Hoppa till innehåll

Klev vi över en coronatröskel idag?

Jag frågade min kusin i England hur de har det. Jotack, bra, sa hon – och det lät förvånansvärt likt vårt liv i Eskilstuna. De är över 70 år och håller sig hemma när de inte går på promenad eller tar en nödvändig tur till mataffären. (”Nödvändig” är förstås en definitionsfråga.)

Men på deras affär (Tesco) har de infört enkelriktade gångar mellan hyllorna – vilket ju låter jättebra om inte annat för att det ger en känsla av allvar. Plexiglas vid kassan har ju de flesta butiker både här och där. Ont om mat är det inte nånstans – fast vissa varor får de i England bara ta tre av. Idag misslyckades jag helt att köpa vita bönor, för alla konservburkar var tvärslut.
Så här konstigt såg det ut vid entrén: en snitslad bana som jag inte riktigt förstod mig på. Något slags avståndstagande?
På skylten finns ingen förklaring, bara att man ska följa direktiven och hålla avstånd.

Men i Kungsträdgården igår var det tydligen lite annorlunda. Måtte det gå väl för dem alla. Jag berättade för en kompis att jag såg två unga kvinnor hälsa på varandra med sydeuropeiska kindpussar inne i affären och att två farbröder med munskydd tittade på dem med förvånade ögon och höjda ögonbryn. Hon skrev till mig att hon hade sett två män – iförda munskydd – puckla på varandra inne på Pressbyrån och att två äldre kvinnor på promenad hade haft varsin stingpinne i form av piasavakvastar som de höll på tvärsen i höfthöjd.

Hej alla barn! Det här, förstår ni, är en stingpinne som ska få bilisterna att hålla lagom avstånd när man cyklar på en landsväg.

Sjuttonåringen såg två män i 40-årsåldern kliva ur sina bilar och skälla på varandra i korsningen utanför vårt hus. De höll dock föredömligt avstånd på säkert tre meter från varandra. (Grälet handlade om att bilarna i svängen hade varit nära att nudda varandra.)

Och jösses vad många det var som tränade ute vid vår lilla slalombacke! Det var dansare, handbollsspelare, discogolfare, maratonlöpare, fotbollsspelare i backträning, små nätta friidrottare i sprintträning, orienterare, stavgångare och hundgångare.

Men den stora skillnaden idag var att jag såg så väldigt många med munskydd. Både inne i affären och ute på den dagliga basketpromenaden. Är det månne nu vi sätter oss och syr sådana?

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Båthuspernilla

  Corona SARS-CoV-2 på mitt sätt, inte någon apelsin med kryddnejlikpr, men en flörtkula med små glaspärlor.

  Bara för att man inte har roligare än man gör sig.

 2. Christer, tLDPT

  Jag trodde att alla var överens om att munskydd kan hjälpa om man är sjuk och inte vill smitta andra, medan det är värdelöst för att undvika att själv bli smittad. Apropå det borde jag kanske skaffa ett

 3. Inga munskydd på träningen i Knivsta idag. Men måååånga motionärer.
  Problemet med munskydd är väl hur de ska hanteras EFTER att de använts? Fulla med virus och någon måste kanske TA i dem! Jaja, jag stannar hemma så gott det går. Men krockade faktiskt med en stavgångare i spåret under träningen ikväll. Helt och hållet hennes fel – jag tittade åt ett annat håll. Eller så får vi alla träna och gå i högervarv från och med nu.

 4. Ninja i Klockrike

  Munskydd av tyg är fullkomligt värdelösa, i vilken vinkel man än tittar på dem.
  De är för glesa för att hindra virus, bakterier eller droppar att ta sig igenom dem, och när man sen andats i dem i ungefär fem minuter och de är genomfuktade av utandningsluften tar sig vad som helst igenom. Gränsen går väl någonstans vid mellanpudlar.
  En idiot föreslog att man kunde sätta ett trosskydd i som filter, och hur hon då skulle andas genom det, hade hon inget svar på.

