Hoppa till innehåll

Dag: 27 juni, 2018

VM 2018: Mexiko–Sverige

¡Buenas tardes!

Vad är nu Mexiko för lag? undrar ni. Men jag har inte en susning. I deras startelva finns det dock några spelare som får mig att vilja kontra med ett ”prosit” – Ochoa & Chicharito.

Sveriges startelva är precis likadan som mot Tyskland, och om den kan man väl bara säga en sak:

Lustig (2) är snabbast upp.

Och hur ska vi stoppa detta lag för att ta oss vidare till åtminstone en match till? Allmänheten sträcker upp handen och får nu svara en och en:

– Vi ska vara snällla mot domaren och erbjuda honom en liten röd stuga i Småland.
– Vi ska vara jättelånga för dom är ju pyttekorta.
– Vi ska sätta in Guidetti på en överraskande konstig position som inte alls är rätt och så ska vi erbjuda målvakten lite senapssill.

Ooooh, vilken intressant bild från omklädningsrummet! Kolla hur strumporna ligger! Jag vill göra studiebesök där!

Jag får be reportern om ursäkt för den kassa bilden, men det är ju strumprullorna i bakgrunden som är intressanta! (OBS: Jämför med bilden sist i detta inlägg.)

Vet ni förresten att en ”strumprullare” är ett oerhört dåligt skott?


Matchen börjar!

’1
En mexikansk pruttkorv slår sin skalle mot Ola Toivonens, och får gult kort. Det var en bra förstaminut!

’2
Oj, Marcus Berg gör nästan mål! Och alla 40 000 mexikaner buar på läktaren!

Om man gillar rutnät mer än fotboll, kan man kolla på våra förutsättningar här.

’5
Mexikos målis är tydligen lite oförutsägbar och har enligt tv-kommentatorn ”hyss” för sig, för han tar bollen med händerna utanför straffområdet så att vi får en näramåletfrispark. Och nu gör vi nästan mål igen. Emil Forsberg! Jaho!

’10
Min dator rör sig lika snabbt som jag på basketplan numera. Jag misstänker att grävgubbarna har snott våra fibertrådar utanför huset.

Bara ett målfoto.

’12
Berg gör nästan ett cykelsparksmål och blir så rart hjälpt på benen igen av en nyss så brutal mexikanare.

Ser ni det mexikanska handbollsförsvaret? (Pilen pekar på Markus Berg.)

’15 
Nu är det jättefarligt: kommentatorerna är nämligen såååå nöjda med Sveriges spel. Det kan aldrig vara bra.

’18
Om man tänker sig att planen är en fyrkantig kastrull och att de 22 på planen är olja och bollen är ett poppande popcorn – och så loopar man den bilden. Så ser spelet ut.

’22
Nu har någon lutat kastrullen ner mot vårt mål. Mexiko får hörnor och frisparkar och dribblar omkull oss och plötsligt känns det som om våra långa spelare har alldeles för långt ner till sina egna fötter.

’25

Efter den här storkdansen fick Sebastian Larsson ett gult kort, vilket innebär att han inte får spela i en eventuell nästamatch.

’30
Nu kommer VAR-kameradomaren in i bilden och säger att han måste kolla på en sekvens där en mexikan som inte var målvakt har tagit bollen med handen. Men äsch, det blev bara hörna till oss. (Spelarna protesterar, men bara lagom mycket. Sånt här tjafs ska man inte lägga kraft på.)

Nästan mål! Om Mexiko bara inte hade haft en målvakt där mittemellan stolparna.

’35
När Ola Toivonen trillar, blir han alltid väldigt förvånad. Det tycker jag är mycket  sympatiskt.

– Va hände? Jag stod väl upp alldeles nyss? Kom jag ens ihåg att stoppa in benskydden i strumporna?

’40
Den mexikanske coachen har hosta.

’42
I utrikiska före-matchen-rapporter tror alla utan undantag att Mexiko kommer att vinna eftersom de brukar ta sig vidare medan Sverige 1) inte gör det 2) inte har Zlatan på planen. Och så nämner de en enda svensk till vid namn: Emil Forsberg, som nu håller på att ställa in siktet som en skidskytt. Skotten far borti skogen och förbi måltavlan, men snart så, snart har Magdalena Emil skruvat på rätt skruv i högerdojan.

’45 + 1

En mexikan dröjde sig kvar som en hockeylirare och försökte skymma vår målvakt. Men Robin Olsen gjorde som Salming hade gjort: lade honom ner.

’45 + 2
Berg gör nästan mål igen! (Halvleken gick alltså ett helt varv, så nu knöt han liksom ihop säcken men glömde att snöret var av kokt spagetti.)

PFUIIIITT! Ännu en halvlek där VAR-kamera-video-domarn inte förstår att Sverige bör vinna och få straffar hela tiden!

’46
Oj hoppsan, vi har visst fått medvind där nere på planen. Vår frispark från halvplan for som från ett armborst spikrakt ända till Blåkulla.

