Hoppa till innehåll

VM 2018: Sverige–England (kvartsfinalen)

Aldrig någonsin har semifinalerna i fotbolls-VM spelats utan något av länderna Brasilien, Argentina eller Tyskland. Men detta är the VM of the underdogs, dit faktiskt England också räknas. Vi kom trea i VM 1994, England kom trea i VM 1990, sedan dess har det mest varit skräp och inte särskilt framgångsrika år.

Fredrik Ljungberg och David Beckham i jättestora tröjor förr i tiden.

Här kommer en nostalgibild!Sverige och England har mötts 23  gånger sedan 1923 och vunnit sju gånger var och spelat oavgjort nio gånger. Detta betyder inte ett jota eftersom spelarna från t.ex. 1923 ju inte är uttagna i år.

Senast vi mötte England var 2012 när Zlatan Ibrahimović lyckades med ett fantastiskt konststycke – och jag var där. (En kille två säten från mig satt och stirrade ner i telefonen och missade det som hände och vaknade till först när hela publiken som en man reste sig upp och vrålade.)

Kuriosa:

 1. Om man talar om Storbritannien före 1707, ska man säga England. Men det är alltså England som vi ska spela mot – och som Skottland inte alls gillar, därför dräller det av skottar som går i gulblått idag.
 2. Alla i Englands lag spelar i England.
 3. Ingen i Sveriges lag spelar i Sverige.

’1
Inget har hänt än. Jag sitter i en hotellfoajé i Spanien och stan är full med skrålande engelsmän. Om vi vinner kommer vi att ta av oss de gula tröjorna innan vi går ut ikväll.

’3
Nu skriver jag vad våra spelare heter mest för att kunna kopiera och klistra sedan när det hettar till och jag inte kommer ihåg vad Toivonen heter i förnamn eller funderar på varför Augustinsson har så många bokstäver i sitt namn.

Robin Olsen
Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson
Viktor Claesson, Albin Ekdal, Sebastian Larsson, Emil Forsberg
Ola Toivonen, Marcus Berg

’8
Domaren får beröm här, för han skäller och gormar och pekar finger åt alla engelsmän medan han med kärlek i blick tittar på de svenska spelarna.

’10
Vi hr spelat bra och duttat bollen rätt medan englandspojkarna har sprätt med fötterna och fått bollen ut över sidlinjerna flera gånger. Vi tolkar det som nervositet.

’11
Någon här i lokalen skriker ”Lotten, Lotten, Lotten, när går bussen imorrn?”. Jag låtsas att jag har fått vatten i öronen och applåderar Albin Ekdahls fantastiska skott som gör den brittiske målvakten skitförbannad på Mr. Walker.

’17
Alla vi basketspelare vrålar BREDDA!!! eftersom 20 gula och blåa spelare samlas och har kafferep i mittcirkeln. (Bredda betyder liksom “sprid ut er”.)

’20
Nu tog vi oss kollektivt för pannan och tryckte in de bultande blodådrorna i tinningarna när Harry Kane [hurricane] sköt strax till vänster om en vänlig målstolpe.

’24
Nu ser det ut som det brukar göra: vi spelar bara försvar och duttar och England skjuter och pressar oss som små blåklockor och tussilagor i ett herbarium. Emil Forsberg får bollen på armen, vilket inte alls är den hands som England försöker få det till. Domarn pekar på sitt öra och skakar på huvudet. Det kan betyda två saker:

Domarassistenterna i mitt öra säger att nej, det var inte hands.

Jag hörde inte handsen.

’27
Spelarna står upp. Det är få som trillar. Ingen Neymar här. (Brasilianaren Neymar trillar och trillar av minsta lilla vindpust eller kundpuss.)

’29
Hela Sverige skriker NÄÄÄÄÄÄÄÄ eftersom det på tv:n ser ut som om Granen (som har fått en kotte) skjuter bollen i eget mål, men det beror bara på vinkeln som vi ser.