  Den stora faran meddessa munskydd är att man TROR att man är skyddad/skyddar andra. Då glömmer man att iakta försiktighetsåtgärder som man borde. Det är alltså sämre att använda dåliga munskydd än inget alls.
  Sen ska de, som Pysse mycket riktigt påpekar, tas om hand om. Ska man pula ner dem i ryggan där de kan ligga och gotta till sig tills man kommer hem till tvättmaskinen, eller ska man slänga dem, och därmed slösa med tyg som kunde användas till något bättre.

  Men det är väl bättre än inget alls, kväker folk, och vill göra en insats, vara vad de vara månde.
  Svaret är alltså ett rungande NEJ. De är sämre än inget alls.

  Casanova lär ska ha använt kondomer av linne, och de bör ha skyddat i högre grad än de munskydd folk sitter och syr och stickar.
  En bra indikator på fiffigheten är att Trump förespråkar munskydd, eller en halsduk eller så.

 5. Wow, Båthuspernilla, det är ju helt porträttlikt! Påskrisprydnad, kanske?

 6. Aj! Jag fick ont i underlivet bara av att läsa om linnekondomer!

 7. Båthuspernilla

  Tack, Karin. Att hänga den i påskriset hade jag inte tänkt på, men det ska jag såklart.

 8. Snyggt, Båthuspernilla. Hur sitter pärlorna fast?

 9. Båthuspernilla

  Pärlorna är fastsatta med superlim. Jag byggde “utskotten” i två steg innan jag limmade dem på kulan. Först de tre som sitter i toppen och när de torkat limmade jag dit den fjärde pärlan som skaft.

  Det var riktigt roligt att klura ut och göra.

 10. Ökenråttan

  Nyss kom ett kort från vår församling, till oss äldre. Det var adresserat till mej, för jag är ju äldre. Än Lille Maken, tecksempel. Kyrkan erbjuder hjälp med att handla, hämta medicin eller annat. Och så kan man få lite tröst om man behöver det. Bussigt!

 11. Första bekräftade dödsfallet i covid-19 bland våra vänner meddelades oss för en timme sedan. Dessutom en person som inte tillhörde någon uppenbar riskgrupp. Och vi misstänker stark att det inte är den sista bland våra vänner som drabbas.
  Jag ska sluta klaga över att vårt stugbygge antagligen måste skjutas på framtiden.

 12. Då har ni definitivt klivit över en tröskel nu, Brid.

  Jag har varit på Ica idag och hjälpt gamla människor att bära hem saker. De var alla OERHÖRT noga med att hålla avstånd och undvika att röra saker. Imponerande.

 13. Ninja i Klockrike

  Jag beklagar förlusten, Brid.

  Du frågade för några bloggar sen, Lotten, vad vi kommer att komma ihåg från den här coronatiden, som inte hade direkt koppling till själva viruset, och jag tror att det är just det här med hur vi sluter upp som samhälle och individer. Både den organiserade delen, med sjukvårdspersonal som förflyttas dit de behövs, men framför allt den spontana hjälpsamheten. Lappar i trappan, föreningar i affären, folk som står och gör skyddsförkläden av donerad byggplast, och visir av gammal OH-plast. Företag som ställer om produktionen till handsprit och munskydd, läkarstudenter som går in och stöttar upp som uskor och syrror. Kemister som blandar handsprit i tankbilsvolymer.

  Att vi kunde det och gjorde det. Köpte hämtmat och presentkort, nån föreslog att man kunde köpa julklappar redan nu, företag som erbjuder andra företags anställda sysselsättning och lön för att hjälpa varandra ur den ekonomiska knipa som karantänen skapat. Att de politiska partierna har lagt all diskussion åt sidan och stöttar regeringen.
  Kvittningssystemet i riksdagen är ju enastående.

  Det räcker inte hela vägen, men vi kommer väldigt långt på det.
  Jag tror att det här är det vi kommer att komma ihåg efteråt. Att det var då vi började
  med äkta solidaritet och omtanke. Att det inte slutade efteråt.

