Hoppa till innehåll

Bättre begagnad, för bövelen

Jag är så frustrerad att jag har nackspärr och tandgnisselhuvudvärk på en gång. Och allt bara för att jag inte kan finna vettig info om uttrycket ”bättre begagnad”.

Å ni ba:

– Jamen det vet väl varje människa vad det betyder.
– Ja. Liksom bra, fast begagnad.
– NEJ! Jättebegagnad! Nåt som är i bedrövligt skick, men som ändå är okej!
– Men … nåt som är i bedrövligt skick kan väl inte vara okej?
– Johodå!

Å nu, ni ba grälar resten av kvällen.

Jag har gjort den minst vetenskapligt korrekta enkäten i världshistorien. I sms, mejl och telefonsamtal har jag frågat hur folk tolkar ”bättre begagnat” och fått så spretiga svar att ett trasigt paraply hade sett ut som en välkammad lugg i jämförelse.

Massa 70–80-åringar var överens om att ”bättre begagnad” betyder:
– Det är nåt som är använt, men helt okej, inte särskilt slitet.
– I hyfsat skick.
– Inte så dåligt.

Kanske så här? En 70-talsbil säljes i detta nu för 29 000 kr.

Massa i min ålder (55-ish) var helt överens om att ”bättre begagnad” betyder:

– Jättejättesliten.
– Alldeles … bedagad.
– Mycket negativt. Den där bilen köper jag inte.

En Mustang, va? Förtjusande, men ack i så dåligt skick.

Massa spridda människor av olika åldrar, kön, bakgrund och landsändar var helt och totalt samt komplett inte överens om ett enda dugg och tyckte att ”bättre begagnad” kunde betyda vad tusan som helst.

– Jättedålig när man säljer.
– Men helt okej skick när man köper.
– Fast tvärtom. När man säljer nåt som är bättre begagnat VET man att grejen är skit.
– Eller jättebra, fast gammal.

Den där piprensarn, hörni, den skulle man ju vilja se. (SvD 1951.)
Oh, Volvo leker med uttrycket! (SvD 1961.)

Jag googlade mig blå under hela dagen och fann ingenting. En likasinnad skrev i ett forum:

”Jag har alltid garvat åt skyltar hos bilhandlare där det står Bättre Begagnade Bilar och tänkt att det är tur att folk inte längre känner till hur uttrycket ska användas, eftersom de då knappast köpt bil av en sådan handlare.”

Här har vi min tolkning av ”bättre begagnad”:

Jag älskar den här pälsen, men fan vad den ser ut – köp den please, snälla rara, så slipper jag att ha den hemma. (SvD 1929.)

Kasta er nu in i kommentatorsbåset med era yviga gester och bestämda ord och berätta hur ni tolkar ”bättre begagnad” så att jag får vatten på min kvarn! (Kvarnen och vattnet säger att man inte längre kan använda uttrycket eftersom det inte går att tolka på ett vettigt sätt.)

Bättre, begagnad? Bättre begagnad? Jättebra, men begagnad? (CC BY-SA 2.0)
Bättre begagnad, säljes för en spottstyver? (CC BY-SA 2.0)
Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  För mig är det ett ironiskt uttryck, som säger just att grunkan är användbar, men väl använd. Skavankig, grundfunktionen finns dock kvar, men någon mindre viktig detalj kan ha klappat ihop.
  Om man smågrälar om i vilket skick sommarbilen -67 var, så kan man ju drämma till med att, jaja, den bilen var bättre begagnad. Då fyllde den sitt syfte men var inget att ha i längden.
  Annars hade den väl varit en begagnad, bättre bil?

 2. Ny i oöppnad kartong, kvitto finnes – nog faktiskt ny och ärligen inköpt men ångrad och tiden för öppet köp har gått ut.
  Ny i oöppnad kartong – nystulen eller ett litet momsbedrägeri.
  I nyskick – välvårdad, nyputsad, nästan lika försiktigt använd som jag vill att du ska tro.
  Några mindre skråmor – jäklar, det där gick inte att få bort.
  Bättre begagnad – ungefär i samma skick som om du vanvårdat den själv så här länge men nyputsad så att det inte ska synas.
  Begagnad – som ovan men utan finputs.
  Bruksskick – om den här prylen kunde berätta vad den varit med om …
  Renoveringsbehov – jag kanske kan hitta någon dummer som inte inser att det är sopor jag säljer.

