Hoppa till innehåll

VM 2018: Sverige–Schweiz (åttondelen)

Alla skämt om hur dagens match förvirrar amerikaner som tror att Sverige och Schweiz är samma land, rev vi av under hockey-VM.

Så. I väntan på simultanrapport från detta roliga åttondelsspektakel kl 16, får ni här se ett osedvanligt långt inkast.

Men inte bara inkastet är värt att kolla på – lera på planen, kortkorta shorts och långärmade tröjor utan reklam. Det är nästan så att man blir distraherad och glömmer att spana efter polisongerna.

(Jag har en farlig massa sådana här klipp på lager efter att ha redigerat en bok som handlar om fotbollsrelaterade rekord och underligheter.)

Horta borti horta, å horta borti hä, betyder förresten ”en åttondel” på pitmål. (Alltså hälften av hälften och hälften av det.)


Hur ska det gå, hur ska det gå? Jo, enligt Washington Post kan det vara helt okej att heja på di gulblåe. Och då talar jag inte om Brasilien och snubbeltrillaren Neymar, utan om dessa:

Yeah.

’2
Matchen är igång och jag har bestämt för mig att instruktionerna från lagledningen är att vi ska linda in schweizarnas ben i gökklockornas kedojor och hälla smält choklad i allas dekolletage.

’4
Planen är så randig att den ser ut som en Celtic-tröja.

’5
Vi trillar och faller och snubblar och blir knuffade i ryggen, men hittills har ingen av de svenske rullat ett enda Neymar-varv på gräsmattan. Och varje gång kommer en schweizare och sträcker fram en hjälpande hand.

’8
Marcus Berg mörkar formen när han blir ensam medmålvakten och skjuter cirka 25 meter åt fel håll.

’8,5
Albin Ekdahl är i maskopi med Berg och skjuter för omväxlings skull 18 meter över målet.

’10
Det ser inte helt fel ut, detta. Peppar, peppar.

’14
Granen har även han ställt in siktet fel med flit. Ett inlägg mot mål går raka vägen ut över sidlinjen. Påminner lite om när jag skjuter treor med vänsterhanden. Eller högran för den delen. (Treor är inte min starka sida. Men rumpmusklerna är det.)

’17

Så här sitter vi just nu.

’20
Nu mörkar vi formen mer än nånsin och bollar gris i eget målområde. Granen får bollen mot sig och kan inte bestämma sig för om det är en spark- eller nickboll och det slutar med att han faller ihop som en ettåring på legobitar.

’23
Om Bengt Grive hade kommenterat matchen hade han av pur tristess nu börjat kommentera formationen som påminner väldigt mycket om den skånska flaggan. Vi klumpar ihop oss som korset, schweizarna täcker resten av planen.

’27
HEJ! Vi i Spanien håller på att somna! Vi diskuterar spelarnas frisyrer och skoval mer än passningarna.

Ajabaja, inte rida på Augustinssons rygg, dumma Schweiz!

’28
NU smäller det till och vi får till både en schweizisk hands, skott på mål, händerna uppåtsträck och besvikna, hängande huvuden överallt på hela planen!

’30
Lustig tar livtag och bjuder upp en schweizare till dans. Detta resulterar i ett gult kort. Lustig tror inte sina ögon.

Schweiz får en farlig frispark som blir en fjuttspark som vår käre  målis Olsen tar som en spindel som kramar sitt lilla byte till döds.

(Lite senare: i kommentatorsbåset påpekar zoologisexpertisen att kramar inte kramas. Men att de har boxningshandskar i Bamse.)

’37

Så här gick passningarna under minut 36.

’38
En liten klossformad schweizare försöker lura av den parentesformate Lustig bollen. Tji fick han.

’41
Albin Ekdahl har öppet mål och luras jättemycket när han från två meters håll lyckas peta upp bollen rakt upp i himlen. Jag viskar: ”Var är Zlatan?”, men så att ingen hör.

’42
Berg försöker i ren desperation att slita av en schweizare shortsen, som töjer sig som en spinaker i styv kuling. Alla här i Spanien skrattar ett förlösande skratt eftersom vi sitter som på nålar på våran galonklädda, klistriga stolar.

(Lite senare: seglingsproffs i kommentatorsbåset påpekar att spinakern [som ju borde stavas spinnackern) inte alls töjs som ett par schweiziska fotbollsshorts utan spänns ut. Well, snöre och byrbord på er!)

’45
Julio Iglesias spelar tydligen i Schweiz. Schweiz är för övrigt jähättesvårt att stava till när man inte tittar på tangentbordet.
Schweiz. Schweiz. Schweiz. Kan jag kalla dem nåt annat? Sveitsch?

