Hoppa till innehåll

Vem var Gutzon Borglum?

Hm. Borglum låter ju som ett grundämne – en lantanoid. Supersällsynt och lite bortglömd precis som Gutzon ju är idag fastän han borde vara superkänd (om inte annat för sitt namn).

”To my dear Dr. Orlof M. Orlow, Sept. 22nd. Sincerely Yours, Gutzon Borglum 1919” – apropå konstiga namn … Orlof Orlow?

Här är hans mest kända verk:

Fast äsch, nu luras jag lite. Han är inte Eva Marie Saint (eller hennes i North by Northwest allestädes närvarande handväska) och inte heller Hitchcock, och han är inte Cary Grant. Han är den som designade de fyra presidenterna på det som sedermera kom att kallas Mount Rushmore.

Och som inte på långa vägar är ett färdigt monument. Kolla på grushögen nedanför huvudena; det är icke bortstädat skräp från tillblivelsen.

Gutzon Borglum var envis som en åsna, ilsken som ett bi och bedrövlig på att hantera pengar. Men han var bra på att hugga i sten och dessutom kompis med expresidenten Theodore Roosevelt, som var med och beviljade summorna som krävdes för jätteprojektet. Men så här var det tänkt att det skulle se ut: mer kropp och andra vinklar.

Skalenlig modell från 1925, inklusive hålrum för viktiga papper som skulle arkiveras i Lincolns huvud.

Att det bara blev fyra huvuden utan torsor, beror på att pengarna tog slut gång på gång, att depressionen på 1930-talet krävde fokus på överlevnad snarare än stenmonument och det faktum att Borglum 1941 dog utan förvarning. Grusskräpet på övre bilden har legat där sedan arbetarna drog, och idag går alla tillskjutna medel till att en gång per år skicka upp moderna stenhuggare som lagar alla presidenternas rynkor.

Om slitaget av väder och vind inte lagas årligen, kan vatten rinna in i fårorna och orsaka sprängskador som påminner om sådana som syns på levande åldringar.

Några gånger blev dynamitsprängningarna för kraftiga och kapade presidenternas pannor och näsor – men Borglum löste det genom att hugga djupare in i berget och ändra vinklarna lite här och där. Som mest jobbade 400 stenhuggare på berget samtidigt, men ingen föll ner och dog. Med tanke på hur arbetet gick till och de jämförelsevis omoderna säkerhetsanordningar och verktyg som de hade, är detta nästintill obegripligt.

– Ratata-tataaaa, ratatata-tataaa, skakade arbetarna i sina selar med de tunga verktygen i famnen.

Så hur valdes de fyra presidenterna ut?

  1. Washington (1789–97) var den första presidenten.
  2. Jefferson (1801–09) skrev den amerikanska självständighetsförklaringen.
  3. Lincoln (1861–65) avskaffade slaveriet.
  4. Roosevelt (1901–09) var kompis med Borglum.

Tillbaka till början nu: när Eva Marie Saint äntligen har tappat både skor och handväska uppe på presidenterna, gick allt bättre. Eller …?

Hitchcock fick skriva på ett kontakt där han dyrt och heligt lovade att inte filma ”lustiga scener” där Cary Grant t.ex. hänger i Lincolns näsa eller gömmer sig i Jeffersons öra. Och sedan fick filmteamet trots alla storslagna planer på att filma allt på plats till slut bygga monumentet i en studio för att inte riskera olyckor.

Nu återstår bara en fråga: vem var Dr. Orlof M. Orlow?

Share
Publicerat iBloggen

56 kommentarer

  1. Olle Bergman

    Jag tycker vi ska hugga ut några svenska makthavare som förskönar landskapet vid till exempel Stenshuvud, Smålands Taberg eller varför inte betongen i Bodens fästing?

    Mina förslag: Gustav Vasa, Olof Palme, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

  2. Ökenråttan

    Men oj så intressant! Jag har ju bara helt slött tittat på när lille Cary kravlade omkring där på näsorna och inte tänkt mer på det. HUR detta monument blev till och vem som disajnat det har jag aldrig ägnat en tanke. Tack, Lotten för att jag nu fick veta detta.

    Och sen typiskt att Hitchcock fick dom att bygga en modell av eländet. Hans förmåga att få folk att göra som han ville är verkligen enorm. I Fönstret mot gården till exempel, där byggdes hela bakgårdsarkitekturen i ateljé. Amazing.

  3. Skogsgurra får en guldstjärna för att han nu lade märke till att jag för första gången på fem år stavade ”allestädes” korrekt. (Jag skriver alltså med huvudet under armen vanligtvis allerstädes i analogi med ”annorstädes”.

    Ökenråttan! Jag gläds med dig!

