Hoppa till innehåll

Turkiet–Sverige i nästan-EM-kval!

Jag satte mig precis ner för att äta kvällsmat när jag kom på att det ju är fopollsmatsj! Vi måste vinna, annars åker vi ner från B-divisionen och då blir det jättesvårt att få vara med i EM-kvalet nästa år och då kommer jag ju inte att kunna simultankommentera några matcher här.

Ni som inte vill läsa om fotboll, kan kolla vad jag har skrivit om det turkiska alfabetet istället.

Här är startfemman, förlåt -elvan!

Målis:
Robin Olsen

Dom som gör mål sällan för dom gillar att spela försvar:
Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist (K), Ludwig Augustinsson

Dom som springer som guttaperkor på mitten:
Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Jakob Johansson, Martin Olsson

Dom som gör mål lite oftare än andra:
Viktor Claesson, Marcus Berg.

min 10
Alla springer, hela den turkiska publiken vrålar, inga har skadat sig, ingen har gjort mål, men enligt en mig närstående spansk kännare spelar de lika långsamt som hans farmor, och hon är död.

min 13
Jag skriver lite långsamt, mat i munnen som jag har.  MEN NU ANFALLER VI! (Nu har jag litetabasco i tangentbordet.) Vihar frispark! Nej, hörna! (Mellanslagstangenten funkarjättedåligt.)

Detta mitt konstverk kallar jag “Lika goda kålsupare”.

min 14
– Vi är långt ifrån ofarliga när lägena väl dyker upp.

Konstaterar experkommentatorerna i tv. Och jag får en tandborste att torka tabasco med.

min 18
Underligt nog spelar Sverige bra. De lirar kina-schacksvarianten med snabba passningar kors och tvärs. Nu ska vi strax övergå till flippervarianten. (Alltså med mål.)

min 24
Martin Olsson har skjutit från fem kilometers avstånd en mil ovanför ribban två gånger nu. Marcus Berg har trillat, fallit, halkat och snubblat i målområdet 15 gånger. Zlatan har satt tv:n i sitt kaliforniska hem och ska nu kolla på en långfilm.

min 26
Turkiet anfaller lysande, sådär så att kommentatorerna bara stönar lite av beundran. Och så gliiiiider bollen uuuuuuuuuutanför det svenska målet! (Puh.)

Inte alls så här – men kolla, där står ju Granen!

min 29
Sverige har en frispark. Men jag vet inte hur det gick, för jag spillde svampsås över alla middagsgäster. Irk, så mycket kladd!

min 33
Medan alla hemma torkar svampsås, kan jag se hur turken Cengiz Ünder använder di svenske som koner i en dribblingsövning. Svenskarna måste fälla ut både armar, ben och öron för att få honom att snubbla på linjerna och fara fram som en säl på gräsmattan.

min 36
Marcus Berg faller på bergskt manér omkull i straffområdet, och jag ställer mig upp och vrålar STRAAAAFFFFFF!!!!

– Solklar straff! Kolla, Berg blir skitarg! Turken drog honom i tröjan! FUSK!

Tre sekunder senare ser jag på reprisen att Berg snubblade på luft, sina egna skor och tre grässtrån.

Jättedåliga.

min 40

En av kommentatorerna konstaterar lugnt och torrt att den turkiske målvakten har dåliga fötter.

min 44

Robin Olsen räddar Sverige! Han kastar sig snabbare än Lucky Luke! Marcus Berg får tag i bollen och rusar som en blådåre i … tills han blir upphunnen och omsprungen av en turk. Då lägger sig Berg ner. Gah.

Marcus Bergs vanligaste syn.

I pausen kokar vi kaffe, te och soppa på en efterrättspik.

min 53
Galet, galet, galet – Sverige anfaller så att jag nästan inte hinner andas. Vi har öppet mål, vi skjuter och snubblar och får inte frispark och Marcus Berg får bollen jättecoolt och skjuter åt diametralt fel riktning.

min 57
Lustig passar till Claesson som tjongar till bollen så att den turkiske målvakten måste … ptja, stå kvar  där han står för att kunna fånga bollen …

min 58
Granen spelar försvar genom att sätta båda sina händer upp och in i näsan på en turkisk spelare. Han får gult kort och rycker på axlarna och tycker att pffft, fopoll schmopoll, händerna ska väl ha sitt.

min 68
Nu händer det inte så mycket, så vi som tittar börjar diskutera vilka partiledare vi skulle vilja ha i vårt fotbollslag. DÅ FALLER MARCUS BERG OCH FÅR STRAFF!!!

min 72


MÅL! Backen Granen har gjort fler mål än Berg! Vi leder med 1–0!

min 74
Sverige låtsas att de inte kan spela fotboll för att få Turkiet på bra humör. Vi tappar plötsligt alla bollar, glömmer att spela försvar och låter Robin Olsen känna på bollen via turkiska skott. Nu ska vi sluta låtsas. Ett mål till kanske?

min 81
Nu kommer Jonas Svensson in, vilket betyder att vi redan har gjort alla tre bytena och då får inte Guidetti lira idag. Ack.