Pfuh. Nej, pfuiiiiiittt! menar jag förstås. Det är halvlek och det här ser inte så bra ut. Kissa, snusa och stretcha nu!

’47
Vi är igång igen – och jag blir själaglad när alla springer i full fart mot höger bildkant. Så kommer jag på att vi har bytt sida. Gah.

’50
Sverige har förmodligen fått på sig fel på fötterna – de har på sig hästskor eller nåt. Hästsparkarna går stenhårt i fel riktning hela tiden.

’58
I basket finns det en bra regel som förhindrar bakåtpassningar. Är man i anfall, måste man liksom hålla sig där och inte backa bortåt tjottaheiti. Den tycker jag vi inför i fotboll.

’61
Lattjo!

Schweiz coach ser ut som Cary Grant 1961.

’63
Jättebra frisparksläge för oss. Dalmasarna och skåningarna fyller målområdet. Frisparken prickar den två man breda, schweiziska muren. Här i Spanien hörs på gnälligt eskilstunamål:

– Men hur svårt kan det va?

66
Tack, tack kära Schweiz! Självmål! I samma ögonblick som vi (eller motståndarna dårå) gör mål åt oss, börjar det lukta bränt i hela lokalen. Vi ignorerar detta intensivt och står upp och skriker!
Vi leder med 1–0!!!

Landslaget i konstsim tränar inför OS.

’67
Fasicken. Det är ju minst 25 minuter kvar att spela. Emil Forsberg, som får målet som schweizarn petade in, gör en hjärtgest med händerna.

Förtjusande, lovely och wunderbar.

’77
Augustinsson gör en Neymar och låtsas att han blir knuffad i straffområdet. Här i Spanien blir han skrattad åt och hånad. (Helt korrekt.)

’80
Expertkommentatorn Lotten Bergman anser att Sverige bör göra några byten här och nu. Lustig har druckit för lite öl och fått kramp, sätt in galningen Guidetti på vilken position som helst!

’83
Jag styr tydligen skeendet, för nu gjordes två byten: Emil Forsberg och Marcus Berg mot Martin Olsson och Krafth!

’85
Jag styr tydligen inte alls skeendet i matchen, för nu ligger Schweiz på och pressar som ett strykjärn med spetsen mot vårt mål, där våra gula tröjor är utspridda som maskrosor på en viss gräsmatta i Eskilstuna.

’89
Helt tvärtom och jättegalet sparkar Sverige en egen hörna ut över kortlinjen med flit. Aha, vi vill att tiden ska gå.

’90
Marcus Berg byts ut mot Kiese-Thelin och Schweiz pressar stenhårt mot vårt mål och Robin Olsen kramar bollen igen. Puh.

’92
Domarn är jättemutad och spelar med i Schweiz anfall!

’93
Martin Olsson blir knuffad, håller sig på benen, tappar balansen och faller i straffområdet. Domarn kollar på VAR-tv:n och ser att det inte ska vara straff utan frispark alldeles utanför straffområdet. Och visar ut en putt-schweizarn! Yes – nu kommer domarn att spreja med skumsprejen! (Lika roligt varje gång.) Toivonen skjuter ett jättebra skott som målisen tar och … och … och …

’95
Domarn blåser! SLUT! PFUIIIIIIIIITTTTT!!!! Hurra! Vi är vidare!

Efter matchen gick Micke Lustig fram till en schweizare och utbytte några ord på detta fina sätt. Det är ju så att man nästan vill lägga huvudet på sned. Men jag trycker in en hörseltratt och lyssnar noggrant:

– Jag får inte heller spela nästa match. Avstängd pga. två gula kort. Så vi är liksom i samma sits du och jag.

 

Share
Publicerat iBloggen

45 kommentarer

 1. Det var rackarn vad han kunde kasta med stor blöt boll.
  Jaa, hur ska det här sluta?
  Det svenska vädret är väl i stil med det 1994, så det borde väl kunna bli brons eller nåt. Fast jag minns inte såna där dippar på 13 grader då som vi har nu. Fast å andra sidan har jag inte så gott minne som folk tror och dessutom bor jag inte på samma ställe, så jag vet inte något om dåvädret här.

 2. Ni som kommenterade nyss i ett inlägg som är väck: det var ju felutlagt bara! Här har vi det ritkiga kommentatorsbåset!

