Hoppa till innehåll

Malta mot Sverige på gräs!

Sveriges match mot Malta i VM-kvalet 1973 spelades på en grusplan utan grus. Bosse Larsson och Ove Kindvall gjorde varsitt mål och Sverige vann med 1–2. Sedan dess har Sverige vunnit och vunnit tolv gånger tidigare och ikväll är det EM-kval-dags igen! Jag simultanrapporterar här för alla som faktiskt inte bryr sig ett enda dugg om fopoll.

Thomas Ahlström på den där stenhårda planen på Malta. (Foto: Bildbyrån.)

Inför matchen:

Robin Olsen är vår målis som kan prata flytande danska.

Backarna heter Mikael Lustig (som sliter som en tok men en gång inte stod nära stolpen så att det blev mål, ack o ve), Andreas ”Granen” Granqvist, Marcus Danielson (vem?), Pierre Bengtsson.

Mittfältet som ofta kommer i kläm enligt kommentatorerna är Sebastian Larsson (från Eskilstuna), Kristoffer Olsson, Albin Ekdal & Emil Forsberg (dom där två som nyss knappt var torra bakom öronen)

På topp – alltså som om fopollsplanen hade varit ett berg och Maltas målis hade stått högst upp – lirar Robin Quaison (den enda med Q i namnet vad jag kan se) och den jättegamle duracellkaninen Marcus Berg som väldigt ofta gör nästan-mål.

‘1
Marcus Berg har röda skor.

‘5
HERREJÖSSES!

Marcus Danielson (med ett s) är ju från Eskilstuna!

Hade jag helt glömt fastän vi på radion har uppmärksammat att han har en mormor/farmor som heter Gun.

‘8
Sverige har tydligen inte kommit in i rytmen än eftersom planen är lite hård, säger kommentatorn. DÅ SKULLE NI VATT MED NITTONHUNDRASJUTTITRE!

’10
Mikael Lustig har också röda skor.

’11
Eskilstuna gör mål! Det står 0–1 efter en hörna!

Hörna från Pierre Bengtsson, till Mackan Danielson och sedan pfjuutt, måååål!

Marcus Danielson gör mål som 30-årig landslagsdebutant! Och han är 192 cm lång!

– Det är inte ett vackert mål.
– Det är ett vackert mål.

Kommentatorerna är helt överens.

’17
Sverige får en hörna till, men Marcus Danielson gör inte mål.

’18
Robin Quaison får en armbåge i huvudet och faller … och ligger kvar. Och ligger kvar. Länge. Alla läkare far omkring honom som flugor runt en läckerbit. Nu går han av planen eftersom man måste det om man har fått läkarhjälp. Och så granskar alla honom jättenoga vid sidlinjen. Jag läser på läpparna:

– Se mig i ögonen!
– Jag är okej.
– Se mig i ögonen.
– Varför? Du är min coach.
– Vill du spela?
– Ja.
– Se mig i ögonen!
– Det var ett himla tjat, ska inte läkarna kolla mig?
– Ut å lira!

’24
Marcus Berg gör mål när domaren har blåst av för off side med båda sina pipor. Alla raljerar här i soffan, för vi tycker att Marcus Berg skulle kunna göra lite fler mål när matchen faktiskt är igång.

’26
– Varför heter det förbundskapten och inte landslagscoach i fopoll? säger spanjoren. Entrenador heter det på spanska.
– Varför heter det coach i basket på svenska? fortsätter han. Entrenador heter det på spanska.
– Varför heter det att man sitter PÅ bussen? På spanska sitter man i bussen.

(Han vet att jag får rysligt svårt att fokusera på fotbollen när det dyker upp språkfrågor.)

’30
Malteserna spelar i rött och svenskarna i helguld (förutom några röda skor) och det hela ser lite ut som en skånsk flagga, hade Bengt Grive sagt.

Jag vill påstå att den där domaren ser ut som en smurf.

(Nu händer det inte så mycket.)

’34
Nu har vi frispark nära straffområdet. Sebastian Larsson och Emil Forsberg låtsas som om det regnar och ingen visar vem det är som ska skjuta … och PANG, kommer en jättehård boll från Sebbe – men målvakten ligger jättesnyggt vågrätt i luften och pluppar bort bollen.

Jag går och fixar en kopp te. Många här i soffan har tagit fram mobilerna. Någon ser att ha somnat. Spanjoren slår upp något i NE.’43
Robin Quaison gör också mål när det är blåst för offside. I basket kan man få teknisk foul om man fortsätter lira efter avblåsning, men vi är helt nöjda med att detta inte är fallet i fotboll.

’45
Plötsligt får Malta superkrafter och skjuter på vårt mål 327 gånger utan avbrott! Alla hoppar, kastar sig, Olsen boxar boll och alla blir jättenervösa! Jag spiller te och tappar en fjärrkontroll i golvet! Domarn blåser för halvtid!

