Hoppa till innehåll

Dag: 3 juli, 2018

VM 2018: Sverige–Schweiz (åttondelen)

Alla skämt om hur dagens match förvirrar amerikaner som tror att Sverige och Schweiz är samma land, rev vi av under hockey-VM.

Så. I väntan på simultanrapport från detta roliga åttondelsspektakel kl 16, får ni här se ett osedvanligt långt inkast.

Men inte bara inkastet är värt att kolla på – lera på planen, kortkorta shorts och långärmade tröjor utan reklam. Det är nästan så att man blir distraherad och glömmer att spana efter polisongerna.

(Jag har en farlig massa sådana här klipp på lager efter att ha redigerat en bok som handlar om fotbollsrelaterade rekord och underligheter.)

Horta borti horta, å horta borti hä, betyder förresten ”en åttondel” på pitmål. (Alltså hälften av hälften och hälften av det.)


Hur ska det gå, hur ska det gå? Jo, enligt Washington Post kan det vara helt okej att heja på di gulblåe. Och då talar jag inte om Brasilien och snubbeltrillaren Neymar, utan om dessa:

Yeah.

’2
Matchen är igång och jag har bestämt för mig att instruktionerna från lagledningen är att vi ska linda in schweizarnas ben i gökklockornas kedojor och hälla smält choklad i allas dekolletage.

’4
Planen är så randig att den ser ut som en Celtic-tröja.

’5
Vi trillar och faller och snubblar och blir knuffade i ryggen, men hittills har ingen av de svenske rullat ett enda Neymar-varv på gräsmattan. Och varje gång kommer en schweizare och sträcker fram en hjälpande hand.

’8
Marcus Berg mörkar formen när han blir ensam medmålvakten och skjuter cirka 25 meter åt fel håll.

’8,5
Albin Ekdahl är i maskopi med Berg och skjuter för omväxlings skull 18 meter över målet.

’10
Det ser inte helt fel ut, detta. Peppar, peppar.

’14
Granen har även han ställt in siktet fel med flit. Ett inlägg mot mål går raka vägen ut över sidlinjen. Påminner lite om när jag skjuter treor med vänsterhanden. Eller högran för den delen. (Treor är inte min starka sida. Men rumpmusklerna är det.)

’17

Så här sitter vi just nu.

’20
Nu mörkar vi formen mer än nånsin och bollar gris i eget målområde. Granen får bollen mot sig och kan inte bestämma sig för om det är en spark- eller nickboll och det slutar med att han faller ihop som en ettåring på legobitar.

’23
Om Bengt Grive hade kommenterat matchen hade han av pur tristess nu börjat kommentera formationen som påminner väldigt mycket om den skånska flaggan. Vi klumpar ihop oss som korset, schweizarna täcker resten av planen.

’27
HEJ! Vi i Spanien håller på att somna! Vi diskuterar spelarnas frisyrer och skoval mer än passningarna.

Ajabaja, inte rida på Augustinssons rygg, dumma Schweiz!

’28
NU smäller det till och vi får till både en schweizisk hands, skott på mål, händerna uppåtsträck och besvikna, hängande huvuden överallt på hela planen!

’30
Lustig tar livtag och bjuder upp en schweizare till dans. Detta resulterar i ett gult kort. Lustig tror inte sina ögon.

Schweiz får en farlig frispark som blir en fjuttspark som vår käre  målis Olsen tar som en spindel som kramar sitt lilla byte till döds.

(Lite senare: i kommentatorsbåset påpekar zoologisexpertisen att kramar inte kramas. Men att de har boxningshandskar i Bamse.)

’37

Så här gick passningarna under minut 36.

’38
En liten klossformad schweizare försöker lura av den parentesformate Lustig bollen. Tji fick han.

’41
Albin Ekdahl har öppet mål och luras jättemycket när han från två meters håll lyckas peta upp bollen rakt upp i himlen. Jag viskar: ”Var är Zlatan?”, men så att ingen hör.

’42
Berg försöker i ren desperation att slita av en schweizare shortsen, som töjer sig som en spinaker i styv kuling. Alla här i Spanien skrattar ett förlösande skratt eftersom vi sitter som på nålar på våran galonklädda, klistriga stolar.

