Hoppa till innehåll

Sverige mot Sydkorea: VM 2018

Idag är jag på vift med möten och kalas i Stockholm, men tänkte på något sätt ändå simultanrapportera från matchen. Vi kommer ju att förlora två av tre inledande matcher i VM och då är det svårt att gå vidare från gruppspelet. (Sådär skriver jag och hoppas att jag har jättefel.) Om det skulle vara så att vi får skjuta straffar, ska ni veta att Staffan Tapper missade en sådan 1974.

Staffan Tapper ansågs på sin tid vara ovanligt lång: 190 cm. Som jämförelse är Zlatan 195 cm, men han är ju inte med i VM utan bara i alla reklamfilmer, så det spelar ju ingen roll.

Innan matchen börjar, kan ni roa er med två  videosnuttar på dels en effektiv straffläggare, dels en synnerligen ineffektiv.


Återkommer förhoppningsvis runt 14-tiden, när #sverigestannar … Om inte, kan ni kanske analysera detta diagram medan matchen pågår?


Såja! Installerad med datorn i en hotellfoajé i Stockholm!

Kl 13:25
Nu håller de på att prata ihjäl sig i tv:n och analysera det som komma skall. Själv är jag fokuserad på längden. Island säger att de har det längsta laget, medan Serbien och Sverige hävdar samma sak. Faktakontroll nu – medellängden är

 • Serbien 185,6 cm
 • Sverige 185,2
 • Island 185,1
 • Danmark 185,0
 • Kroatioen 184,9 cm.

Kortast är Saudiarabien på 172,2 och Japan 178,1 samt Peru 178,0 medan Sydkorea som ju borde häcka där i de nedre regionerna har en försvarande långskånk på 197 cm som kommer att sabotera vårt anfall eftersom vi har småpluttarna Berg och Toivonen vid hans fotknölar.

Såhär ska vi spela. (De får lämna sina positioner och springa lite huller om buller också.)

’04
Matchen har börjat! Inget har hänt!

’08
Sydkorea anfaller konstant och Sverige försvarar genom att ta livtag, puttas och lägga fälleben. Perfekt!

’13
Första svenska anfallet med bra skott på mål och sedan tråckelitrocklande och fjuppeluifjupp och så rinner bollen bort. Helt okej!

’14
Vi är nu lite sura för att sydkoreanerna ramlar omkull av den stilla vinden inne på planen.

’18
– TIIIMBEEEER!!! Granen faller!(Han heter Granqvist, kallas Granen.)

’20
Berg gär NÄSTAN mål!!! Nu har vi har vi hörna! Claesson missar öppet mål! Det är jättekul!

´22

Domaren har en sån där födabarnmätarpuck i tröjärmen. Undrar om han har värkar.

’24
Så här ser det ut när det gör ont.’28
Så här ser det också ut när det gör ont. Sydkoreanen blev utbytt direkt – ”sträckning baksida lår” heter det.’33
Sydkorea sprang som en liten hare med oss som små sköldpaddor runtomkring, och så slängde vi (Granen) oss som Salming och klarade ut situationen.

I nästa ögonblick klättrede Sydkorea upp på Kebnekajse och tryckte till.

’39
Kommentatorn:

– Li … till en annan Li. Kim … till en annan Kim … och en till Kim. Qui … till Li … Till Koo … Åååååå Marcus Berg.

’41
Mitt sällskap här – herr Montelius – har hittat ett ”vardagsrum” på hotellet, där vi sitter med fem främmande ölmän. Han pekar på mina röda kinder och säger lugnt:

– Du ser lite echaufferad ut.

’43
Domaren glömmer att döma en straff till oss. Vi påminner honom.

’45
Vi har anfallit som små jehun och illrar i ungefär tio minuter, men allt som har hänt är att mina kinder nu är ännu rödare.

PFUIIIITTT! PAUSVILA! Var är toaletten! Herrjeeez vad det här är stressigt!

’48
Om inte om hade vi just nu haft 1–0. Men just om och ändringskommittén klev in i bilden och justerade Forsbergs sikte och lade massa luft mellan bollen och ribban.

’52
Sydkorea gjorde mål, fast på fel sida om målburen. Sånt räknas inte, vilket vi tackar för. Sebastian Larsson (Eskilstunagrabben, ni vet), såkade knästämpla en Sydkorean som nästan dog av smärta. Berg blir klämd som en hamburgare mellan två betongväggar och nu vill vi faktist ha ett svenskt mål så det så. En sydkorean sparkade nu Augustinsson i ryggen så nu står vi upp och häller öl på varandra av ilska.