Pfuiiiitt och puh!

’46
På tisdag ska spanjoren, spanjorens bror och jag se Sverige–Spanien på plats i Friends Arena. Vi fantiserar om att sy spansk-svenska tröjor och måla grabbarna gulblå/gulröda. Vi funderar väldigt mycket på vilket lag som kommer att vinna och om Granen kan jämföras med Sergio Ramos.

Spanjoren har spelat basket i samma lag som Spaniens sjukgymnast. Vi kanske ska gå ner på planen och hälsa på? Svinga en bägare?

(Oj, förlåt. Malta varenu, ja. Men det händer inte så mycket …)

’52
Den maltesiske målisen Bonello har också röda skor.

’55
En maltes trillar omkull och ligger kvar medan Sverige anfaller. Spelet är tveksamt – ska man skjuta ut bollen över sidlinjen för en avblåsning så att grabben kan tas omhand+ Ska vi anfalla nu när Malta har en skadad spelare som bara ligger och vrider sig i smärt… NÄHEDU, för nu kommer Malta upp och anfaller och vips, piggnar den skadade spelaren till och tjurrusar upp mot målet!

’57
En maltes hänger sig i Granens tröja inne i straffområdet, som heter så för att det blir straff om man hänger i nåns tröja därinne.

Straff! Sebastian! MÅL!

(Jag blev lite till mig i trasorna.)

’63
Elbin Ekdahl byts ut, Gustav Svensson (Shaggy) kommer in.

’66
En stackars, stackars maltes gör självmål. Ack.

’70
Quaison trillar lätt, nästan som på luft – och Sverige får en straff till. Vi muttrar, fnyser och tycker att det är lite orättvist och lider fortfarande med Maltas självmålsgubbe. Quaison blir utbytt och allas favvo Alexander Isak kommer in. Vi muttrar, för det var en fjölig strafforsak.

Sebastian Larsson trippar fram mott straffsparkspunkten och … gör mål. Vi muttrar fortfarande, men är glada att av svenskarna på planen är det fortfarande bara Eskilstunabor som har gjort mål. Yeaaah. Okej, nu har vi slutat muttra. Eskilstuna-Malta 4-0!

’76
Favvon Alexander Isak

 • springer som en galning
 • skjuter hej vilt
 • snackar med Maltas målvakt
 • skjuter igen
 • passar till Emil Forsberg, som missar målet med en mil
 • svär väldigt artikulerat så att vi i slow motion kan se preciiiis vad han säger.

’80
Berg får vila, Andersson kommer in. Jag kan inte för mitt liv komma på vem Andersson är eller vad han heter i förnamn.

– Sebastian. Spelar i FC Union Berlin. Har spelat i Vinslöv. Alla suffix -löv kommer väl från Skåne? säger spanjoren fullständigt självklart.

’85
Ja, hörni, nu sitter vi mest och njuter av Alexander Isak kalvpågrönbete-agerande.

’89
– Sverige kan säkert göra ett bra resultat mot Spanien på tisdag, säger kommentatorn.

(Vår spanjor skrattar rått åt denna utopi.)

’92
Pfuiiiitt! blåser domaren strax efter att alla som heter Sebastian på planen har försökt stänka in ett mål till.

Samtidigt på en helt annan planet spelade Norge–Spanien förvånande nog 1–1 i samma EM-kval, men det kanske beror på den där trollerigubben Lars Lagerbäck som coachar än det ena, än det andra laget till stordåd. Utom Sverige dårå.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Kompott, Ninja, till exempel äppelkompott gör man så här: Man skalar och kärnar ut äpplen och delar dom i stora bitar som man lägger i en kastrull tillsammans med en kanelstång. Man tillsätter en matsked vatten och lite socker och låter det hela koka lite lugnt till dess att det hela har blivit en mjuk gegga där man fortfarande kan urskilja (fortfarande lite mjuka) bitar av äpplena. Jag väntar mej jubel, annars går jag i Nybroviken.
  Serveras med lite vispad grädde med en aning kanel på och rostade hasselnötter, till exempel. Detta ska vi ha som dessert på Lille Makens märkliga vinsällskapsmiddag i morron.
  Äpplemos får man genom att passera de kokta äpplena till en rinnig massa. Äpplesylt vet inte va de skulle va för sla, har jag aldrig träffat på.
  Nu ska vi titta på fopoll.

 2. Ninja i Klockrike

  Tack, ÖR, då vet jag det.
  Men det måste väl vara aromrika äpplen om det ska bli en god kompott?

 3. Ninja i Klockrike

  Och vi tackar Båsmor för den fina rappytten från fopollsmatsen.

 4. Åh, jag ber!