 3. Ökenråttan

  Här ska nog bli livat. En uteservering vid Djurgårdsbron, nedanför Nordiska museet, har en jättestor teve utomhus och där sitter massor av gula tröjor, helt förväntansfulla. Om det även ska bli glatt återstår att se.
  Pilgrimen har nått Molinasecca.

 4. Dina

  Tydligen Wimbledon samtidigt… (Sade någon just på radio.)

 5. Dina

  Och hur mycket måste vi/de vinna med för att gå vidare?

 6. Ninja i Klockrike

  Metaforerna haglar tätt i båsmors rapportering, men att spindlar kramar sitt byter till döds, det går jag inte med på!
  Spindlar injicerar först gift så middagen håller sig still, sen toppar de med magsafter så bytets innehåll löser upp sig och spindeln kan sörpla i sig sin middag.

 7. Orangeluvan

  Ninja, Lotten har läst jättemycket Bamse, och där har spindlarna ibland boxhandskar.

 8. Orangeluvan

  Julio Iglesias och Shakira!

 9. Dina, nu är det vinna eller försvinna.

  Sen så opponerar jag mig mot att en spinnaker töjer sig när det blåser i den. Den spänns ut.

 10. Ninja i Klockrike

  Men Orangeluvan, man kramas inte till döds iförd boxhandskar!
  Däremot är det sant att vissa spindlar har boxhandskar. Det ser i alla fall så ut, men är i verkligheten hannarnas parningsorgan, som ser ut som små handskar eller klubbor. De använder dem till att föra över ett litet spermiepaket, en spermatofor, till utvald hona.
  Och Bamse som ska vara en barntidning!!!

  Cecilia N, gud bevare oss för töjbara spinnakers! De och alla andra segel spänns ut när de fylls av den friska brisen.

 11. Ninja i Klockrike

  Heter det inte Schejts?

 12. Dina

  Jag tror Lotten är totalt uppslukad av matchen för att tänka på vad hon säger.
  Eller så är hon så urtråkad att hon inte orkar bry sig.

 13. Dina

  Men vilken konstig svenska det blev i den meningen. Och inte kan jag reidgera.

 14. Magganini

  Tjo-ho-hooooo!
  Och ute i syrenhäcken var det några oidentifierade småfåglar som fick helspader precis nu mycket lämpligt.

 15. HK

  Och tornseglarna drar ett extra skrikvarv i ren glädje!l

 16. Christer tLDPT

  Varför fick schweizaren utvisning på slutet, det var ju inte någon jätteknuff precis? Eller är det som i basket att man får osportslig om man foular en motståndare som har kommit förbi?

 17. Här luktar brandrök. Lokalpressen rapporterar om ett larm nära en by åt ett håll, men himlen är gulaktig och konstig åt ett annat håll. Lite orolig blir man ju.

 18. Fast mest rapporterar lokalpressen och P4 och alla möjliga om fopoll. Vilket ju inte behövs här för vi har båsmors rapporter.

 19. Kommer in och slänger en blick på tv:n. England leder med 1-0. 85 min spelade. Nå, jag kan väl se sistslurken. Och när klockan passerat 90 min så gör Colombia mål!

  Nu vill jag nog se resten.

 20. Orangeluvan

  Lustig hade lustig strumpa.

 21. Nu blir det straffar om vem som ska möta Sverige.

 22. Det blev England.

 23. Magganini

  Varför blir man (jag i alla fall) så rackarns nervös när det blir sån här straffsparksläggning även när det bara är nån annans lag som tävlar?
  Jag tycker så synd om dom, dom små pyrena som måste utsättas för det där… “Nää, stackarn!” Tänker jag varenda gång nån ställer sig där och ska till. Om målvakterna också, fast lite mindre.

 24. Jag var på två andra matcher när England gick vidare (basketmatcher dårå) och vi var alla överens om att det NOG var rätt lag för oss.

 25. Hur går det med basketen då?

 26. Dina

  Så Sverige går vidare bl a med hjälp av andra lags självmål. Kul!

 27. Ökenråttan

  Så, då kan vi pusta ut tills det blir dags för nästa pärs. Här i våra krokar var det ett herrans oväsen. På en balkong på grannhusets gårdshus satt det ungefär 7.000 yngre personer, vara en del tydligtvis engelsmän. Det var jubel och sång hela kvällen. Stimmung, som tysken säjer.
  Så här ser det ut i Spanien, närmare bestämt i Ponferrada.
  https://goo.gl/images/tYJKUG

 28. Branden lokaliserades och släcktes. Skönt. Det är fnösktorrt i markerna.

 29. Vilken häftig borg, Ökenråttan!

  Bra att branden släcktes, Brid.

