Hoppa till innehåll

Dag: 18 juni, 2018

Sverige mot Sydkorea: VM 2018

Idag är jag på vift med möten och kalas i Stockholm, men tänkte på något sätt ändå simultanrapportera från matchen. Vi kommer ju att förlora två av tre inledande matcher i VM och då är det svårt att gå vidare från gruppspelet. (Sådär skriver jag och hoppas att jag har jättefel.) Om det skulle vara så att vi får skjuta straffar, ska ni veta att Staffan Tapper missade en sådan 1974.

Staffan Tapper ansågs på sin tid vara ovanligt lång: 190 cm. Som jämförelse är Zlatan 195 cm, men han är ju inte med i VM utan bara i alla reklamfilmer, så det spelar ju ingen roll.

Innan matchen börjar, kan ni roa er med två  videosnuttar på dels en effektiv straffläggare, dels en synnerligen ineffektiv.


Återkommer förhoppningsvis runt 14-tiden, när #sverigestannar … Om inte, kan ni kanske analysera detta diagram medan matchen pågår?


Såja! Installerad med datorn i en hotellfoajé i Stockholm!

Kl 13:25
Nu håller de på att prata ihjäl sig i tv:n och analysera det som komma skall. Själv är jag fokuserad på längden. Island säger att de har det längsta laget, medan Serbien och Sverige hävdar samma sak. Faktakontroll nu – medellängden är

  • Serbien 185,6 cm
  • Sverige 185,2
  • Island 185,1
  • Danmark 185,0
  • Kroatioen 184,9 cm.

Kortast är Saudiarabien på 172,2 och Japan 178,1 samt Peru 178,0 medan Sydkorea som ju borde häcka där i de nedre regionerna har en försvarande långskånk på 197 cm som kommer att sabotera vårt anfall eftersom vi har småpluttarna Berg och Toivonen vid hans fotknölar.

Såhär ska vi spela. (De får lämna sina positioner och springa lite huller om buller också.)

’04
Matchen har börjat! Inget har hänt!

’08
Sydkorea anfaller konstant och Sverige försvarar genom att ta livtag, puttas och lägga fälleben. Perfekt!

’13
Första svenska anfallet med bra skott på mål och sedan tråckelitrocklande och fjuppeluifjupp och så rinner bollen bort. Helt okej!

’14
Vi är nu lite sura för att sydkoreanerna ramlar omkull av den stilla vinden inne på planen.

’18
– TIIIMBEEEER!!! Granen faller!(Han heter Granqvist, kallas Granen.)

’20
Berg gär NÄSTAN mål!!! Nu har vi har vi hörna! Claesson missar öppet mål! Det är jättekul!

´22

Domaren har en sån där födabarnmätarpuck i tröjärmen. Undrar om han har värkar.

’24
Så här ser det ut när det gör ont.’28
Så här ser det också ut när det gör ont. Sydkoreanen blev utbytt direkt – ”sträckning baksida lår” heter det.’33
Sydkorea sprang som en liten hare med oss som små sköldpaddor runtomkring, och så slängde vi (Granen) oss som Salming och klarade ut situationen.

I nästa ögonblick klättrede Sydkorea upp på Kebnekajse och tryckte till.

’39
Kommentatorn:

– Li … till en annan Li. Kim … till en annan Kim … och en till Kim. Qui … till Li … Till Koo … Åååååå Marcus Berg.

’41
Mitt sällskap här – herr Montelius – har hittat ett ”vardagsrum” på hotellet, där vi sitter med fem främmande ölmän. Han pekar på mina röda kinder och säger lugnt:

– Du ser lite echaufferad ut.

’43
Domaren glömmer att döma en straff till oss. Vi påminner honom.

’45
Vi har anfallit som små jehun och illrar i ungefär tio minuter, men allt som har hänt är att mina kinder nu är ännu rödare.

PFUIIIITTT! PAUSVILA! Var är toaletten! Herrjeeez vad det här är stressigt!

’48
Om inte om hade vi just nu haft 1–0. Men just om och ändringskommittén klev in i bilden och justerade Forsbergs sikte och lade massa luft mellan bollen och ribban.

’52
Sydkorea gjorde mål, fast på fel sida om målburen. Sånt räknas inte, vilket vi tackar för. Sebastian Larsson (Eskilstunagrabben, ni vet), såkade knästämpla en Sydkorean som nästan dog av smärta. Berg blir klämd som en hamburgare mellan två betongväggar och nu vill vi faktist ha ett svenskt mål så det så. En sydkorean sparkade nu Augustinsson i ryggen så nu står vi upp och häller öl på varandra av ilska.

Kul!

’56
SEBASTIAN HAR FRISPARK! But nooo.

Han hade behövt min hjälp med kryssmarkering här.

’62
En jättejättefällning av en sydkorean gör att domaren måste springa ut och kolla på en videoupptagning som heter VAR och signaleras genom att man med teckenspråk gör en fyrkant med pekfingrarna. Domarn i grönt här nedan ser det vi alla svenskar ju såg tydligt … och han bestämmer sig för en …

STRAFF!!! Och nu säger kommentarorn ETT NOLL innan Granen har skjutit och vi alla ba huuuuuh?

’63
MÅÅÅL! Sverige leder med 1–0! Kommentatorn hade rätt!

Pang och hopp och tjoff, liksom.
Alla är väldigt glada.

’76

Hiljemark bytte ut Ekdal för en stund sedan och nu lade sig Toivonen ner för att vila och blev därmed utbytt mot Kiese-Thelin.

Nya, friska ben – men jag vill ju ha in Guidetti! Hallå, lite humor på planen!

’80
Oh noooo. Sebastian Larsson haltar jättemycket och blir utbytt mot Gustav Svensson.  Eftersom jag hejar på Sebstian kommer Sydkorea att göra mål strax. Kommentatorerna har allt klart för sig:

– Rätt spelare tar rätt spelare. Det är viktigt.

’90
Nu haltar Lustig av vadkramp för att någon har glömt att ge honom Gatorade. Världens längsta fyra minuter återstår av matchen och hallå Florence Nightingale – någon måste ge Lustig massage!

Lustig dansar stretchbalett.

’93
Gustav Svensson gav bort en hörna och TJONG sköt vi bollen i egen stolpe och vi klarar det … och nu vill Sydkorea ha straff för en hands som faktiskt var en heads!

‘94,5
SLUUUTPFUITT! PUUUUUUUH!

Tack för idag! Vi vann! Nu kommer denna match att analyseras fram- och baklänges och alla kommer att säga ”det är fotboll” samt viljekraft, tur, kämpaglöd, bara för att i nästa andetag sucka ”Mexiko” och ”Tyskland”. Men vi är faktiskt ”kompakta bakåt”·

NU TAR VI VM-BRONS!!!


Uppdatering
Dagen efter läser jag i Washington Post en kilometerlång sammanfattning av andra länders insatser, medan Sveriges match kortfattat beskrivs med orden ”43 frisparkar och 4 skott på mål”. 

Share
47 kommentarer