’30
Usch, nu är det hörna. Och PANG, nu är det engelskt mål. De leder med 0-1. Det är alldeles tyst här nu.

Ser ni bollen? Den glider försmädligt in i mål mellan våra svenskar.

’34
Mary Pickford står i Englands mål. Och Mr. Walker spelar ute på planen med Hurricane och Tom Cruise (Jerry Maguire). Klart att de leder nu. Men snart gör vi mål. Kanske om en halvtimme eller två.

’36
De dumma spanska tv-kommentatorerna hejar på England, för de säger hela tiden bueno och buena samt vamos när vi de har bollen (engelsmännen that is) och börjar sedan gäspa när Sverige anfaller.

’43
Om jag hade varit en engelsk kommentator hade jag i detta ögonblick förmodligen sagt nåt om att Sverige ju inte har en suck och att England kommer att stänka in 3–4 mål till. Sedan hade jag skrattat rått och sagt att Sverige är bättre på att åka skidor.

’44
Robin Olsen räddar en boll som en dum engelsman höll på att få in i mål fastän han var helt tokigt mycket off side.

’45
Nu äre jobbigt.

England spelar med trettisju man mot Sveriges max fyra spelare, varav tre har träben.

PFUIIIIIIITTTTTTTT! 

(Jag är helt slut. Det här var som att sitta fastsurrad vid en tv-antenn i styv kuling: hemsk ångest för snar undergång.)

Nu har jag tjuvlyssnat på vad som sades i omklädningsrummet i halvtidsvilan.

– Släpp min snus!
– Ah du kan väl bjussa?
– Jag hatar mina benskydd!
– Kolla min blånagel här.
– Skulle inte vi få kanelbullar?
– Hör nu här. Nu går vi ut igen och så gör vi mål, gubbar.
– OKEJ!

’48
Najs: vi har hittat till rätt planhalva!

’51
Toivonen kom fri mot mål och så kom en engelsman och blåste honom lite i nacken så att han föll som en hög med finska pinnar. Domaren bara log.

’53
Stilstudie av målvakten Mary Pickfords utsparkar säger att han har en sprejflaska som stor förebild. Det tackar vi för.

Pickford ba liksom WUUUUUU!
De enda inkasten som vi får beror alltså på Englands utsparkar.

’59
Nu gör England 2-0. Vi är lite bedrövade här, för vi anser att det var offside.

’60
Men ni kommer ihåg att vi en gång låg under mot Finland i hockey med 5-1 och att vi sedan vann med 5–6? Och att vi i den där makalösa matchen mot Tyskland låg under med 4–0 och arbetade oss upp till 4–4? Mhm.

’63
Anfall! Vi anfaller! Vi skjuter både en och två gånger på mål! Tre! Vi missar allihop men vi kom plötsligt på hur man gör!

’64
Guidetti värmer upp! Vår Tok-Orvar! Byt in honom! Allt kan hända!

’66
Domarn är mutad, tyvärr. Inget går vår väg och nån har smort in våra fotbollsskor med valfett. Men nu byttes Toivonen och Emil Forsberg ut mot Guidetti och Martin Olsson, och Guidetti skriker tjosan hoppsan och heja mina små älsklingar eller nåt annat som det ser ut.

’73
De flesta på på planen har faktiskt hållit sig på benen – men nu börjar engelsmännen falla omkull så fort de ser en gul tröja i ögonvrån. Och deras ögonvrår är jättestora.

’76
Dele som gjorde engelsmännens andra mål ska bytas ut mot Delph. De listar inbytarna i bokstavsordning, tror jag. Men nu blir det trubbel för Dele vill inte lämna planen. Han går långsamt omkring och låtsas som om det regnar. Till slut får domaren springa ut mot honom och säga till honom att ta ut öronpropparna och pallra sig ut till sidlinjen.

