Hoppa till innehåll

Bruegels ordspråk och det tredje benet

Tre personer hastar mot ett okänt mål:

– Det är ingen ko på isen, vi hinner säkert.
– Helt riktigt, ingen fara på taket än.
– Struntprat, ni två har ju tomater på ögonen! Vi skulle ha varit där för tre timmar sedan!

Tomater på ögonen? Ska man inte ha gurkskivor eller tepåsar? Eller ögonskugga? Jo, fast det här är ett tyskt talesätt: ”Tomaten auf den Augen haben.” Det betyder att de två svenskarna ovan inte kan se vad klockan är.

När man på svenska pratar i nattmössan, säger letterna att de blåser små ankor. När man far med osanning, påstår man på kroatiska att någon kastar grädde i ögonen på någon annan. När man blir så förolämpad att man inte kommer sig för att svara dräpande, säger fransmännen att de har svalt en snok.

Och in på scenen kommer nu en sedan länge död flamländsk målare: Peter Bruegel d.ä. (ca 1527–69).

Om källorna stämmer, såg han så här yvig ut i 40-årsåldern.

Ett av just denne Bruegels (det finns många) verk satt uppsatt på väggen hemma hos oss i familjen Stenson i Luleå. Vi tre barn stirrade på festen (”Bondbröllop”) och pekade på fötterna eftersom det helt klart var så att någon hade räknat fel – eller om kanske den främre mannen som bär tallrikar med förmodade bruna bönor respektive filmjölk ju är trebent. Och bruden där vid det gröna skynket ser alls inte glad ut, för hon verkar ha tappat bort sin bonde.

Bruegel rimmar förresten på flygel, mygel och prygel.

Men nu till denne Pieter Bruegels fantastiska och härligt stökiga målning ”Ordspråk”. Kolla!

Först ser man bara ett samhälle där folk håller på med det ena och det andra.

Men vid en närmare granskning, verkar det gå lite väl hett till på sina håll.

Aj!

Tavlan finns zoomningsbar här. (Man kan dels klicka några gånger på bilden, dels zooma med hjälp av fingrarna på styrplattan. Rekommenderas.)

Så här ser tavlan ut med siffror instoppade av tidningen Världens historia.

Nu klipper jag ut några av ordspråken så att ni slipper att kisa och bläddra, scrolla och förstora. Men! Wow! Titta, tallrikarna på bondbröllopet här ovan är inte tallrikar med bruna bönor – det är tårtor!

1. Tårtor som takplattor. (Så förmögen att man kan slösa. Men vad är det för konstiga tårtor?)
2. Rännskita på världen. (Totalt likgiltig eller full av hatiska tankar.)
3. Lämna kvar minst ett jättestort ägg i redet, som ser ut att vara en korg. (Förutseende och omsorgsfull.)
4. Raka narren utan tvål. (Den listige bedrar en intet ont anande person. I en väldigt obekväm ställning.)
5. Den ene klipper får, den andre svin. (Två som konkurrerar på olika villkor, där grismannen ser ut att vara djupt avundsjuk.)
6. Kasta rosor för svin. (Slösa besvär eller pengar på någon som inte förtjänar det. Fast jag undrar faktiskt varför rosorna inte har stjälkar.)
7. Bikta sig för djävulen. (Berätta hemligheter för opålitliga personer – men dessutom i en, får man väl säga, något ovanlig position.)
8. Gå omkring med börda på axlarna. (Inbilla sig att situationen är värre än den i är egentligen. ”Put it there if it weighs a ton.”)
9. Kasta kåpan över stängslet. (Göra sig av med något som kan behövas senare. Man slipper detta om man bor i hus med stor källare.)
10. Svårt att nå från ett bröd till ett annat. (Svårt att få pengarna att räcka till. Och den där datordongeln ligger dessutom i vägen.)

Vi kastar pärlor för svin och lägger inte alla ägg i samma korg, vi. Men trebenta är vi ännu inte.

Tavelforskare har hittat över 100 ordspråk och talesätt i Bruegels tavla, vilket jag tycker är alldeles förtjusande, finurligt och allmänbildande.

Och lite Scarryskt.
Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

  1. Nu är det jäklar i mig JULSTÄMNING hos Lotten! Jag minns inte om motivet kom i 3000, 5000 eller 10000 bitar, men eftersom det räckte hela julhelgen var det nog en miljon! Tillsammans med John Whitaker … är det några av mina starkaste julminnan från barndomen.
    Men redan då fanns siffrorna på en bifogad lapp och en lista över ordspråken, så jag skulle inte sätta min högra hand på att det är Världens historia som har stoppat dit dem …

  2. Och som barn tyckte jag:
    1) bäst om hundarna med benet,
    2) synd om djuren som var döda eller snart döda,
    3) att det var för få prinsessor på bilden.