 3. Brid

  För mig betyder ”bättre begagnad” nog lite olika beroende på tonfall. Med uppenbar förslitning, men ännu användbar – eller utsliten. Ju mer jag funderar desto mer osäker blir jag. Särskilt såhär missinassen. Nu kryper jag till kojs igen och hoppas komma tillbaka till det Astrid Lindgren-museum där vi gick och kände igen saker innan jag vaknade.

 4. Christer, the Long Distance PT

  Jag håller med om uppfattningen att det har betytt begagnad, fast i bättre (bra) skick, men att det numera oftast används ironiskt.

 5. Sanna

  För mig ska det betyda att den är begagnad och välskött alltså finare än andra saker av samma sort och ålder.
  Men allt som står i annonser är jag skeptisk till. Så det litar jag inte på oavsett.
  Så sammanhang har stor betydelse. Men jag ligger nog närmast 70-80-åringarna.
  /Sa snart 40

 6. Lite som ”Sol och vår”, som ju ursprungligen var på riktigt, ett nick som användes i kontaktannonser. Men som genom sin användning övergick till att antyda bedrägligt beteende och genererade begreppet solochvårare. Eller ”renoveringsobjekt”, som väl de flesta idag tolkar som obeboeligt ruckel, alternativt helförstörd lägenhet. Aldrig i livet att jag skulle köpa en ”bättre begagnad bil”!

 7. ”Den är begagnad men det syns inte” är väl ursprungsbetydelsen, sade maken, och fortsatte ”men sen har det uttrycket devalverats kraftigt”.

  En googling på Blockets närmaste 3000 annonser fanns det ingen ”bättre begagnad” bil, men några bildelar.

  När jag bad honom ge ett exempel bland våra bilar så blev han förnärmad. ”De är för bra för det!” Men när jag preciserade ”historiskt” så nämnde han en Saab som jag lyckades sälja för tre tusen för 5-10 år sen. Den var det ”runt-hörnet-garanti” på.

  Jag tänker att det beskriver en bil som går bra och som det och det och det har bytts på, men man befarar att nästa sak som går sönder är det inte värt att reparera. Och det kan dröja två år eller två veckor.

 8. Jätteintressant!

  Jag vill ju tro att ”bättre begagnad” i betydelsen jättebegagnad är den ursprungliga betydelsen. Vi får se om jag måste ändra min uppfattning! (Har även mejlat till Ola Karlsson på Språkrådet.)

 9. TS

  ”Bättre begagnad” betyder för mig att saken är bättre än en normalsliten dito som har samma ålder.
  Men jag skulle ta begreppet med en nypa salt i en annons. Gillar Niklas! kategorisering.

  För övrigt en fantastisk vacker Golf. Vilken fin lack, både kulören och skicket (om bilden är rättvisande). Och vilka fina fälgar!

 10. Ökenråttan

  Vi i råttboet ansluter oss till 70-80-åringsfalangen: ”Begagnad päls i bra skick”. Om det hade betytt det som Lottens årgång tror, ”alldeles bedagad”, då skulle väl ingen vettig människa ha använt lokutionen ”bättre begagnad” ö h t.
  Den bättre begagnade piprensaren är väl en ironisk liknelse för att antyda att här har det gått hett till. Som dotter till en piprökare kan jag intyga att en begagnad piprensare inte dög till nånting.
  Men sen säger Lotten ”att man inte längre kan använda uttrycket eftersom det inte går att tolka på ett vettigt sätt” och då känns det ängsligt. Inte ska lilla jag sitta och ”tolka” alla ord som jag inte förstår. Det går ju att ta reda på vad dom betyder. Det är väl sånt som Lotten lär ut. Bl. a.

 11. Lille Maken

  En ung man på min arbetsplats berättade om sitt förhållande till okända ord och uttryck. Första gången han stötte på ett sånt tänkte han ”Fan va folk använder konstiga ord”. Andra gången slog han upp vad det betydde. Tredje gången använde han det själv.

