Hoppa till innehåll

Var orden finurligare förr?

Kommentatösen Ninja rabblade en herrans massa roliga ord, som för de flesta känns lite ålderdomliga idag. Jag rotade fram alla ursprungsår till dem och försökte hitta fler. Är de ”folkhemsslang”? Kan man ens bunta ihop dem på detta vis och hoppas att det finns en samlingsterm för dem? Vad kan dessa ord kallas?

Gah! Jag gör en lista!

Företeelser kommer och går, inte ens pronomen består; här han ni ord som inte alla förstår.

(Jag vet att alla ord inte är rumsrena idag. Min bedömning är att ni läsare kan hantera alla ord ur ett historiskt perspektiv.)

Kuriosa!

1.
De fyra norska orden kommer enligt många källor från Norsk Hydros illustrerade ordbok med påhittade norska ord från början av 1980-talet. Orden lät norska, men var skapade för att roa svenskarna – fast togs av många på fullt allvar. Några andra påhittade ord ur samma bok är

 • kjempetorsk (haj)
 • orangekula (apelsin)
 • pansartax (krokodil)
 • rumpekrafs (toalettpapper)
 • Skogsharald (Tarzan)
 • tallefjant (ekorre).

Däremot sägs det att walkman/freestyle på riktigt kallas lommedisco.

Uppdatering!
Kommentatören Niklas vet besked: Norsk Hydro sammanställde de ”norska” orden, som ju hade varit i var mans mun långt tidigare. (Vilket jag ju kunde ha räknat ut själv; på 1970-talet sa vi ju gulebøj hela tiden!)

När det gäller lommedisko (med k, det är ju norska gubevars), finns ordet till och med i NAOB! (Och se på fan: hörlurar heter ”høretelefoner”!)
Slut på uppdatering!

2.
Pröjsarna – de preussiska mustacherna – påminde tydligen lite om knävelborrarna.

Pröjsarna (här Wilhelm II:s) var kraftiga med avsmalnande kanter, ibland upprullade eller uppåtvinklade i spetsar.

3.
Pillerkontoret finns i ”Jazzbacillen” som Siwan trallade in redan 1960 (även om detta är 1989):

4.
Kurra betydde på 1700-talet ”snatta”, och detta ord heter tydligen 2019 ”baxa”.

– Haru baxat hojen? sa en cykelreparatör till mig när jag i höstas rullade in min fulingcykel med prickig sadel till honom.

Jag såg mig om i verkstan och funderade på varför han ställde denna underliga fråga. Jag hade inte baxat något; cykeln rullade finfint på sina två hjul. Att den är sprejmålad orangefläckig och har en prickig sadel (mås-skitsprickig, pyntad av kommentatösen Pysseliten) beror på att den då inte är stöldbegärlig.

– Nej, jag leder bara in den utan problem.

Sa jag och tänkte inte mer på det.

Cykeltjuven!
Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

 1. Niklas

  De skojnorska orden är mycket äldre än så. Norsk Hydro gjorde bara en sammanställning av det som skämtades om på skolgårdarna. Jag minns att den kändes hopplöst daterad när den kom.

  Jag ska kolla upp om lommedisko faktiskt användes.

 2. Jag försökte uppdatera min kommentar i mobilen men fick det inte att funka.
  Lommedisko (med k!) finns vilket jag borde förstått när det accepterades av phonen när jag slog om tangentbordet till norskt. Lommedisko finns i NAOB.

 3. Av dessa ord använder jag myggjagare och tangorabatt när jag har anledning att tala om sådana, vilket bland annat händer vid studiet av gamla fotografier. Vidare kan jag säga apostlahästarna, det hände senast igår vill jag minnas, och det händer att jag kallar fonen för nallen. Men oftast inte.

  Ekorre heter eller har hetat furufnatt åtminstone på vissa håll i Dalarna. (Ej att förväxla med furufrack, som kanske skulle platsa på listan ovan.)

 4. Ninja i Klockrike

  Bodknodd
  Petterniklas
  Tanttrunk

  Det senare har jag själv kommit på, när affärsidkare frågar om man behöver en plastpåse. Nej tack, jag har tanttrunk, svarar jag då, och visar upp den rekorderliga handväskan,

 5. Baxa. Det är när turbinen fortsätter hållas i rotationsrörelse när den svalnar så att den ska hålla formen och inte påverkas ensidigt av gravitationen.
  Jag gillar nördigt mycket att den kan bli pyttelite skev av att svalna stillastående och då sluta fungera. (Gillar jag inte alls.)