Jonas Svensson.

min 87
Nej! Jag hade räknat fel! Vi har bara bytt ut Nilsson Lindelöf mot Filip Helander! Nu kan Guidetti komma in!

min 90
Oh no, Kiese-Thelin kommer in. Ingen Guidetti; han som ju är som en spelevinkjoker. Men okej, Kiese-Thelin är stadig som ett klädskåp och snabb som en iller.

min 91
Hela läktarn sjunger turkiska sånger och buar samtidigt. Tv-kommentatorn konstaterar:

– Det är knäpptyst på läktarna.

min 93
Kiese-Thelin kommer nästan ensam i straffområdet och eftersom vi leder med 1–0 ska han inte skjuta utan bara se till att tiden går samtidigt som vi har bollkontroll. Detta inser inte jag. Jag vrålar:

– MEN VAD GÖÖÖÖR DU? SKJUT! PANGA! DRIBBLA! TRILLA!
– Lugn, Lotten. Han gör helt rätt.
– Okejrå.

min 94
Eskilstunagrabben Sebastian Larsson spelar basketförsvar på ett turkiskt inkast. Nu ropar jag rätt:

– HEJA SEBBE FRISKT HUMÖR! JOBBA JOBBA JOBBA! SÄTT EN TREA!

Pfioouutttt! Slutt! Puh. Vi vann. Jag utnämner Granen till matchens lirare. Turkiets Okay Yokuslu spelade okej.

Och vad hände på sidlinjen idag?

Coach Andersson, nästan klädd i täckoverall, gestikulerade och vrålade och gav order till spelarna några centimeter över en viss, gränsdragande kritlinje. En tillsyningsman synade och sade till. Tjafs vidtog. Den i mina öron annars vältalige Janne Andersson förlorade.

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Var det nån som sa godda och välkommen till ‘Emma, Sol som Sol’ härförliden?

 2. Oh ja, både Örjan och jag lyfte på hatten!

 3. Ninja i Klockrike

  Det var ju roligt för di svenske att bollen var rund och gick deras väg.

  Men jag skulle vilja ha ett proffsutlåtande på fötterna ovanstädes. Jag tycker nämligen att det ser ut som raka motsatsen till dåliga fötter. Breda, fina fötter med tår som samtliga pekar i den riktning naturen avsett. Titta på lilltån som är alldeles fristående, istället för inklämd under tån bredvid.
  Det ser ut som fötter som tar en dit man vill och inte tappar fotfästet i första taget, utan suger sig fast i underlaget. Som om det fanns bergsgetter i släkten.

 4. Men HÖRDE ni att kommentatorn sa att Granen står så grön och grann i grytan? Där tappade jag koncentrationen en smula.

 5. Ninja i Klockrike

  Koncentrationen är en sak, koncepterna en annan.

 6. Ökenråttan

  Så bra! Jag kom in här nere och såg det nya namnet men inte att Örjan hälsat. Och blev orolig; Örjan mår väl bra? Nu går jag tillbaka till inlägget och läser ikapp. Bakåt, bakåt!

 7. Ökenråttan

  Nu är jag i kapp, fortfarande lite orolig. HallonE, Susanne Hultman och Olle Ber är tre nya namn. Var är Örjan?? (Kan Olle Ber kanske vara Den Djefla Mannen …)

 8. Olle Ber är absolut DDM – han talar även i halva meningar ibland. Hääär önskade Örjan nya Emma SOS välkommen!

 9. KARIN! Sa han “Granen står så grön och grann i grytan”? Underbaaart!

 10. Ninja – du har helt rätt i sak. Men har du sett när hobbitfötter kläms ner i fopollsskor?

 11. Ninja i Fotrike

  Näe, men jag skulle gärna vilja.
  Mest för att jag aldrig sett vare sig hobbitar eller deras fötter.
  Fast det går bra med vilka dojor som helst, jag är inte den som är den.

