Hoppa till innehåll

En coronafri dag i mars 2020?

IDAG SKA JAG INTE NÄMNA CORONAVIRUSET!

Tänkte jag som en idiot. För hur reagerar jag själv över saker som inte är corona-relaterade? Jo: ”Vilken sten lever den där under?” Så här håller jag på:

Reklam för skor:

– Vem tusan behöver nya skor? NÄ!

Mejl om hur de inställda fopollssändningarna ersätts av sportkommentatorer som initierat diskuterar vilken påverkan corona har på idrotten:

– Foul! Frispark! Offside! Straff! UT!

Telefonsamtal från mäklare som talar om att vårt bostadsområde är synnerligen hett och som undrar om vi planerar att sälja:

– Va? Vaaa? Va, förlåt, va? NU?

Jag jobbar vidare vid datorn och redigerar just nu en barnbok om DNA, där barnen ska göra experiment med hjälp av en viktig ingrediens: handsprit. Oh, the irony.

Min arbetsplats sedan 20 år. Men jag har inte världens äldsta yrke.

Sedan dricker jag en miljard pottor te, går på basketbollpromenader och motionscyklar samt styrketränar i källaren.

Inte helt lyckad bild, där både jag och spanjoren (som har fixat gymmet mitt i röran!) är jähättetrötta och megasvettiga.

Och så gick jag till tandläkaren. Som var inpackad i tre lager skydd och dubbla visir och som nästan höll två meters avstånd fastän hon hade händerna i min mun. Jag stirrade upp i taket, där det brukar sitta tecknade serier – bl.a. en fullkomligt intetsägande Laban. Liksom:

Men vad var Laban utbytt till? Jo:

Ett coronavirus! Tak-attak!

 

Jag blev med beröm godkänd. Noll hål. (Har aldrig lagat tänderna. Yeah. Heja fluortanten!)

Men så var det dags för den årliga bilångesten. Däckbyte. Ryys.

Det finns så mycket som kan bli fel. När man byter däck i juni, t.ex., får man skäll för att det är juni. Som om jag kunde påverka det. Och när man byter däck på hösten får man skäll för att sommardäcken ju är blankslitna. Och när man byter däck på våren får man höra att de är obalanserade och att det är pyspunka dääääär vid fälgen. Men i år fick jag nytt skäll.

– Det här hjulet sitter bakfram på fälgen. Det är påsatt på fel håll. Baklänges. Det är inte bra. Inte alls bra. Har du gjort det här? Inte bra,

Jag kunde bara slå ut med händerna och berätta vilken bedrövlig bilköpare jag ju är och öppna motorhuven och tillsammans med däckbytarna skratta åt den pyttelilla motorn som sitter i den annars rätt normala Volvon. Som lyser som en julgran på instrumentpanelen eftersom den helt felaktigt tror att olja, kylarvätska och spolarvätska är slut samtidigt som den (helt korrekt) påtalar med en ilsken lampa att bakluckan är öppen. (För den går inte att stänga helt. Nånsin.)

Men jag har gjort ett fornfynd i kylskåpet! Vad får jag för den här på svarta marknaden?

”09 OKT”
Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Är den där jästen verkligen okej?
  Jag tillåter mig att tvivla.
  Igår fick jag tre jästpaket, langade av Tina som vågar sig både ut och in (i affärer.)
  Men idag struntade jag i jästen och bakade chokladmuffins i stället för jag längtade som en galning efter choklad.
  Jag har inte bakat kaffebröd på säkert femton år. Men det blev i alla fall. Tillsammans med en potta te så är de helt okej. Nästan goda, faktiskt.

  För övrigt har jag städat en bokhylla med tillhörande underskåp, och sorterat knyppelgarner efter grovlek. Visserligen kommer jag ju ha glömt i exakt vilken ask vilken grovlek ligger, men jag var i alla fall sysselsatt väldigt länge.

  Sen sorterade jag en kasse gammal bokföring, som kom ner från vinden (av sig själv? Tok heller, vi bar den). Det är Salig Makens efterlämnade papper, och nu är de drygt tio år så nu får man slänga dem.
  Och jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket han jobbade och stod i, så många, många timmar, och nu? Poff, nu betyder allt det där ingenting. Det är borta, glömt, förbi, utan betydelse.

  Så går en dag ifrån vår tid, och kommer aldrig mera åter.

 2. Jag har hört av Tjugoåriga Moa i Lund att jästen är komplett slut i alla affärer, så imorrn ska jag ut och leta i Eskilstunas butiker och sedan skicka minst ett paket med post. För nej, den där lilla torra klumpen från oktober var det inte mycket liv i.

 3. Jag köpte två paket jäst hos Gesters i Västertorp igår. Ska jag kolla om de har fler imorgon?
  Lägg en liten bit av jästen i ljummet vatten (kanske med en smula socker) och se om det börjar bubbla.

  Jag håller på med en ny hemsida. Ett evig fotograferande och skrivande. Vilket år som helst är den färdig.

