Hoppa till innehåll

Dag: 19 februari, 2018

”Du måste skriva en bok!”

”Du måste skriva en bok!” sa min svensklärare Naima Carlsson när jag fick pris för en uppsats på knackig engelska. ”Du är den borne författaren!” skrev hon sedan i marginalen på en faktiskt alldeles bedrövlig uppsats.

Men Naima Carlsson (som enligt nätet nu är 85 år och fortfarande bor i Luleå) hade en något förvirrad framtoning och hennes skor snörpte dessutom ihop sig som torkade bananer när hon tog av sig dem, så jag viftade bort hennes beröm. Och så  satt ju Jante och dinglade med benen på min högra axel, så det där berömmet bestämde jag mig för att inte bry mig om.

(Det gick ju sådär. Jag minns ordagrant vad hon sade och har fortfarande kvar den dassiga uppsatsen med kommentaren i marginalen.)

Nu har jag gett ut tre böcker och på dem varken tjänat pengar, ära eller beröm(melse).

1.

”Die hard, liksom”, vilket inte alls är mina samlade kåserier utan bara några av dem som skrevs 2001.

Eftersom jag skrev kåserier i Sydsvenskan varje vecka 1999–2005, skulle jag lätt kunna trycka upp sex böcker till. Som jag inte heller skulle bli miljonär på.

Baksidan av boken, som passar perfekt som toalettlektyr.

Men oj, vad kul ni skulle ha åt läsningen – om inte annat så pga. Sophia Lundquists fantastiska teckningar!

©Sophia Lundquist, 2001.

2.

”Skriv för webben”, som verkligen inte alls bara handlar om hur man skriver för webben. Men det lät ju coolt 2002.

Skrivtipsen i boken snoddes rakt av av en känd reklamgubbe som använde dem på ett högst otillbörligt sätt i sina egna kurser, där han hittade på att jag och min pappa deltog. Minns ni?

Även “Skriv för webben” illustrerades av ©Sophia Lundquist.

3.

Och så den här! ”Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen” – roliga språkfakta från 2016, som vad jag vet bara har ett korrfel … i baksidestexten:

Och nu till dagens roliga nyhet: en positiv recension i Språktidningen!

“Festligt frosseri i språkets skafferi!”

(Boken finns att köpa i nästan alla boklådor samt hos Adlibris och Bokus. Den går också att köpa på www.sprakpoliser.se – och där får alla 10 % rabatt med rabattkoden SPRÅKPOLIS.)

Så, Naima Carlsson, om du läser detta:

– Okejrå.

Share
83 kommentarer