Kul!

’56
SEBASTIAN HAR FRISPARK! But nooo.

Han hade behövt min hjälp med kryssmarkering här.

’62
En jättejättefällning av en sydkorean gör att domaren måste springa ut och kolla på en videoupptagning som heter VAR och signaleras genom att man med teckenspråk gör en fyrkant med pekfingrarna. Domarn i grönt här nedan ser det vi alla svenskar ju såg tydligt … och han bestämmer sig för en …

STRAFF!!! Och nu säger kommentarorn ETT NOLL innan Granen har skjutit och vi alla ba huuuuuh?

’63
MÅÅÅL! Sverige leder med 1–0! Kommentatorn hade rätt!

Pang och hopp och tjoff, liksom.
Alla är väldigt glada.

’76

Hiljemark bytte ut Ekdal för en stund sedan och nu lade sig Toivonen ner för att vila och blev därmed utbytt mot Kiese-Thelin.

Nya, friska ben – men jag vill ju ha in Guidetti! Hallå, lite humor på planen!

’80
Oh noooo. Sebastian Larsson haltar jättemycket och blir utbytt mot Gustav Svensson.  Eftersom jag hejar på Sebstian kommer Sydkorea att göra mål strax. Kommentatorerna har allt klart för sig:

– Rätt spelare tar rätt spelare. Det är viktigt.

’90
Nu haltar Lustig av vadkramp för att någon har glömt att ge honom Gatorade. Världens längsta fyra minuter återstår av matchen och hallå Florence Nightingale – någon måste ge Lustig massage!

Lustig dansar stretchbalett.

’93
Gustav Svensson gav bort en hörna och TJONG sköt vi bollen i egen stolpe och vi klarar det … och nu vill Sydkorea ha straff för en hands som faktiskt var en heads!

‘94,5
SLUUUTPFUITT! PUUUUUUUH!

Tack för idag! Vi vann! Nu kommer denna match att analyseras fram- och baklänges och alla kommer att säga ”det är fotboll” samt viljekraft, tur, kämpaglöd, bara för att i nästa andetag sucka ”Mexiko” och ”Tyskland”. Men vi är faktiskt ”kompakta bakåt”·

NU TAR VI VM-BRONS!!!


Uppdatering
Dagen efter läser jag i Washington Post en kilometerlång sammanfattning av andra länders insatser, medan Sveriges match kortfattat beskrivs med orden ”43 frisparkar och 4 skott på mål”. 

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Dina

  Jag tror dina sportrapporter är det mesta i sportväg för mig. Tack!

  Apropå, visar sig att jag närt en Mundialnörd i min famn. Sonen som inte gillar fotboll ÖVH (!!!) sitter (nästan) klistrad framför TVn 1 månad vart 4e år. Undrar var den genen kommer från…

 2. Magganini

  Här är man på kontoret och kan inte annat. Andra kan visst annat, det glesnar bland borden här.

  Men nu slogs visst fopollen igång på en dator i ett hörn, på nån som har gått hems bord. Betyder att man just inte kan jobba i alla fall då…

 3. Ninja i Klockrike

  Euchaufferad, jag blir alldeles varm av lycka.

 4. Ökenråttan

  Passerade vårt favoritbageri på väg hem från frissan alldeles nyss. Tänkte köpa nåt smarrigt. Bageriet stängde kl. 12 i dag, för att titta på matchen, stod det på en lapp på dörren. Där hade dom också skaldat en liten uppmuntrande vers till det svenska laget.

 5. HK

  Då är vi tre Ninja.

 6. HK

  skjut direkt forsberg!

 7. HK

  Nu kan det bli nåt!

 8. Vi sitter i stugan, fjärran från all sport. Men granar faller även här, om de är små och kan tas med grensax.

  Svar till Magganini från förra båset: jag tvivlar på att någon mer än fiskgjusarna själva kan se skillnad mellan herrgjusar och damgjusar. Men det är ju huvudsaken att de kan.

 9. PK

  En kollega här i kontorslandskapet skrek just Måål! Tydligen för sverige.

 10. HK

  Nej, nej! Inget svart magiskt tänkande om Lassons byte nu! Det här ska gå bra! Bara 5 min kvar.

 11. HK

  En grankvist i hatten i hatten för skytten Granquist!

 12. Ökenråttan

  … ge Lustig massage. Tala inte med mej om massage. Jag kommer just från sjukgymnasten som gjort sitt bästa för att ta livet av mej. Det var inte lustigt!

 13. HK

  Oj, två hattar, snudd på hat-tric.