 6. Kråkan

  Sparkdräkt = bomberjacka, jeans med hängslen och kängor med vita snören. 1990-tal?
  Lidingömelitta = en numer helt bortlagd huvudbonad.
  Kyttvarpe = en modern gotländsk maträtt

 7. Sven Gustafsson

  Min son kallade träningsoverall för ”orking” redan på 60-talet. Han hade inte Greta Thunbergs helt magnifika PR-apparat! Därför är det inte spritt….

 8. Christer, tLDPT

  Hej och välkommen, Sven! Det där resonemanget var inte helt lätt att hänga med i.

 9. Lidingömelittan är enligt mig ett av de bästa namnpåhitten någonsin.

  Jag säger som Christer: Hej och välkommen Sven, men vad menar du nu med din kommentar om Greta i detta sammanhang?

 10. Sven Gustafsson

  Aso, i skåne säger man t ex utspritt, men SAOL godkänner endast spritt som adverb, alldeles. Gretas gärning har spridits helt osannolikt fort, ock, många av de här uppräknade påhitten. Själv är jag professionell påhittare!

 11. Christer, tLDPT

  Nu brukar vi iofs slänga oss hejvilt mellan ämnena i det här båset, men det här var bara konstigt

 12. Kråkan

  Upp flyga orden …
  Av olika anledningar blev jag kvar på hemmamarken när Dalslands Ballongklubb for till Frankrike. Där pågår just nu Le Grand Est Mondial Air Ballons. Och TORP-ballongen är med tillsammans med 455 andra i världsrekordet i gruppflygning som sattes i söndags.
  … tanken hänger sig gärna fast.

 13. Vi kanske ska hitta på Gretarelaterade ord? ”Gretvärk” är ett galler över en lucka på ett fartyg. Det kanske också kan vara huvudvärk relaterad till envisa tonåringar med miljötänk på agendan?

 14. Nu åker jag till Örebro och köper en jähättegammal bil! (För att bara bevisa hur spretigt båset tenderar bli ibland.) Tyvärr är registreringsskylten inte alls rolig, så det är absolut ett nedköp från HEJ-bilen.

 15. Ninja i Klockrike

  Sven Gustafsson, din gretakommentar låter bara negativ, och i det här båset är nog den allmänna meningen att engagemang är bra.

 16. Sven Gustafsson

  Ninja,
  Gretas engagemang bottnar i föräldrarnas miljöbubbla, men det är högst aktuellt och eftersträvansvärt. Det är sättet att utnyttja ett barn, hon var endast 15 år när det startade, som sätter Greta i en situation hon absolut inte kan hantera själv. Alltså är det andra som styr och ställer när det gäller marknadsföringen. Några har uppmärksammat situationen: https://www.ingridochmaria.se/2019/06/06/greta-thunberg-bok-sagas-i-danmark-falskt-och-forljuget/
  Bland kommentarerna: Oavsett va man tycker om klimat debatten så är hela historian om Greta något sjukt där ” hela världen ” lägger sig på knä som om Greta va något Gud hade sänt till folket , stackarn är ju sjuk hjälp henne få vård på ungdoms psyket
  Själv verkar jag sedan många år för förbättrad miljö och mindre utsläpp. Tyvärr hjälper det inte med elbilar!

 17. Ninja i Klockrike

  Men vad har detta i en blogg som handlar om språket att göra?

  Förutom att din text om Greta är full av sakfel och citerar en tveksam sajt, så är den ju helt irrelevant, och förstör den goda stämning som råder i båset.
  Hej då.

 18. Kan man flytta HEJ-skylten till nya gamla bilen? Ungefär som ett namnbyte, tänker jag. Eller kanske som den något mer krävande personnummerbytesprocessen?

 19. Nu får du sluta, Sven. Sssccchhhh.

  GOF-bilen är nu köpt – den är en kopia av HEJ-bilen men inte trasig! (Båda är av årgång -99, båda har bara en nyckel, ingen av dem har fungerande AC. Den nya kostade hiskliga 12 500 kronor!)

 20. Ökenråttan

  Ja, Greta är nog en skänk från ovan. Tänk Jeannne d’Arc. Små flickor kan åstadkomma stora saker.

 21. Christer, tLDPT

  I GOF-bilen goffar man massor av choklad när man är på långresa, det hörs ju!

