilt för folk “i vår ålder”. Har alltid det när jag tränar, efter att en gång råkat ut för s.k. “gubbvad”.

 6. Jag halkade in på apoteket för att kolla in stödstrumporna efter att ha skrivit inlägget tidigare idag. Tänkte att jag skulle ha nåt att rapportera, liksom.

  Och si! Det finns randiga stödstr… kompressionsstrumpor! Jag gick fram till personalen och frågade om det kanske kunde vara en bra idé för folk med svullna fötter efter asfaltdans och sånt, och nämnde min höga ålder. Jag fick en fnysning till svar.

  – Dom där fötterna är inte svullna.
  – Jo! Och kolla händerna också!
  – Om du är orolig skulle jag uppsöka vården. Men du är inte svullen.
  – Så då hjälper inte strumporna?
  – Jo. Men bara om man är svullen.

  Så då köpte jag en liten handsprit istället.

 7. Magganini

  Mitt sista inlägg i förra båset hörde tydligen bättre hemma i det här, men det visste jag ju inte när jag skrev det.

  Här hade vi ett mycket litet firande. Jag hämtade modern och satte henne vid ett bord ute, och så åt vi lite sill och lax osv ni vet. Inget sånt därnt snyggt bröd tyvärr, men första egna potatisarna är ju alltid bra.
  (Modern tillhör förstås en riskgrupp i kraft av sin ålder, men hon träffar ju mej ändå ett par gånger i veckan när jag handlar åt henne och hjälper till med ditt och datt. Man måste ju inte kramas.)
  Herr M snapsade alltså ensam till maten (Mor har lagt ner allt snapsande sedan ett par år) och jag sjöng åt honom. Jag fick min snaps när den gamla var hemskjutsad, och då fick jag sjunga åt mig själv.

 8. Ninja i Klockrike

  Jag funderade ett slag på att gå ut i trädgården, men sen tänkte jag att går jag inte ut annars så behöver man ju inte larma och göra sig till bara för att det är midsommarafton. Jag kan inte minnas att vi iddes laga någon mat alls.
  Jag har aldrig tyckt att midsommar är något särskilt att åbäka sig om.
  Jag firar mycket hellre höstdagjämning än sommarsolstånd.

 9. Den traditionella midsommarlunchen i Svajde var inställd i år men vi tänkte att det säkert skulle vara några andra som ville käka lunch där i alla fall, särskilt som det för en gångs skull var ett perfekt midsommarväder. Det var det inte. Vi satt själva och åt vår sill och våra potatisar längst ut på bryggan och hade trevligt. Sedan åkte vi hem och röjde syrensly.

 10. Pia

  Skottade grus i hettan i min “på-G-kattgård”. Tiden rann iväg och jag hann inte åka till älven för att kyla ner mig i det kanske 15-gradiga vattnet. Hamnade kl 17 istället på en altan där det troligen var 40 grader varmt. Efter att ha intagit diverse maträtter och två små öl under lämplig distansering blev jag yrslig och illamående med ett konstigt tryck över huvudet. Fick skjuts hem vid halv åtta. Satte på kallvattnet i kranen och spolade kallt vatten mitt arma huvud. Tog en Resorb och somnade. Vaknade vid midnatt och kände mig rätt okej. Fick nog värmeslag, tror jag. Men det var vackert ute och det kändes inte alls som om “spöktimmen” var slagen. Det var min midsommarafton!🙂

 11. Jomen det blev ju en riktigt njutbar, hemsnickrad, individ- och corona-anpassad midsommar. Eftersom det traditionella arrangemanget i ortens brukspark drar hundratals besökare var det inställt. Då blev det att bygga egen i stället. IKEA-midsommar, liksom. Sen dansades det och lektes, men numera sjunger vi små grodorna tyst, tyst, så att grodorna inte ska behöva höra att de ser lustiga ut.