 30. Här i Spanien har vi förlorat två matcher stort och surt. De andra lagen från vår klubb har också vunnit och förlorat i spridda skurar, men vi har verkligen inte haft tur i lottningen.

  Men det är kul ändå! (Och nej, jag har inte ens med mig basketskorna. Jag bara coachar. Uhuu.)

 31. Här kommer en bild som publicerades i EskilstunaKuriren idag!

 32. Olle Bergman

  Sådärja, nu har jag tatuerat stora riksvapnet med sköldhållare och vapenmantel på bröstet inför lördagens match. Blir det semi ska jag tatuera tre kronor på vänster lår och Carl XVI Gustaf på högra skinkan.

 33. HK

  NEJ! Tatuera er icke! Om ni gärna vill bli stuckna med nålar, bli blodgivare!
  Det är brist på blod i blodbankerna och tatueringar är inte populära på blodcentralerna. Jag tror tom. att det diskvaliferar en som blodgivare. Tatueringar om än aldrig så stolta gör dig aldrig så ärad som bloddonation!

 34. HK

  Från det ena till det andra.
  Jag har just intagit en skiva grillad gris med min gröna potatissallad och till detta en flaska Sebaldus Weißen aus Nürnberg. På baksidesettiketten kan man läsa: “Ein Helles Hefe von echten Schrot und Korn; benannt nach dem Schutzpatron der Stadt Nürnberg …”
  Skrot och korn minsann! Vad är det för skrot? Är det någon som vet?

 35. Lille Maken

  Skrot och korn, HK. Då vänder vi oss till Pelle Holm och hans Bevingade ord.
  Att vara av samma skrot och korn. eg. om mynts bruttovikt, varvid “korn” avser nettovikten av ädel metall. – Här borde Niklas vara en bra auktoritet.

 36. Åh, här kommer ju underbar kuriosa till höger och vänster – skrot och korn kände jag till sedan ett radioprat, men får tatuerare inte ge blod? Jag häpnar! (Inte pga. detta faktum utan på att inte en enda fotbollsspelare därmed ju får ge blod.)

  Då borde jag faktiskt tatuera mig. Jag har så dåligt blod att jag inte får ge bort det, nämligen. (Blodvärdet sägs vara så lågt att jag egentligen inte bör kunna stå, gå eller ens hålla mig vaken.)

 37. TatueraDe, Lotten. Om än tatuerare nog också ofta räknas in bland dem med bilder på.

 38. HK

  En som är tatuerad eller piercad måste vänta till 6 månader efter tillfället. Men ofta gör man ju nya tatueringar/piercingar hela tiden …

 39. HK

  En av få fotbollsspelare som inte är tatuerade är Ronaldo.

 40. Ninja i Klockrike

  Jag får inte heller ge blod, pga sjukdomar och mediciner, och det är rysligt synd eftersom jag har det så kallade universalblodet, 0-.
  Men jag vet inte om jag vill tatuera mig, de blir ofta så fula efter ett par år när de flutit ut.

 41. Ökenråttan

  Och hur är det med Granens lilla kotte? Har den kommit än?

 42. Haha! Tack Cecilia N! TatueraDe!

  Granens lilla kotte har tydligen av roliga svenskar fått massa pengar, men inte kommit ut än!

 43. Lille Maken

  Tatueringar verkar onödiga på nåt sätt. Men det finns undantag. När min farmor och farfar förlovade sig hade de inte råd med två ringar så min blivande farfar lät tatuera en ring. Fattig men med förtröstan. Vackert, tycker jag. Romantiskt, tycker Råttan.

 44. Magganini

  De små gjuskottarna är med ens inte alls små. Ofta får de vara ensamma, men nyss vräkte det ner nåt monsunregnsaktigt i Estland, och då var det en förälder som tog sitt ansvar och bökade ihop de tre under sig så gott den kunde, med vattnet strilande från näbben.
  Nu skiner visst solen på dem igen.

 45. Sommarstugan (föräldrarnas sålda) färdigurplockad. Det finns nästan ett helt bohag kvar, och vi (mamma) ska komma överens med köparna att om de faktiskt hade tänkt slänga böcker ska föräldrarna komma och hämta dem istället och skänka till välgörande. Jag försökte rensa bort lupinfrön innan de mognar men gav upp efter en hink full. Lite skillnad gör det väl.

  Jag gav blod ett antal år innan jag fick diverse sjukdomar som kräver livslång medicinering. Lärde mig att det är jobbigt för magen med järntabletter, och det har inte blivit bättre på senare år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.