 12. Helt riktigt Ökenråttan – “att man inte längre kan använda uttrycket eftersom det inte går att tolka på ett vettigt sätt” betyder egentligen bara HALLÅ! ANLITA MIG!

 13. Jag får stort medhåll i min tolkning ”jättesliten” på Facebook, men här kommer en tvärtomåsikt från Språkrådet!

  1. Språklogiken talar för att bättre ska uttolkas som något som är ’bra’. Det tycker jag också framgår av vissa textexempel där uttolkningen blir lite mer konkret: ”Ska du ha en bättre begagnad bil sett till mil, ålder och slitage är det ofta en gammal tjänstebil som gäller.”

  2. SO har exemplet ”en bättre begagnad äkta man”. Även om innebörden inte förklaras, är det ju knappast troligt att det ska uttolkas som ’mycket sliten’.

  3. När jag söker i Mediearkivet förefaller så gott som alla belägg tala för tolkningen [sliten men okej]:

  ”Jag är en bättre begagnad 50-talist med skinn på näsan och glimten i ögonvrån.”
  ”Alla kan låna bättre begagnad sportutrustning i 14 dagar och allt är gratis!”
  ”Årets julklapp 2018 är ett återvunnet plagg. En bättre begagnad tröja eller en second hand-klänning.”
  ”Men, frågan är hur länge pistmaskinen håller ihop. Den börjar bli ganska sliten, och en bättre begagnad maskin kostar i dag kring en halv miljon kronor.”

  Det finns säkert textbelägg som talar för tolkningen [jättesliten] också. En tänkbar förklaring till det skulle i så fall kunna vara att uttrycket börjat användas ironiskt för ’jättesliten’ och att den användningen hos vissa blir så normaliserad att man till slut tycker att det är den korrekta användningen så att säga.

  Vänlig hälsning
  Ola Karlsson, språkvårdare på Språkrådet

 14. Ökenråttan

  Usch, nu är jag arg igen! Handelsbanken ska få sin första kvinnliga VD. ”Hon har tränats upp i flera år för att ta över.” Har nån nånsin hört att en karl har behövt ”tränas upp” särskilt för att få hand om vad det nu må vara? Nä, just det. När en karl får frågan hur det ska gå på detta alldeles nya område som han just har blivit chef för, då säjer han bara lite lätt ”Tja, man breddar sej”. Så lätt är det för killarna.

 15. Veckans adresserade utskick från mataffären handlar om soppor under rubriken ”Redd, krämig eller slät?” vilket fick oss att fundera över om en soppa inte mycket bra kan vara alla tre sakerna samtidigt.

 16. Barbafjant

  Något som är i bättre begagnat skick tänker jag mig ser rätt hyfsat ut – kanske inte skinande nytt men varken rostigt, repigt eller ruttet. på sin höjd lite matt.

  Kom att tänka på något annat ordligt när jag läste om sopporna. Simmig, hur är en sådan soppa eller sås. Jag tänker mig att den på något vis ska vara simvänlig (och alltså ganska tunn), men visst är det så att ju simmigare soppa/sås, desto tjockare är den i konsistensen?

 17. Soppkommentar från maken:
  En simmig soppa är inte redd, utan klar, men någon sorts vätskebrytning, att det finns fett som flyter omkring i den till exempel. Tänk en fisksoppa på fet fisk. Flerskiktad.
  Gulaschsoppa?

 18. Humlan

  För mig är bättre begagnat något som är välanvänt, och det syns, men fortfarande väl fungerande.

 19. Örjan

  Lotten 11.18 har släktrelation/”-historia” till pkt 2..
  Min kusin Ulla sällskapade med Hans B
  Inför blivande svärföräldrarna angav han intresse av giftemål.
  Svärfadern (min morbror Georg) gav jakande svar,, med extrakommentaren om att han får ta henne som ”bättre begagnad”. (Ulla hade varit gift, och nu skild).
  Ulla & Hans har nu tre barn

 20. Humlans definition stämmer med min: jättesliten men användbar.

  OT:
  Imorrn ska jag få en cocktail i knäna! Nydoktorn (nr 782 tror jag) ska blanda nåt magiskt som ska ta bort inflammationen så att jag kan träna upp musklerna mer effektivt.