 14. Båthuspernilla

  Ninja, håller helt med dig.

  Kanske kan en positiv effekt av denna kris vara att vi tar några kliv bort från den extrema jagfixeringen som varit rådande alltför länge.

 15. Min spaning (som påminner om Båthuspernillas feeling): “Influencers” kommer att vara ett yrke som försvinner.

 16. Örjan

  Ang “Influencers”.
  Skulle jag inte sakna, men som 70+ har jag aldrig läst sådana inlägg.

  Rädd att det dyker upp “nya” sådana med kvacksalveribudskap hos sig.
  Ett exempel som Ninja i veckan länkat till på FB.
  http://tinyurl.com/w9hmqqq

 17. Ninja i Klockrike

  Ja du Örjan, den männsikan hoppas man inte ska få alltför mycket inflytande, men hon var rätt nöjsam att lyssna på en stund.

 18. Ökenråttan

  Men i alla fall. Är det inte underbart att vi är i april och på väg mot längre ljusa dagar och mera löv och flera blommor och varmare sol? Tänk om vi vore i september-oktober i stället? Hurra för april!

 19. Magganini

  Lantbrukare djupt oroliga för hur det ska gå med grönsaksskörden i år eftersom säsongsarbetarna inte får åka hit från andra länder.
  Är det ett problem för någon annan än säsongsarbetarna när vi förväntar oss en tioprocentig arbetslöshet i landet?

 20. Örjan

  Maggannini:Tack!
  Mycken underförstådd mening i din text.

 21. Magganini

  Åh kära nån, änglavingsmänniskan.
  Är det sant, är det möjligt, finns det?
  Hjälp.

 22. Ninja i Klockrike

  Ett välkänt faktum att det finns ett delbart chipp i det obefintliga vaccinet, och att chippet innehåller generalplanen för Sverige, så det är därför man blir en robot utan kontakt med sina känslor.
  Samt att sprutor innehåller artiklar. Möjligen försiktighetsartiklar i linne, vem vet?

 23. Örjan

  Magganini: Helt klart tror “Änglavingsmänniskan” (Ann Ahlgren) på sig själv. Se fler inlägg på YouTube där hon bl.a refererar till Heliga Anden, Jesus, Johannes Döparen, chakra,änglar och jag vet inte allt.

  OK tal- inkl assiciations-/ formuleringsförmåga har hon.
  Vill hon starta ny (mer andlig?) variant av kristendomen?

 24. Ninja, om du hittar chippet med generalplanen kan du komma hem till mig. Jag har den utrustning som behövs för att läsa det. (Någon som känner igen den?)

 25. Magganini

  Alltså är hon på riktigt? Har hon lärjungar?
  Är det någon som pratar med henne i verkliga världen? Undrar hur det känns.

 26. Ökenråttan

  Att fira mormor i coronatider. Hemkomna från dagens promenad klev vi in i vår hiss och när den suckade sej förbi våningen under vår såg vi fyra unga personer, på behörigt avstånd från dörren till grannen under oss. Grannen öppnade sin dörr och medan hissen stånkade vidare med oss började ungdomarna sjunga, ni vet den där ‘Kom med på vandringsfärd’ – I STÄMMOR. När vi nått vår våning stannade vi i trapphuset för att lyssna och när sången var slut applåderade vi våldsamt. Blygt fniss från våningen under. Och mormors rörda tack.

 27. Tror ni att di gamle vill lära sig att Zooma? (Eller annan mötesplattform.)

  Jag håller på att lära mig allt om detta, och tänkte att det är ju dumt att jag sitter här och vet utan att dela med mig.

 28. Kråkan

  Är jag tillräckligt gammal för att få lära mej att Zooma?
  Tillräckligt isolerad är jag iallafall!

 29. Om bara en är intresserad, är jag nöjd! Jag lägger ut en kurs för Kråkan imorrn!

  “På kurs med Kråkan. Kapitel 1: Lottens lathund.”