’79
Vår Krafth är slut. Han ligger på planen och har ont i veka livet samtidigt som vi ser på reprisbilderna att han har fått en sjujädra smäll som skar genom ben och märg och hördes ända till Åmål.

’83
Nu filmar engelsmännen som kompletta dumskallar och faller över osynliga fötter och får ont i ben som inte är i närheten av nåt gult.

Nyss låtsades till och med målvakten frk Mary Pickford att han fick en smäll, och alla vi här i Spanien ba buhuuuuuuuu.

’84
Engelsmännen vill verkligen inte gå av planen när det är dags för byte. Domaren fick än en gång gå och ta en utbytt i kragen och … huuuuuuuu vad de maskar, engelsmännen.

Jag ska aldrig mer åka till London.

Vi når liksom inte hela vägen fram. Eller upp.

’92
TIMBER! Granen faller två gånger och får en frispark. Augustinsson skjuter den rakt upp på rad 127 på läktaren. Och de spanska kommentatorerna skrattar åt oss.

Engelsmannen som nu ska byta ut, går i slow motion … han går och går och går och kommer aaaaldrig fram till sidlinjen.

Om ändå Allbäck hade funnits på avbytarbänken och gått in och avgjort som han alltid gjorde.

’94
Sebastian Larsson vägrar att ge upp och dansar hambo med en engelsman och får strax ett gult kort … ja, dääär kom det.

’95
Vi ger verkligen inte upp, vi är bara dåliga på att spela fotboll. Nu är vi ute vid hörnflaggan och välter ner den som Pillan gjorde med portarna i småslalom.

Pfuiiiiiiiiiiittt … suck. Slut.

Men vi ska inte vara deppiga – att ta sig till kvarten i ett fotbolls-VM är stort och roligt. Men England var ju inte ens särskilt bra. Fast vi är faktiskt bättre på skidor.

Deppigt värre just nu.
Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. HK

  Bring ’em on!
  We are on the yellow brick road,
  eller
  We’ll build the yellow brick wall!

 2. Ninja i Klockrike

  Läktarhäng, läktarhäng, läktarhääääng.

 3. Ninja i Klockrike

  Vad är vitsen med alla dessa små barn? Hittar inte spelarna själv, eller?

 4. Orangeluvan

  Vad fint att alla kunde texten till nationalsången!

 5. Wooooo! Redo, krigsmålad (med vectavir på läpparna), bänkad på rad 1 (i sj:s eminenta 1:aklassvagn – den enda i tåget utan wi-fi) med godispåsen uppbullad på bordet framför. Redo!

 6. Olle Bergman

  Jag sitter på ett tåg fullt av idioter, dvs. sådana som inte fattar att man inte kan åka tåg när Sverige spelar kvartsfinal.

  Fast det är attan vad Radiosporten är bra.

 7. Dina

  Har nu tittat på teveskärmen i flera minuter. Roligare att läsa rapport här.

 8. Radiosport?! Hur lyssnar man (/komplett idiot)

 9. Dina

  Skärmen behagar frysa var 3e minut för några sekunder. Ytterst irriterande.

 10. Åhhh – jag hittade en APP! Nu blire stereo. Lotten + SR. Perfekt! Bra stämning nu.

 11. Nääää! Skärpning – nu får dom visa hörntänderna och skrämma engelsmännen lite.

 12. Olle Bergman

  Man ska väl inte bli tyst av ett litet sketet mål? Bättre då att gapa och tjoa så att våra blågula bollbärsärkar drabbas av muntert raseri.

 13. Haha! Träben, stela svenskar, det finns mång sätt att uttrycka det på. Nå får dom gå och stretcha lite. Jag tar en suris.

 14. Ökenråttan

  Vi sitter kallsvettiga och tittar på eländet. Hur ska detta sluta? Di engelske är ju överallt.

 15. Dina

  Jag slutar titta. Då kanske det går bättre.