 12. Tack för välkomnandet!

  Det här var nog det enda matchreferatet jag läst som jag haft behållning av! Underbart! Och tack för all info där om Kölmodin.

  Kommer fortfarande inte att se på någon fotbollsmatch. Kan jag få så här excellenta referat så behöver jag dessutom inte. Perfekt! En spark på två bollar liksom!

 13. HK

  Söndagsförmiddag efter bättre surströmmingsfest. Vad kan vara bättre än ett fopollsreferat med vidhängande återblick om turkiska, bilmodeller, palmister, skostorlekar och listeriakorvar. Jag lever sannerligen i den bästaste av alla världar.

 14. Själv är jag på jakt efter en elementluftarnyckel medan jag hjälper Sextonåringen att plugga till provet “medeltiden plus Gustav Vasa”, vilket jag finner vara ett väldigt stort omfång.

 15. Ja, Emma SsS, Lottens referat är det enda som kan få mig att intressera mig för fopoll. I andra sammanhang brukar jag vara den som funderar över om det är isocky som spelas med klubbor och fopoll utan och om det är några andra skillnader.

 16. Ja Lotten, han SA så, matchkommentatorn, “Granen står så grön och grann i grytan”. Och därmed förlorade jag mig i funderingar på
  1. hur det egentligen heter (“i stugan”, tror jag),
  2. hur det skulle se ut med en grann gran i en gryta och
  3. om det inte vore bättre med en grankvist i stället, eller
  4. en Granqvist.
  Och så kom jag fram till att han som kommenterade nog har växt upp i ett traditionellt hem där man använder en grankräkla för att röra om i grytan när man kokar gröt. Och då var matchen slut!

 17. Äntligen får ordet “grankräkla” plats i en helt normalt formulerad, svensk mening!

  /En nöjd en

 18. Nahide

  Intressant om Kolmodin och det turkiska språket. En liten besserwissersak: “Gömlek” betyder skjorta, inte kjol. Kjol heter “etek”. Det är jag ganska säker på eftersom turkiska är mitt modersmål.

 19. Välkommen Nahide, och oj, tack för korrigeringen! (Jag ska skälla på mina källor!)

 20. Ninja i Klockrike

  Nahide, här i båset välkomnas all språklig kunskap, så det behöver du aldrig be om ursäkt för.
  Välkommen!

 21. Ökenråttan

  Länge hade vi för vana att undra hur det månne kan vara att bo i dom där sterila miljöerna som vi ser i bostadsannonser och inredningsreportage. Nu vet vi hur det är! Vi har provat på! Vi fick låna en lya i Cannes i två veckor så vi känner verkligen att vi hann kommain i milööön. Det handlade om en trerummare högst upp i huset, två badrum och terrasser åt två håll. Kök i vardagsrummet och ingen tambur, på vanligt sätt. Allt var vitt och svart och räta vinklar, en och annan liten färgorgie i ljusbrunt eller beige. Spottar i taket och inga läslampor. Det satt en vägglampa på vardera sida om sängen och vi låg som landgångar ut med våra böcker får att få en ljusglimt. Tröttsamt, men man sov så bra sen. (Vi hittade ett sånt där utomhusbokbytarställe uppe i gamla stan och där hittade vi böcker på svenska! Mord för Annabell av Patricia Highsmith och Mord i prästgården av Agatha C. Riktig semesterlitteratur, m.a.o. Vi lämnade våra medförda och utlästa pockets där, bien sûr.)
  Köket hade svarta bänkskivor, skåpdörrar och kökslådor hade inga handtag. Dom öppnade sej om man petade till dom. Toalocket stängde sej själv och badrumsväggarna var helt klädda med gråsvarta stenplattor. Vi kände oss som små troglodyter där i duschen.
  (Ni noterade väl min proustska inledning …?)

 22. Jag såg! Jag skådade Proust!

  Och skrattade högt åt “färgorgie i ljusbrunt eller beige” gjorde jag.

 23. Örjan

  Nahide!
  Välkommen till kommentatorsbåset, och att du utökar vår omvärdskunskap
  .Historienom turkiskafobollssången tror jag mig ha läst om tidigare, men tack för påminnelsen.
  Finns den på You Tube att lyssna till?

  Googlade lite på J.Kolmodin: Tva av artklarna jag hittade.