    Niklas: När ska du skriva din intressanta bok om livet som filmskapare?

  4. Magganini

    Nä Stadshustornets klocka är inte mycket att hålla sig i ändå.

    Tänk om man ändå vore namnpåhittare. Vad man skulle få skratta på jobbet!

  5. Örjan

    Magganini: Namnpåhittare
    Nu om någonsin kan vi sakna din släktings underbara namnassociationer

  6. Ninja i Klockrike

    Om Can vråla ska va med på nåt monument så är inte jag med!
    Nä, ska re vara rediga fruntimmer ska re va dr Widerström, Elsa Brändström, Alva Myrdal, Moa Martinsson eller Elise Ottesen-Jensen.
    Kvinnor som i grunden förändrat kvinnors liv.
    Ska re va, tycker jag.

  7. Ninja i Klockrike

    Åjo, Alva förtjänar sin plats.
    Att hon så småningom blev kontroversiell förtar inte den insats hon gjorde.

  8. Även jag föredrar Ninjas förslag på bemärkta kvinnor framför Lottens i detta fall. Även om Anneli Alhanko m fl nog kan bli monumentvärdiga på sitt sätt.

    Det är för övrigt en god regel att inte bygga monument över levande personer. Det kan bli så att man får ångra saken. Gäller delvis även uppslagsverk: jag har läst i Svensk uppslagsbok från tidigt trettiotal att A. H*tl*r är en intressant ny politiker i Tyskland och att W. Ch*rch*ll är en herre som gjorde en del bra saker under världskriget men sen dess har fallit i glömska.

  9. Bara för säkerhets skull nu: varken jag eller min djefla man var riktigt seriösa med våra namn.

    Om man ska gå på en heeelt annan linje, kanske Margareta Krook, Olof Palme, Inga Gill och Zlatan hade passat som utkarvade huvuden i ett berg.

  10. Ökenråttan

    Ja, ska kvinnor harangeras skulpturalt då slår det ibland slint. Titta på den staty som satts upp på Kärleksudden på Jövvgårn. För att hylla ’kvinnor för fred’ har man ställt dit ett barfota metallfruntimmer med fladdrande lockar och en hysterisk, halvreligiös gest med utsträckta armar. Hon är iförd ett mellanting av nattlinne och aftonklänning (och kom nu inte med nåra lustigheter i stil med ’är det inte samma sak?’). På sockeln finns en profilmedaljong föreställande den präktiga Inga Thorson!

  11. Ninja i Klockrike

    Maj fucking gådd!
    Inga Thorson var ett rekorderligt fruntimmer, ingen dom lyfte armarna i fåvitska gester!!
    Snarare kavlade hon upp ärmarna och satte igång.

  12. Svåra frågor det där med nattkläder, som vållat huvudbry även i tyska Förbundsfinansdomstolen. Där fann man sig föranlåten att skicka en fråga till EU-domstolen, med en begäran om förhandsbesked:

    ”Ska begreppet nattlinne tolkas så att det uteslutande omfattar underkläder som på grund av sin beskaffenhet entydigt är avsedda att enbart användas som nattkläder eller omfattar de också de plagg som till följd av sitt utseende inte enbart, men huvudsakligen, är ämnade att bäras i sängen?”

  13. Kim Il Sung, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan och då förstås även Donald John Trump, alla på den senares bekostnad. Som vanligt lär väl Trump låna ihop stålarna till bygget bara han får sitt namn på det utan att i vanlig ordning bekymra sig om att pynta tillbaka. Sen hör väl Oligarkerna av sig. Liksom Mueller.

  14. Sent omsider (det har ju förstås basketats hej vilt här), ska jag be att få meddela att Karins nattlinnestext var bland det roligaste jag har läst!

  15. Ingela

    Marianne Mörck berättade i TV härförleden att hon hade mottagit konungens medalj iklädd en strandrock från Lind*x som hon misstagit för en ovanligt prisvärd aftonklänning. Så kan de också gå.

    För övrigt är biet baktalat vad gäller ilska. Bin är fredliga varelser som bara vill ha nektar från blommor, och lite pollen ibland. Getingar däremot, de kan gärna få ersätta biet i det där talesättet. Vill äta kött, ta för sej av saft och sylt, även om den är på väg in i munnen och ger sej på folk och fä. Bin är bara sura om man luktar konstigt, parfym eller hårspray. Allra surast blir de om man luktar alkohol. Det sista har jag aldrig provat, men mina bin blev galna en midsommardag när jag tittade in i en kupa utan att ha tvättat midsommarfestens frisyr från knoppen.

  16. Men Lotten då! Det är mycket allvarligt det där och handlar om tulltariffer. Olika dyrt beroende på plaggets sömnpotential, tror jag.