 16. Agneta uti Lund

  Så har jag å televisionen sett första halvlek. Nu har jag därtill läst Lottens eminenta referat.Tillsammans blev det som en fyrdimensionell upplevelse!

 17. HK

  Förfriskningar.
  Sen rakare bollar säger Nanskog.
  Vi är starkare i andra halvlek. säger domaren i studion.
  Fortsätt kriga hela jävla matchen. säger de i omklädningsrummet.

 18. Vad betyder kombinationsspel?

 19. Nu har jag precis läst ikapp när Christian Olsson meddelade att det blev 2-0.
  Nå. Hur lång tid har vi på oss nu?
  Själv har jag lite bråttom.
  (“En halvtimme” svarade CO nu.)

 20. Spelar tydligen ingen roll att man är bra på kobinationsspel. Typiskt.

 21. Jo. Det är det jag hoppas på.
  (Svar på Lottens uppdatering.)

 22. Och nära skjuter ingen hare. Vad är det här?! (Lite roligare än min hörbok: ”Omgiven av idioter”)

 23. Valfett, det är inte valfläsk va? För det skulle ju vara ett ROT-avdrag eller nåt i så fall. Jag tror på den nyinsatta duon, det måste finnas en hemlig plan!

 24. Att engländarna leder med två noll meddelade just pappa, så jag kom ihåg att jag ska kolla vad Lotten säger. Men nu måste jag fixa en vinägrett (vi ungdomar har anhållit om att laga middagen idag).

 25. Tack och slut. Nu är det bara fyra timmar kvar av resan.

 26. HK

  Jo, vi kan konfirmera att vi hörde ett THUMPPP i 79 min. här på Kroppefjällssluttningen. Sen sprack solen.

 27. Ökenråttan

  Instämmer Lotten. Domaren, den sabla tulpanlöken, var mutad. Men frånsett det så var ju los ingleses lite mer fotbollsspelare än de våra.

 28. Ninja i Klockrike

  Men VARFÖR kommer barnen in?

 29. Ninja, jag TROR att barnen är där för barnens skull! Tänk att få följa sina förebilder och idoler in på planen … Nä, jag killgissar bara. Men jag tycker det är rätt gulligt och hoppas att ALLA får chansen att göra det inte bara tränarnas egna pyren och de ”bästa” i laget. (Jag är nog både synisk och naiv.)
  Strumpskandalen var ju i matchen mot Schweiz – väl? Kasade strumporna ner idag igen?! Så kan man ju inte ha det!

 30. Ninja i Klockrike

  Bra Olle, det var den jag hade i tankarna, men inte till den grad att jag ville höra den.

 31. HK

  Det händer nåt hos gjusarna

 32. HK

  Ringmärkning!

 33. Hemma igen. OJ vad gjusungarna har vuxit – nu är de definitivt fåglar och inte vilka dinosaurier som helst.

 34. HK

  Matdags!

 35. Gjusfans! Kasta in en länk när ni utropar rapporter! (Jag har ett bokmärke, men många andra har inte det.)

 36. Nu är vi (Artonåringen och jag) i Sverige igen efter spansk basket och SJ-trubbel samt stockholmstrafikstockning. Vad fasicken ska man nu blogga om när fopollen tog så snöpligt slut och knävlarna bara är som de är.

  Att det skjuts för få arkitekter?

 37. Det skjuts för mycket! Arkitekter eller inte.

 38. HK

  Här är en länk till fiskgjusarna. Bifogar en bild på gårdagens ringmärkning. Ungarna var helt lugna (paralyserade av skräck?) Men två fick ändå vila under ett tyg medan den tredje hanterades.

 39. Hur går det för de studerande och/eller arbetande Bergmanbarna då? Även om de inte växer lika fort som gjusbarna kunde det vara skoj med en uppdatering. Vad tänker sig den nybakade studenten för framtid, tillexempel? Om det inte är för privat att blogga om.

 40. Rapport kommer när vi får veta vad de har kommit in på för utbildingar den 12-13 juli!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.