 12. Gitta

  wow, vilket bröd!! (även färdiggräddat var det fantastiskt!)
  kan också meddela att även om stödstr… kompressionsdito inte hjälper kan det kännas skönt, på alla de kroppsdelar som konstigt nog börjar tycka att man inte föddes nyss!

 13. Ingela

  Jag firade med några vänner på andra sidan sjön. Ett lagom knytkalas där jag bidrog på ett icke-arbetskrävande vis med några goda ostar, inklusive en rejäl bit Svedjan löpeld för grillen. Krocket, mat, prat och ett parti Plump på aftonkvisten när vi tog oss inomhus p.g.a. att mygg och knott äger världen när det blir vindstilla på kvällen. Jag har tyvärr inte båten i sjön än och valde därför att cykla runt i stället för att simma hem. Mitt ställe syns inte på fotot, men det finns bakom den lilla lilla gläntan till vänster om det röda huset. Det är fullt dagsljus dygnet om här hos mej och tur var det, för om det varit mörkt hade jag nog cyklat på en räv som kom som en kanonkula över skogsvägen när jag åkte hemåt vid tolvsnåret. Midsommardagen tog jag med en campinggrill och fixade distansmiddag hos mor. Hyresvärden har tacksamt nog satt ut ett bord och fyra stolar på gården så att man kan umgås utomhus på ett vettigt sätt. Innan fick vi mötas vid balkongen och hojta till varann så att grannarna hörde precis lika bra som modern. I dag blir det rubbing och vax på båten och sen hoppas jag hitta några villiga personer med starka armar som hjälper mej att sätta ner brygga och båt.

 14. Ökenråttan

  Johannes Döparen, Cecilia, hur är det nu? Han föddes sex månader före Jesus men i dag är det den tjugonde. Har man flyttat hans födelsedag så att den ska infalla på en söndag, oavsett datum?”Första söndag efter första fullmåne efter trefaldighet”, liksom.” Eller vadå?

 15. Dina David

  Eftersom det inte blev något Sverigefirande i år så fixade jag lite hemma i trädgården. Bjöd in syster (som ju också längtade till Sverigefirande) och föräldrarna. Maken och dottern var också med och eftersom de kännt mig så länge som de har så hängde de med så fint i visorna. Även om de inte förstod många ord. (

  Med devisen “man tager vad man haver” så blev det bl a Västerbottenpaj gjord på permesan. Och eftersom jordgubbssässongen är över sedan länge så hade vi körsbär och plommon. Och så hittade jag tag ett urval snappsar i gömmorna som kom till användning. Lyckades t o m fixa liten dekorativ Majstång att ha på bordet.

 16. Kråkan

  Härlig midsommareftermiddag och afton på goda vänners altan vid Vänerns strand, och i vattnet, 24C. Quizpromenad och sen tända grillar och lååång sittning medan skymningen tilltog lite. Mörkt blir det ju inte riktigt; det är inte sommardagarna som är det magiska med sommaren det är sommarnätterna! På slutet satt vi dock i den glasade delen till skydd för insekter och lite nattkyla. Lugnt och stilla sju personer, varav en min nya vän sedan några månader tillbaka. Det är också magiskt!.
  Midsommardagen ägnade min vän och jag åt att flytta en stooor handikapanpassad duschkabin. (Ganska bökigt. Ett väggfast skåp och en belysning måste flyttas först.) Sedan städade vi bort det som gömt sig under och bakom plus rensade avloppsbrunnen. Ute blixtrade och dundrade det medan regnet stundtals strömmade ner. Till slut baxades duschkabinen, skåpet och belysningen tillbaka på plats. Vi kände oss mycket nöjda både med resultatet och med att vi hade gjort något inte så glamoröst men bra tillsammans och lärt känna varandra ytterligare lite grann.
  Lunch med fisk- och räksoppa, eftermiddag med vänner från Jämtland på genomresa i husbil.
  Det blir en midsommar att minnas!

 17. Ingela Söderström

  Förresten så heter det “high performance support stockings” om det ska vara riktigt coolt. Det är helt sant dessutom, finns att köpa! Själv har jag stödstrumpor alla dagar, utom de allra varmaste, då man egentligen behöver dem som allra mest.