  – Mååååååååålta! One point! skrek vi på Eurovisionvis när vi gjorde mål.

 5. Kråkan

  Fopoll? det har jag helt missat. Tur att denna förträffliga, kommenterande lounge i Eskilstuna finns.

  (Jag har istället gjort 78 julköttbullar! Dvs. högst 69 kan finnas kvar till jul.)

 6. Ökenråttan

  Gravenstein, Ninja. En doft av kardemumma på grädden blir också gott. I stället för kanel, då.

 7. Ninja i Klockrike

  Just Gravensteiner har jag inte i trädgården, men jag har andra aromatiska äpplen, så nån dag ska det nog bli kompott.
  Kardemumma och äpplen är gott ihop, men jag är inte så förtjust i rå kardemumma, så i så fall doftar jag nog ner mumman i kompottkoket istället för kanelstång.

  I år har jag för första gången plockat hasselnötter från mina miljarder hasslar i trädgården, och det ska bli spännande att knäcka dem framåt jul. Eller till äppelkompotten, då.

 8. Ökenråttan

  Ninja, måste man göra nåt med hasselnötterna som man plockar direkt från busken? Ska dom torkas eller viras in i tidningspapper eller nåt annat? Jövvgårn vimlar ju av hasselbuskar och ekorrarna får nog så det räcker även om vi skulle plocka lite.

 9. Ninja i Klockrike

  Man ska tvätta av dem, så mögelsporer och sånt försvinner, men de små hattarna ska sitta kvar, och inte pillas loss. Sen torkar man dem, man kan lägga dem på en tidning på bordet och så vänder man på dem en gång om dagen. Man behöver intevända dem en och en utan skaka på tidningen eller handduken så de vänds.

 10. Ninja i Klockrike

  Du vet förstås att hasselnötter inte ingår i allemansrätten?

 11. Magganini

  Man tackar för fopollsreferatet. Vi förpassade oss under gårdagen, med ett visst mått av flygskam, till Algarvekusten. Det försvårade normal matchbevakning litegrann.

 12. Magganini

  Apropå hassel så försöker små sådana komma upp här och där på vår tomt, och jag sätter ner pinnar omkring dem för att uppmärksamma herr M på dem när han far fram med röjsågen. Men det hjälper föga. Jo mot herr M, men inte mot rådjuren som anser att de små hasselspröten är ett utmärkt val för hornfejning.

 13. Ninja i Klockrike

  Hassel är ett trevligt träd eller buske, men man ska vara försiktig! Jag flyttade in för trettio år sen och då fanns en stor hassel innanför uppfarten. Sen dess har ekorrar, möss och fåglar idogt jobbat med gömmanötprogrammet, så nu har jag nog ett femtiotal hasselbuskar som får nötter till hösten förutom att den ursprungliga hasseln står kvar, och ja, ger nötter i överflöd, den också.
  Det är den största hassel jag någonsin har sett, och vet då att jag är gammal fältbiolog och dessutom utbildad biolog. Den är så vacker, men dessa jävla nötter till ekorrar som insisterar på att gömma 90% av skörden i jorden!!

  Dessutom har jag gammaldags fertila gullregn, som också förökar sig duktigt med fröplantor.
  Sex stora äppelträd bidrar också med frukt, och inte blev det bättre när sönerna kom på att man kan langa ut äppelskrotten genom sovrumsfönstren. Därutanför har jag nu en skog av mindre äppelträd, som nu börjar ge ordentligt med frukt de också.

  Hilfen, bitte!!

 14. Själv pallade jag rönnbär igår, från diverse träd på kommunal mark (är jag rätt säker på). Ingen förbipasserande kommenterade saken, det finns mycket kvar åt fåglarna på höjder jag inte når (de har förresten inte visat något större intresse för bären hittills) och det syns knappt nån skillnad efter plockningen. Nu ligger ett par rensade och sköljda liter i frysen och ska bli gelé endera dagen, om det vill sig.

 15. Magganini

  Ett par hasselbuskar skulle jag vilja ha, men inte en skog.

  Vår tomt har en del aspar på sig och kring sig. Kommer ni ihåg luddet som lade sig över landet i somras? Hos oss var det likadant förra året. Nu har vi en tät aspmatta i rabatter och trädgårdsland, på grusplan och mellan plattor. Det vill jag inte heller ha.

 16. Kråkan

  Jag läser mycket gärna kommentarerna, det är inte det, men utan att jag medvetet har klickat i rutan får jag nu aviseringar till min mejl. Och det är stört omöjligt att “avbocka”. Inget händer när jag försöker i avbockningsfönstret. En liten cirkel snurrar bara hur länge som helst.
  Snälla Lotten, försök att befria mej från mejlaviseringen!

 17. Fixat, Kråkan! Du är inte längre prenumerant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.