Hoppa till innehåll

Dag: 7 juni, 2019

Jag glömde bort Sverige–Malta!

Här satt jag lugnt och fint med en skotte och en spanjor och tre Bergmän i trädgården och pokulerade på alla möjliga sätt. Och spanjoren ba:

– ’Schäkta om jag är en party pooper. Men det är landskamp på tv nu. Det står ett noll och …
– MEN HELVETE! SIMULTANBLOGGNINGEN! skrek jag, reste mig, och välte omkull stolen.

Skotten for åt sitt håll, jag sprang in till tv:n och fick inte igång den eftersom det krävs femton manövreringar men fjuttron fjärrkontroller.

Snart är tv:n igång. Snaaart. Jag ska ba…

’14
Jag har ALDRIG missat 14 minuter och ett mål på detta sätt. Jag grämer mig och försöker googla vad som har hänt samtidigt som jag ju vill berätta om grusmatchen mot Malta anno dazumal.

HÖRNA!

’16
Inget hände! NY HÖRNA!

INGET HÄNDE IGEN!

’20
Det var alltså unge Quaison som gjorde mål efter blott 71 sekunder. Vilket ju är en dryg minut. Jag kan räkna, jag. Och nu får jag höra att Granen är skadad (och gammal) och att en av medlemmarna i dagisligan (Albin) har blivit lagkapten i hans ställe. Enligt kommentatorerna är det perfekt eftersom han är klok. (Här i rummet skrockar alla nedlåtande. Pfffffft och sscchhhhh säger jag till dem.)

’24
En av våra målspottare (som ALDRIG gör mål) heter Marcus Berg, och nuuuuuuuuu …  gjorde han nästan mål.

’26
Mikael Lustig snyter sig i handen som en riktig orienterare och får applåder härifrån tv-soffan.

Malta 1973. (Foto: svt.se.)

’29
I Eurovision Song Contest (Mellofinalen) röstar Malta alltid på Sverige. Förmodligen beror det på att Clabbe och Göran Fristorp sjöng om svalor som häckar under just detta namn 1973. Detta hjälper oss inte ett endast dugg just nu.

’36
Kommentatorerna berättar att Sverige gör det här bra. Vi har bara missat målet lite. Och inte fått ut nåt av hörnorna. Men vi kan springa. Och skjuta. Och passa. Men det är bra. ”Oj, nu spelar Malta bra en stund.”

– JAG KÖPER BILJETTER TILL SVERIGE-SPANIEN! skriker plötsligt spanjoren och dansar en regndans framför tv:n.
– Nej, det är mot Malta, säger min djefla man lugnt eftersom han har förstått allt.
– Nej, den 15 oktober! På Friends Arena!
– Ja! Jag vill också ha! Men skym inte tv:n! säger jag och tänker att jag ska lära spanjoren ordet “glasmästare”.

’41
– Ajajajajaj, säger kommentatorerna och berättar hur man inte får göra en cykelspark i huvudet på motståndarna.

I beg to differ. Zlatan får det.

Häromdagen:

’44
Vår spanjor tittar på Maltas spelare Effiong, som ser ut så här:

Och så säger han eftertänksamt:

– En … en … en fjong?

Sedan skrattar han sig halvt fördärvad, för så himla bra kan han svenska numera.

’45
PFUIIIITTTTTT!!!! PAUS! Jag fotograferar tv:n och reprisbilderna från Sveriges ettnollmål!

Quaison the målgörare!

’46
Efter en 30 sekunder lång paus är andra halvlek igång. På dessa 30 sekunder hann jag bara hämta te, trilla i en trappa, spilla ut nyss nämnda te, inte svara i mobilen när den ringde (MAN KAN INTE RINGA MITT I EN LANDSKAMP!) och inte hann jag hitta en bild på grusmatchen heller.

’50
MÅÅÅÅÅÅL! Claesson!  Vi leder med 2–0 och jag hann se målet! Och fotografera tv:n!!!

Okej, bilden är inte jättebra.

Det Claesson gjorde var alltså mål. Men det jag fick på bild var hur han hängde sig i ribban precis som basketspelare gör i korgringen efter en dunk. Me like Claesson. Och måste verkligen ge Berg cred för att han klackade fram den målgörande passningen!

’56
Nu sparkar de sån där flipperspelsboll, så jag ska berätta om Sveriges match mot Malta i VM-kvalet 1973. På en grusplan. (Detta är helt obegripligt: jag minns detta och klippte ut tidningsartiklarna fastän jag bara var nio år och istället borde ha brytt mig om mina nya snickarbyxor och det faktum att jag var nyinflyttad i Luleå fastän jag pratade skånska.)

Det roliga var att svenska landslaget visste att matchen skulle spelas på en grusplan eftersom det faktiskt inte fanns några gräsplaner på Malta. Men natten före matchen kom någon skum beslutsfattare på att planen skulle sopas ren från grus. Så det var liksom bara hårdstampad, torr jord att lira på.

’65
Kommentatorerna pratar om Sveriges framtidslöfte som är uppvuxen bara runt knuten från Friends Arena och hur bra han är. Och jag som har fokuserat på grusplanen 1973 har ingen aning om vem de talar om.

’69
De kanske pratade om Alexander Isak, som nu kom in på planen eftersom målmissaren (förlåt nu var jag elak) Marcus Berg byttes ut. Oooooooooooooooh! säger kommentatorerna när nyss nämnde Isak nästan nuddade bollen. Han är född 1999 och 190 lång. Nästan som att Foppa Forsberg är född 1973 och är 183 lång. (Eller inte.)

’72
Di svenske har svarta armbindlar för att Lennart Johansson dog häromdagen – en s.k. fotbollspamp som till och med var med när OS gick i Berlin 1936. Även om han bara var sju år just då. Men nu skriker de vilt på tv:n!

– OJ! Vad hände här? Malta sköt på mål! konstaterade kommentatorerna helt korrekt.

’76
Nu är Eskilstuna på planen igen! In med Sebastian Larsson! Yay! På med kaptensbindeln! Och nu ska här springas av! Swisch swoooosch, Larsson!

’79
MÅÅÅÅL! Vi leder med 3–0! Jättesnyggt flippermål! Tjoff, boff, pff och pang, så fick Alexander Isak in bollen i nätet!

Ni förstår?

’84
Nu kommer Guidetti in! Kulans! Han kommer att bråka, klaga, vinka, gestikulera och skrika och glidtackla samt prata med domaren! (Och spela fopoll.)

’88
Nu berättar vår spanjor att Maltas målis Henry Bonello är son till den stackars maltesiska målvakt som spelade i en famös match mot Spanien för tusen år sedan (1983). Spanien var piskat att vinna med 11 mål för att gå vidare till EM, och vann med 12–1. Maltas målvakt må ha släppt in tre mål i den här matchen, men han är i alla fall bättre än far sin.

’90+
Sluuut! Pfuiiiiitt! Vi är glada, spelarna är glada, alla är glada – men gladast är publiken! (Och Alexander <strike>Lukas</strike> Isak är glad, han som gjorde mål så himla snabbt efter att han byttes in.)

Nästa match är på måndag kl 20:45: Spanien–Sverige! (Men hur ska det gå då? Jag har ju basketträning till 21. Hm.)

Share
23 kommentarer