Hoppa till innehåll

Jag glömde bort Sverige–Malta!

Här satt jag lugnt och fint med en skotte och en spanjor och tre Bergmän i trädgården och pokulerade på alla möjliga sätt. Och spanjoren ba:

– ’Schäkta om jag är en party pooper. Men det är landskamp på tv nu. Det står ett noll och …
– MEN HELVETE! SIMULTANBLOGGNINGEN! skrek jag, reste mig, och välte omkull stolen.

Skotten for åt sitt håll, jag sprang in till tv:n och fick inte igång den eftersom det krävs femton manövreringar men fjuttron fjärrkontroller.

Snart är tv:n igång. Snaaart. Jag ska ba…

’14
Jag har ALDRIG missat 14 minuter och ett mål på detta sätt. Jag grämer mig och försöker googla vad som har hänt samtidigt som jag ju vill berätta om grusmatchen mot Malta anno dazumal.

HÖRNA!

’16
Inget hände! NY HÖRNA!

INGET HÄNDE IGEN!

’20
Det var alltså unge Quaison som gjorde mål efter blott 71 sekunder. Vilket ju är en dryg minut. Jag kan räkna, jag. Och nu får jag höra att Granen är skadad (och gammal) och att en av medlemmarna i dagisligan (Albin) har blivit lagkapten i hans ställe. Enligt kommentatorerna är det perfekt eftersom han är klok. (Här i rummet skrockar alla nedlåtande. Pfffffft och sscchhhhh säger jag till dem.)

’24
En av våra målspottare (som ALDRIG gör mål) heter Marcus Berg, och nuuuuuuuuu …  gjorde han nästan mål.

’26
Mikael Lustig snyter sig i handen som en riktig orienterare och får applåder härifrån tv-soffan.

Malta 1973. (Foto: svt.se.)

’29
I Eurovision Song Contest (Mellofinalen) röstar Malta alltid på Sverige. Förmodligen beror det på att Clabbe och Göran Fristorp sjöng om svalor som häckar under just detta namn 1973. Detta hjälper oss inte ett endast dugg just nu.

’36
Kommentatorerna berättar att Sverige gör det här bra. Vi har bara missat målet lite. Och inte fått ut nåt av hörnorna. Men vi kan springa. Och skjuta. Och passa. Men det är bra. ”Oj, nu spelar Malta bra en stund.”

– JAG KÖPER BILJETTER TILL SVERIGE-SPANIEN! skriker plötsligt spanjoren och dansar en regndans framför tv:n.
– Nej, det är mot Malta, säger min djefla man lugnt eftersom han har förstått allt.
– Nej, den 15 oktober! På Friends Arena!
– Ja! Jag vill också ha! Men skym inte tv:n! säger jag och tänker att jag ska lära spanjoren ordet “glasmästare”.

’41
– Ajajajajaj, säger kommentatorerna och berättar hur man inte får göra en cykelspark i huvudet på motståndarna.

I beg to differ. Zlatan får det.

Häromdagen:

’44
Vår spanjor tittar på Maltas spelare Effiong, som ser ut så här:

Och så säger han eftertänksamt:

– En … en … en fjong?

Sedan skrattar han sig halvt fördärvad, för så himla bra kan han svenska numera.

’45
PFUIIIITTTTTT!!!! PAUS! Jag fotograferar tv:n och reprisbilderna från Sveriges ettnollmål!

Quaison the målgörare!

’46
Efter en 30 sekunder lång paus är andra halvlek igång. På dessa 30 sekunder hann jag bara hämta te, trilla i en trappa, spilla ut nyss nämnda te, inte svara i mobilen när den ringde (MAN KAN INTE RINGA MITT I EN LANDSKAMP!) och inte hann jag hitta en bild på grusmatchen heller.

’50
MÅÅÅÅÅÅL! Claesson!  Vi leder med 2–0 och jag hann se målet! Och fotografera tv:n!!!