  3. Pysseliten – den där underbara prinsessperioden! Jag kunde inte heller få nog av dem och ritade dem överallt, överallt. Alla likadana klänningar och korkskruvslockar och en gigantisk diamant på magen.

  4. När jag läser om den där tvåochetthalvtbenta serveringspersonalen kommer jag att tänka på en reproduktion vi hade hemma som vi barn tyckte hängde uppochner. Mina förståndiga föräldrar gick oss till mötes och vände på den. Googla på ”Miro Personajes y Perro delante del Sol”

  5. Gruppen Oulipo (kan för övrigt gott duga som bloggämne, Lotten) har bland annat arbetat med ”perverbs” (har tyvärr bara läst om dem på engelska och har inget svenskt eller franskt ord), alltså korsningar av ordspråk. Den som skrattar sist skyr elden. Lika barn mister ofta hela stycket.

  6. Olle
    Det råder fortfarande tvekan om vad som är rätt hängning. Jag tittade i katalogen från den definitiva Miróutställningen på Centre Pompidou 2004. Där finns den inte ens med! Kan det bero på att man var så osäker på hur den skulle hängas att man gav upp? Det skulle i så fall vara värt att fundera över.
    Bildgoogling ger inte heller någon ledtråd. Ungefär hälften av träffarna har solen upptill och hälften den andra vägen.

  7. Ökenråttan

    Bild 2. härovan. Nog är det väl bara i all enkelhet bandet som håller ihop killens böxer som har gått upp och hänger där…?

    And now for something completely different. I dag var jag ute i egna ärenden i stadens larm. Först ilade jag till Tösses bageri där jag inhandlade ett antal Gustav Adolf-bakelser. Sen kunde jag lugnt ge mej ut i vimlet, försedd med östermalmsdamens främsta vapen: Kommer det nån obehaglig karl som försöker ta sej friheter, då dänger man till honom med Tösse-kartongen.

  8. Vi köpte GA-bakelser på närmaste kondiset. Damen som kom in efter oss såg inte bakelserna, fick dem utpekade för sig och sa ”Jaså är de runda! De på teve var avlånga”. Hon bakom disken sa vänligt att det finns olika sorter. Hon sa inte att det går att kalla vad som helst Gustav Adolf-bakelse bara man sätter en GA-profil överst. Fast det gör det – åtminstone på östra sidan av riket.

    Den här sorten hade grädde och nån sorts kräm samt havtornssylt mellan två kakor av digestivekexkonsistens, fast de smakade mördeg. Och så en gräddklick och chokladprofil. Hur var dina beskaffade, Ökenråttan?

  9. Min pappa heter ”Per Gustav Adolf” och inte nog med att han därför har namnsdag idag, han har även namnsdag på Per-, Gustav- och Adolfdagarna. Och så fyller han 80 på onsdag, så nåt firande på Fars dag blire banne mig inte.

    Tusan, vad jag inte har köpt någon bakelse idag. Grrr.

  10. Ökenråttan

    Ja, vid förtärandet gjorde vi en grundlig genomgång av alla våra G II A-bakelser. Vi kom fram till att dom kan se ut hur som helst: Två mördegskakor, modell större småkaka, med smörkräm emellan, rosa glasyr uppepå och en G II A-profil i rosa marsipan. En sockerkaksrundel med lite vaniljgrädde på, ett beige marsipantält över det och en G II A-profil i choklad. En förkrympt Napoleon-bakelse med G II A- profil i choklad. Årets variant var en avlång modell med chokladmousse och apelsinmousse, kantad av choklad med hackad mandel. På toppen en mörk choklad-G II A i halvprofil. GOD. Glöm inte att det är Tösses som uppfann semmelwrapen. Dom har idéer. Och vapnet!

  11. Båthuspernilla

    Nu måste jag korrekturkommentera, är det säkert att letterna säker att de blåser små ankor? Det är inte så att de säger det?

  12. Ho-ho? Någon här?

    Vi har ätit indisk lunch och jag har förvånats över hur olika starka två rätter markerade medium kan vara.

  13. Och i Pörtet fixas det larm med alla möjliga sorters detektorer och zoner. Manualen finns på alla språk. Men inget som är begripligt. Jo, vi förstår orden. Men när ska man göra Walk Test? Och när ska man lära apparaten vad som är vad? Hur ska man göra med alla zonerna? Och törs man ha den på över natten? Finns risk för diverse ofrivilliga tömningar när den går igång. Så nu ligger vi vakna på nätterna för att vi är rädda för larmet.

    PS Vi upptckte nyss att larmet är jättebra att ringa med tonsignalering eller petmojssignaler. Men GSM fixar det inte. Så nu går vi med liv och lust in för att modda en gammal puhelin så att den ringer upp åt oss när larmet går.

    Så vi tycker att vi har full huggning. Men båset verkar ganska livlöst så vi tror inte att någon blivit lidande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.