 18. Ninja i Klockrike

  En sån härlig midsommar, Kråkan, det är du värd.
  Midsommarafton firades förr i världen alltid den 23 juni, oavsett veckodag, så att midsommar dagen inföll det där halvåret innan julafton.
  Men det var en sån där samförståndslösning 1953 mellan fack och arbetsgivare att flytta midsommar dagen till närmaste lördag, dvs midsommardagen infaller mellan 20 och 26 juni.

 19. I Danmark är S:t Hans dag alltid den 23. Någon helgdag är det inte heller

 20. Humlan

  Vilket vackert bröd, som en tavla och då kan ju den mörka kanten vara ram!

 21. Tack Ninja som hann före med svaret.
  Marie Bebådelsedag är ju också alltid 25 mars. Men i kyrkan firas det den närmaste söndagen. Om den inte är palmsöndag eller påskdag. Då blir det Marie Beb söndagen före palmsöndag. Så vill det sig illa så går Maria två veckor över tiden ibland.

 22. Vi firade inte så mycket. Pustade i värmen, målade lite bitar av nystugan när det händelsevis var skugga nånstans, vilket inte är ofta med bristen på skog kring, badade ett antal gånger och åt S.O.S. med ägg och lite sallad och traditionella drycker om kvällen. Lördagen och idag ungefär lika, minus snapsen, och troligen flera dagar till också. Har träffat några av kusinerna en hel del och strödda badare lite mindre, men inte ätit några måltider tillsammans.

 23. Magganini

  Men Johannes Döparens dag är fortfarande alltid den 24:e juni.

 24. Ökenråttan

  Jamen varför står det då ‘Johannes döparens dag’ i dag i min kalender, vill man undra?

  Vilka mysiga midsommarfiranden ni hade allihop, allt efter tycke och smak. Så här var det hos oss: Äldste sonen firade på en äng tillsammans med sin fästmö. Yngste sonen befann sej ute på en ö i skärgårn.
  Här i råttboet var det som vilken dag som helst. Promenad på ensliga stigar på Jövvgårn på förmiddan, soupe à la skräp till lunch, lite jobb och pyssel och så middag följd av någon form av underhållning framåt kvällen; musik eller film. Fast då på midsommarafton blev det lite toast Melba med gåslever och champagne före sillmiddagen. Är det midsommar så är det.

 25. Magganini

  Jaha ja, ÖR, det står det ja. Men även Alf och Alvar. På onsdag rår Johannes D om dagen alldeles själv. Men han måste tydligen få ha en söndag också.
  Tjusig mat du fick. Fast själv är jag glad att slippa just gåslevern. Och vilken annan lever som helst.

 26. Jösses vilket bra tidsdokument detta blev!

  (Jag körde i lånad bil till både Bandhagen och Huddinge idag och hälsade med armbågen på säkert sju personer, av vilka jag bara var släkt med fyra och blott en var över två meter. Fick med mig en matta hem. Såg sedan på tv-basket hela kvällen. Annandag midsommar blev med andra ord trevlig även den!)

 27. Ninja i Klockrike

  Jag känner till en tvåmetare i Huddinge. Var det han, måntro?

 28. Ökenråttan

  Ja, nu har duvungen lämnat rishögen på grannhusets brandbalkong. Den har hamnat i ett träd på vår bakgård där den sitter och kuttrar. Jämmer! Den får väl rycka upp sej och flyga iväg och skaffa mat, för sjutton!

 29. Släng upp en korv, Ökenråttan!!

  Ninja-Malin: Min tvåmetare har en son som är lika mycket – om inte mer än – tvåmetare och båda två bor i Huddinge och syns mer än andra.

  Idag har jag stått för mycket! Först målade jag staket och pergolor efter frukost, sedan målade jag fönster och dörrar efter lunch och sedan, vips, gick jag en promenad på en timme och sedan lagade jag kvällsmat. Benen ba “aaaaaaaj!”. Hade ingen aning om att man kan stå för mycket – de där kompressionsstrumporna som jag nämnde förut kommer kanske att inhandlas trots allt?