  -https://sv.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kolmodin

  -Populär Historia(Är det därDDM ibland publicerar artiklar?)

  https://popularhistoria.se/sveriges-historia/johannes-kolmodin

  Observera dock denna mening i ovan nämnda artkel

  “Enligt myten skulle han också haft sitt finger med i konstruerandet av det latinska turkiska alfabetet, men detta ska nog tas med en nypa salt”.

 24. Magganini

  Ökenråttan, var handfatet svart? Jag kan annars bidra med erfarenhet av dylika. Det satt ett här i badrummet när vi flyttade in.
  Skaffa aldrig ett svart handfat. Snyggt på bild, för övrigt inga som helst fördelar.

  Och militärer som marscherar till Tre trallande jäntor… det vore en besynnerlig upplevelse att se.

 25. Örjan Hertzell

  Magganini: Se här. Kollade på tuben, och fick fram både militärer och sång (utan att kunna identifiera tonsättningen av Frödings dikt, med mina rudimentära musikkunkaper. Kanske Niklas kan?
  OK- kollade bara 2-3 filmer

 26. Agneta uti Lund

  Lotten, jag har en elementluftningsnyckel – och jag vet var den ligger! Jag kan skicka upp den om du inte finner er. Egentligen tänkte jag fråga båset om råd i en sak – men nu har jag alldeles glömt av vad det var för något.

  Angående Kolmodin och Turkiet så hittade jag:

  Kuriosa – turkiskt ö
  Turkiet gick på 1920-talet över från arabiskt till latinskt alfabet. Eftersom ö-ljud ofta förekommer i turkiska så la man sig till med bokstaven ö. Populär historia säger: ” I den kommission som arbetade med detta projekt ingick även Johannes Kolmodin som då var dragoman, det vill säga översättare på den svenska beskickningen och en framstående språkman. Det finns dock inte belagt att just han föreslog bokstaven ö. Kolmodin var för övrigt född i Bromma församling men släkten kommer från Gotland. Fem generationer före Johannes verkade psalmisten Israel Kolmodin som skrev vår folkkära psalm Den blomstertid nu kommer”.

 27. Här ska inte tas Kolmodin med nån nypa salt! Jag har frågat runt i synnerligen akademiska kretsar och de nickar och hummar och säger att nån skröna är det icke!

  (Vilket det ju visst kan vara ändå. Men många skrönor mår bättre av att få vara sanning. Som jag, jag mår bättre när jag tror på mina egna lögner.)

 28. Tungt designade badrum är oftast oerhört opraktiska. Den löjligaste toa jag har suttit på var fyrkantig. Hörnen sjönk in i “baksida lår”, som man plägar säga på fopollsspråk.

 29. BoAnders

  Enligt vissa rykten ar det inte I K som skrev “Den blomstertid” utan en kvinna, något som kyrkan naturligtvis inte kunde godkänna på den tiden. En kvinna! I K fick order att ändra något på psalmen varefter den godkändes.

 30. Magganini

  Ja, Örjan, jag tubade också. I sanning märkligt.
  Tre trampade järnskor i bergen?

  Förresten, Johannes jag Kolmodins. Fast den har ni väl haft. Men kanske bara om Israel?

 31. Ökenråttan

  Nä, Magganini, handfaten var vita. Men av en säregen form: cirka 70 cm långsida och 25 cm kortsida, djup 7 cm.
  Vi åt uppspetade på barstolar som var svarta, vid en sån där köksö med svart stenskiva. Det gällde att hålla sej nykter och i balans, men att inte slå sönder några glas var ändå omöjligt. Vi kunde annars välja matplatsen på terrassen som hade en vasshörnad möbel i grått. Upppiggande! Märk väl – vi klagar inte! Men egendomligt var det för oss som är vana vid råttboets gamla vinda matbord från hedenhös, det ena äldre än det andra och bemålade på allehanda vis. Vårt hem kändes som “Råttans Etnografiska” när vi klev in över hemmets tröskel igen.
  Och tror ni inte att jag åkte fast i flygkontrollen nu igen. Den här gången testade dom mej för knark. Det går för långt! Ser jag ut som en knarkkurir?

 32. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  I sanning kuriöst med trallande turkiska värmlandsjäntor! Jag har främst kommit i kontakt med sången i form av Värmlands nations variant En värmlandspôjk, här framförd två gånger för säkerhets skull, och dess budskap ”en värmlandspôjk blir aldrig full, nej han blir bara gla”!

 33. Ninja i Klockrike

  Herregud ÖR, vill du verkligen ha svar på din fråga? *majlis*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.