Okej, bilden är inte jättebra.

Det Claesson gjorde var alltså mål. Men det jag fick på bild var hur han hängde sig i ribban precis som basketspelare gör i korgringen efter en dunk. Me like Claesson. Och måste verkligen ge Berg cred för att han klackade fram den målgörande passningen!

’56
Nu sparkar de sån där flipperspelsboll, så jag ska berätta om Sveriges match mot Malta i VM-kvalet 1973. På en grusplan. (Detta är helt obegripligt: jag minns detta och klippte ut tidningsartiklarna fastän jag bara var nio år och istället borde ha brytt mig om mina nya snickarbyxor och det faktum att jag var nyinflyttad i Luleå fastän jag pratade skånska.)

Det roliga var att svenska landslaget visste att matchen skulle spelas på en grusplan eftersom det faktiskt inte fanns några gräsplaner på Malta. Men natten före matchen kom någon skum beslutsfattare på att planen skulle sopas ren från grus. Så det var liksom bara hårdstampad, torr jord att lira på.

’65
Kommentatorerna pratar om Sveriges framtidslöfte som är uppvuxen bara runt knuten från Friends Arena och hur bra han är. Och jag som har fokuserat på grusplanen 1973 har ingen aning om vem de talar om.

’69
De kanske pratade om Alexander Isak, som nu kom in på planen eftersom målmissaren (förlåt nu var jag elak) Marcus Berg byttes ut. Oooooooooooooooh! säger kommentatorerna när nyss nämnde Isak nästan nuddade bollen. Han är född 1999 och 190 lång. Nästan som att Foppa Forsberg är född 1973 och är 183 lång. (Eller inte.)

’72
Di svenske har svarta armbindlar för att Lennart Johansson dog häromdagen – en s.k. fotbollspamp som till och med var med när OS gick i Berlin 1936. Även om han bara var sju år just då. Men nu skriker de vilt på tv:n!

– OJ! Vad hände här? Malta sköt på mål! konstaterade kommentatorerna helt korrekt.

’76
Nu är Eskilstuna på planen igen! In med Sebastian Larsson! Yay! På med kaptensbindeln! Och nu ska här springas av! Swisch swoooosch, Larsson!

’79
MÅÅÅÅL! Vi leder med 3–0! Jättesnyggt flippermål! Tjoff, boff, pff och pang, så fick Alexander Isak in bollen i nätet!

Ni förstår?

’84
Nu kommer Guidetti in! Kulans! Han kommer att bråka, klaga, vinka, gestikulera och skrika och glidtackla samt prata med domaren! (Och spela fopoll.)

’88
Nu berättar vår spanjor att Maltas målis Henry Bonello är son till den stackars maltesiska målvakt som spelade i en famös match mot Spanien för tusen år sedan (1983). Spanien var piskat att vinna med 11 mål för att gå vidare till EM, och vann med 12–1. Maltas målvakt må ha släppt in tre mål i den här matchen, men han är i alla fall bättre än far sin.

’90+
Sluuut! Pfuiiiiitt! Vi är glada, spelarna är glada, alla är glada – men gladast är publiken! (Och Alexander <strike>Lukas</strike> Isak är glad, han som gjorde mål så himla snabbt efter att han byttes in.)

Nästa match är på måndag kl 20:45: Spanien–Sverige! (Men hur ska det gå då? Jag har ju basketträning till 21. Hm.)

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Kan man alltså säga att de svenska kusarna åker skridskor som de ska?

 2. Magganini

  Tur att du kom igång. Jag höll nästan på att börja, och det hade inte gjort nån mänska glad.

 3. Magganini

  När det är fopoll kan det hända att man får chips. Det hände nu.

 4. Magganini

  … och en annan heter en bong. Hihi.

 5. Ninja i Klockrike

  Mah-Jong!
  Där får man både pong och kong!