 22. Nu, nästan fem i tolv, sätter jag mig ner efter en hysteriskt fullproppad dag. Jag känner mig som en bondmora som gick upp och mjölkade korna i ottan och sedan for som ett jehu och födde barn vid spisen och spritsade ärtor samtidigt som hon kärnade smör ända tills solen gick ner. Nu sätter sig bondmoran ner och gnuggar de ömmande knäna samt inspekterar de intressant svullna fötterna. Så säger hon:

  – Huff, det var det, det.

  (Och så tar hon fram datorn, den där bondmoran. Häller upp en mugg te och värmer i mikron. Petar sig i näsan och gäspar. Samtidigt. Tänker ”imorrn är en annan dag” och så är det inte mer med det.)

 23. Ninja i Klockrike

  Att spritsa ärter är inte det enklaste, men en erfaren bondmora som Lotten har förstås inga problem med sånt finlir inom kulinaristiken.

 24. Åh, så roligt! Spritsa ärtor!

  (Det får stå kvar orättat. Men jag får fylla på med lite ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” ”sprita ärtor” så att google inte får för sig att spritsandet är korrekt.)

 25. Ökenråttan

  Nej, nu blir jag upprörd igen. Nu får lilla Greta inte heller SEGLA till New York. Och inte får hon flyga. Det är fel det med; lyx för kapitalister. Hur ska hon ta sej dit då? Simma? Nu går jag och spritsar lite ärter för att lugna ner mej.

 26. Ninja i Klockrike

  Varför får hon inte segla HELLER?
  Jag blir verkligen trött på alla antigretapersoner.

 27. Magganini

  Nu har jag traskat omkring lite i sydliga fjäll några dagar. Det var onödigt varmt även där. (Jag delar icke Lottens temperaturåsikter i förra båset. Har dock ingen källare att gå ner i längre. Dåligt i det här sammanhanget men bra inför ålderdomen.)

  En viss ordfinurlighet finns nog numera också. Hörde i dag en nyare beteckning på kalhygget i Lottens lista: Tele2-frisyr. (Dålig täckning.)
  (Det finns även andra operatörer. Valfri kan användas i uttrycket.)

 28. Örjan

  Betr spritning av ärter.
  Vill minnas barndomens 50-tal. Nyutvecklade/-fyllda åkerärtsskidor plockades i massor på egna åkrar. Jag och bröderna fick hjälpa till att sprita, inför efterkommande burk-konservering.
  Hört sägas att det alltid var osäkert om konserverna skulle stå sig, (Trolig orsak-unga ärter hade mer socker, medförande risk att innehållet skulle börja jäsa).
  Undran- fanns anti-jäsmedel (natriumbensoat) på 50-talet?

 29. Ökenråttan

  Ninja: Det framförs tanken att Greta inte bör segla till det där mötet i New York därför att segling är en lyxig överklassport och det är bara kapitalisterna som kan unna sej en sån där flera veckors seglingssemester och om inte alla kan göra det så ska ingen göra det. Suck. Jag för min del tyckte att det var en suveränt logisk idé, men icke …

 30. Ninja i Klockrike

  Natriumbensoat, under produktnamnet Atamon, fanns i slutet av trettiotalet.

 31. Örjan

  Ninja: Tack.
  Måste kolla med snart 95-årig mor (plus yngre syster) om /när de började acceptera produkten.

 32. Som jag förstått det så är det själva den båten som anses vara ett problem.

  Det är en båt som tävlas och då sponsras av BMW, som väl inte riktigt har uppfunnit bilen som går på bara luft än. Huruvida det dessutom är ett problem att monegaskiska kungahuset(?) är delägare blir jag inte klar på. Men inga loggor ska finnas på båten under den här trippen.

  Vilket antagligen skulle kunna tolkas som att om en godtycklig privatperson hade låtit henne lifta med dennes privata båt över Atlanten så hade det varit okej.

  Visst exponerar den här diskussionen varumärken. Men kanske de därigenom sätter en snigel på ögat på sig själva, varumärkena.

 33. Nu, mittinatten, läste jag att ”Tele2-frisyr” var nytt för kalhygge pga. dålig täckning här ovan. Tack Magganini! Jag skrattade så att jag väckte DDM!

 34. Och jag då, som är väldigt positiv och imponerad av Gretas envishet, hoppas bara att hon inte tar åt sig utan fortsätter att skava och irritera här och där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.