 30. Vi har varit ute och tittat på vårblommor. Vi kan vit- och blåsippor, krokus, snödroppar och vårlök. Alla blå och vita och blåvita som vi inte vet vad de heter kallar vi för scilla, men det är värre med de gula. Det finns några som ser ut som gula vitsippor med vitsippsblad, som jag gissar är gulsippor, och så några som ser ut som gula vitsippor fast blankare, med runda blad, som i så fall rimligen inte är gulsippor. Vet någon här (Ninja t ex) vad jag menar?

 31. Ninja i Klockrike

  Spontant tänker jag svalört, Brid.

 32. Svalört passar utmärkt, finner jag vid kontroll i Mossbergs flora. Tack Ninja!

  Dessutom är det en ranunkelväxt, så groomen var inte så långt från målet när han undrade om det var smörblommor. (Det var jag säker på att det inte var, håhåjaja.)

 33. Kråkan

  Ser fram emot att Zooma!
  Under tiden, om den blir lång, kan man se på Gjusarna. De bygger bo och parar sig, och det är lite förvirrade att fler andra gjusar (fler än boets par alltså) ibland rör sig i området.

  Eller, om tiden verkar räcka till mycket mer, så är Kunskapskanalen tillbaka med “Den stora älgvandringen” i Slow TV.

 34. hyttfogden

  Snälla Kråkan har du en pålitlig länk till fåglarna. Mina länkar verkar för gamla,
  fungerar inte.
  Glad Påsk förresten

 35. Jag ska nog gå och lägga mig nu:
  Vadå två Gunvor?

 36. Ökenråttan

  Hjälp! Nu har jag ryckt en del ur led eller nåt. Jag stod på en hög stege med en stor, tung bok i handen och så började boken glida ur mitt grepp och då böjde jag mej hastigt nedåt och fångade upp den och då ryckte det till i axeln och nu gör den ONT! Ska jag vila bort det onda eller träna bort det?

 37. Doktor Bergman här!

  Du ska vila – men inte vara stilla! Det är nämligen så att blodcirkulation är BRA. Men om du har sträckt dig, fått en muskelbristning eller rent av stukat nåt, ska det trasiga vila. Försök röra på dig, försök att göra allt som inte gör ont.

  Och drick tre glas champagne.

 38. Christer, tLDPT

  Börja inte träna förrän du vet vad det är, ÖR! Kyla brukar vara bra så snart som möjligt. Vila och pröva försiktigt var gränserna för rörligheten går. På vilket sätt gör det ont? Konsultera proffs.

 39. Ökenråttan

  Tack, tack för snabba goda råd! Vi har en bra fysioterapeut/sjukgymnast ett kvarter från Råttboet, men nu är det ju helg … På vilket sätt gör det ont? Om jag sträcker eller vrider armen rakt uppåt eller utåt gör det ont*, men inte om jag sträcker eller vrider den framåt. – Nu tar jag lite kall champagne och kyler axeln med flaskan. Det ska nog bli bra.

  * och så knakar det en aning!! Hjälp!

 40. Christer, the Long Distance PT

  Med “på vilket sätt” menar jag om det hugger till med skarp smärta, eller om det är mera ömt och stelt. Skarp smärta ska man vara försiktig med. Ömhet kan man försöka mjuka upp med rörelser, men inte första dan. Men typ i morgon är det nog bra att röra på dig lite så att du inte stelnar, men då får det inte göra ont!

 41. Christer, the Long Distance PT

  Är det förresten någon som vill höra lite vacker långfredagsmusik. (Det är inte Erbarme dich, men det kan vara bra att ha näsdukar tillgängliga, om man är lagt åt det hållet.)

 42. Matteuspassionen på P2 nu, så Aus Liebe etc, blir fint som uppföljare. Tack CtLDPT!

  Men Ökenråttan! För det första SKA du inte stå på en hög stege. Om du ändå är så oförnuftig måste du låta saker trilla om du tappar greppet. Bara släpp! Även om den ärvda bonbonjären går i kras! Snälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.