 6. Vad skönt att ni hängde med mig i båset!

 7. Magganini

  Men du ska inte bara vara taskig mot Berg tycker jag. Vid andra målet gjorde han alla fall en hygglig passning.

 8. Örjan

  Nästa match? Antager spanjoren kommer att kalla in landsmän för att heja på sitt land. Men hur skall han kunna konkurrera i stöd med Bergmanklacken och Lottens omtalade spark i kakelugnen?
  I och för sig. Centralpersonen – spanjoren – svenska medborgaresökaren.
  (Välkommen!) och då redan fått anledning att kunna använda flaggviftande blågul fana i sin hand
  Men under kommande Spanien-match- vilken flagga föredrar han?

 9. Brid

  Har de fyra spelare som heter likadant? Förvirrad. Kan bero på att jag har vaknat och tittat på klockan tre gånger, och hon var kvart i fyra alla gångerna. Tredje gången gick jag upp, och de andra klockorna var också kvart i fyra. Måste alltså ha sovit några sekunder mellan varje uppvaknande.

 10. Magganini

  Jag tänkte på tjo och tjim, finns det i mah-jong? Nästan, va?

 11. Ninja i Klockrike

  Nä, men tji finns. Men inte tji och tre.

 12. Kråkan

  Oohh! Jag missade matchen både där i tvn och irl här i bloggen; då är det skönt att kunna uppdatera sig i efterhand.

 13. Bra, Kråkan: then my deed is done. Jag realtidsbloggar, alltså finns jag – även i framtiden.

  Magganini: Helt riktigt! Berg klackade ju fram passningen vid andra målet! Och nu vet inte Kråkan det för att jag inte skrev det. Måste genast uppdatera!

  Örjan: Spanjorens ansökan ligger fortfarande och samlar damm nånstans (sedan drygt 2,5 år) medan Skotten ansökte om medborgarskap för två månader sedan och fick det beviljat i förrgår.

  När det gäller landskamper i fotboll hejar spanjoren definitivt på Spanien. Och hur högljudda Bergmän än är, har vi inte skuggan av en chans att överrösta spanjoren eller hans broder (som inte har fått ett bloggnamn än).

  Nu ska jag till Stockholm och gå på kusinkalas!

 14. Ninja i Klockrike

  Brodern kunde kanske kallas Sancho Panza eller så.

  Gjusemor sitter och skuggar sina sovande telningar och spanar med örnblick ur sina hökögon efter faror.

 15. Undrars om jag hamnat i spamfiltret, eller om jag bara helt enkelt glömde klicka på “post comment” när jag berömde Lotten för att hon fostrat svärsonen väl? Testar på nytt för att se hur det går.

 16. Nej Karin, i spamfiltret var det just nu ekande tomt! (Vilket i sig kanske är lite mysko. Där brukar massa snoppförlängare och Uggs-skor hänga.

 17. Min – tydligen opostade – kommentar häromkvällen handlade om att jag frågade svärsonen (som bland annat har brittiskt medborgarskap) om det inte var match. “Nä”, sa han (fast på engelska då) “det är inte förrän på söndag”. Därmed slog jag mig till ro tills jag senare upptäckte detta förträffliga referat. Det VAR ju match. Vilket Lottens svärson påpekade i stället för att förneka. Kan jag skicka min svärson på uppfostringsläger till Eskilstuna, kanske?

 18. Då ska du veta, Karin, att det är match imorrn kväll igen! Sätt ett larm!

 19. Ninja i Klockrike

  Jag vill ha ett uppfostringsläger i Eskilstuna alternativt vuxenkollo i Mesta.
  Kan baka goda bullar som ersättning.

 20. […] och Ove Kindvall gjorde varsitt mål och Sverige vann med 1–2. Sedan dess har Sverige vunnit och vunnit tolv gånger tidigare och ikväll är det dags igen! Jag simultanrapporterar här för alla som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.