Hoppa till innehåll

Översättning och slagsmål

Åker ni skidor i fjällen? Trängs ni på bussen i Nacka? Går ni på fest i Lund? Eller sitter ni jättestilla i Eskilstuna?

Bild ur Aftonbladet. (Det handlade dels om förarbrist, dels om felberäkningar. ”Vi har inte fått några restriktioner från Smittskydd Stockholm, säger Andreas Strömberg, på SL:s presstjänst.”)

Sedan i november har jag översatt ett gigantiskt utbildningsmaterial åt Socialstyrelsen. Det handlar om medicinsk terminologi i en termbank som heter Snomed CT. Den finns här, och ser till alla alla patientjournaler i världen förstår varandra, oavsett språk. Jag tänker att jag är en bokstavsmusketör i dessa tider hjälper sjukvården med det jag kan … (Om man är intresserad finns en pdf-guide här, men den är lite svårgenomtränglig.)

Det gör att jag om dagarna sitter så rysligt stilla i vårt pörte, förlåt château, att lifvet faktiskt är sig väldigt likt, virus eller inte virus. Imorrn eftermiddag ska jag tydligen till tandläkaren, vilket låter oerhört spännande. Kommer de att svara på alla mina frågor? Har de ännu fler handskar och visir än vanligt? Får jag beröm för mina tänder utan en enda lagning eller bara påpekande om att framtänderna står ut?

Igår var jag inne i en matvaruaffär och köpte kasjunötter och frågade då – som alltid – hur det går med allt. En expedit berättade att det nyss hade varit slagsmål om toapapperet:

– En farbror kom och tog de tio sista paketen. Då kom en liten gumma med rollator fram till honom och sa ”kan jag få ett paket, för jag har inget papper kvar hemma” och då sa farbrorn nej. Då kom andra och skulle hjälpa till och så blev det slagsmål en liten stund. Men farbrorn gav sig inte. Jag försökte prata med honom men han ba nääää.
– Vilken skitstövel! sa jag.
– Ja. Fast då bytte jag med den som satt i kassan. När han kom fram och skulle betala sa jag ”tyvärr, man får bara köpa tre paket åt gången”, och då lydde han.
– Blev han arg och ville slåss igen?
– Nej, han bara trodde på mig. Och den lilla tanten råkade stå precis bakom honom i kön, så när hon skulle betala tog jag fram ett paket och gav henne. Karma is a bitch.

Det om detta! Hur har ni det?

Tjugoåringen i Lund berättar att det är vår, men blir avbruten.

Avslutningsvis – för er som inte har trillat över detta redan: Hitler är upprörd.

Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Örjan

  All heder åt initiativrik och snabbtänkt expedit.

 2. Båthuspernilla

  Just däckad i feber och huvudvärk tackar jag för asgarvet. Det behövdes.

 3. Jag skulle baka semlor och valde en butik där det var glest med kunder. Tyvärr var det glest bland varorna också. Ingen jäst, varken vanlig eller torrjäst.

  Tydligen kan man framställa egen jäst av gammal frukt, men det kan ta några dagar och jag är semmelsugen NU. Suck. (Min första coronasuck faktisk, för i övrigt går det ingen nöd på mig).

  Och apropå glest såg jag denna rekommendation nyss.

 4. Den här…

 5. Oh, tack Karin! I am no longer confused!

 6. Det är ju himla fiffigt att lokaltrafiken och sjukvården finansieras ur samma plånbok! På det sättet drabbar ju SL:s dumheter ingen annan. I förlängningen får de väl sälja lite färre pensionärsbiljetter men det kan det väl vara värt?

 7. Idag har jag (TADAAAAA!) varit med om mitt livs första ”Teams-möte” med tre andra personer! Det gick jättedåligt och allt laggade och skramlade och ekade för att jag deltog ”via datorn via webben”, så jag bytte till appen på mobilen, och då blev allt så mycket bättre. (Men det laggade och hade sig ändå.)

  Men optimalt var det inte. Nästa försök blir med Zoom.

 8. Konstig bieffekt av det här eremitlivet utan basketträningar: jag vill inte längre laga mat. Men däremot dricka jättemycket champagne.

  Hm.

 9. PK

  Utstående framtänder? På dej? Vart då? Det har i alla fall jag aldrig lagt märke till.