(Lite senare: seglingsproffs i kommentatorsbåset påpekar att spinakern [som ju borde stavas spinnackern) inte alls töjs som ett par schweiziska fotbollsshorts utan spänns ut. Well, snöre och byrbord på er!)

’45
Julio Iglesias spelar tydligen i Schweiz. Schweiz är för övrigt jähättesvårt att stava till när man inte tittar på tangentbordet.
Schweiz. Schweiz. Schweiz. Kan jag kalla dem nåt annat? Sveitsch?

Pfuh. Nej, pfuiiiiiittt! menar jag förstås. Det är halvlek och det här ser inte så bra ut. Kissa, snusa och stretcha nu!

’47
Vi är igång igen – och jag blir själaglad när alla springer i full fart mot höger bildkant. Så kommer jag på att vi har bytt sida. Gah.

’50
Sverige har förmodligen fått på sig fel på fötterna – de har på sig hästskor eller nåt. Hästsparkarna går stenhårt i fel riktning hela tiden.

’58
I basket finns det en bra regel som förhindrar bakåtpassningar. Är man i anfall, måste man liksom hålla sig där och inte backa bortåt tjottaheiti. Den tycker jag vi inför i fotboll.

’61
Lattjo!

Schweiz coach ser ut som Cary Grant 1961.

’63
Jättebra frisparksläge för oss. Dalmasarna och skåningarna fyller målområdet. Frisparken prickar den två man breda, schweiziska muren. Här i Spanien hörs på gnälligt eskilstunamål:

– Men hur svårt kan det va?

66
Tack, tack kära Schweiz! Självmål! I samma ögonblick som vi (eller motståndarna dårå) gör mål åt oss, börjar det lukta bränt i hela lokalen. Vi ignorerar detta intensivt och står upp och skriker!
Vi leder med 1–0!!!

Landslaget i konstsim tränar inför OS.

’67
Fasicken. Det är ju minst 25 minuter kvar att spela. Emil Forsberg, som får målet som schweizarn petade in, gör en hjärtgest med händerna.

Förtjusande, lovely och wunderbar.

’77
Augustinsson gör en Neymar och låtsas att han blir knuffad i straffområdet. Här i Spanien blir han skrattad åt och hånad. (Helt korrekt.)

’80
Expertkommentatorn Lotten Bergman anser att Sverige bör göra några byten här och nu. Lustig har druckit för lite öl och fått kramp, sätt in galningen Guidetti på vilken position som helst!

’83
Jag styr tydligen skeendet, för nu gjordes två byten: Emil Forsberg och Marcus Berg mot Martin Olsson och Krafth!

’85
Jag styr tydligen inte alls skeendet i matchen, för nu ligger Schweiz på och pressar som ett strykjärn med spetsen mot vårt mål, där våra gula tröjor är utspridda som maskrosor på en viss gräsmatta i Eskilstuna.

’89
Helt tvärtom och jättegalet sparkar Sverige en egen hörna ut över kortlinjen med flit. Aha, vi vill att tiden ska gå.

’90
Marcus Berg byts ut mot Kiese-Thelin och Schweiz pressar stenhårt mot vårt mål och Robin Olsen kramar bollen igen. Puh.

’92
Domarn är jättemutad och spelar med i Schweiz anfall!

’93
Martin Olsson blir knuffad, håller sig på benen, tappar balansen och faller i straffområdet. Domarn kollar på VAR-tv:n och ser att det inte ska vara straff utan frispark alldeles utanför straffområdet. Och visar ut en putt-schweizarn! Yes – nu kommer domarn att spreja med skumsprejen! (Lika roligt varje gång.) Toivonen skjuter ett jättebra skott som målisen tar och … och … och …

’95
Domarn blåser! SLUT! PFUIIIIIIIIITTTTT!!!! Hurra! Vi är vidare!

Efter matchen gick Micke Lustig fram till en schweizare och utbytte några ord på detta fina sätt. Det är ju så att man nästan vill lägga huvudet på sned. Men jag trycker in en hörseltratt och lyssnar noggrant:

– Jag får inte heller spela nästa match. Avstängd pga. två gula kort. Så vi är liksom i samma sits du och jag.

 

Share
45 kommentarer