 21. Kan någon av er leka Saida, förresten? Var har jag lagt en Systemetpåse med tio ganska klumpiga (som små pocketböcker) rabatthäften som jag ska sälja åt basketklubben?

 22. Magganini

  Jag tillhör uppenbarligen kategorin 70-80-åringar, och instämmer i ÖR:s uppfattning att om det betydde skitdålig är det väl konstigt att det nånsin har använts i en annons.

  Båsmor söker stöd bl a hos en likasinnad med ett präktigt blåsippscitat, tycker den här åldriga tanten.

 23. PK

  Håller med Ökenråttan fullt ut angående bankchefen. Det uttalandet osar ”vi måste försäkra alla våra konservativa kunder att vår nya vd är duktig trots att det är en kvinna.” Morr!

 24. Magganini

  Ofta upptäcker man att man inte har uppdaterat här när man skriver in nåt … helt plötsligt när man laddar upp står det en massa kommentarer här som man inte har sett och som handlar om nåt helt annat.

 25. Har just skrivit ”tvärsnittsdiameter” i en översättning. Finns det egentligen andra sorters diametrar? (Spoiler: uppenbarligen, för på de andra ställena står det bara diameter.)

 26. Magganini

  Jo, det finns bara en sorts diameter tycker jag också, men man kan förtydliga den ibland, Brid och Niklas!. Tänk er en ring med en diameter på en meter till centrumlinjen av materialet. Den består av en rund”stav” eller vad jag ska kalla det med en diameter på fyra centimeter. Då tycker jag att ringens diameter är en meter och materialets tvärsnittsdiameter är fyra centimeter.

 27. I min översättning skulle jag vilja påstå att det är samma sak som avses. Men det speciella med patentöversättningar är att man har mycket litet utrymme för att förbättra texten: det är i stort sett bara tryckfel som får ändras, och somliga är tveksamma till det också.

 28. Sven

  Lotten, jmf ”jobba hemifrån”, varifrån jobbar man då? Du har säkert djupdykt i den frågan tidigare?
  Oftast använder man idag ”nyskick” i annonser för bilar. Men, som vi har konstaterat, man ska inte satsa stora pengar på s k fossil-fordon!
  Sporaden

 29. Kråkan

  Hm…
  Jobbar gör jag ju inte, sånt har jag slutat med. Men hushållsarbete det kom vi väl överens om skulle räknas lika, och hemifrån är jag och tvätten måste tas omhand. Så jag jobbar väl hemifrån då!
  Nu måste jag nog ta ett glas vin till annars kan kag nog inte sova.

 30. Ursäkta min frånvaro, men jag flänger och far och har mig och det blir så få minuter över till tangentbordet! (Idag flängde jag dock bara hemmavid mellan sängen och köket, källaren och toan samt brevlådan och bilen!)

  I will be back!

 31. Så här flängde jag:

  I jakten på de försvunna rabatthäftena (till ett värde av 5 000 kr) har jag och de andra vänt uppåner på precis allt. Nu har jag anmält förlusten till Polisen – helt obegripligt är det. Saida, var är du?

  Affärn: man måste ibland åka till Ica för att där finns en post, och posten har intressanta paket. Just denna gång var et framkallade foton från 2016, som jag ska sätta inom glas och ram.

  Brädgårn: Ida och spanjoren behöver lister till en viss vägg som de måste fixa eftersom de kanske går i husdrömmar och lägenhetsköpare gillar lister.

  Bio Royal: Volontärarbete!

  Bilen: HEJ-bilen har uppdaterats och svetsats till fungerande fordon av en enarmad bilmeck. Den kommer säkert att hålla i flera veckor!

 32. Katarina

  Vad ligger då i uttrycket ”välanvänd”?

  Väl använd soffa:
  1. Nedsutten och kanske lite trasigt tyg och fläckig?
  2. Mycket fin och syns knappt att den använts (välhållen)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.