 10. Min universitetsanställda kompis har fått lov att försöka anpassa sin undervisning till distans-sådan med mycket kort varsel och testade Zoom på bland annat mig igår. Så nu vet vi hur man gör, mer eller mindre. Om det fungerar för riktiga seminarier är ännu ovisst. Men de har uppfunnit virtuella laborationer, där studenterna ska få simulerade mätvärden och skriva rapporter utifrån dessa.

 11. Ökenråttan

  ”Vårt” första Corona-fall. En god vän kom hem för två dar sen från ett besök i Brasilien. Han har feber och torrhosta och håller sej hemma …

 12. Vårt första FÖRMODADE coronafall var alldeles i närmaste bekantskapskretsen, men även om hon hade alla symtom så gick det över på bara ett par dagar, och så ska ju inte corona bete sig.

  En kompis’ kompis’ kompis’ kompis – alltså lika långt bort i periferin som nånsin Kevin Bacon – var konstaterat sjuk. Testad och allt. Sprang maraton utan problem i januari, men hade i februari svårt att gå tio steg utan att stanna och hämta andan. Men är nu frisk.

 13. Magganini

  Jag fick en SR-nyhet i fånen, där det står om att kommuner portar vissa barn från förskolan. Där står bl a ”Men några kommuner har gått ett steg längre, och har infört ett regelrätt förbud för dessa barn att komma till förskolan.”. Lite längre ner står det ”Enligt skolverket strider det här mot skollagen …”.

  Regelrätt?

 14. Ökenråttan

  Den enes död den andres bröd. Min kusin K berättar att hennes advokatbyrå ser ljusa tider nu som konkursförvaltare …

 15. Vi skulle fira 25 år som egenföretagare i år! Men får kanske gå i konkurs istället! För vem i hela friden kommer att tänka ”ooooh, en rolig språkpolis vill jag ha!” ens om ett år?

  Men jag läste en intressant idé om att använda CSN-maskinen för att ge småföretagare vettiga lån. Spännande!

 16. Ökenråttan

  Olyckligt ordval där, Magganini. Regelrätt betyder korrekt, riktig och enligt reglerna men har även en betydelse av sannskyldig, tvättäkta, formlig och det är den senare som avses i din citerade text.

 17. Magganini

  Det är det ju, ÖR, men det blir lite knasigt när uttrycken hamnar alldeles efter varann sådär. Tycker jag. Olyckligt ja.

 18. PUKOR OCH TRUMPETER! ÖVERSÄTTNINGEN ÄR FÄRDIG!!!

  Jag har hållit på i nästan ett halvår och äntligen kan jag lyfta blicken! Näsan över ytan! Jag tror jag måste hjula på gräsmattan en stund!

 19. Ökenråttan

  Magganini: Dom skulle ha behövt en skrattande språkpolis som kunde ha gett goda råd just där. – Det finns ju en del ord som verkligen inte är lätta att använda. Jag läser just nu Pesten av Camus. Där talas om ett nederlag, i betydelsen lager, men det är ju ett gammalt sätt att använda ordet, så en modern läsare måste då undra ’Vadå, nederlag? Det där gick ju bra, ju.’ – Ett annat sånt där farligt ord är bestrida. ’Han bestred kostnaderna för dotterns bröllop’, dvs pappa slantade upp. I domstolssammanhang bestrids det flitigt. Motsatsen där är att medge. – Intressant och snårigt och farligt.

 20. Pang, så lärde jag mig nåt nytt! ”Ett nederlag” kan betyda ”en lagerplats”.

  Jag känner tre personer som just nu läser Camus Pesten, förresten.

 21. Magganini

  Ja, och i går var det nåt bidrag som skulle utgå.

  Bravo, Lotten! Hoppas du väntade med hjulandet till ljusets utbrott så du inte råkade sätta handen på nån förlupen boll.

 22. Jag läser inte Pesten. Jag läser om kosmologi. Ju längre från vardagen, desto bättre.

 23. Ninja i Klockrike

  Jag läser om Olympens gudar och halvgudar. Mycket elände och jordens undergång, men det reder ut sig. Hoppfullt.

 24. Lille Maken

  Det läser jag också, Ninja, Alf Henriksson. Herre min je hur dom hade det och ställde till det. Jag är ju realare så jag var aldrig så insatt i dessa historier.

 25. Och jag läser en barnbok om DNA. (För att jag ska redigera den.) Nu står det:

  Experiment!
  Du ska utvinna DNA ur jordgubbar.
  1. Ta fram en dl iskall handsprit …

  Hm. Skriven i en annan tid.

 26. Agneta uti Lund

  Och jag läser en bok om Alfred Nobel. Läsbar är den – och tjock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.