  17. Google Translate kan ibland åstadkomma riktigt bra resultat. Vilket jag inte tror gäller om lagtexter och varubeskrivningar i tullnära sammanhang:
    ”Om man tittar på ett isolerat system kan varken värme eller arbete eller annan energi komma undan. Energi kan varken genereras eller förstöras. Följaktligen kan en förändring i ett isolerat system inte leda till en ökning eller en minskning av den inre energin, utan bara för en omfördelning av mängden energi mellan de olika formerna.
    I slutna system är detta sant om man tar hänsyn till systemets miljö, vilket då skulle motsvara ett isolerat system. Om den interna energin U ändras i ett slutet system, måste miljöens interna energi förändras med samma värde men med motsatt tecken”

    I-väntan-på–julkalendertävling: Ursprungsspråk? Vad heter den välbekanta lagen? Jättebra reklamlampa med magnetfot i pris.

  18. Ökenråttan

    Goggelöversättningar är intressanta. På en sajt med skojiga kläder finns uppgifter om mått på plaggens olika storlekar. Beträffande tröjor, jackor och liknande plagg nämns bland annat måttet på ”Hylsa”. Gissa vilken del av plagget som avses!

  19. Eftersom glidlager heter ’sleeve bearing’ på utrikiska och utgörs av en hylsa med lagermetall så kan man ju gissa på att det är något hylsformat. En ärm, kanske?

  20. Ökenråttan

    Det var lustigt att du säjer så, SG. Vi har just samlat mod och skaffat gremeljer för att plantera om lille Skotte. Han har vuxit om oss nu och är lång och vinglig, nästan två meter! Vi ska beskära honom, så ett skott kan du få.

  21. Örjan

    Snälla. Jag minns inte.
    Vem vad,är Skotte?
    Ok krukäxt, om jag förstått rätt, men övrigt?

  22. Magganini

    Örjan 11 mars 00:26: Ja, det var den där klibbhjärnan, som hon kallade den hon hade. Hon kom ihåg allting. Hur sorterat det var när det låg där vet jag inte, men det skapade i alla fall skapliga associationsmöjligheter.

    Själv kommer jag inte ihåg just nånting alls.

  23. Borglum, som enligt internet var medlem i KKK, karvade nunor i ett av Lakota Sioux-stammens heligaste berg.

    Stadshustornets klocka väger flera ton och hissades upp med en krok som sitter kvar ovanför trappan i toppen av tornet. Men den som vill klättra i’n måste be fastighets-Anders eller vakten att öppna gallerdörren till högsta utkiksplatsen och ta med en stege upp.

  24. Tolvslaget, det som kommer före Dagens Dikt, gick i många år live från Stadshuset. SR hade där en mikrofon som gjorde jobbet i ur och skur. Det var ingen vanlig mik, precis, med tanke på väder, vind och klockornas Malm.

    När denna ersattes av en inspelning i slutet av 70-talet monterades miken bort, men hamnade tyvärr inte i någon museisamling, men ledningen dit glömdes bort av både dåvarande Televerket och Sveriges Radio. Följaktligen kunde vi på SR:s Driftcentral långt in på 80-talet roa oss med att lyssna på bruset från Den Borttagna Mikrofonen när tillvaron blev kämpig.

  25. En dåförtiden omkring tioårig släkting på besök hos svägerskan, hon som har utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset, var trött och tittade ut genom fönstret och klagade på att klockan på Stadshuset gick fel. Då förstod de vuxna att han verkligen inte mådde bra och bäddade ner honom och hans fyrtio grader.

  26. Jag bor på hotell Kung Carl i Stockholm och måste bara berätta att det finns vattenkokare och hela TVÅ dammiga tepåsar på rummet! Slurrrp, sörpel!

  27. HK

    Den brusiga omikrofonen, den är som ett slags elektronikens fantomsmärta.
    Fantomen i stadshuset!

  28. Vi (som jobbar på visningsenheten på Stockholms stadshus) brukar skoja om att det är Ragnar Östberg som är fantomen (vem annars). Ibland är det en hissdörr som öppnas automatiskt och ibland hörs det fotsteg i tegelgången i tornet. Däremot tycks vi ha blivit kvitt fantommikrofonen.

  29. Det var bättre förr!
    Då (innan högertrafikomläggningen, då spårvagnarna försvann) kunde man höra hur de gnisslade sig förbi mikrofonen i tornet. Trafiken var väldigt regelbunden och det där ljudet saknar jag fortfarande. Dagens inspelning verkar nästan vara gjord i studio.

  30. Jag bodde härförleden på ett hotellrum där handdukselementet var kopplat till varmvattenledningen. Får det vara så? Jag tänker på det där med legionella och sånt.

    Grattis Niklas* till vad det nu månne vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.