  För er som inte är infektionsläkare och vet mycket bättre än alla vi andra hur viruset angriper oss finns en väldigt instruktiv film här. Lägg åtta minuter på den!

  Och vaccinera er mot lunginflammation imorgon!

 4. Lille Maken

  Bakning, ja. Förra veckan bakade jag semmelbullar. Dom blev väldigt – kompakta. Det gick åt bara ett halvt paket jäst, så i tisdags ville Råttan pröva lyckan/sin talang och se om hon skulle lyckas bättre. Betongbullar! Receptet är gammalt och mjöl och jäst lär ha annan komposition nu för tiden, så vi skyller på det. Kan man använda betongbullar till nåt?

 5. Om man inte kan bygga något av betongbullarna kan man ju alltid försöka torka dem lite mer, stöta dem i mortel och kalla det för skorpsmulor. Eller de kanske duger som skorpor, om man halverar dem? Går de att halvera utan bandsåg?

 6. LM, det beror väl på hur mycket armering ÖR bakat in.

 7. Era förslag på vad man ska göra med betongbullarna i det Ökenråttska hemmet var så oerhört mycket mänskligare och bättre än det jag tänkte föreslå …

  – Kasta dem på folk som inte håller avstånd!

  Dumma mej.

  Idag ska jag leta efter ett paket jäst! Återkommer om jag behöver assistans!

 8. Min jästjakt omdirigeras nu i riktning mot Västertorp …
  Vaccin mot lunginflammation klarade jag av häromveckan, inte pga förutseende utan av en ren slump. Jag var på väg till ett möte (i bil för säkerhets skull), men när jag väl hittat parkering i innerstaden nåddes jag av beskedet att mötet var inställt. Man kan ju inte kasta bort en parkering, så jag såg mig om efter något annat att göra och se där: en vaccin-klinik! Jag gick in på den alldeles tomma kliniken och frågade om de hade något trevligt vaccin att föreslå. Pneumokockvaccin, sa de och så fick det bli.

 9. Karin, om jästen tagit slut även hos Gesters kan ju Komposten, förlåt Konsum, förlåt Coop tvärs över gatan fått in en laddning. Tar det stopp även där, åk till Stalingrad, Konsum (ja ja) Mälarhöjden som av gammal tradition har väldigt märklig lagerhållning. Oftast har de inte precis det man vill ha för dagen men massor av nästan det man vill ha. Tomt i våffelmixfacket till Våffeldagen men högvis med raggmunksmix till exempel. Undrar hur många som testade raggmunksmix i våffeljärnet.
  På vägen tillbaka till stan har du en liten ICA i Axelsberg som kan vara värd ett besök.

 10. Inspirerad av Lille Makens bak (innan jag läst om ÖR:s betongbullar) ville jag baka semmelbullar. Det projektet stöp på att det inte gick att få tag i jäst. Då kom jag på nåt fiffigt: Jag kan göra våfflor i stället! Så det gjorde jag, för första gången på länge. Sen upptäckte jag att jag lyckats pricka in våffeldagen utan att veta om det.

  PS. Tack Niklas för jästtips. Och raggmunk i våffeljärn låter helt görbart. Värt ett försök!

 11. Ökenråttan

  Ja, så var det våfflor. Jag har fortfarande svårt att minnas att vi inte är fem runt middagsbordet längre så jag gjorde en stor hög med våfflor. I dag fanns en enda kvar, torr och trist dessutom. Kasta? Kommer inte på fråga. Jag delade i fem små hjärtan, bredde på tunt med färskost, sen tunt med ajvar (paprikagegga) och så rökt kalkonkött och på toppen ett spenatblad, för järnets skull … Mycket eleganta och goda små mackor till lunchsoppan (svamp). – Nu gäller det betongbullarna! Vad kan man hitta på där, tro?

 12. Jädrar, tre erfarenheter från idag är att
  • det finns ingen jäst i någon affär
  • Retuna (den världsberömda återvinningscentralen) var tom på folk och begagnade köksluckor
  • en kompis som är hårfrisör har inga kunder what so ever.

  Men här har ni bruden med surdeg! Och en nyöppnad ask Aladdin!

 13. Båthuspernilla

  Fick 4 paket färsk jäst langade i torsdags när mamma var förbi och lämnade av hunden vi skulle låna. I lördags langade jag generöst vidare 2 av dem. Idag har jag och Maj-Lis satt två normalstora jäsdegar med ett halvt paket i vardera. I dessa dagar av karantän är det inte tiden som är den begränsande faktorn, då räcker det med mindre jäst i degen.

 14. Radioreklam nyssens:

  – Nettan har vunnit 12 miljoner kronor på XXXXXX! Nu ska hon ut och resa!
  – JA! Jag ska till USA, Canada, Venezuela, hela Europa …

  Eh. Nä. Det ska Nettan inte alls.