’49
MÅL! August och Lotta! Ludwig Augustinsson stänker in sitt premiärmål!  Vi leder med 1–0!

”Nu brinner det i kaktusarna!” säger radioreferatorn enligt min syster Orangeluvan.
Det är synd om Sebastian, men bilden är ju färgglad och fin.

’58
Ack. Eskilstunagrabben Sebastian Larsson bärs ut på bår! Han byts ut mot Gustav Svensson, som ju ser ut lite som Shaggy.

’60
Marcus Berg faller! Domaren dömer straff! Jag trodde att Berg lade sig ner som Glenn Strömberg och att han filmade, men på reprisen ser jag att domaren dömer bättre än jag!

’61
Mexikos målvakt vägrar att ställa sig på mållinjen, där han måste stå. Och så länge han inte står där, kan inte Granen skjuta. Och nu kommer en mexikansk sabotörspelare och börjar snacka med Granen som ju står och försöker få bollen att ligga stilla på den besvärliga straffpunkten!

Pilen pekar på sabotörens rumpa. Inringat är Granens namn.

Nu skjuter han …

MÅL! Vi leder med 2–0!

– Detta är granen som aldrig barrar!!! vrålar tv-kommentatorn.

’67
Marcus Berg får en smäll i tinningen och känningar i ljumskarna och skakar på huvudet så att alla förstår att näää, nu ska han sätta sig att vila inför nästa match. Kiese-Thelin kommer in i hans ställe och jag vidhåller att dubbelnamn inom idrott borde vara förbjudet. Var finns Bo Ek när man behöver honom?

’74
Mexiko gör handsmål i svenska buren! Vi leder med 3–0! (Men efter ett sådant mål står jag inte upp och skriker, utan tänker på den stackars mexikanaren och hans barnbarn, som om 30 år kommer att fråga honom hur det kändes att göra mål för Sverige.)

’79
Om Tommy och Annika hade varit vanliga namn i Mexiko, hade jag nu kunnat titta på publikbilderna och säga:

– Tommy och Annika gråter.

’80
Albin Ekdal byts ut mot Oscar Hiljemark, och alla bara pfuuuh, nu låser vi på mittfältet. (Man säger så. Det betyder att spelet blir mer JAG KASTAR MIG HÄR och JAG SPARKAR HÄR samt JAG OFFRAR MITT LIV PÅ SIDLINJEN!)

’82
Nu får jag rapporter från min syster Orangeluvan om hur roligt man uttrycker sig i radion:

”Sverige försvarar med fötterna i rätt vinklar och Granen står stabil som parkeringshuset i Farsta.”

”Det känns som om man måste koppla in en lögndetektor varje gång man säger tre noll till Sverige.”

”Bollen landar som en grönsiska på hans fot.”

”Vi njuter i fulla drag som om vi har ätit vegetarisk lasagne, andra portionen, för det är så nyttigt och gott.”

’83
Vi ser hur gråtande mexikaner på läktaren torkar tårarna och med darrande händer stirrar ner i skakande mobiltelefoner. Söker de tröst? Nej – de följer Tysklands match mot Sydkorea, för om den matchen slutar 0–0, går Mexiko vidare medan Tyskland är utslaget.

’90 + 1
Vi bara sitter och gapar. För vi har glömt att äta lunch och har ingen som tar hand om oss. Inte ens en öl har jag hunnit ta fram.

’90 + 3
Nu blir alla mexikaner på läktarn alldeles galna och kastar in flaskor på planen. Något måste ha hänt i Tysklandsmatchen. Under tiden spelar vi fortfarande fotboll och vår Robin Olsen tar bollen och kramar den som vore den hans förstfödde.

’90 + 4
Ojojoj, Sydkorea gjorde mål mot Tyskland, vilket betyder att Mexiko trots denna förlust går vidare! TYSKLAND ÄR UTSLAGET!!!

PFUIIIITTTT! SLUT! VI VANN MED 3–0!

Och nu gör Sydkorea obegripligt nog 2–0 mot Tyskland!


Om ni var med sommaren 1994 när Thomas Ravelli tog en straff och vi tog brons när vi grävde guld i USA, ska ni veta att jag var relativt nyförlöst och hade mjölkstockning och var vaken hela tiden eftersom den nuvarande Tjugofyraåringen sov under Sveriges matcher, men aldrig annars.

Med andra ord var jag inte riktigt närvarande.

Men nu! Även om det bara blir en match till, är jag vaken! (Men hur det blir med tv-tittandet när vi ju är i Spanien på basketturnering nästa vecka, det vette attan.)

Jag citerar nu Tjugosexåringen: ”Sydkorea slog Tyskland som slog Sverige som slog Mexiko som slog Sydkorea.”

På tisdag kl. 16 spelar vi åttondelsfinal mot Brasilien, Schweiz eller Serbien. (Det avgörs ikväll.)

Jag avslutar med den roliga Radiosporten!


Uppdatering – jag har hittat en jämförande omklädningsrumsbild på Instagram …

Jag tror att det är Forsberg på bordet.
Share
63 kommentarer