 14. Magganini

  Jag letar och letar efter en Lorrysketch, eller snarare ett -nummer, om ein hut trick. Men ni får tydligen vara utan länk dit. I alla fall från mig.

 15. Ninja i Klockrike

  Magganini, det var Topsy und Wolf som gjorde den sketchen.

 16. Magganini

  Jaaaa, Ninja, så hetteromju!
  Men det hjälpte mig tyvärr inte att hitta klippet. (Så här i en hast på jobbet.) (Nån gång när man inte har nåt särskilt för sig kan man ju titta igenom hela serien så kanske man får syn på det.)

 17. HK

  Hittade en annan bild som också illustrerar Båsmors senaste uppdatering.

 18. Ninja i Klockrike

  Alla tre säsongerna finns på Öppet arkiv, men jag har inte hittat Topsy und Wolf än. Däremot mycket annat roligt.

 19. PK

  Är inte Topsy und Wolfs hattrick-sketch med i Yrrol?

 20. Hos oss var visst TV’n på i något konferensrum igår. Idag hade jag japaner på besök som mitt under min förevisning av en svarv i verkstan började skicka runt en mobil och fnissa. Jag frågade hur fotbollen hade gått – vilken isbrytare! Vi firade Japans vinst mot Colombia en stund och resten av mötet blev lite mer gemytligt.

 21. Har du några egyptier där, Pysse? Nu är det synd om dem. De gjorde ett självmål och sedan gjorde Ryssland två mål på egen hand och så gjode Egypten mål i rätt bur.

 22. Ninja i Klockrike

  PK, det kan så vara. Tant är så rysligt gammal att hon glömmer det mesta. Men då får jag anledning att se den också. Tackar!

 23. PK

  Ninja, jag hoppas att du ser att det var en fråga. Jag vet inte om den sketchen är med i filmen. Jag har sett sketchen i fråga men kommer inte ihåg om det var i Lorry eller Yrrol. Yrrol är för övrigt en mycket bra film, helt i min smak.

 24. Ninja i Klockrike

  Det gör ju inte ont att titta på varken Lorry eller Yrrol så vi kommer ju att hitta sketchen.

 25. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Ungefär vid 18:50. Häpp!

 26. Magganini

  Åååh… jag tänkte just skriva att ja, ni kan ju titta som har tid. Men där är den ju! Haha! Tack Christer, tLDPT!
  Då besparade (…eh…) ni mig nöjet att kolla igenom allting.

  Alltså: Apropå HK 18 juni 18:49 – Christers länk!

 27. Magganini

  Och gjusarna. Att inte de blir sjösjuka där på toppen när man nästan blir det av att titta på filmen. Huj vad det gungar!

 28. HK

  Svårt för gjuseföräldrarna att se fiskar när vattnet rör sig så mycket.

 29. HK

  Nu är det mat hos gjusarne!!

 30. HK

  Föräldrarna lämnade en liten fisk i boet, men ungarna verkar ganska ointresserade …

 31. HK

  De kanske verkligen är sjösjuka och utan matlust!

 32. HK

  Men nu matas det för fullt!

 33. HK

  Stor fisk!

 34. HK

  Tallen gungar våldsamt och solen har gått i moln och den stora fisken är slut. Ungarnas krävor putar ut och föräldern försöker få in alla tre under vingarna för att skapa lite lä och en mysstund.

 35. HK

  Det finns svarta storkar också i Baltikum. Odinsvalor.

 36. Hur gick det med det seriösa mötet, Lotten?

 37. Utmärkt, Cecilia N! Jättebra! Jag lyckades inte alls vara lika seriös som de andra närvarande, men fick det finfina och välbetalda uppdraget ändå!

 38. Dina

  Vilket ju är allra viktigast!

 39. Dina

  Någon som kan ändra vädret för imorgon? Till det bättre!

 40. Instämmer med Dinas två senaste kommentarer.

 41. Stugan. Elva grader och ska visst inte bli mer idag. Imorgon ska det krypa upp till tretton. Blir klassisk midsommarmiddag på altanen insvepta i filtar. Idag blir det läsdag inomhus, tror jag, tralala.

 42. Magganini

  Fåglarna ser ut som Brids kulna beskrivning. Sömnig och stillsam tillställning, men de verkar inte ha nåt att läsa.

 43. Ökenråttan

  Härlig midsommar tillönskas båset och båsmors av Ökenråttan och Lille Maken.

 44. Magganini

  Ja, båsmors på er allihopa, som sagt! Ha en så fantastisk midsommar det går! Det finns ju ylletröjor och tak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.