  För övrigt har jag på ett synnerligen smärtsamt sätt brutit av en nagel. Oh, the aj. (Jag har korta basketnaglar av smörkonsistens, så det ska mycket till för att de ska brytas.)

 15. Nu har jag undersökt jästtillgången på ett ställe till: nada.

  – Leverantören har slut.

  Sa en suckande tjej i personalen och fortsatte:

  – Men vi har toapapper.

 16. Nu påpekar Youtube att om jag tittar på Dhani Harrison, bör jag även se vad George hittade på under sina allra fånigaste stunder: https://youtu.be/8Ac34Khe-fc

  (Man tar sig för pannan. Sedan skrattar man och känner sig lite gladare.)

 17. Pssst… det finns jäst i Skarpnäck.

 18. Örjan

  Snålt med jäst?
  Låt den föröka sig – smula ned kvarts paket jäst i tunn ljummen”mjölvälling”.
  Låt stå någon/några dagar.
  Då bör “vällingen” ha växt/förökat sig dvs börjat jäsa/bubbla. Nu har du än fler aktiva jästbakterier i vällingskålen än vad som ursprungligen fanns i jästbiten.

  Niklas: Igår 09.52 Föredrar “mjölvälling” framför socker. Med det senare finns risk för överdosering innebärande att svaga jästbakterier inte klarar sig

 19. Örjan

  En av mina brödvarianter(med marginellt behov av jäst)
  Synnerligen lättbakat , men man bör ha tid på sig
  Tror receptskrivaren Margit Richert aka Gitto var först att presentera det sin matblogg 2006. Idag finns mångder av länkar på YouTube om “no knead bread” och även några om “knådfrit”t bröd
  Nåväl hennes utförliga originalrecept från 2006.

  https://gittosmat.blogspot.com/2006/11/receptet-p-allas-lppar-nu-p-svenska.html

 20. Örjan

  Oj, nu är länken dubbel-publicerad.

 21. Baka vore inte så dumt. Om jag nu kunde lyckas ta mig för något över huvud taget.
  Ska börja med att försöka duscha. Ännu har ingen varnat för att vattnet tar slut.

 22. Örjan

  Brid: Känner igen känslan.

 23. Ökenråttan

  I dag vankades det betongbulle till frukosten, delad och lätt rostad, med aprikosmarmelad på. Marmeladen var god …

 24. Coronaanpassning: Idag har jag pratat i radio utan att krama en enda radiopratarkollega. Fredagsfikat finns inte mer, men i lokalerna finns däremot massa handsprit. Kaffet var lika äckligt som vanligt.

  Inte coronaanpassning: Strax ska jag tenta konsthistoria på min distanskurs. Jag sitter vid datorn precis som jag skulle ha gjort och allt är som vanligt.

  Allmänt förfall: kylskåpet började läcka i förrgår och igår lade brödrosten av. Idag funkar inte bredbandet.

 25. Idag har jag börjat få en ny sorts reklam. Om vapen! Nyss kom “Get Your Online CCW Qualification to Carry a Gun”!

  Hm. Undrar om spamrobotarna går i spinn nu när jag skrev om vapen. Hejhej, pangpang!

 26. Ja hugaligen. Här hamstrar vi jäst. i USA hamstrar man vapen. The National Rifle Association är mycket nöjda med utvecklingen.

 27. Vi har fyra paket jäst, samt mjöl. Ska nog baka något under dagen. Samt börja jämföra kontrollbesked med deklarationsblankett. Idel nöjen.

 28. Magganini

  På tal om nöjen: Det förekommer en seriestrip i inlägget. Finns det någon som kan förklara storheten hos Laban?
  Jag förstår inte.

 29. Magganini

  Finns det någon som kan säga seriestrip på svenska? Serierad? Serieruteserie? Skämtserie är ju dumt, allt är inte skämt som ritas.

 30. Magganini

  Fast när jag tänker efter – såna där enradingsserier kanske faktiskt alltid är skämt?

 31. Nej, Laban är komplett obegriplig om man inte har nåt speciellt sätt att tolka honom.

  Men vad heter serierna? När vi hade papperstidning sa vi bara “serierna”.

  – Ge hit delen med serierna!

  Men vad säger man om just det som finns i inlägget: en trist serie…?

 32. Magganini

  Med “är skämt” menar jag förstås “är tänkta att vara skämt”. Det är inte samma sak som att de alltid är roliga, som konstateras ovan.

 33. Christer, the Long Distance PT

  “Mammas bak luktar alltid bäst!”
  Ungerskt ordspråk

 34. Upsala Nya har försökt sluta med Laban många gånger, men delar av läsekretsen protesterar då alltid högljutt. Så nån måste ju begripa storheten hos honom. Jag gör det inte.

 35. Magganini

  Ungnerskt ordspråk?

  Nä, förlåt.

 36. Johodå, jättekul!

  Jag har varit ute bland folk idag. Och då … (äh, jag bloggar om det istället).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.