 30. Ninja i Klockrike

  Nä, då är det inte min tvåmetare, min har en dotter, som är alldeles lagom.

 31. Ökenråttan, kolla på söndagen efter på samma ställe. Står det möjligen 3e Sönd e Tref där?
  Då är det kyrksöndagens namn du läst. Den stämmer inte alltid med namnsdagarna.

  En gång i tiden så innebar namnsdagarna att man firade helgonen. Att det blev tjockt med helgdagar hela tiden. Och det är ju politiker emot än idag. Så rök annandag pingst t ex. Exakt när man styrde upp det där helgonfirandet minns jag inte, men det borde väl varit redan på den katolska tiden.

 32. Brid

  Ökenråttan: Det påstås att det faktum att man aldrig ser några ungar bland duvorna på stan är att de ser ut exakt som de vuxna. Men de kan väl inte kläckas i det formatet?

 33. Ninja i Klockrike

  Nej, men de växer jädrigt fort.
  Egentligen tillhör våra stadsduvor arten klippduvor, och som namnet antyder så häckar de i bergsbranter. Därav det något taffligt hopslarvade boet. Det är bara till för att hindra ägget att rulla över kanten.
  Och bor man på det däringa viset så gäller det att ungarna blir vuxna fort, annars blir de det inte alls. Så det kan stämma att ungarna blir lika de vuxna lika fort som en gris blinkar.
  Båsmor har en fin bild på ett duvrede som bevisar min tes, host, host.

 34. Ökenråttan

  Ungen var stor, sist vi såg den. Nu är boet fortfarande tomt och ingen duva i träden på vår bakgård så hoppeligen har allt ordnat sej för duvungen.
  I dag var det fågelskådardag på vår promenad. I vår urbana urskog hördes en mycket klar och mycket vacker fågelsång från ett träd. Den lille sångaren var hygglig nog att flyga ner och landa några sekunder på vår stig så vi kunde se vem det var. Det var en rödhake. Ute på gärdet såg vi sen en steglits i ett träd. Den satt där bara och såg färgglad och stilig ut.

 35. Jag har blivit en fårpratare! Kolla här på bilden när jag går på den dagliga basketbollpromenaden! (Bilden togs av en kompis som sprang förbi och såg att vi stod inne bland fåren och konverserade.)

 36. Och här kommer Ninjas bild på en duva med dålig känsla för kvalitetsbyggande.

 37. Ökenråttan

  Vår duva hade ett lyxbygge i jämförelse.

 38. Ökenråttan

  Ja, nu när vi är inne på flygfän så kan jag berätta vad som nyss flög förbi här: en luftballong! Förr var dom jättevanliga men på senaste tid har dom visst varit förbjudna. Här kom den hur som helst, med det är underbara ljudet när elden slår upp, låter som en drake.

 39. Ninja i Klockrike

  Det har väl varit, eller är förbud att flyga över Stockholms innerstad, vilket något minskade intresset för ballongflygning, eftersom det är rätt enahanda träd och hus utanför city. Liksom att Bromma var lite lessa på trassliga ballonger när det kunde komma 17 stycken på en kväll. Men annars har det väl alltid varit tillåtet.
  Kvällstid har de ofta startat söder om stan, och när gossarna var små kom de seglandes lagom till kvällsbadet var klart. Det var en ren fröjd att sitta ute på altanen och ballongspana.

 40. Jag tror inte att jag har sett en luftballong på kanske sju år eller så …

 41. Kråkan

  Utsikten från en ballong i någon av landets avlägsna provinser må kanske vara enahanda (fast det håller jag inte med om) men snyggt kan det vara ändå. Just den här bilden är från 2016, men Dalslands Ballongklubb flög över Orust i går och flyger i kväll över Högsäter,

 42. Kråkan

  Utsikt över Dal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.